Zaphod Beeblebrox
Поранешен покул Божино
- Член од
- 7 јуни 2008
- Мислења
- 16.676
- Поени од реакции
- 21.233
Дали некој знае дали има најави за некакви протести утре или деновиве пред Влада/Собрание и слично?
Иронична беше првата реченица.Да им веруваме на оние што не водат? Дефинитивно НЕ ТРЕБА да им веруваме.
Македонија моментално има супер решение и колку-толку функционира, а тоа е сегрегација на секое можно поле. Македонците на една страна, Албанците на друга страна, Турците на трета, Ромите на четврта и така натаму. Да не ставеа сите во една школа да учевме ќе имаше 10 пати повеќе проблеми и убиства. Вака функционираме паралено и дава добри резултати.Не е проблем да се направи полициска реформа и да се сосече криминалот и ваквите немили настани до ниво да бидат 5 пати помалце од сега. Во многу поголеми градови (Њујорк на пример) кога ситуацијат станала алармантна се преземала радикална акција и се смениле работите.
Проблемот е немањето политичка волја, јас за жал не верувам дека кај нас такво нешто е можно, радикална реформа нема да успее од едноставан причина, ќе биде сосечена во корен уште првиот ден. Одма ќе почнат разни сценарија, укрански, сириски ебам ли ги какви веќе, ќе почнат да плачат пак „обесправените“ и „угнетените“ и оп ете пак ситуација како 2001 кога нас не претставуваа како бед гајс, странкса интервенција, одновно „борци за човекови“ права по шумите во северозападна Македонија.
Искрено, немам појма како може ова да се реши, вакви работи да не се случуваат.
Така де, знам дека беше. Малце погрешно ги имаше сфатено работите кои јас ги напишав, па затоа да ти дообјаснам.Иронична беше првата реченица.
Се согласувам, тоа е максимално што може да направиме во моментов, што помала интеракција си племето, за жал не можеш целосно да ги одделиш од себе. Пак се навраќам на мојот муабет, не е тешко, ниту особено скапо на вакви критични точки да има полиција 24/7, и тоа не обична полиција, но политичка волја и пречки се проблем. Одма ќе се јави некој амбасадор, невладина, леволиберални морони кои тоа ќе го окарактеризираат како полициска држава и сл.Македонија моментално има супер решение и колку-толку функционира, а тоа е сегрегација на секое можно поле. Македонците на една страна, Албанците на друга страна, Турците на трета, Ромите на четврта и така натаму. Да не ставеа сите во една школа да учевме ќе имаше 10 пати повеќе проблеми и убиства. Вака функционираме паралено и дава добри резултати.
средив.Брат ти не разбираш, значи институциите не работат, ние им се мешаме...
Прашај го Таткоти во времето на ЈУ како мавала полицијата и како овие случки скоро и да ги немало. Живеам во Прилепскиот Чаир само сум опкружен со џупци мада се исто л*јно како овие и досега 7 пати се имам тепано во сопствениот двор како и детево, ми имаат украдено 2 точаци, 3 бојлери, машини, патики. Како сме ги тепале со стариот немаш појма, и пак се враќаат, полицијата не реагира, дрога се дилова на улица пред куќа тука секојдневие ми е навикнат сум. Поентата ми е, нема полиција како порано, маваа безмилосно и сите се прашувале зошто ? - Еве зошто за да нема вакви глупости како сега, загинати и претепани деца на секој 1 месец.Искрено, немам појма како може ова да се реши, вакви работи да не се случуваат.
Кажи и во име на цела кајгана да го спрема шупакот...Салата ја направив оваа , почна твитовите да си ги брише.
па еден наш таму и брат го правиОд ФБ
„ Esat Shabani Koga sakateee poveletee
Nie ne se plasime zs go imame komandontot TALAT XHAFERI ili ministerotttt hahahahha 2001 igrase kur so vass siteee ve ubijee a sega minister za odbrana stanai ne mozevte da praite nistooo haha„
Така и ни треба. Сите што протестираа, кога го ставија Талат на министерско место, беа под лупа на полицијата. Сега ни се враќа.