Во едно од скопските школи. Мислам дека ГУЦ или АСУЦ. Детето албанец се фрли да се тепа за нашево и го прободеа него и го убија.Кое мало дете го убиле бе?Тоа ли што беше мачкано со мармалад од сливи по очи,и сликано у косово?Тоа ли?
Во ГУВ да, многу јако школа тоа ГУВ.Во едно од скопските школи. Мислам дека ГУВ или АСУЦ. Детето албанец се фрли да се тепа за нашево и го прободеа него и го убија.
Неспособна е и оваа, и претходната влада, а неспособна ќе биде и следната влада.Deka ministrite i organite, t.e celata vlada e nesposobna odamna se znae be drugar. Se izvinuvam za izrazot no za K.. ne gi biva. Ako imaat korist od nekoj i da e ubiec go pustaat na sloboda, a veruj kako gi zatvaraat nevinite lugje sum osetil i na svoja kozha...
Не е нит прв, нит последен случај.Као нема везе?Денес прв пат имаше случај на бодење на нож? као никој не му текна да го регулира тоа или после 50 слободни брцања требаше да умре некој за да се уапси некој шкон?
Немаш основа да споредуваш толку неслични настани.Кога го убија тоа албанчето што се жртвуваше да го спаси нашиот македонец никој не отиде од албанците да протестира. И тој беше ученик, со неполни 18 години мислам. Мирно се заврши све, ги уапсија убијците и готово. Овие ја демолираа населбава.
Мвр проба случајот со Мартин Нешковски да го заташка па Јанкуловска не дае отказ, за ова мало морген дека ќе дае.Не е нит прв, нит последен случај.
Ама „отставка за Јанкуловска“ е многу глупа ствар да се бара од старт. Во моментов нема доволна причина да се бара отставка на министер. Нејзината наводна одговорност ја има завршено, го има уапсено и ќе го носи на судење.
Судењето сите знаеме као ќе заврши, ама со правилен притисок, со константно алармирање на странски медиуми и привлекување на внимание на европската јавност, можеби е единствениот правилен начин на кој може да се изврши притисок за донесување на праведна судска одлука.
Ама пак ќе кажам, не сме толку организирани, нит за ова, нит за ништо.
Истиот бев и јас бев спремен да ме разбудат у 12 и без размислување да земам пушка и да идам некаде па и не ми беше страв ни да изигнам, сите тетратки сите планови ми беа да идам Воена академија за да после војната сватам дека само во војска ќе миселјќи дека ја бранам татковината ја брнаам некого додека он пере пари, ама патриотизомт не м исе изгуби тука, за да после Нерези и Кале ми отиде во минус патриотизмот. Едноставно ми е дојдено прек углава од овој народ, на 1 комита 3ца кодоши чиста виситна, и со скеоја дешавка уште толку ми се губи патритозмот, кога ќе седна ми размислувам да преземам нешто во свој раце, викам па за што да загинам , нема никој да ти го цени чинот, нема никој ни свеќа да ти запали, на крај и ќе бидеш плукан од совојт народ. Затоа останав верен само на Вардар, и веќе дури станав и рамнодушен на вакви ситуации, очекувано еве некој како коњаникот и ги опшиа редоследот што ќе се дешава, за 2 дена пак се ќе си биде како порано сите ќе заборават на ова, а само најблиските на детето ќе останат во црно и со оггомна болка.Е поради вакви работи не сакам да сум македонец. НЕЈЌУ бе !
Не ми се верува дека повторно ми се насолзија очите.
Порано кога беа тепачките во Скопје ( а и' до ден денес траат ) и во западна македонија душата ми се полнеше со гневот, бев исполнет со бес, ги мразев албанците, кога се враќав од школо по пат накај дома секогаш мислев за вакви работи, за македонија, за македонците и за иднината на нас македонците. Секогаш кога си легнував и секоја можна помисла се растажував !
Ситуацијава денеска - бугарски пасоши и албанци кои непрекинато напаѓаат македонци ме потсетува кога бугарските фашисти продираа низ македонија и попишуваа се што е македонско - бугарско е, и качаците кои го убиваат недолжно население ! Само како историја се повторува !Ни до ден денес македонците не си ја почувствуваа слободата за која се бореа и гинеа нашите предци т.е сеуште немаме слобода, сеуште сме заробени, борбата продолжува у неповрат ! Нема иднина за оваа парче земја и мало население !
Ама сега, веќе не се ни замарам со патриотизмот, веќе не се напалувам ко порано така брзо и лесно. Ги одјебив ! За протест ? Би учествувал колку-толку но не мислам да бидам радикален па после животот да си го уништам. Само какви идеи имав .... ама немоќен сум. Премногу се разликувам од вас македонците. Не знам поради која причина моите предци се доселиле тука ама би сакал да си го видам моето родно огниште.
"Не дамо да угуше наше мале побуне, ми растемо у дивове до коначне победе ...."
И за политичарите - велепредавниците.
Како бе несреќен случај кога отишол со цел да го убие со каменот. Да не го зел каменот онака да му тежи во рака случајно?Немаш основа да споредуваш толку неслични настани.
Не ги бранам идиотите што го убиле албанскиот ученик, напротив. Ама многу различна работа е во тепачка некој да биде незгодно удрен по глава или незгодно да падне на глава (боксери имаат отидено така), тоа е повеќе несреќен случај отколку убиство (без умисла). Но многу подруга работа е со нож да прободеш некој неколку пати во срцето. Нема никаков изговор за одбрана, или убиство без умисла.
Прв момент: сторителот е крадец кој упаѓа во туѓи живеалишта и носи нож со себе. Тоа е умисла. Нож, ладно оружје... кога носиш со себе, па уште и во кражба. Тоа е дефинитвно (и правно-легално) умисла. Значи дотичниот Насер треба да одговара за убиство со умисла, покрај кражба и провала на туѓ имот.
Втор момент: наместо да бега, или да го употреби ножот на екстремитети, ноги, раце... Насер го прободува детево право во срце. Неколку пати.
Трет момент: не знам колку се разбирате од ножови, ама со џепно ноже, или стандарден голем нож, не се прават лесно длабоки рани. Тоа се сечива се сечење, со острица на едната страна. За длабоки смртоносни рани, за убоди, се користат ножови со сечива на двете страни, како овој на сликата доле.
![]()
Така да, мислам дека подобро е да не зборуваш за нешто што не знаеш.
Кај нас у Топанско, таквите исклучоци што ги спомна се помали од 1%. За тој еден мочан процент, некој ќе треба да ми каже дека треба да го сменам мислењето за дивјациве? Колку и да не е фер спрема тој 1% да ги ставаме у ист кош сите, самите нивни дела и ставови не тераат да го правиме тоа.Тоа е глобалниот став кој го претставуваат Албанците како нација тука. А кој што мисли и верува длабоко во себе, никој не е телепат за да знае. Ако сакате друга слика за вас, почнете да ги менувате акциите кои ги правите на глобално ниво. На пример у Топанско Поле, повеќето Албанци мрзат каури. Или таков став презентираат. Има исклучоци, има фаци кои се супер и ги познавам.
Ама се додека вашите партии ви ги поддржуваат ставовите, сакате голема Албанија и правите глобални протести со погрешни мотиви, просечниот Македонец ќе има таков став за вас.
Сите политичари ни се стремат кон ЕУ .Мвр проба случајот со Мартин Нешковски да го заташка па Јанкуловска не дае отказ, за ова мало морген дека ќе дае.
Сеа као ќе биде судењето е најмалце битно,детето е мртво и пресудата ќе биде само за смирување на страстите друго нема назад.Реков и на темата за смилковско,џабе е се ако не смениме нешто вакви работи да не се случуваат а тоа е работата на владата.Ако не моеш да ги описмениш држи го под контрола,можело во Југославија може и сеа ако имаме политичар што ќе се грижи за Македонците повеќе него за џебот.