Ауфвидерзен Македонијо!

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Па и во странство не е розево, далеку од тоа, ама е поубаво штом никој не ни помислува да се врати во нашата чудесна земја.

R

Rigel Kent

Гостин
Изглеа кратко си живеела у англија штом мислиш дека се е така просто и едноставно и бесплатно.:D И у англија не е се така розово како што кажуваш.прво рецептите т.е лекарствата се плаќаат по околу 7-8 фунти од рецепт.
Друго,ако на бездомниците им е толку добро зашо секаде гледаме парталави луѓе кои просат и зашо се бездомници?
Ако полицијата е толку ефикасна како што ја испофали зашо се краде на секој чекор?и зашо крадците не се фатени и кога се снимани на камера?(ова е од лично искуство).
Такви луѓе како тој што ти помогнал има и во мк и во секоја држава,така да не знам која ти е предноста што се десило у англија,се лажеш ако мислиш дека сите се така фини.

И успут едно прашање.ако ти беше толку убаво у англија зашо само 3-4 месеци си поседи таму?колку што гледам у темата за лондон на крај на јануари прашуваш како да се регистрираш кај доктор ако не си пријавен дека си вработен(значи најверојатно си работела на црно), а веќе у јуни не си у англија, али си ескперт за ситуацијата во англија :D
И мене ми е сомнително , очигледно со бугарски пасош шета од земја во земја со престој од 3 месеци.:cautious:

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
Изглеа кратко си живеела у англија штом мислиш дека се е така просто и едноставно и бесплатно.:D И у англија не е се така розово како што кажуваш.прво рецептите т.е лекарствата се плаќаат по околу 7-8 фунти од рецепт.
Друго,ако на бездомниците им е толку добро зашо секаде гледаме парталави луѓе кои просат и зашо се бездомници?
Ако полицијата е толку ефикасна како што ја испофали зашо се краде на секој чекор?и зашо крадците не се фатени и кога се снимани на камера?(ова е од лично искуство).
Такви луѓе како тој што ти помогнал има и во мк и во секоја држава,така да не знам која ти е предноста што се десило у англија,се лажеш ако мислиш дека сите се така фини.

И успут едно прашање.ако ти беше толку убаво у англија зашо само 3-4 месеци си поседи таму?колку што гледам у темата за лондон на крај на јануари прашуваш како да се регистрираш кај доктор ако не си пријавен дека си вработен(значи најверојатно си работела на црно), а веќе у јуни не си у англија, али си ескперт за ситуацијата во англија :D
Јас лично добив лекарства на рецепт бесплатно. Жената со која што живеев се што и беше на рецепт и беше бесплатно. Дури и кремови за децата.
Друго, за бездомниците не знам каква е процедурата и што се се дешава, ама јас не видов ниту еден да биде бездомник ниту каде што живеев, ниту во центарот на Лондон.
Ова што го напишав ми беше кажано од неа.
За крадењево ќе те поздравам со снимката на Грујо како краде милион ипол евра. Значи премиерот ти краде! Фатен е на снимка и пак ти е премиер. Не е во затвор.
Не мислиш дека нешто не е океј со целата ситуација? Не мислиш дека нешто е труло во државата Македонија?
Да не почнам да коментирам за македонската полиција те молам.

Во Англија работев како au pair, што е работа за која не се пријавуваш и регистрираш, имаш право да работиш една година и не добиваш плата туку џепарац.
Затоа ме интересираше како да се пријавам, ама после појдов и прашав и ми рекоа дека ич не им е гајле дали сум вработена или не, зошто според нив здравството е основна човекова потреба и треба да биде бесплатна за сите.
А не сум веќе таму зошто си најдов далеку поплатена работа со многу повеќе бенEфиции ;)[DOUBLEPOST=1402869320][/DOUBLEPOST]
И мене ми е сомнително , очигледно со бугарски пасош шета од земја во земја со престој од 3 месеци.:cautious:
Замисли да бев на темава и да моеше мене лично да ме прашаш шо убаво ќе беше... :vozbud:
Ама не сум тука.....

Пољакиња сум и имам двојно, Македонско и Полско државјанство.[DOUBLEPOST=1402869376][/DOUBLEPOST]
Јооој... Како успеа, ако не е тајна?
Полски државјанин сум и имам право да работам тука.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.951
Поени од реакции
25.481
Заеби и пари и подобри услови за живеење. Најлошо и најтешко е кога ќе те спука носталгија за фамилијата, а не си во можност да ги видиш во тој момент. Ниедна пара на светов не може да излечи таа болка.
А да, и пластичната храна! :D

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Заеби и пари и подобри услови за живеење. Најлошо и најтешко е кога ќе те спука носталгија за фамилијата, а не си во можност да ги видиш во тој момент. Ниедна пара на светов не може да излечи таа болка.
А да, и пластичната храна! :D
Нема денес начин никако да се видиш со фамилијата? Не е светот во војна за кратко време можеш да видиш ако сакаш, само ти е потребна желба. За европа веќе имаш летови од 30 евра. А, храната во МК одамна не е тоа што беше. И кај нас е пластична, барем последниве години немам пробано друга. Или немој да ми кажеш дека зеленчукот од Рамстор или Веро е подобар од европски маркет.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.951
Поени од реакции
25.481
Нема денес начин никако да се видиш со фамилијата? Не е светот во војна за кратко време можеш да видиш ако сакаш, само ти е потребна желба. За европа веќе имаш летови од 30 евра. А, храната во МК одамна не е тоа што беше. И кај нас е пластична, барем последниве години немам пробано друга. Или немој да ми кажеш дека зеленчукот од Рамстор или Веро е подобар од европски маркет.
Јас си купував органска храна, израсната на планински места. Не сум скопско педерче, па да пазарувам од Веро и Рамстор. Фуј!

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Јас си купував органска храна, израсната на планински места. Не сум скопско педерче, па да пазарувам од Веро и Рамстор. Фуј!
1.Купуваше?
2. Жал за девојките во Скопје, штом сите машки се "педерчиња".
3. Однос на ниво. Браво за тебе!

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Мое лично мислење е дека имигрирањето не е правото решение бидејќи вистинскиот маж се соочува со проблемите, а не бега од нив.
Но кој сум јас да судам?
Ако човек не успеал да се снајде, а децата му седат гладни јали партиска книшка, јали бугарски пасош, јали црнчење по 15 саати на туѓи платажи друго решение нели нема?

Иселениците прават 2 добри работи за земјава:
1.праќаат девизи цирка 1.2 милјарди евра циркулираат во економијата секоја година, да не се тие пари слободно ќе можеме со две раце да потпишеме банкрот
2.ослободуваат работни места за невработените тука

Иселениците се најдобрите работници што може да ги роди земјава.
Моронски е човек да плука по нив.

80% од најдобрите/најамбициозните информатичари, доктори, инжинери, медицински сестри, градежни работници, општи работници се преселија по белиот свет, тоа е капиталот тоа е правата вредност,... ако сакаш да градиш здрава држава потребен ти е СИЛЕН човечки капитал, позитивна селекција и одбирање на најдобро од најдоброто.
За жал тука останаа како чир само гамадот.... партиските војници, нерадниците и неспособните... и тие ни делат памет.
Се убаво си наведе и така е за некои работи, ама заборави на главното, кој ќе раѓа и создава нови генерации во Македонија ???[DOUBLEPOST=1402903134][/DOUBLEPOST]
Обично човек кога дискутира, ако не знае што да реплицира, се зафаќа со ниски удари со кои ја навредува писменоста на соговорникот. Нејсе, не можам да одолеам. Како за човек кој смета дека е супериорно интелигентен, срамота е да не знаеш дека "не знаеш" се пишува одвоено. И после ние сме најпаметни, ама другите за се ни се криви.
Пишувам мислење, а не сум на бранење на Магестерски труд по правопис кај тебе :P, или си Сезнајко, па знаеш што е: циклопентаноперхидрофенантрен :D

Последно уредено:
Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Јас лично добив лекарства на рецепт бесплатно. Жената со која што живеев се што и беше на рецепт и беше бесплатно. Дури и кремови за децата.
Друго, за бездомниците не знам каква е процедурата и што се се дешава, ама јас не видов ниту еден да биде бездомник ниту каде што живеев, ниту во центарот на Лондон.
Ова што го напишав ми беше кажано од неа.
За крадењево ќе те поздравам со снимката на Грујо како краде милион ипол евра. Значи премиерот ти краде! Фатен е на снимка и пак ти е премиер. Не е во затвор.
Не мислиш дека нешто не е океј со целата ситуација? Не мислиш дека нешто е труло во државата Македонија?
Да не почнам да коментирам за македонската полиција те молам.

Во Англија работев како au pair, што е работа за која не се пријавуваш и регистрираш, имаш право да работиш една година и не добиваш плата туку џепарац.
Затоа ме интересираше како да се пријавам, ама после појдов и прашав и ми рекоа дека ич не им е гајле дали сум вработена или не, зошто според нив здравството е основна човекова потреба и треба да биде бесплатна за сите.
А не сум веќе таму зошто си најдов далеку поплатена работа со многу повеќе бенEфиции ;)[DOUBLEPOST=1402869320][/DOUBLEPOST]
Замисли да бев на темава и да моеше мене лично да ме прашаш шо убаво ќе беше... :vozbud:
Ама не сум тука.....

Пољакиња сум и имам двојно, Македонско и Полско државјанство.[DOUBLEPOST=1402869376][/DOUBLEPOST]
Полски државјанин сум и имам право да работам тука.
Aпчиња за контрацепција се бесплатни:D,ете јас лично за лекарства платив по 7 фунти од рецепт(пред 2 години).еве ти линк да не речеш дека те лажам.
За крадењето ќе ти кажам дека прајме муабет за англија,не врти одма на политика пошо ни ја не сум у мк и грујо не ми е премиер воопшто.ти ја испофали полицијата таму,а ете јас ти кажувам дека украден ајфон на улица со милион камери(CCTV) никад не е најден ,ниту крадецот фатен.
Уште посомнително е како тоа имаш полски пасош а идеш да работиш ко бебиситерка за џепарлак.
И не чекај да ти кажат како било туку испадни прошетај и види сама како е.ете ја сум видел многу бездомници кои просат насекаде низ лондон.

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Aпчиња за контрацепција се бесплатни:D,ете јас лично за лекарства платив по 7 фунти од рецепт(пред 2 години).еве ти линк да не речеш дека те лажам.
За крадењето ќе ти кажам дека прајме муабет за англија,не врти одма на политика пошо ни ја не сум у мк и грујо не ми е премиер воопшто.ти ја испофали полицијата таму,а ете јас ти кажувам дека украден ајфон на улица со милион камери(CCTV) никад не е најден ,ниту крадецот фатен.
Уште посомнително е како тоа имаш полски пасош а идеш да работиш ко бебиситерка за џепарлак.
И не чекај да ти кажат како било туку испадни прошетај и види сама како е.ете ја сум видел многу бездомници кои просат насекаде низ лондон.
Канта е Англија. Бев у Лондон 2005 на гости. Катастрофа.
Бездомници, наркомани ма секакви.
Најубаво ми беше во шведска.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
Немаше да ти реплицирам да не бев љубопитна шо е толку сомнително... :vozbud:
Еве ти доказ ако не ми веруваш (a ако сеуште е сомнително дали сум јас на сликава - ќе најдеме 30тина форумџии шо ме знаат)

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Ми падна и тоа едно влакно кога те видов ! Респект !

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.856
Поени од реакции
10.330
Ма јок сигурно е од дечко ти не се важи вака. Отвори да видиме чив е пасошот.

сарказам

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Пасош е личен документ !

Kajgana Shop

На врв Bottom