- Член од
- 12 јануари 2014
- Мислења
- 1.464
- Поени од реакции
- 1.892
И алтернативата е?Каптализмот е вирус кој треба да се отстрани... така е најдобро за сите нас.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
И алтернативата е?Каптализмот е вирус кој треба да се отстрани... така е најдобро за сите нас.
Капитализам е Шведска, другарче. Прочитај по нешто.Шведска...
Држава у која имаш слободен пазар кој е основа на капитализам и високи даноци, е држава која е капиталистичка кога се работи за пазарот, ама шо те присилува да и даваш голем дел од профитот за безработници.Не е битно какво име ќе му дадеш битно е дали системот има за цел да создава среќни луѓе.
А капитализмот промовира неодговорност и себичност така да грешка си Шведска е се само не капиталистичка .....!!!
А кој е фетишот да му се нудиш за уште помалку на некој трговец за земјоделски производи, а притоа си човек кој нема никакви вештини и е едвај со осмо одделение?Нашава ситуација со германскиве грофови е гротескна.... кој е фетишот да му се нудиш за роб на швабскиот газда за пишливи 50 или 100 евра, кај ти е бе достоинството човеку .....??!
Така и јас ги гледам овие 'странски инвестиции' имаат за цел да му го еутанизираат и она мало достоинство што му останало на народов.
Како тоа ти гледаш милостиња у тоа некој да ме присили да му помогнам некому? Милостиња е да сакам да му помогнам некому, а не некој да ме присили, а у тој случај тоа е државата.Капитализмот оној автентичниот што го евангелизираат обединетите Американски држави е исклучително лош... бидејќи има за цел да го квантифицира, разгради и убие секој дел од живеењето... а тоа му е и суштината да се погреба животниот простор, природата, а со нив и човекот...
E prijatele, sve se ova posledici od toj tvojot posran socijalizam vo koj veke ednas sme *nasednale*.Нашава ситуација со германскиве грофови е гротескна.... кој е фетишот да му се нудиш за роб на швабскиот газда за пишливи 50 или 100 евра, кај ти е бе достоинството човеку .....????????!
Така и јас ги гледам овие 'странски инвестиции' имаат за цел да му го еутанизираат и она мало достоинство што му останало на народов.
На тоа гледам како непристојен предлог, од типот на:
Еве ти тебе нова кола, викендица, 1000 евра плата... ама млада ти жена да поминува три пати во неделата со мене.. народ што не создава свои компании е импотентен народ кој поради недостатокот на тестесторон и полова дисфункција да создава нови вредности неминовно и ќе изумре...
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=4412102232&id=13&setIzdanie=22548
Е утре кога недајбоже ќе тропнеш на тие врати ќе те лечат со ладни облоги и ракија...
Pa i jas sum socijalisticki naobrazovan, prv sum za lezi lebot da te jadamБегај бе таму... кога јас те викав за во Немачка да работиш како автомеханичар ти текнува што ми викаше?
-Не, мене тука ми е убаво.
Е па ако ти е убаво седи таму и расклапај коли...
И многу млади си заминаа од државата поради тие 12-13.000 што значат многуНезнам што очекувате дека Дрекслмајер ќе земат дел од профитот и ќе им го поделат на работниците ? Дека ќе дадат 50-100% поголеми плати за разлика од другите компании ? И 50 милиона профит да прават пак ќе имаат нешто минимално повисоки плати од останатите конкуренти, треба да дојдат барем уште 7-8 вакви фирми низ државава за платите сериозно да се покачат до тогаш за некои и овие 12-13.000 денари ќе значат многу. Бидејки сум од Велес знам доста млади што инаку ништо не работеа по цели денови и чекаа од дома пари - барем сега имаат свои пари, допринесуваат дома нешто колку толку и ако ништо друго барем подобри услови има во фирмава тука.. превоз си имаат, јадење имаат, нема некоја тешка физичка работа за разлика од тоа да работат по кафичи за 7000 денари без храна без ништо или пак низ фирмиве што ќе ги исцедат физички за 9000~ денари ова е им е многу подобро барем засега
И се трошат на леб и млеко, да им остануваат по толку тогаш друг е муабетот4.000 вработени x 250 евра x 12 месеца = 12.000.000 евра кои влегуваат кај луѓето во овој регион.
Rabotata e so sakas nejkes mora neso da rabotis, treba leb da se jade i smetki da se plakjaat. Pa natamu koj kako ke se snajde. Inaku mora da si priznaeme deka sme edna od najmrzlivite, ako ne i najmrzliva nacija vo EU. Ko so kazav socijalizmot dlaboko si pustil koreni. Po edna anketa kaj 90% od studentite zapisani na fakultet na prasanjeto kade sakaat da rabotat odgovorot e javna administracija..Nitu eden od anketiranite ne se izjasnil deka sam sebe se gleda kako pretpriemac te gazda.Toa e [DOUBLEPOST=1401258850][/DOUBLEPOST]Хе грешка си, странецот те колонизира у старт... затоа се сите оние кампањи за ефтина работна сила што се плаќаат во милионски суми од нашиот буџет...., а нашиов 'газда' те користи само на лош начин неспособен е да ги искористи потенцијалите што ги поседуваш како индивидуа.
Јас сум за отварање на фирми и компании ама наши !
Но проблемот е што си патиме од комплексот на мање вредност и дека туѓото мора да биде подобро затоа ова ни се случува...
Neka odat. Cist kapitalizam, sakas nejkes. Tie 5000 dusi so rabotat tamu nikoj so sila ne gi tera. Vo sekoe vreme moze da si dadat ostavka i da teraat dalje.И многу млади си заминаа од државата поради тие 12-13.000 што значат многу
И се трошат на леб и млеко, да им остануваат по толку тогаш друг е муабетот
Така ли секоја една дискусија у која немаш аргументи, ја сведуваш на ова, за да се најдеш себеси како морален победник? Ко тие шо се фанови на Обама, и ако не ти се допаѓа нешто негово, ти викаат дека си расиста?Ова што го збориш веќе преминува во религиозна дебата, а во неа нема да учествувам....
Пошто глеј.. ти со убави прикаски можеш и СС одредот да го оправдаш...
А еве мисла од моја преписка со форумски колега на темава:
Денес владее БОГОТ ПРОФИТ ...неговата религија е УМНОЖУВАЊЕ СО НАЈМАЛИ ТРОШОЦИ..., него не го интересира ни чиста околина, ни судбина на луѓето туку само да расте што поише...
Јас не знам за поголема соработка од таа да ти дадам нешто за пари.Капитализмот го става профитот пред човекот, а тоа е чисто самоубиство ....!!!
Нека не те лажат големите 'мислители' на Западот што прoпагираат слободен пазар за време на кризата во нивните земји сите големи компании повикаа помош за државна интервенција ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кој те тера да правиш нешто? Се се сведува на тоа дали сакаш или не сакаш да работиш. Многу е едноставно.Е сега ти наивен сиромашно Македонче што нема свои 100 денари во џеб со потекло од сиромашна земја опљачкана од локални мангупи се обидуваш да лицитираш со саатницата за да може да ни дојде тука Германецот и сите да ги гузи да може да си истера планови стари 70 години и сето тоа без воени средства ...???! згора на се во благ занес на твоето безумие повикуваш за фер однос и еднакви правила за сите ...!!!!!!!!?
Ние немаме капитализам и отворен пазар само поради тоа шо не сме капитализам и отворен пазар, туку сме нео-комунизам со феудални примеси.Инаку еве бе и јас сум за капитализам и отворен пазар, иновации и претприемништво... ама како ќе се реализира сето тоа кога сме планирани за пљачка??
Ќе повторам уште еднаш за да ме разберете... подобро е човек да не живее отколку да биде роб на некому.
Нема ништо поскапоцено од слободата и достоинството, секој оној кој се смета за паметен и доблесен треба да ги брани овие 2 најголеми дара.