Прашања до Атеистите II

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Хе хе,...не ме смеј ќе те молам.
Јас кога тврдев дека постои само Една вистина, дека сите индивидуални религии носат само дел од апсолутната вистина, тебе уште хепта те лажеше како да почнеш да плаќаш чланарина.
Сега доаѓа ред ти да велиш дека ќе ми откриваш тајни.:facepalm:
Кога јас ги открив тајните ти не ни сонуваше дека такво нешто постои.

И друго се лажеш. Кроули е интересен само на почетокот, кога ќе ти го покажат крајот ќе видиш дека сте во заблуда.Инаку тој е добар за почетници како тебе, нов поглед на свет кој за тебе е бил шпанско село.Ти го пакажува Бог во друго издание, ( до вчера мислеше дека Бог е Дедо Мраз), иако Божјата Воља која се стремите, е недостижна поради начинот на кој тоа сакате да го направите.
Пуста суета твоја......:) Нема никогаш да се ослободиш од неа.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Тебе, кој сеуште скиташ во Дворот на Профаните сеуште не можеме да ти откриеме се; но лесно ќе разбереш дека светските религии се само симболи и превези на Апсолутната Вистина.
И Ошо во неговата секта ја правел истата замка на иницијантите.
Прво има го перел мозокот со тоа дека е атеист, и дека неговото учење нама врска со религијата и Бога, оргии во ашрамот негов колку сакаш,дури и авионче си купил, да не ги спомнувам 98те ројса

На крај уште ова да одговориш, не ради мене , ради другите:
Зошто се декларираш атеист?

ПС. Одговорот на мене ми е јасен, ги збунуваш другите.
Aјде бе, сектата на Ошо :)

God does not mean a person.
Yes, it has been used in that way,
The word cannot prevent people from wrongly using it.
It has been used as if there is an old man,
very ancient, sitting in heaven, dominating, controlling --
a great engineer who has created the world.
The word itself does not have any meaning of that kind.
It simply means the whole, the total.
To me God is synonymous with love,
love is synonymous with life,
life is synonymous with existence.

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Атеизмот е спротивност на теизмот, јас лично се сметам за пантеист, од таа гледна точка теистичкиот концепт на Бог непостои, затоа имам речиси идентични ставови како и атеистите.
Ok, se deklariras panteist.

Po koja tvoja logika panteizmot e poblizok do ateizmot!?
Ovaa afermacija nikako ne ti e tocno.

Najverojatno gresis zatoa sto pod teizam gi stavas samo monoteistickite religii, inace nema druga logika.

Teizmot e veruvanje vo Bog
Ateizmot ne-veruvanje vo Bog
Panteizam e veruvanje deka "Bog e Se" i "Se e Bog".

Mnogu od religiite imaam panteisticki pogled:
Induizmot, Ortodoksniot ebraizam, duri i Hristijanstvoto so svojata Trojnost moze da se uklopi ovde,
Sufizmot vo Islamot.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ok, se deklariras panteist.

Po koja tvoja logika panteizmot e poblizok do ateizmot!?
Ovaa afermacija nikako ne ti e tocno.

Najverojatno gresis zatoa sto pod teizam gi stavas samo monoteistickite religii, inace nema druga logika.

Teizmot e veruvanje vo Bog
Ateizmot ne-veruvanje vo Bog
Panteizam e veruvanje deka "Bog e Se" i "Se e Bog".

Mnogu od religiite imaam panteisticki pogled:
Induizmot, Ortodoksniot ebraizam, duri i Hristijanstvoto so svojata Trojnost moze da se uklopi ovde,
Sufizmot vo Islamot.
Не реков дека само монотеистичките религии ги сметам за теизам, и немам ништо против религиите кои ги спомна како Хиндуизмот, суфизмот, гностичкото христијанство и слично.
Што е она за кое јас дискутирам? За правилата на религиите да ги напаѓаат моралните и етичките вредности кои се поинакви од нивните. Негирањето на науката и слично, тоа е она кое го критикувам и за кое дискутирам.

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Не реков дека само монотеистичките религии ги сметам за теизам, и немам ништо против религиите кои ги спомна како Хиндуизмот, суфизмот, гностичкото христијанство и слично.
Што е она за кое јас дискутирам? За правилата на религиите да ги напаѓаат моралните и етичките вредности кои се поинакви од нивните. Негирањето на науката и слично, тоа е она кое го критикувам и за кое дискутирам.
Погрешно си разбрал, ниедна религија не ги негира достигнувањата на науката, напротив, секоја религија тврди да го живееш животот со сите благодети.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Погрешно си разбрал, ниедна религија не ги негира достигнувањата на науката, напротив, секоја религија тврди да го живееш животот со сите благодети.
Ете МИКИ1 вели дека земјата е стара 8000 години, науката вели дека е стара 4,5 милијарди. Мики вели дека човекот настанал од Адам и Ева, науката вели дека настанал настанал преку еволуција.
Ова не се ли контрадикторни ставови?

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
A секс?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ете МИКИ1 вели дека земјата е стара 8000 години, науката вели дека е стара 4,5 милијарди. Мики вели дека човекот настанал од Адам и Ева, науката вели дека настанал настанал преку еволуција.
Па тогаш спори со Мики1 за неговото мислење:P.

Замисли да те ставам јас во исти кош тебе со оние консументи на дрога и разно-разни глупости, што се декларираат членови на ОТО?

Болдот - Науката вели дека е најприфатлива теоријата на еволуција.[DOUBLEPOST=1400421518][/DOUBLEPOST]
Не прашуј, туку почни што поскоро и повеќе да го користиш.

• Ми се допаѓа
Reactions: Bog
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Па тогаш спори со Мики1 за неговото мислење:P.

Замисли да те ставам јас во исти кош тебе со оние консументи на дрога и разно-разни глупости, што се декларираат членови на ОТО?

Болдот - Науката вели дека е најприфатлива теоријата на еволуција..
На Мики ништо не му фали, гледам дека речиси никој (можеби и никој) не се согласува со него. Не коментирам зошто. Но дефинитивно Мики е подобар од овој.:)
Но исто така вели и да ги почитувате(ме) религиозните норми! Дали мислиш дека и покрај тоа можат да си го живеат животот како што сакаат?
И секако, дали мислиш дека атеизмот е еден вид бегање од божјата волја?

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
И јас велам дека во телемата има секс на гробишта, и пиење на крв од мачки.
Науката вели дека тоа е глупост.
Нели се тоа истомислени ставови?[DOUBLEPOST=1400424136][/DOUBLEPOST]
И секако, дали мислиш дека атеизмот е еден вид бегање од божјата волја?
Божјата воља е поим кој атеистите не го разбираат.

Дете, гледам се трудиш да разбереш зошто го негирам атеизмот, ако тоа те мачи не седи на форум религија, можам да ти објаснам , ама нејкам.

Ти ако си прав атеист, оди на форум за наука и летература, заеби религија.[DOUBLEPOST=1400424251][/DOUBLEPOST]
Иииии...кој одговор сакаш?

Последно уредено:
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
На Мики ништо не му фали, гледам дека речиси никој (можеби и никој) не се согласува со него. Не коментирам зошто. Но дефинитивно Мики е подобар од овој.:)
Па не баш никој;)

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Не прашуј, туку почни што поскоро и повеќе да го користиш.
Па според Библијата сексуалниот живот на обожавателите на Исус/СветиотДух/Јехове му/им на овие овој 3 у 1 му е им е најбитно нешто така да...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Па според Библијата сексуалниот живот на обожавателите на Исус/СветиотДух/Јехове му/им на овие овој 3 у 1 му е им е најбитно нешто така да...
dali se razbra samiot sto napisa?

• Ми се допаѓа
Reactions: Bog

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Кога е во прашање природата на Бог и Светото тројство никој неможе ништо да разбере.
Конструктивна дискусија?
Ти од конструкција само куќи можеш да правиш.

Kajgana Shop

На врв Bottom