Прашања за Исламот III

Член од
14 август 2006
Мислења
45.378
Поени од реакции
84.627
Она што е најприоритетно е што повеќе да се чита Куран, да се клањаат доброволни намази..
илахии и слични церемонии прават тие што исламот го свеле само на церемонии и музика.
A како молимте, ти знаеш дека тие што се занимаваат со исламска верска музика, не читаат доволно Куран и не клањаат доволно доброволни намази?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
A како молимте, ти знаеш дека тие што се занимаваат со исламска верска музика, не читаат доволно Куран и не клањаат доволно доброволни намази?
Во исламот не постои нешто што се нарекува Исламска верска музика.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
јас така ја нареков.
туку, не ми одговори на прашањето.
Јас не знам дали тие читаат доволно Куран, или клањаат доброволни намази, но тоа што го прават(концертите и церемониите) е неисправно.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.378
Поени од реакции
84.627
Јас не знам дали тие читаат доволно Куран, или клањаат доброволни намази, но тоа што го прават(концертите и церемониите) е неисправно.
Аха, значи сепак постои можност да го исполнуваат нај приоритетното.
Она што е најприоритетно е што повеќе да се чита Куран, да се клањаат доброволни намази..
.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
не е проблем што го исполнуваат приоритетното, проблем е што додатното е штетно.
Ок, прашање. Дали е вистина дека Мухамед за 1 ден стигнал до Ерусалим, а тргнал од Мека!? :)

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Ок, прашање. Дали е вистина дека Мухамед за 1 ден стигнал до Ерусалим, а тргнал од Мека!? :)
Да.
Аллах во Куранот,вели:
Во името на Аллах, Семилосниот, Милостивиот!
1. Возвишен нека е Тој што во еден дел од ноќта го пренесе Својот роб од Месџиди Харам во
Месџиди Акса, чија околина ја благословивме,за да му покажеме некои од Нашите знаци. Тој сè слуша и сè гледа.(сура Исраа)

Месџиди харам = Светиот храм во Мекка
Месџиди Акса = Светата џамија Ел-Акса во Ерусалим

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Во исламот не постои нешто што се нарекува Исламска верска музика.
Хаттаб малку сум збунет. смее или несмее да има музика во исламот и каква? ако не смее инструменти значи треба само пеење. а оние илахии во нив имаат музика од инструменти...............?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Хаттаб малку сум збунет. смее или несмее да има музика во исламот и каква? ако не смее инструменти значи треба само пеење. а оние илахии во нив имаат музика од инструменти...............?
Мухаммед с.а.в.с. во хадис кој го бележи Бухари рекол:
Ќе се појават луѓе од мојот уммет(народ) кои ќе го дозволуваат неморалот, свилата,алкохолот и музичките инструменти..

Аллах во Куранот вели:
6. Има луѓе кои купуваат залуден говор, за, не знаејќи, од Аллаховиот пат да одвраќаат и за предмет на исмејување да го земаат. Нив ги чека срамно страдање.(сура Лукман)

Овде има зборче Лехвел-хадис(залуден говор) за кое едни од најјучените муффесири(коментатори) на Куранот.. како Ибн Месуд и Ибн Аббас велат: "Тоа е музиката.."
...............................

Се работи за забрана на употреба од музички инструменти без разлика дали се илахии или песни, дозволено е да се пеат илахии без музика но и во тоа да не се претерува во пеење и слушање.
Муслиманите го имаат Куранот, поприоритетно е своето слушање да го искористат со она што ќе им биде од корист на Судниот ден.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Да.
Аллах во Куранот,вели:
Во името на Аллах, Семилосниот, Милостивиот!
1. Возвишен нека е Тој што во еден дел од ноќта го пренесе Својот роб од Месџиди Харам во
Месџиди Акса, чија околина ја благословивме,за да му покажеме некои од Нашите знаци. Тој сè слуша и сè гледа.(сура Исраа)

Месџиди харам = Светиот храм во Мекка
Месџиди Акса = Светата џамија Ел-Акса во Ерусалим
И јас сум збунет. Како теоретски е возможно за еден ден да стигне од Мека до Ерусалим! Ако рачунаме дека во тоа време и во таа средина имале 2 опции на располаѓање- пеш или со камили, а првата опција е луда, значи ја одбрале втората. Потоа песочните бури, одмори, па и просторната одалеченост... според мене нема логика.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
И јас сум збунет. Како теоретски е возможно за еден ден да стигне од Мека до Ерусалим! Ако рачунаме дека во тоа време и во таа средина имале 2 опции на располаѓање- пеш или со камили, а првата опција е луда, значи ја одбрале втората. Потоа песочните бури, одмори, па и просторната одалеченост... според мене нема логика.
Прочитај го ајетот што е болдиран,уште еднаш. :)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.378
Поени од реакции
84.627
Во темава веќе е одговорено на ова по назад. Има и по голема дискусија. Одговорот веќе го доби. Во Исламот е забранета музиката.

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Го прочитав. Заклучив дека сметаш дека ќе страдам. :)
Но тој ајет не го решава проблемот со логиката. :)
Voopsto ne si go procital kako sto treba ne za eden den tuku vo del od nokta......:)toa e mudzia, natpriroden nastan, nastan koj se slucil vo toa vreme vo mig od nokta .Muhamed,,a,s bil prenesen od mezdzid haram do aksa, toa e nok vo koja Muhamed,s.a.v.s bil vozdignat na nebesata.

بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آيَاتِنَا ۚ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ

Славен нека биде Оној кој робот Свој ноќе го пренесе од Месџидул Харам до Месџидул Акса, чија околина Ние ја благословивме за да му покажеме некои од знаменијата Наши. Он, навистина, е Слушач и Гледач!

Kajgana Shop

На врв Bottom