Прашања до Атеистите II

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Значи мислиш дека сите нешта како пр. совеста се делови од свеста?

Заобиколено, можеби примети можеби и не, дека самиот си одговори на сите прашања што ми ги постави освен на едно. :)
Зошто научниците не докажале дека свеста не е епифеномен?
Не знам зошто, едноставно детално никогаш не сум навлегол во истражување околу оваа тема. Но од моја гледна точка, покорисно за сите нас (луѓето) би било да се најде лек за победување на канцерот или на сидата. Не знам зошто би губеле време за докажување на нешто што (според мене) не е ни важно.
Инаку јас во врска со последниов одговор, не се сложувам со тебе. Јас мислам дека свеста се појавува со текот на развивањето на самиот мозок, ако наиде на пречки, како што рече самиот таа би била ограничена.:)
Совеста не е дел од свеста, уствари таа ти е креација(илузија) и можеш да ја лоцираш во мозокот.

Инаку не си прв на кого сум му одговорил.....може по стоти пат го правам ова, уствари за тоа е форумот нели. Да одговараш ако знаеш, или да прашуваш ако не знаеш....освен ако не сакаш да иницираш нешто на форумов.:)

А на прашањето зошто би се замарал со свеста..:eek:
Може уште не си роден за да се замараш со истата, ама тоа е друга тема...се во свое време би рекол :)
И како дојде до заклучок за свеста кога до сега не потроши ни секунда....тоа е круцијално прашање, а сакаш да покажеш дека знаеш???

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Совеста не е дел од свеста, уствари таа ти е креација(илузија) и можеш да ја лоцираш во мозокот.

Инаку не си прв на кого сум му одговорил.....може по стоти пат го правам ова, уствари за тоа е форумот нели. Да одговараш ако знаеш, или да прашуваш ако не знаеш....освен ако не сакаш да иницираш нешто на форумов.:)

А на прашањето зошто би се замарал со свеста..:eek:
Може уште не си роден за да се замараш со истата, ама тоа е друга тема...се во свое време би рекол :)
И како дојде до заклучок за свеста кога до сега не потроши ни секунда....тоа е круцијално прашање, а сакаш да покажеш дека знаеш???
Не се работи за знаење или не знаење на одговорите на простите прашања, ги знам. Но суштински, после секој одговор (нели ако ги променевме позициите) ќе ме буташе во некој ќош, како претходно што направи. Односно ти врз база на некое истражување и веројатно долго размислување си донел таков заклучок, а јас како што веќе ти реков, не сум истражувал околу таа тема и лесно би ме начукал во некој агол.

И одговорот на твоето прашање. Никаде не спомнав дека не сум потрошил ни секунда. Врати 10-15 страни и ќе видиш дека сум ти дал одговор на твоето прашање.
И контра за првото. Исто така не реков никаде дека таа не е важна, напротив, важна е. Реков дека не би се замарал со истражување и докажување на тоа дали таа е или не е епифеномен.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не се работи за знаење или не знаење на одговорите на простите прашања, ги знам. Но суштински, после секој одговор (нели ако ги променевме позициите) ќе ме буташе во некој ќош, како претходно што направи. Односно ти врз база на некое истражување и веројатно долго размислување си донел таков заклучок, а јас како што веќе ти реков, не сум истражувал околу таа тема и лесно би ме начукал во некој агол.

И одговорот на твоето прашање. Никаде не спомнав дека не сум потрошил ни секунда. Врати 10-15 страни и ќе видиш дека сум ти дал одговор на твоето прашање.
И контра за првото. Исто така не реков никаде дека таа не е важна, напротив, важна е. Реков дека не би се замарал со истражување и докажување на тоа дали таа е или не е епифеномен.
Не гледам поважно прашање кое заслужува да му се посвети време и ресурси од ова со свеста. Како и да е, Alan Watts вика не постои поголемо: Taboo Against Knowing Who You Are. Нормално, се со цел егото да опстои што е можно подолго на планетава, мора да има одредени одбрамбени механизми.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не гледам поважно прашање кое заслужува да му се посвети време и ресурси од ова со свеста. Како и да е, Alan Watts вика не постои поголемо: Taboo Against Knowing Who You Are. Нормално, се со цел егото да опстои што е можно подолго на планетава, мора да има одредени одбрамбени механизми.
Ти кажав што мислам за свеста и исто така ти кажав кои се поважни работи околу кои научниците требаат да обрнат повеќе внимание.

Прашање. Дали некој атеист се сложил со тебе (мислам од форумов)?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ти кажав што мислам за свеста и исто така ти кажав кои се поважни работи околу кои научниците требаат да обрнат повеќе внимание.

За што точно да се сложиме?
Генерално гледано најверојатно со по некого тук таму.

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
За што точно да се сложиме?
Генерално гледано најверојатно со по некого тук таму.
Јас мислам дека ти со Ошо многу се сложуваш, тук там.

Мислам дека дублето не го разбра ова доволно, дури не ни обрна внимание на истото
Заслужува внимание ова...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Јас мислам дека ти со Ошо многу се сложуваш, тук там.

Мислам дека дублето не го разбра ова доволно, дури не ни обрна внимание на истото

Aко можел да го разбере немаше да има потреба да му го кажам......може ќе послужи како тригер, кој да знае.[DOUBLEPOST=1401044244][/DOUBLEPOST]
Во врска со твојот став за свеста.
Па ете Атеист мисли дека не е епифеномен, и еве Ипсисимус иако не ги гледам како атеисти.
Ако ми дозволат да ги спомнам :)

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997

:facepalm:
Добро брате муслимане, немаш ли контра коментар во врска со нашата дискусија?
Кога сфати дека дервишите немаат никаква врска со Христијанството (а ме убедуваше), сеа ќе бидеш гејша и ќе ме убедуваш дека и тие се Христијанки?:pos:[DOUBLEPOST=1401045962][/DOUBLEPOST]
Aко можел да го разбере немаше да има потреба да му го кажам......може ќе послужи како тригер, кој да знае.[DOUBLEPOST=1401044244][/DOUBLEPOST]
Па ете Атеист мисли дека не е епифеномен, и еве Ипсисимус иако не ги гледам како атеисти.
Твојата дискусија со тросмислениот нема да ја коментирам.
ОК, но зошто не би ги гледал како атеисти? Ако самите се претставуваат како атеисти, тогаш се атеисти. Секој став треба да се почитува без разлика на тоа дали се сложуваме или не.:)

Последно уредено:

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ако ми дозволат да ги спомнам
:)
додади ме и мене ;)
но се наметнува прашањето зошто не ги гледаш како атеисти, особено атеист? нели по деф атеистот е да се има став и да НЕ се верува во богови?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Со некои атеисти и ќе се сложи (како и ти нели) пошто и самиот е атеист.[DOUBLEPOST=1401053186][/DOUBLEPOST]
Дозволено ти е (барем од мене). Што сакаш да кажеш, дека атеист мора да биде материјалист? :pos:
Абе да го...... Пак ли дефиниции да отвараме и дефинираме? Кој Q има врска тоа со боговите?
додади ме и мене ;)
но се наметнува прашањето зошто не ги гледаш како атеисти, особено атеист? нели по деф атеистот е да се има став и да НЕ се верува во богови?
Став во однос на што? Ако мислиш на боговите не мора.
Aj по незнам кој пат...
Гностик(значи не оние класични гностици како есените) ти е некој што знае.
Верници се атеистите и теистите...они ја немаат таа среќа да знаат.
Како успеваш да поврзеш верување со знаење не ми е јасно.
Ти мене ми објаснуваш за гностицизам? :tapp: Седи мирен жити се.
Знаење и верување не измислив јас. Ете ти ги 90% верници се тоа (т.е. тврдат дека се тоа).
Атеистите не се верници, ако беа ќе беше и ти, макар да сомнителен си, до некаде сеуште си верник.

П.С. За среќа сеуште има бушмани а диференцијалните равенки не се сменети.

Последно уредено:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Твојата дискусија со тросмислениот нема да ја коментирам.
ОК, но зошто не би ги гледал како атеисти? Ако самите се претставуваат како атеисти, тогаш се атеисти. Секој став треба да се почитува без разлика на тоа дали се сложуваме или не.:)
Абе ја од почит не ги ставам у тој кош :)
Атеизмот како движење во основа го има материјалистичко-редукционистички дух...и тоа е. На исти брод се со сите други верници.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Абе ја од почит не ги ставам у тој кош :)
Атеизмот како движење во основа го има материјалистичко-редукционистички дух...и тоа е. На исти брод се со сите други верници.
Многу си грешка. Тоа врска нема со атеизам.

Kajgana Shop

На врв Bottom