Прашања до Атеистите II

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
јас мислам дека за да може мирно да спие гурџи, треба да му кажеме дека е ТЕИСТ бебето :pos: и тоа едан каша попара ко што е он
а за егото, ........ па ако не сака да се наадае тоа нема да плаче по цицката на мајка му. бебето е до толку свесно (барем на инстинктивно ниво) да знае дека ако не плаче ќе си остане гладно. затоа се буни, исто ко возрасните со демонстрациите, за да добие она што го сака.
ај сега малку дискусија со сталкерот и дамблдор. сите тројца се сложуваме во почетните размислувања, дека бебето појма нема од ништо. што е точно. е сега, разидувањата се во размислувањата на после тоа. вие се задржувате на “личното“ мислење/став, односно од причина што тоа не е способно да расудува па затоа и не спаѓа ни во едната ни во другата категорија. но јас пак го гледам тоа од страна, како посматрач кој веќе има свои сознанија и чека да види што се случува. а во конкретниот случај ништо не се случува, едноставно не верува и како таков според мене спаѓа во категорија атеисти.
но и крајниот продукт на сите тројца ни е ист!!! НЕ е теист. ;) а со тоа не е ни божје чедо, ......... можда на летечкиот розев еднорог :D
Мама миа колку заглави....сакам кажам можам речам:facepalm::pos::pos::pos:

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Мама миа колку заглави....сакам кажам можам речам:facepalm::pos::pos::pos:
контра аргумент? нема? ............................ :place:
или ти треба вреееееме да подразмислиш, ама тешко иде? ;)

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
контра аргумент? нема? ............................ :place:
или ти треба вреееееме да подразмислиш, ама тешко иде? ;)
Задруга, зарем има потреба после твојот пост од контрааргументи?:facepalm:

Знаеш добро дека сите тројца дадовте различен одговор, и кога ти сакаше да се оправдаш и да ги резонираш аргуметите за да дојдеш до заклучок дека одговорот ви е ист, го направи тоа толку несмасно, што го читав 5пати твојот пост и пак не го разбрав.
Јас мислам дека ни ти самиот не го разбираш тоа што го напиша.:pos:

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601

Знаеш добро дека сите тројца дадовте различен одговор, и кога ти сакаше да се оправдаш и да ги резонираш аргуметите за да дојдеш до заклучок дека одговорот ви е ист, го направи тоа толку несмасно, што го читав 5пати твојот пост и пак не го разбрав.
ок, нека ти биде.
но како што ти, а и другите може да приметите, нема едноумие во атеизмот. сите опции се во игра. така да задоволен сум од изборот, а и од одговорите на колегите :D

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997

Брате муслимане. (да не сакаш некоја игла да ти дадам) Најголемиот муслиман на форумов- Хаттаб1 одговори, во моја полза.:P

Што се разликува мојот одговор со оној на Стаклерот?
Тој рече дека не е атеист, и јас го реков истото (и “ниту“ е негација), но бидејќи твоето прашање имаше уште една компонента, а таа беше „дали е божјо чедо“, ти одговорив дека не е ни божјо чедо т.е. не е религиозно суштество. А веќе ти одговорив јас кого би сметал за атеист.

Инаку зш бе јас од прва го разбрав, а тебе ти требаа дури 5 пати и пак не си го разбрал? Зборувам за коментарот на Кооператива.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Брате муслимане. (да не сакаш некоја игла да ти дадам) Најголемиот муслиман на форумов- Хаттаб1 одговори, во моја полза.:P

Што се разликува мојот одговор со оној на Стаклерот?
Тој рече дека не е атеист, и јас го реков истото (и “ниту“ е негација), но бидејќи твоето прашање имаше уште една компонента, а таа беше „дали е божјо чедо“, ти одговорив дека не е ни божјо чедо т.е. не е религиозно суштество. А веќе ти одговорив јас кого би сметал за атеист.

Инаку зш бе јас од прва го разбрав, а тебе ти требаа дури 5 пати и пак не си го разбрал? Зборувам за коментарот на Кооператива.
заспан е, не е пиЈан кафе од сабајле, гледаш кога го читал/пишал мојот коментар? ај по после (едно 150год) кога ќе се разбуди можда ќе разбере. :pos:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
@Dumbledore @Сталкерот ако и двајцата се сложивте дека детето не е теист, тогаш што е? По дефиниција не-теист=а-теист. Кое е тоа ни едно ни друго?

• Ми се допаѓа
Reactions: Bog

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
@Dumbledore @Сталкерот ако и двајцата се сложивте дека детето не е теист, тогаш што е? По дефиниција не-теист=а-теист. Кое е тоа ни едно ни друго?
Види, не можеш да кажеш каков став има некој за одреден концепт кој не го познава.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Види, не можеш да кажеш каков став има некој за одреден концепт кој не го познава.
Атеизмот не е став. Не ти треба став за да си атеист. Штом не постои верување, од било која причина, тоа е тоа.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Значи исто така поставив контра прашање. Бебе (од неколку месеци) ќе му направат крштевка, дали тогаш ќе стане верник? Не можеме на нерелигиозно суштество да му лепиме етикети, нели?
И како што рече, атеизмот се базира на ставови односно (како порано што спомнав) дека ние немаме “света“ книга според која ќе ги базираме нашите ставови и вистини.

Затоа брате муслимане ние имаме различни мислења и ставови за разлика од вас (пр.) муслиманите. (Ова се однесува на Бог)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Значи исто така поставив контра прашање. Бебе (од неколку месеци) ќе му направат крштевка, дали тогаш ќе стане верник? Не можеме на нерелигиозно суштество да му лепиме етикети, нели?
И како што рече, атеизмот се базира на ставови односно (како порано што спомнав) дека ние немаме “света“ книга според која ќе ги базираме нашите ставови и вистини.

Затоа брате муслимане ние имаме различни мислења и ставови за разлика од вас (пр.) муслиманите. (Ова се однесува на Бог)
Не рековме дека е став. Теизмот е дефиниран како "верување дека барем еден бог постои". Не теизам е спротивност.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не рековме дека е став. Теизмот е дефиниран како "верување дека барем еден бог постои". Не теизам е спротивност.
Ама се уплетка сега....спротивно од барем еден бог постои што е?

Kajgana Shop

На врв Bottom