Прашања до Атеистите II

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Важно ти е пивото кое веќе го освои, но чим од него еден прост одговор не може да се очекува, ти посакувам многу среќа околу премијата која треба да ја добиеш.
Не, не. Дава он одговори, кога сака.

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Точно. :)
Кога "она што е", ќе стане свесно за себеси - ќе се здобие со самосвест, се раѓа "Јас" - "I" на англиски. Тоа е разликата помеѓу битието и личноста.
Ок, ја видовме разликата.
Е сега друго да те прашам.
Пошто цел живот работиме на личноста, дали постои начин да се работи на битието?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ок, ја видовме разликата.
Е сега друго да те прашам.
Пошто цел живот работиме на личноста, дали постои начин да се работи на битието?
Тоа е вечно, неменливо, тоа е темелот на се. Битието е: "Она што е", и тука завршува дефиницијата. Статично, апсолутно и неменливо. Критериумот во однос на кој се случува сета останата промена.

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Тоа е вечно, неменливо, тоа е темелот на се. Битието е: "Она што е", и тука завршува дефиницијата. Статично, апсолутно и неменливо. Критериумот во однос на кој се случува сета останата промена.
Баш и во тоа е грешката на целата западна филозофија, го занемарува степенот на битието кај човекот.Лугето обично даваат вредност на нивото на знаење а не и на нивото на битието.Ако знаењето оди многу напред во однос на битието, тоа останува теоретско, апстрактно, неприменливо дури и штетно. Можеш да бидеш и професор а да одиш дома и да ја тепаш жената.
Кај различни луѓе постојат различни степени на битие,пр: можеш да бидеш крупен и силен а плашлив како зајак,а можеш да бидеш и ситен и слаб а храбар како лав.

Уште на самиот почеток ти реков дека и кај вас се прави истата грешка, работите на Вољата без да обрнете внимание на битието.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Баш и во тоа е грешката на целата западна филозофија, го занемарува степенот на битието кај човекот.Лугето обично даваат вредност на нивото на знаење а не и на нивото на битието.Ако знаењето оди многу напред во однос на битието, тоа останува теоретско, апстрактно, неприменливо дури и штетно. Можеш да бидеш и професор а да одиш дома и да ја тепаш жената.
Кај различни луѓе постојат различни степени на битие,пр: можеш да бидеш крупен и силен а плашлив како зајак,а можеш да бидеш и ситен и слаб а храбар како лав.

Уште на самиот почеток ти реков дека и кај вас се прави истата грешка, работите на Вољата без да обрнете внимание на битието.
И јас уште на почетокот ти реков дека коментираш и носиш заклучоци за нешто за кое ниту имаш увид, ниту познавање. На што се обрнува внимание, на што се работи и слично кај нас, сигурно неможеш да дознаеш на форум.

П.С. Еве ти еден цитат од човекот по кој толку многу плукаше, спореди го со твојов пост:
“Since all things are God, in all things thou seest just so much of God as thy capacity affordeth thee.”

Aleister Crowley

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.031
Поени од реакции
7.145
Едно прашање шо никој атеист не ми го одговорил е како одеднаш запрела еволуцијата и зошто нашите другарчиња мајмуни не еволурирале.Океј е да не веруваш у библија имам таков другар сфаќам али да веруваш у Еволуција е идиотизам.И уште едно прашање зошто се нарекува Дарвинова теорија а не Дарвинов закон бидејќи и јас сега можам да направам теорија на ultras1988 за настување на светот али нема да е закон.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Едно прашање шо никој атеист не ми го одговорил е како одеднаш запрела еволуцијата и зошто нашите другарчиња мајмуни не еволурирале.Океј е да не веруваш у библија имам таков другар сфаќам али да веруваш у Еволуција е идиотизам.И уште едно прашање зошто се нарекува Дарвинова теорија а не Дарвинов закон бидејќи и јас сега можам да направам теорија на ultras1988 за настување на светот али нема да е закон.
:facepalm:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кој те излажал дека еволуцијата запрела? И дека мајмуните не еволуирале? Зошто бегате од часови бре деца? После криви ви се други! :tapp:

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.031
Поени од реакции
7.145
Абе одговорете дечки оти е теорија а не закон ако е точно и баш Биологија ја обожавав освен тие глупи лекции не сум некој си верник али чиста глупост ти е тоа.И ме занима од што еволурирала Ајкулата ај вие како учени јас глуп објаснете ми :D.

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
И јас уште на почетокот ти реков дека коментираш и носиш заклучоци за нешто за кое ниту имаш увид, ниту познавање. На што се обрнува внимание, на што се работи и слично кај нас, сигурно неможеш да дознаеш на форум.

П.С. Еве ти еден цитат од човекот по кој толку многу плукаше, спореди го со твојов пост:
“Since all things are God, in all things thou seest just so much of God as thy capacity affordeth thee.”

Aleister Crowley
И Ошо во неговата секта ја правел истата замка на иницијантите.
Прво има го перел мозокот со тоа дека е атеист, и дека неговото учење нама врска со религијата и Бога, оргии во ашрамот негов колку сакаш,дури и авионче си купил, да не ги спомнувам 98те ројса

На крај уште ова да одговориш, не ради мене , ради другите:
Зошто се декларираш атеист?

ПС. Одговорот на мене ми е јасен, ги збунуваш другите.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
И Ошо во неговата секта ја правел истата замка на иницијантите.
Прво има го перел мозокот со тоа дека е атеист, и дека неговото учење нама врска со религијата и Бога, оргии во ашрамот негов колку сакаш,дури и авионче си купил, да не ги спомнувам 98те ројса
Нема замка, јасни се работите:

Тебе, кој сеуште скиташ во Дворот на Профаните сеуште не можеме да ти откриеме се; но лесно ќе разбереш дека светските религии се само симболи и превези на Апсолутната Вистина. Исто како и философиите. За посветеникот, кој сиве овие работи ги гледа одозгора, не постои потреба за избор меѓу Буда и Мухамед, меѓу Атеизам и Теизам. Liber X
На крај уште ова да одговориш, не ради мене , ради другите:
Зошто се декларираш атеист?

ПС. Одговорот на мене ми е јасен, ги збунуваш другите.
Атеизмот е спротивност на теизмот, јас лично се сметам за пантеист, од таа гледна точка теистичкиот концепт на Бог непостои, затоа имам речиси идентични ставови како и атеистите.

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Нема замка, јасни се работите:

Тебе, кој сеуште скиташ во Дворот на Профаните сеуште не можеме да ти откриеме се; но лесно ќе разбереш дека светските религии се само симболи и превези на Апсолутната Вистина. Исто како и философиите. За посветеникот, кој сиве овие работи ги гледа одозгора, не постои потреба за избор меѓу Буда и Мухамед, меѓу Атеизам и Теизам. Liber X

Атеизмот е спротивност на теизмот, јас лично се сметам за пантеист, од таа гледна точка теистичкиот концепт на Бог непостои, затоа имам речиси идентични ставови како и атеистите.
Хе хе,...не ме смеј ќе те молам.
Јас кога тврдев дека постои само Една вистина, дека сите индивидуални религии носат само дел од апсолутната вистина, тебе уште хепта те лажеше како да почнеш да плаќаш чланарина.
Сега доаѓа ред ти да велиш дека ќе ми откриваш тајни.:facepalm:
Кога јас ги открив тајните ти не ни сонуваше дека такво нешто постои.

И друго се лажеш. Кроули е интересен само на почетокот, кога ќе ти го покажат крајот ќе видиш дека сте во заблуда.Инаку тој е добар за почетници како тебе, нов поглед на свет кој за тебе е бил шпанско село.Ти го пакажува Бог во друго издание, ( до вчера мислеше дека Бог е Дедо Мраз), иако Божјата Воља која се стремите, е недостижна поради начинот на кој тоа сакате да го направите.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
И мајмуните еволуирале.
Предокот на човекот се вика човеколики мајмун затоа што тој бил сличен со мајмуните, но тој бил сосема различно суштество.

Kajgana Shop

На врв Bottom