Законот на Телема

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако е ослободена од страст за резултат, чуму тогај потрага по вистината?
Таа Е Вистината и Светлината и Животот.
Ако сум предодреден, тогаш значи дека сум самодоволен. Зашто да трагам по вистината?
За да ја најдеш својата суштина, потребно е да се осознаеш себеси, и тоа е процес во кој треба да се разобличат сопствените илузии и пречки. Дури тогаш ќе ја сватиш својата вистинска природа која е самодоволна.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Секое дете е апсолутно.

Не осмелувајте се да му создавате предрасуди или да го ограничувате!
Дајте му на семето фер игра да проникне!
Во зрелоста неговиот ум ќе го усоврши својот вистински плод, кој е самоодреден и самоизбран!
Се осмелуваш ли да ја свиткаш таа нежност кон твоите каприци и теории?
Кој те преколнува да ги проценуваш Чудата скриени од твоите очи?
Наметник, глупав! Дали твоите претпоставки гарантираат чудесна мудрост?
Оставете го да ги сретне и измери работите, да ги одмери своите сили, да ја премине безбедно бездната – Земјата пее: “Ако знаеш и сакаш, ти можеш!”
;)
И заборавив да кажам: овој текст што зборува за едукацијата на децата е напишан токму од оној озогласен Кроули за кој Вие (барем поголемиот број) сте прочитале само по христијански сајтови и „жолта штампа“ како тој е „Најзлобиот човек на Земјата “, убиец на деца, наркоман, лудак итн итн !!!

Многупати сум зборел и пак ќе повторам: запознајте се со човекот (било кој) пред да му залепите некоја од вашите етикети...
Ќе се изненадите колку лошо може човек да прeсуди за внатрешната тврдина на друг човек !!

Ок, а која вистина или убавина ти ја пронајде во О.Т.О.? Односно што најмногу ти се допадна, па реши да се приклучиш кон тајниот ред?:)
Првото прашање ќе го скокнам, идеме на второто:
Најдов се што ми недостигаше во животот за да се надминувам себе си.

Изгледа како кич одговор, но ништо не ми текнува друго да ти одговорам, а да не кажам нешто за мене кое што не е за на форум.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Таа Е Вистината и Светлината и Животот.

За да ја најдеш својата суштина, потребно е да се осознаеш себеси, и тоа е процес во кој треба да се разобличат сопствените илузии и пречки. Дури тогаш ќе ја сватиш својата вистинска природа која е самодоволна.
Потребно е телесно да се осознаат и други (од спротивниот пол, пред се).

Колку е поквалитетно сознавањето на другите (од спротивниот пол), толку си поблиску до суштината и вистинската природа.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
И заборавив да кажам: овој текст што зборува за едукацијата на децата е напишан токму од оној озогласен Кроули за кој Вие (барем поголемиот број) сте прочитале само по христијански сајтови и „жолта штампа“ како тој е „Најзлобиот човек на Земјата “, убиец на деца, наркоман, лудак итн итн !!!

Многупати сум зборел и пак ќе повторам: запознајте се со човекот (било кој) пред да му залепите некоја од вашите етикети...
Ќе се изненадите колку лошо може човек да прeсуди за внатрешната тврдина на друг човек !!

Првото прашање ќе го скокнам, идеме на второто:
Најдов се што ми недостигаше во животот за да се надминувам себе си.

Изгледа како кич одговор, но ништо не ми текнува друго да ти одговорам, а да не кажам нешто за мене кое што не е за на форум.
Немам ништо лошо кажано против Круоли, или барем јас не се сеќавам, ако сум кажал нешто слободно цитирај.:confused:
Инаку јас гледам да не ве напаѓам, туку само сакам дискусија и тоа површна т.е. со прости прашања и одговори. :)

Знам дека Круоли бил прогонет од Италија, причините исто така ми се познати, но дали мислиш дека и црквата имала значајна улога (зш нели имале веќе искуство во таа работа порано) и дали мислиш дека тие имале стравови од неговото дрижење?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Колку е поквалитетно сознавањето на другите (од спротивниот пол), толку си поблиску до суштината и вистинската природа.
Зависи, за некого можеби и од истиот пол. Секој има неприкосновено право да биде тоа што е.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Немам ништо лошо кажано против Круоли, или барем јас не се сеќавам, ако сум слободно цитирај.:confused:
Инаку јас гледам да не ве напаѓам, туку само сакам дискусија и тоа површна т.е. со прости прашања и одговори. :)

Знам дека Круоли бил прогонет од Италија, причините исто така ми се познати, но дали мислиш дека и црквата имала значајна улога (зш нели имале веќе искуство во таа работа порано) и дали мислиш дека тие имале стравови од неговото дрижење?
@Dumbledore ти си зрел да станеш иницијант у ОТО:D

@Хептаграм XI у право ли сум?[DOUBLEPOST=1401308164][/DOUBLEPOST]
Зависи, за некого можеби и од истиот пол. Секој има неприкосновено право да биде тоа што е.
Можеби,ама тоа го носи далеку од вистинската природа.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
...

Секој е поборник против твојот бог ако не е христијанин - тука е маката. Ова е твојата вера, твојата философија, твојата омраза кон секој друг !

Оди спознај си го богот и потоа зборувај за другите што се во очите на богот.

Се читаме...
Мојата вера вели дека секој кој што не е Православен Христијанин на овој или оној начин е поборник против СВОЈОТ Бог! Друго е прашањето дали го признава за таков или не! Читајте се...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
@Dumbledore ти си зрел да станеш иницијант у ОТО:D

@Хептаграм XI у право ли сум?[DOUBLEPOST=1401308164][/DOUBLEPOST]
.
Заради реченото за Кроули? :)

Редот е сериозна работа, @Donald Sikert .

Не беше наменет текстот за тебе, туку општо за форумов, за сегашни и идни читатели (затоа пишувам тука, и за некои идни времиња) :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195

Интересна точка на гледање на спознавањето на себе си.
Проширување на универзумот... ;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Уште 10 дена:
P.S. Ќе може воедно да се купат и насловите кои беа на овогодинешниот саем на книгата, со истиот саемски попуст, плус пакет од 4 книги за 400 денари (Преку понорот, Мали есеи кон Вистината, Атлантида и Препород на магиката).

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.134
Поени од реакции
83.771
Редот е сериозна работа, @Donald Sikert .
Редот можеби, но праксата покажува дека луѓето кои го водат и членуваат, многу често знаат да не бидат на таа линија.
Зарем е можно некој кој води камп да мисли дека е исполнување на личната воља тоа да донесе у редот наивнин девојчиња, кои со мистицизам имаат врска колку ја со икс фактор? Зарем може да мисли дека задоволувањето на своите сексуални апетити преку доведувањето на овие лица во редот, е исполнување на личната воља?
Колку е сериозно тоа што секој втор телемит смета дека е исполнување на личната воља влијанието врз друг, без негова дозвола? (знаеш добро за какво влијание зборам) Не. Тоа не е сериозно, тоа е обично црно-магијашење, на ниво на маалска бајачка.

Kajgana Shop

На врв Bottom