Ауфвидерзен Македонијо!

F

FARANG

Гостин
Имав можност да работам надвор од Македонија, и имам само една реченица за тие што планираат да ја напуштат: Седите на маса, а од другата страна вашите спечалени парии, така поголемо купче, е ај прајте муабет со парите.

Во Македонија има многу повеќе, од тоа што ќе ви го понудат таму, само тука потешко се доаѓа до тоа што го сакаш, но на крај тоа е и по интересно.....
Ти мора да си некој апла паметен, научник, штом си бил на печалба на артикот или антартика па да немаш со кого да правиш муабет или си апла намќор па никој неќел да те дружи...

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Ти мора да си некој апла паметен, научник, штом си бил на печалба на артикот или антартика па да немаш со кого да правиш муабет или си апла намќор па никој неќел да те дружи...
Не е тоа, како Македонец си посебен и ќе видиш дека си многу поинтелигентен и надмоќен, ама таму си мравка на никому не му е гајле за тебе, а тука ако не друго го имаш семејството и луѓе што те сакаат и почитуваат и верувај дека е подраго тука да градиш иднина за своите деца него таму Јабана. На крај и ти си производ на некој што останал тука да создава пред тебе. :)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Не е тоа, како Македонец си посебен и ќе видиш дека си многу поинтелигентен и надмоќен, ама таму си мравка на никому не му е гајле за тебе, а тука ако не друго го имаш семејството и луѓе што те сакаат и почитуваат и верувај дека е подраго тука да градиш иднина за своите деца него таму Јабана. На крај и ти си производ на некој што останал тука да создава пред тебе. :)
семејството/другарите ти ги плаќа сметките? храната на маса? потребите за децата? и што ако не му е гајле на никој за мене? ко да им е гајле тука за мене? кое фајде од роднините? да ми дојдат во посета во болница? можам и без тоа! за каде муабет ,........ треба да си ептен Асоцијален тип, па да не можеш да најдеш некого за таква работа. но очигледно тебе не ти е лошо тука, па сега “таму не чини“. дај ми иселеничка виза и ќе видиш како на овие повозрасни год би отишл док си кажал пиксла.
пола саат ми треба да стигнам до лет, не повеќе

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Sekade ima parking, nekade ima bespari, ,nekade se plaka, nekade se plaka skapicko. Toa e razlikata.
Ne mi odgovori na prasanjeto ...Sramota li e toa ?[DOUBLEPOST=1402492955][/DOUBLEPOST]
Tacno i ti pukna ne izdrza ....pusta nostalgija....!!! Na site ni e taka ama mora da kompenzirame...!
Za idninata gresis i te kako...!

doorsi

Баџанак
Член од
26 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
234
Инаку на тие што сакаат да се насмеат ви го препорачувам текстот за Босанецот во канада :pos: што се му сметало па се вратил назад.

F

FARANG

Гостин
Значи од што си интелегентен и надмоќен си заминал во странство а тие кутреите глупи и немоќни изградиле држави каде 10 пати подобро се заработува од Македонија... Искрено мене ми е убаво да сум мравка, дел од системот, си заработувам поштено исто ко и другите мравки и мравјалникот ни е јак, солиден и добро живееме. На истите што во Македонија им е гајле за мене, гајле им е и тука, фамилија, другари можеш и таму и тука да имаш. Подобра иднина за децата во Македонија? Сериозно ова? Јас сум пред се човек а светот е голем и убав. Ќе идам каде што ми е добро, каде ќе можам соодветно да зарботам за мојот труд и каде ми е убаво. Си ја сакам Македонија ко секој друг ама да се лимитирам на 200 квадратни километри не фала.

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Значи од што си интелегентен и надмоќен си заминал во странство а тие кутреите глупи и немоќни изградиле држави каде 10 пати подобро се заработува од Македонија... Искрено мене ми е убаво да сум мравка, дел од системот, си заработувам поштено исто ко и другите мравки и мравјалникот ни е јак, солиден и добро живееме. На истите што во Македонија им е гајле за мене, гајле им е и тука, фамилија, другари можеш и таму и тука да имаш. Подобра иднина за децата во Македонија? Сериозно ова? Јас сум пред се човек а светот е голем и убав. Ќе идам каде што ми е добро, каде ќе можам соодветно да зарботам за мојот труд и каде ми е убаво. Си ја сакам Македонија ко секој друг ама да се лимитирам на 200 квадратни километри не фала.
Види убаво си кажуваш, ама забораваш дека за 200 квадратни километри се борел некој дедо, за ти да кажеш дека си ја сакаш Македонија, ама таму кога ќе создаваш не создаваш само за тебе, туку и за други, а тие други пак ќе имаат повеќе од тебе, а ти уште ќе живееш космополитски без да си горд дека си создал за идните твои генерации. Но тоа е ...:)

F

FARANG

Гостин
Види убаво си кажуваш, ама забораваш дека за 200 квадратни километри се борел некој дедо, за ти да кажеш дека си ја сакаш Македонија, ама таму кога ќе создаваш не создаваш само за тебе, туку и за други, а тие други пак ќе имаат повеќе од тебе, а ти уште ќе живееш космополитски без да си горд дека си создал за идните твои генерации. Но тоа е ...:)

Се бореле за независност такви биле тогаш времињата. Еве денес се бориме за влез во европска унија каде пак некој друг ќе одлучува за нас, најверојатно истите тие против кој сме се бореле во втора светска... Кога ќе видиш живееш во поднебје каде си топовско месо во сечија пресметка и нон стоп лутаме час со русија, час со неврзаните, час со америте и европа еве сега со турците под кој бевме 550 години сме пак браќа.

Повеќе ќе создадеш надвор од Македонија него внатре. Ако има паметни политичари ќе го искористат тоа ко што направија ирците, ако нема тогаш тоа е тоа. Што се однесува до мене јас си ја сакам Македонија, колку ќе ја сакаат мојте деца зависи од нив но во голема мера и од Македонија. На крај крајева ако се родат во некоја трета држава што ќе им овозможи подобра иднина и живот негледам зошто да не се лојални кон таа државата поготово ако таму се изградат како луѓе.

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Баш убаво што ја земаш Втора светска војна за пример, Германија - Јапонија ги прегореа, но каде се денес, пак на врвот, ама затоа што они сакаат да создаваат за својата држава, таму граѓаните немаат против државата, имаат против власта, ако не ги води правилно ја менуваат, ама никој не ја негира државата. Ќе ти речат Хитлер нечини, ама Германија и Германците се најпаметни, најспособни. Кај нас филозофијата, што ќе правиш тука иди бегај си, до кога ќе бегаме има ли граници, до кога ќе мислимe дека се не ни чини. Ја мислам дека треба да се образуваме во странство, но не и да работиме и да создаваме таму, и ќе се борам за таа теорија ;)

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954
Баш убаво што ја земаш Втора светска војна за пример, Германија - Јапонија ги прегореа, но каде се денес, пак на врвот, ама затоа што они сакаат да создаваат за својата држава, таму граѓаните немаат против државата, имаат против власта, ако не ги води правилно ја менуваат, ама никој не ја негира државата. Ќе ти речат Хитлер нечини, ама Германија и Германците се најпаметни, најспособни. Кај нас филозофијата, што ќе правиш тука иди бегај си, до кога ќе бегаме има ли граници, до кога ќе мислимe дека се не ни чини. Ја мислам дека треба да се образуваме во странство, но не и да работиме и да создаваме таму, и ќе се борам за таа теорија ;)
Остави ја ти Германија и Јапонија, продолжи да создаваш во оваа држава за себе, за твоите деца и за Амди Бајрам да прави свадба во Истанбул за 500 гости. Да продолжиме со ова темпо. Децава мои пораснаа, а тато уште го враќа кредитот за свадбата за мене.

П

Пепси_

Гостин
Tie so se nabutani u drzavo si uzivaat. Toa e barem 30% od naselenieto ako se zemat vo predvid i drzavnite monopolisti.
I na zapad na barem 50% od narodot mu se tresat gakjite i e nonstop pod pritisok i stres,kreditite pritiskaat a ni 20% od narodot nema sigurno rabotno mesto (osven javno i drzavno isto ko kaj nas) nemoj da mislis deka ima kojznae kakva razlika. I tamu ja projde li 50tata godina od zivotot i ako do togas ne si uspeal da napravis nekoja para ili privaten biznis isto kako da sedis 24/7 na mina. Dobies li kloca u gz te ostanes li bez rabota mozes odma metak u glava da si stavis.[DOUBLEPOST=1402479342][/DOUBLEPOST]
Javniot prevoz tamu e nikakov, ako zborime za prigradskite naselbi,pomalite gratcinja i naselbi. Nema avtobusi, i tie so gi ima se uzasno skapi. Samo vo glavnite gradovi i toa za centralnite podracja i tuka zavrsuva prikaznata.
Ustvari slicno kako kaj nas, samo vo Skopje ima kakov takov soliden javen prevoz,vo ostanatiot del od makedonija ne ni znaat so e toa. :)

Да како шо сум накурчен од јавниот превоз у скопје таман ме погоди. Ај кажи во германија кои мали места се без јавен превоз и тоа ужасно скап и "никаков" ?

У возот фале уште кафе да те понудат и тоа во град по мал од скопје....брз 3 пати повеќе од нашите меѓу градски возови (експресни) :pos:

ама кај знаеш заглавен си по отпади со коли океј е

F

FARANG

Гостин
Епа јеби га, не видоа нас интелгентни и надмоќни и решија на мира да не остават после втора светска сами да се развиваме... Од друга страна влегоа амери во германија и јапонија, им дадоа кредити, ги престроија и ете пак пркнаа. Финтава е што таму кога ќе прашаш кој се најаки фирми ти викаат Бош, Мерцендес, Сименс, Тојота, Мицубиши, Сони... Во Македонија никој не прашува, сите знаеме ВМРО и СДСМ. Тоа е разликата. Колку сакаш биди ти образован и каде сакаш џабе друже друго се бара да влезеш во македонските фирми...

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Без ниту еден збор преувеличување, ми се повраќа кога ќе прочитам вакви мислења. Не знам зошто мислиш дека ние како нација сме надмоќни кога сме една шака народ. Најискрено, те молам кажи ми примери како тоа сме поинтелигентни и надмоќни?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Без ниту еден збор преувеличување, ми се повраќа кога ќе прочитам вакви мислења. Не знам зошто мислиш дека ние како нација сме надмоќни кога сме една шака народ. Најискрено, те молам кажи ми примери како тоа сме поинтелигентни и надмоќни?
Eve be treba li uste....momentot 0:20

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Javniot prevoz tamu e nikakov, ako zborime za prigradskite naselbi,pomalite gratcinja i naselbi. Nema avtobusi, i tie so gi ima se uzasno skapi. Samo vo glavnite gradovi i toa za centralnite podracja i tuka zavrsuva prikaznata.
Ustvari slicno kako kaj nas, samo vo Skopje ima kakov takov soliden javen prevoz,vo ostanatiot del od makedonija ne ni znaat so e toa. :)

:pos: Е неможам веќе, ова ме прегоре...

Исти биле хибридни Euro 6 MAN автобуси и кинески хјангџонг. Браво :cuc:... само ти со овие глупости може да ме насмееш.

Kajgana Shop

На врв Bottom