Како се емигрира во Австралија и Нов Зеланд?

Член од
23 февруари 2014
Мислења
43
Поени од реакции
12
Zdravo. Planiram so zenskava da odime vo Avstralija. Taa ima tetka vo Brisane i mozi da garantira za nas ( vo plan sme da se registrirame ). isto taka planirame da odime na fakultet t.e taa mora da odi kako nositel i jas dobivam work permit. isto taka imame i pari na smetka koi neli treba da bidat 3 meseci. i dali dokolku pred da se odi tamu se uplati na fakultet/kurs del od participacijata i so polozeni ielts testovi imame sansi da dobieme viza? pozdrav

Член од
1 јуни 2014
Мислења
7
Поени од реакции
1
Zdravo

Za zal momentalno strukata Arhitekt ne e na listata na potrebni struki za NZ no toa ne znaci deka vo idnina nema da bide bidejki pred nekolku meseci tvojata struka bese na listata. Isto taka vo NZ nema mnogu golema zaednica na Makedonci a I tie sto se tuka nemaat dopirni tocki da ti dadat rabotna ponuda za Arhitekt.
Licno bi ti rekol deka sansite da ti dade nekoj rabotna ponuda bez licno da te znae se pomali od 1% bidejki mal broj rabotodavci sakaat da se zaebavaat so emigracija..

Thanx Lion, i vo drugi tvoi postovi procitav deka nikoj nema da ti dade online job offer, i da te primi na nevideno.... Ali so procentot kaza se :).
Pogolema e verojatnosta da dobijam direktno viza, bez job offer....
Prasanje...
Dali ako dobijam nekako, slucajno, job offer, (prijateli i sl, vo prodavnica ili druga nekvalifikuvana rabota) obvrzan sum da ja rabotam ili mozam da ja smenam stom najdam vo mojata struka?

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.538
Поени од реакции
9.438
Zdravo. Planiram so zenskava da odime vo Avstralija. Taa ima tetka vo Brisane i mozi da garantira za nas ( vo plan sme da se registrirame ). isto taka planirame da odime na fakultet t.e taa mora da odi kako nositel i jas dobivam work permit. isto taka imame i pari na smetka koi neli treba da bidat 3 meseci. i dali dokolku pred da se odi tamu se uplati na fakultet/kurs del od participacijata i so polozeni ielts testovi imame sansi da dobieme viza? pozdrav

ако добро те разбрав вие имате намера да барате виза преку школуване или така кажано студенска виза, во тој случај нема да имаш проблем, ти само спружи пари и виза добиваш, прашањето е што потоа ? ова е веке дискутирано и претходно на темава ама многу ги мрзи да читаат, па полесно е само да прашаат.[DOUBLEPOST=1401843757][/DOUBLEPOST]
Thanx Lion, i vo drugi tvoi postovi procitav deka nikoj nema da ti dade online job offer, i da te primi na nevideno.... Ali so procentot kaza se :).
Prasanje...
Dali ako dobijam nekako, slucajno, job offer, (prijateli i sl, vo prodavnica ili druga nekvalifikuvana rabota) obvrzan sum da ja rabotam ili mozam da ja smenam stom najdam vo mojata struka?
понуда за работа не се прифаќа за секоја наведена работа од типот во продавница продавач и слично, ... а ако веќе добијаш виза никој не може да те обврзи да не смениш струка.

Последно уредено:
Член од
5 ноември 2013
Мислења
33
Поени од реакции
8
zdravo jas sakam da idam kako au pair vo avstralija dobiv ponuda ako znae nekoj sto dokumenti mi trebaat i kako ide za viza dali e tesko kako vo amerika ili polesno i kako sto gledam ambasada na avstralija vo mk nema kade e vo beograd ??? i kolku e uplata za viza
fala odnapred

Член од
23 февруари 2014
Мислења
43
Поени од реакции
12
Prasanje...
pa da planirame studentska viza. da recime garancijata i parite da se pokaza ne se problem. sto potoa ? potoa studirame i rabotime tamu. taa kako nositel mora da uci i da raboti dodeka jas samo rabotna viza no sekako ce odam na studii.

Член од
1 јуни 2014
Мислења
7
Поени од реакции
1
ако добро те разбрав вие имате намера да барате виза преку школуване или така кажано студенска виза, во тој случај нема да имаш проблем, ти само спружи пари и виза добиваш, прашањето е што потоа ? ова е веке дискутирано и претходно на темава ама многу ги мрзи да читаат, па полесно е само да прашаат.[DOUBLEPOST=1401843757][/DOUBLEPOST]

понуда за работа не се прифаќа за секоја наведена работа од типот во продавница продавач и слично, ... а ако веќе добијаш виза никој не може да те обврзи да не смениш струка.
Zdravo Punter :). A kako mislis ne se prifakja ponuda za sekoja navedena rabota?

Член од
23 февруари 2014
Мислења
43
Поени од реакции
12
@пунтер дали се шансите големи да заминиме како брачен пар т.е на начинот на кој имав пишано погоре? да не остани после да бидиме одбиени па да си останам само со невеста на млади години :tapp:

F

FARANG

Гостин
@пунтер дали се шансите големи да заминиме како брачен пар т.е на начинот на кој имав пишано погоре? да не остани после да бидиме одбиени па да си останам само со невеста на млади години :tapp:

Виза ќе добиете тоа не е проблем. Студентска виза е релативно лесно ако имаш пари. Што ти вика е што ПОСЛЕ факсот... Прочитај неколку страни поназад веќе е дискутирана таа проблематика[DOUBLEPOST=1401890505][/DOUBLEPOST]
Zdravo Punter :). A kako mislis ne se prifakja ponuda za sekoja navedena rabota?

Мора да е работно место за кое има дефицит на работници во Австралија. Пример келенери има колку сакаш ама готвачи за македонски јадења во мак ресторант нема доволно на пример. Е сега тоа докажување на дефицит е малку дискутабилно. Треба да е на одредена листа или да е позицијата огласувана барем неколку месеци и да немало соодветен кандидат

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.538
Поени од реакции
9.438
Da go objasnam so ziv primer za koj sto imam slusnato, a se raboti za edna devojka od Irska koja bila so privremena viza, i rabotela kako traffic controler , koga trebalo da zamine probala da ostane na slicen nacin kakov ovoj sto zboruvame, gazdata ko bajagi dostavil pismo za devojkava da ostane da raboti vo negovata firma ama celiot slucaj zavrsuva ne uspesno od pricina sto taa pozicija ne e se stava vo takov rang na job offer, so drugi zborovi toa sekoj moze da go raboti, ne e nekoje posebno znanje. Jas znam covek koj sto dobi viza. so job offer ama za elektricar ili slicno ama za za nekoj da ne recam bez vrska pozicii mislam ne pominuva.[DOUBLEPOST=1401891714][/DOUBLEPOST]
Za tvojov slucaj malku pokasno,sega pisuvam of telefon I mi e tesko, a IMA mnogu da se pisuva.

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Имам тетка се пресели крајот 90-тите во Сиднеј,програмер,и во првите десетина години ептен беше задоволна од животот таму,многу заработувала.Сеа па се жали вика многу ги зафатила кризата,7 месеца неможе работа да најде откако ја испуштиле.Башка и вика многу од работодавачите им бегале по Кина и Индија.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Имам тетка се пресели крајот 90-тите во Сиднеј,програмер,и во првите десетина години ептен беше задоволна од животот таму,многу заработувала.Сеа па се жали вика многу ги зафатила кризата,7 месеца неможе работа да најде откако ја испуштиле.Башка и вика многу од работодавачите им бегале по Кина и Индија.
За програмери нема работа ? прв пат слушам и тоа во Австралија, постојано има дефицит. И ретко кој денес оди кон Индија и Кина особено за програмирање бидејќи квалитетот е за нигде.

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
За програмери нема работа ? прв пат слушам и тоа во Австралија, постојано има дефицит. И ретко кој денес оди кон Индија и Кина особено за програмирање бидејќи квалитетот е за нигде.
Дали конечно меурчето почна да пука? Па, само кога ќе ги погледне човек треба да се запраша дали воопшто овие можат да понудат IT квалитет, а не па да им дава огромни проекти. Сум имал некои допирни точки при одредени проекти со луѓе од Индија. Јас сериозно се прашувам како воопшто им ја земаат работата на останатите IT луѓе од светов кога неквалитетот е преочигледен.

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Studentska viza e lesno da se zeme I preku studentska viza ima dobri sansi da se uspee emigracijata, samo treba golema suma pari I minimum dve godini post diplomski studii bidejki ako odis na nekoj kurs nema da ti uspee slucajot, plus da studiras vo nekoja struka koja e na lista na potrebni vo AU, plus koga ke zavrsis so studii obicno davaat godina dena rabotna viza I za toj vremenski rok treba da najdes dobro platena rabota vo potrebna struka za da mozes da dokazas na emigracija da ti ja prodolzat vizata I da ti dadat moznost da apliciras za resident.

Vreme dodeka dobies resident preku studentska viza ke te fati okolu 3 do 4 godini od stapnuvanje vo AU a trosokot ako nemas nekoj vo AU za da samo zivees I se hranis kaj nego bez pari plus fakultetot ke te fati okolu 45000$ ako imas okolu 30000$

F

FARANG

Гостин
Дали конечно меурчето почна да пука? Па, само кога ќе ги погледне човек треба да се запраша дали воопшто овие можат да понудат IT квалитет, а не па да им дава огромни проекти. Сум имал некои допирни точки при одредени проекти со луѓе од Индија. Јас сериозно се прашувам како воопшто им ја земаат работата на останатите IT луѓе од светов кога неквалитетот е преочигледен.

http://www.seek.com.au/jobs-in-information-communication-technology/in-australia/#dateRange=999&workType=0&industry=6281&occupation=&graduateSearch=false&salaryFrom=0&salaryTo=999999&salaryType=annual&advertiserID=&advertiserGroup=&keywords=&page=1&displaySuburb=&seoSuburb=&isAreaUnspecified=false&location=&area=&nation=3000&sortMode=ListedDate&searchFrom=quick&searchType=

Моментално има 12870 ИТ огласени позиции низ Австралија.... Реално оваа бројка е 1/3 од она што го има, ова е само ЕДНА веб страна на која се огласуваат места во АУС. Ич нема...

Тетка ти може си бара нешто специфично и со Х долари плата. Знае колку вреди и затоа бара. Сега може нема баш во тој сегмент или баш во Сиднеј, тука кога ќе кажеме НЕМА е малку поразлично од она што во МКД го мислите - значи НЕМА баш тоа што она бара :)

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Ако аплицирате за студентска виза и се венчате мислам дека единствено тоа што би ви помогнало е да може партнерот да појде заедно со апликантот, пример ако девојка ти аплицира за студентска ти би можел да добиеш виза со неа како придружник. Ова сепак не ви гарантира дека ќе останете во Австралија после тоа само затоа што сте венчани, што исто не значи и дека нема шанси да останете.

Е сега уште нешто. Треба да размислите колку веродостојна ќе биде вашата врска. Имиграција не е таа истата организација од пред 50 години кога секој шут Петко можел да фалсификува документи и да добие виза. Многу се попаметни од порано и ги разгледуваат случаите темелно. Што сакам да кажам е дека ако се венчате денес, а аплицирате утре тоа ќе мириса на брак на брзина колку да се добие виза. Во тој случај можеби ќе ви побараат повеќе докази дека сте во веродостојна врска, пример дали сте живееле заедно, дали си помагате финансиски, емоционално, дали сте биле на патувања заедно.

Не сакам да ве обесхрабрам, ама имате сложен случај пред вас кој е и доста скап. Да беше пример девојка ти Австралијанка би било многу полесно за било која виза.

Kajgana Shop

На врв Bottom