Извршителите тропаат на врата за сметки стари и по 15 години

• Креатор на темата Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Денес ми стигнува решение за утврдување на радиодифузна такса. за 02/2014 рок на плаќање до 15/03/2014 денес сме 19/03/2014. А претходно имав проблем ми средија неколку месееци од 2012 и 2013 па по некој основ ми земаа од сметка со извршител 3,500. Ајде биде што биде,но сега и ова за заостанат долг вели, заклучно со 20/02/2014 имам 1,330. си велам ВТФ. И да ,директно Решение иде,а никакви сметки за да платам,не идат сметки само иде решение со рок за плаќање кој е веќе одминат. Директно скокнав на пишување пост,нешто видов во темата ,па ајде што се случува,ова е далеку од нормалата на однесување на наша администрација. П.С. и телефоните не работат на задната страна кои се оставени за контакт омг
УЈП комуницира со Решенија :)
Сметка за РДТ не постои како таква, туку постои месечно решение. Многу не се замарај со тоа датата на доспевање, каснат секогаш :)
Ако ти зеле од сметка, тоа било со решение за присилна наплата од УЈП, а не од извршител. На оваа тема пред некоја страна пишував околу тоа.
За заостанат долг, поефикасно е да си провериш во УЈП, отколку во МРТ.
Е, сега, за да не доаѓаш до присилни наплати по Закон за даночна постапка, по кој оди наплата на радиодифузна такса, препорачувам истата да ја плаќаш со траен налог во банка. Јас така направив, и не се замарам воопшто со тоа, башка, банката ми зема само 10 ден. провизија за таа услуга, а за плаќање на шалтер мислам дека земаат по 35 ден.
Секој месец ќе одат тие 190 денари на определена дата, без оглед дали стигнало или не решение по кое треба да платиш, а треба секој месец да се плаќа...

УЈП комуницира со Решенија :)
Сметка за РДТ не постои како таква, туку постои месечно решение. Многу не се замарај со тоа датата на доспевање, каснат секогаш :)
Ако ти зеле од сметка, тоа било со решение за присилна наплата од УЈП, а не од извршител. На оваа тема пред некоја страна пишував околу тоа.
За заостанат долг, поефикасно е да си провериш во УЈП, отколку во МРТ.
Е, сега, за да не доаѓаш до присилни наплати по Закон за даночна постапка, по кој оди наплата на радиодифузна такса, препорачувам истата да ја плаќаш со траен налог во банка. Јас така направив, и не се замарам воопшто со тоа, башка, банката ми зема само 10 ден. провизија за таа услуга, а за плаќање на шалтер мислам дека земаат по 35 ден.
Секој месец ќе одат тие 190 денари на определена дата, без оглед дали стигнало или не решение по кое треба да платиш, а треба секој месец да се плаќа...
аха..е тоа е веќе објаснување добро. Благодарам. Во ред е тоа ќе го средам,само главоболка е друга,што и по кој основ иде она да се плаќа,дали секој полнолетен,дали вработен или што ти знам кое. Но ајде и малку сатира или како се кажува,толку е јако што и скоро не гледам телевизија,може за време на ручек ако е пуштен од некои од моите дома,а иначе не гледам. Се иде преку интернет и телефон. Но тоа си е. :)

Тоа е јавна давачка утврдена со закон.
Сега, точно да ти цитирам ме мрзи, но во пракса оди една радиодифузна такса по домаќинство.
Ако имаш случај да доаѓа на твое име, но и на друг полнолетен член на семејството, а по лична карта имате иста адреса, пријави го и тоа во УЈП за да се среди и тоа.

Zdravo
Se izvinuvam sto pisam na latinica.Denes doznav deka smetkata mi e blokirana.Imav problemi so vip, ama mi stigna sudsko resenie zavereno od notar i jas si plativ se glaven dolg, sudski trosoci ...Se cuvam i sega me interesira dali koga ke odnesam na izvrsitelot ke se sredi se,ke mi ja odblokirat smetkata, posto ima pominato 1 god,otkako e zavrseno se ne znam sto da kazam molam za sovet

Zdravo
Se izvinuvam sto pisam na latinica.Denes doznav deka smetkata mi e blokirana.Imav problemi so vip, ama mi stigna sudsko resenie zavereno od notar i jas si plativ se glaven dolg, sudski trosoci ...Se cuvam i sega me interesira dali koga ke odnesam na izvrsitelot ke se sredi se,ke mi ja odblokirat smetkata, posto ima pominato 1 god,otkako e zavrseno se ne znam sto da kazam molam za sovet
Земи се' што чуваш како доказ дека си имаш платено и правец кај извршителот, тој ќе ти објасни што понатаму, на крај мислам дека се' ќе се среди.

Fala brat
A ne znam dali moze da se slucuvaat vakvi raboti ili se slucuvaat cesto.Jas mislam deka izvrsitelot treba da mi prati izvestuvanje deka vo rok od 7 dena ako ne platam ili ne znam tamu sto deka smetkata ke mi bide blokirana,baska sto e plateno pred edna godina, a jas ne dobiv nisto, tuku odam vo banka posto sum dete so eden roditel i primam penzija i mi velat smetkata vi e blokirana, ja poima nemam, potonav od sram.Sea ke se nerviram do ponedelnik. Ti blagodaram

Fala brat
A ne znam dali moze da se slucuvaat vakvi raboti ili se slucuvaat cesto.Jas mislam deka izvrsitelot treba da mi prati izvestuvanje deka vo rok od 7 dena ako ne platam ili ne znam tamu sto deka smetkata ke mi bide blokirana,baska sto e plateno pred edna godina, a jas ne dobiv nisto, tuku odam vo banka posto sum dete so eden roditel i primam penzija i mi velat smetkata vi e blokirana, ja poima nemam, potonav od sram.Sea ke se nerviram do ponedelnik. Ti blagodaram
Би те советувал најпрвин во банката да ти кажат од кого ти е блокирана сметката.

Би те советувал најпрвин во банката да ти кажат од кого ти е блокирана сметката.
Od ohridska banka me pratija vo tutunska, odam vo tutunska mi kazaa deka e blokirana od izvrsitel so ime toa i toa, ama poso mina 4 saat zatvoreno bese.Eden drugar slicna prikazna kako mojata, otisol toj, gi odnel smetkite, ama na nego mu stignalo izvestuvanje deka vo rok od 8 dena treba da plati tolku i tolku ako ne smetkata ke mmu bide blokirana,jas nisto ne dobiv, i toj reagiral navreme, izvrsitelot mu rekol da ide do firmata odnosno tuzitelot i toj da prati izvestaj ne znam so deka nema dolgovi kon niv i sredil.Jas ne dobiv nikakvo izvestuvanje tuku blokirana smetka.Se izvinuvam sto e zamaram site tuka i blagodaram za odgovorite

Od ohridska banka me pratija vo tutunska, odam vo tutunska mi kazaa deka e blokirana od izvrsitel so ime toa i toa, ama poso mina 4 saat zatvoreno bese.Eden drugar slicna prikazna kako mojata, otisol toj, gi odnel smetkite, ama na nego mu stignalo izvestuvanje deka vo rok od 8 dena treba da plati tolku i tolku ako ne smetkata ke mmu bide blokirana,jas nisto ne dobiv, i toj reagiral navreme, izvrsitelot mu rekol da ide do firmata odnosno tuzitelot i toj da prati izvestaj ne znam so deka nema dolgovi kon niv i sredil.Jas ne dobiv nikakvo izvestuvanje tuku blokirana smetka.Se izvinuvam sto e zamaram site tuka i blagodaram za odgovorite
Значи, извршителот постапил законски, тој има право да ти ја блокира сметката во банка, без да те извести дека имаш долг кон некого и дека треба да го платиш! Налогот за извршување го праќа прво во банката, па откога банката ќе го приме, ист таков налог ти праќа и тебе. Некои пак извршители прво праќаат налог до должникот дека има долг за плаќање, па дури потоа ако должникот не го плати долгот, ја блокираат сметката во банка.
Во понеделник отиди кај извршителот и објасни му го твојот случај. Кај него се и каменот и оревот!!! :D

Значи, извршителот постапил законски, тој има право да ти ја блокира сметката во банка, без да те извести дека имаш долг кон некого и дека треба да го платиш! Налогот за извршување го праќа прво во банката, па откога банката ќе го приме, ист таков налог ти праќа и тебе. Некои пак извршители прво праќаат налог до должникот дека има долг за плаќање, па дури потоа ако должникот не го плати долгот, ја блокираат сметката во банка.
Во понеделник отиди кај извршителот и објасни му го твојот случај. Кај него се и каменот и оревот!!! :D
Nema so.Prvo ispraka izvestie deka si dolznik i deka ke se vrsi plenidba na imot ako imas neso na tvoe ime a prasanje e i toa kolku e zakonski,pa ako najde podatoci vo koja banka si togas blokira smetka.

Доколку доверителот го активира договорот со извршна клаузула кај извршител, а должникот 5 дена порано направил трансфер на имот од негово име на име на друго лице, дали тој трансфер ретроактивно ќе се поништи како неважечки, дали има некаков рок од ваков тип или не постои такво нешто?
Во извршната клаузула е наведено дека извршувањето ќе се спроведе врз подвижен и неподвижен имот на доверителот. Знам дека за попис на предмети скоро никој не се нафаќа.
Уште едно прашање, дали е возможно да му се одземе на должникот и спрат од семејна куќа кој е во негова сопственост или тоа е нешто од што не може да се „наплати“?
Благодарам однапред.

Отпис на долговите за парно струја и сл. најавува еден политичар, но не за сите и тоа ќе се врши селективно и таму мора да има дискриминација. Како да со Уставнот е божем гарантирана дискриминацијата
http://republika.mk/?p=231323
Жив срам
Власта ги задолжува исклучените од парно да плаќаат и ако ништо не добиваат, па потоа ќе ги отпишува таквите долгови но не за сите
Како не им е срам?

Отпис на долговите за парно струја и сл. најавува еден политичар, но не за сите и тоа ќе се врши селективно и таму мора да има дискриминација. Како да со Уставнот е божем гарантирана дискриминацијата
http://republika.mk/?p=231323
Жив срам
Власта ги задолжува исклучените од парно да плаќаат и ако ништо не добиваат, па потоа ќе ги отпишува таквите долгови но не за сите
Како не им е срам?
Подолг период невработени кои се пријавувани во завод последните 12 месеци.
Луѓе кои останале без работа и
Луѓе кои поради болест,смрт...... на некој близок не се во можност да плаќаат сметки,рати....
Е моја чудесна земјо место да ги вработиш ти им отпишуваш долгови а има и такви кои бараат работа а молат да не ја најдат бидејќи се свесни дека ќе има некоја ваква акција

Последно уредено:
прашањето е во врска со одбивање од плата, работникот тврди дека му се одбиен 2 пати рати за извршителот но не се префрлени на сметка на извршителот ???
http://duma.mk/veles/10742-2014-05-17-15-20-06

ова е веројатно онаа шема одбивање до 1/3 од плата, инаку мислам извршителот нема ништо со фирмата директно од сметка зема ??
Дали има за ова работа, ако е вистина , инспекција која интервенира во фирмата ?? Мислам дека се знае што е бруто плата и што е нето плата...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom