Ауфвидерзен Македонијо!

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Cek sea, a so ke prajme so tie 90% diplomirani po klativratovski nauki? Nemoj mi reci deka i tie gore gi cekaat so rasireni race?
Ako mi verues abe eden od nasive (i od MK i od bivsite ex-ju) ne sum videl da raboti nekoja rabota za koja se trazi fakultet. Ili se kriete po bunkeri ili ne znam so e rabota. Priznaj i samiot deka najvekje nasi gore se *amali* ko so gi krsti.
:D
Незнам што си дефинираш ти како амалска работа, ама мене коли растурање и прематар изигравање на црно некако не ми бега многу далеку од амалска работа, whatever...
Секоја работа си е океј, некој треба и делови да препродава (не на црно!). Ама да се занесуваш дека во ЦЕРН откриваш неутрина притоа и да се правиш експерт за нешто што не си го видел, не го живееш или за што не си остручен... само те прави предмет на исмевање. Пушти си ги нозете до кај што ти досигаат.
Кога ќе го проживееш и работиш тоа јас или другите што пишаа што работиме, тогаш може да дебатираме. До тогаш, секое твое мислење нема никаква релевантност. Со таа разлика што јас сум работел и амалски работи и знам да направам разлика. И не ги потценувам воопшто амалските работи, ама доволно сум свесен да не се ограничам цел живот да бидам амал, туку секогаш се трудам една скала погоре да се искачам.
А тебе ако животните амбиции ти се да го пролежиш и проспиеш животот, немој да ни судиш на останатите што имаме повисоки амбиции и пошироки гледишта од твоите, зашто во спротивно и тебе ќе ти се суди.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Kako prvo ti treba sam da se distanciras i da ne se sporeduvas so gurbetciite od makedonija, poso ti studiras vo germanija (finansiski potkrepen od mama i tate od plukanata tatkovina). Takvi kako tebe nasi so studiraat tamu moze na prsti da gi izbrois. Takov luksuz retko koj moze da si dozvoli. A ostanuva faktot deka diploma od makedonskive fakulteti ne vredi ni pet pari tamu, verovatno i so pravo koga sekoj moze da si ja kupi za odredena suma.
Jas ne rasturam koli,nego prodavam. I toa ne e lesna rabota ama barem nema nikoj da mi kenja na glava, sam svoj gazda.
A ova za lezenjeto, ima vreme, ke se opametis i samiot bez gajle. I germancite koi na vremeto vazea za rabotliva nacija pocnaa da se *opametuvaat* i tamu e drzavna rabota sekojpat na vrvot na posakuvanite rabotni mesta. I tamu mladite se butaat na fakulteti po opstestveni nauki, ne se glupavi da se ebavaat po fabrikite.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Kako prvo ti treba sam da se distanciras i da ne se sporeduvas so gurbetciite od makedonija, poso ti studiras vo germanija (finansiski potkrepen od mama i tate od plukanata tatkovina). Takvi kako tebe nasi so studiraat tamu moze na prsti da gi izbrois. Takov luksuz retko koj moze da si dozvoli. A ostanuva faktot deka diploma od makedonskive fakulteti ne vredi ni pet pari tamu, verovatno i so pravo koga sekoj moze da si ja kupi za odredena suma.
Jas ne rasturam koli,nego prodavam. I toa ne e lesna rabota ama barem nemam nikoj so mi kenja na glava.
A ova za lezenjeto, ima vreme, ke se opametis i samiot bez gajle. I germancite koi na vremeto vazea za rabotliva nacija pocnaa da se *opametuvaat* i tamu e drzavna rabota sekojpat na vrvot na posakuvanite rabotni mesta. I tamu mladite se butaat na fakulteti po opstestveni nauki, ne se glupavi da se ebavaat po fabrikite.
Abe Vaki sala na strana...Ubavo ti veli clenot... Ako ti faka glavata toa diplomata i ne ti treba tolku. Jas nemam nikakva diploma i pocnav so rastovaranje kamioni vo MK. Vo stranstvo otidov so minimalno rabotno iskustvo no dojdov da ziveam tamu...ne da ja baram MK tamu...se prilagodiv na ovie standardi ,kultura i pravila....Za 5 godini zivotot mi se smeni za 360 stepeni kon podobro. Uspeav da prosetam pola svet i da vidam mesta koj nemozev ni na son da si gi dozvolam. Prijateli imam bukvalno od cel svet. Da sumiram ...Ima eden kup mladi tuka dojdeni kako sto velis ti amali...tie sto se malku popametni ne cekaat se borat i uspevaat...ama ima takvi koj ja baraat MK tuka ...e takvite seuste se amali! Zavisi od tebe dali sakas da gledas crno ili belo.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Jas ne rasturam koli,nego prodavam. I toa ne e lesna rabota ama barem nema nikoj da mi kenja na glava, sam svoj gazda.
Колку да не шириш невистини по форумов за нешто што не го знаеш... не студирам веќе во Германија и никогаш не бев поткрепен од моите околу студирањето.
Срамота е да измислуваш работи за мене кога не знаеш ништо за мојот приватен живот, само со цел да си го храниш егото, притоа омаловажувајќи ги останатите.
Дури и да беше во право, како што има многумина што студираат во странство поткрепени од родителите, тоа треба да биде гордост да може родителот да те истера на прав пат. Јас не знам каква е твојата замисла за родител, ако е срамота да си го школуваш сопственото дете. :confused:

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Abe Vaki sala na strana...Ubavo ti veli clenot... Ako ti faka glavata toa diplomata i ne ti treba tolku. Jas nemam nikakva diploma i pocnav so rastovaranje kamioni vo MK. Vo stranstvo otidov so minimalno rabotno iskustvo no dojdov da ziveam tamu...ne da ja baram MK tamu...se prilagodiv na ovie standardi ,kultura i pravila....Za 5 godini zivotot mi se smeni za 360 stepeni kon podobro. Uspeav da prosetam pola svet i da vidam mesta koj nemozev ni na son da si gi dozvolam. Prijateli imam bukvalno od cel svet. Da sumiram ...Ima eden kup mladi tuka dojdeni kako sto velis ti amali...tie sto se malku popametni ne cekaat se borat i uspevaat...ama ima takvi koj ja baraat MK tuka ...e takvite seuste se amali! Zavisi od tebe dali sakas da gledas crno ili belo.
Eve na mene pa mi se smeni zivotot na podobro i vo MK, i na mnogumina sto gi poznavam. Zosto mislite deka i ovde ne moze da se uspee? Ne mi e jasno.
Vikas tamu se borele i uspevale? Tuka ne?
Koja e taa borba? Treba da ti raboti aklot inaku i tuka i tamu cel zivot ke te javaat kako konj i ke te dupat u mozok. Ne gledam razlika. Rabotnikot e jebana stranka i tuka i tamu, jes da tamu kako rabotnik sigurno poarno ke projdes ama u globala toa e.
Ranije ili kasnije se se sveduva na toa ili ke bides svoj gazda ili da uspees da se nacukas u drzavno. Toa e uspehot. Treto nema.[DOUBLEPOST=1401485170][/DOUBLEPOST]
Колку да не шириш невистини по форумов за нешто што не го знаеш... не студирам веќе во Германија и никогаш не бев поткрепен од моите околу студирањето.
Срамота е да измислуваш работи за мене кога не знаеш ништо за мојот приватен живот, само со цел да си го храниш егото, притоа омаловажувајќи ги останатите.
Дури и да беше во право, како што има многумина што студираат во странство поткрепени од родителите, тоа треба да биде гордост да може родителот да те истера на прав пат. Јас не знам каква е твојата замисла за родител, ако е срамота да си го школуваш сопственото дете. :confused:
Ajde ,ajde, ne se vadi sega.
:icon_mrgr:

doorsi

Баџанак
Член од
26 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
234
Ne e sramota da si go skoluvas deteto. Sramota e koga nekoi toa go pravat so pari ukradeni, roditelite araamii pa trosat po stranstvo. Da ne se razbereme pogresno, toa ne se odnesuva na tebe nego opsto kako primer. Kolkavi se moznostite so posteno zarabotena plata da si go studiras deteto nadvor?

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ne e sramota da si go skoluvas deteto. Sramota e koga nekoi toa go pravat so pari ukradeni, roditelite araamii pa trosat po stranstvo. Da ne se razbereme pogresno, toa ne se odnesuva na tebe nego opsto kako primer. Kolkavi se moznostite so posteno zarabotena plata da si go studiras deteto nadvor?
Taka e.
On verovatno ne e od tie potomcite na plavokrvnite. Nema da pluka po makedonija ako bese. Tie plavokrvnite gi studiraat nadvor i gi spremat za idni fireri i nivni pomosnici od levo i desno, za buduci tendergii i naslednici na ogromnite privatizirani giganti za koi ne se plati nitu denar privaten kapital.
:tapp:

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Епа некои има што земаат кредит за кола да купат, некои на одмор да одат во all inclusive, да реновираат и сл... Има некои што вложуваат во образование.
Според тебе само деца на транзициските мафијаши се школуваат во странство.

doorsi

Баџанак
Член од
26 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
234
Taka e.
On verovatno ne e od tie potomcite na plavokrvnite. Nema da pluka po makedonija ako bese. Tie plavokrvnite gi studiraat nadvor i gi spremat za idni fireri i nivni pomosnici od levo i desno, za buduci tendergii i naslednici na ogromnite privatizirani giganti za koi ne se plati nitu denar privaten kapital.
:tapp:
Abe i so diploma i bez diploma probuvaat da si gi mestat decata za buduci tenderdzii. Tuku calamot e golem koga ke recat go pustivme deteto da studira vo taa i taa drzava. Imaat kes i ne znaat na sto da go potrosat pa aj detevo da go skolovame nadvor, a deteto dibidus. Poznavam nekolku takvi ne ni ucat tuku se na turizam otideni.[DOUBLEPOST=1401486649][/DOUBLEPOST]
Епа некои има што земаат кредит за кола да купат, некои на одмор да одат во all inclusive, да реновираат и сл... Има некои што вложуваат во образование.
Според тебе само деца на транзициските мафијаши се школуваат во странство.
Nikade ne napisav deka se samo tranziciski. Kazav opsto deka aramilukot e sramota. I prasav kolkava e verojatnosta od prosecna postena plata toa da go napravi covek?
Prasanjeto mi bese povekje retoricko poso odgovorot mozeme da go pretpostavime.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Aha, sega go fativme @Strider vo nebrano...
Inaku blago na tie plavokrvnite. Otkako ke se iznasetaat(studiraat) ke potrosat sedmocifrena suma vo evra i ke si *kupat* edna stranska šklj diploma dovagjaat i odma gi ceka stan(kukja), SUV so zafatnina na motorot najmalku 3x od onaa na prosecno Mk vozilo i svakako tender za dobredojde...
:pos::tapp:

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Eve na mene pa mi se smeni zivotot na podobro i vo MK, i na mnogumina sto gi poznavam. Zosto mislite deka i ovde ne moze da se uspee? Ne mi e jasno.
Vikas tamu se borele i uspevale? Tuka ne?
Koja e taa borba? Treba da ti raboti aklot inaku i tuka i tamu cel zivot ke te javaat kako konj i ke te dupat u mozok. Ne gledam razlika. Rabotnikot e jebana stranka i tuka i tamu, jes da tamu kako rabotnik sigurno poarno ke projdes ama u globala toa e.
Ranije ili kasnije se se sveduva na toa ili ke bides svoj gazda ili da uspees da se nacukas u drzavno. Toa e uspehot. Treto nema.[DOUBLEPOST=1401485170][/DOUBLEPOST]
Ajde ,ajde, ne se vadi sega.
Валво, а, како успеа ти?

Да видиме - препродаваш коли на црно во Македонија, не плаќаш ама баш никави давачки (како што веќе спомна на овие страници наназад на форумов), никаде не си ни запишан низ институцииве (мислам дека не се водиш ниту како невработен)...е, само такви како тебе изгледа можат да успеат во Македонија - затоа сме земја без правила и сите млади сакаат да си одат.

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Hehe, oni rabotat jas cicam, posle jas cicam oni rabotat itn.... Ubavo si ja naredil ala vera...
Има и за нив, има и за мене. Јас наоѓам работа, проекти, контакти, фирми, итн. а тие чесно си го заработуваат лебот. Си имаат плата, одмор, пензиско, здравствено, детски додаток, легално живеат во Швајцарија, итн.

Не ги крадам јас нив, или присилувам да прават нешто што не сакаат. Ниту пак сум класичен македонски газда што злоупотребува, или ги краде, и не им исплаќа плата со месеци.

Кога и да сум во Македонија, секој ден барем по 10ина ми се јавуваат да дојдат да работат за мене. Ама не можам сите да ги вработам.

doorsi

Баџанак
Член од
26 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
234
Има и за нив, има и за мене. Јас наоѓам работа, проекти, контакти, фирми, итн. а тие чесно си го заработуваат лебот. Си имаат плата, одмор, пензиско, здравствено, детски додаток, легално живеат во Швајцарија, итн.

Не ги крадам јас нив, или присилувам да прават нешто што не сакаат. Ниту пак сум класичен македонски газда што злоупотребува, или ги краде, и не им исплаќа плата со месеци.

Кога и да сум во Македонија, секој ден барем по 10ина ми се јавуваат да дојдат да работат за мене. Ама не можам сите да ги вработам.
A so kadar vrabotuvas ako ne e tajna? Opsti rabotnici, it, ...?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601

A so kadar vrabotuvas ako ne e tajna? Opsti rabotnici, it, ...?
истото прашање и од мене ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom