Патријахалноста како неправеден систем кон жената

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.230
Леле, за малку го имаме утнато клубот, јас сум у тој каде шо се смееме на глупоќа, на твојата у случајов. :D[DOUBLEPOST=1399811937][/DOUBLEPOST]
Еве у мојава куќа пола-пола ни се оброците и миењето садови.
Јас средувам со машина, пошто има проблем некој кој ме мрзи да го објаснувам и затоа јас го притискам ебаното копче. Девојка ми ги става за сушење.
И за чистење си ги делиме повеќе или помалку обврските.

Beat that, феминистки.

Мислам, кој курац сега да ви кажувам шо правиме по дома, ама кога веќе зборуваме за обврски, еве ви ги.
Леле ама нѐ заеба! Ни ги затна муцките.

И јас можев да ти набројувам „машки“ работи кои ги извршувам по дома, ама избегнувам да си го мерам колкав ми е и дали ми е поголем од твојот(освен ако не сум комплексирана како тебе, па да морам :icon_lol:).
Тоа што ти переш по дома не го побива фактот дека во светот постојат милион жени, кои се третираат како предмети.
За разлика од таквите како тебе, некои луѓе несебично се залагаат за еднаквост и хармонија и надвор од домот. ;)

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Еве у мојава куќа пола-пола ни се оброците и миењето садови.
Јас средувам со машина, пошто има проблем некој кој ме мрзи да го објаснувам и затоа јас го притискам ебаното копче. Девојка ми ги става за сушење.
И за чистење си ги делиме повеќе или помалку обврските.

Beat that, феминистки.

Мислам, кој курац сега да ви кажувам шо правиме по дома, ама кога веќе зборуваме за обврски, еве ви ги.

Не знам за што ти мислиш дека феминизмот се залага, нити па каде јас сама себе се декларирав како феминистка, али ај, нека ти стои болдов.
А и некако ко друга плоча да свиреше во претходниот твој пост. Нема везе, терај си како ти одговара.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.230
Не знам за што ти мислиш дека феминизмот се залага, нити па каде јас сама себе се декларирав како феминистка, али ај, нека ти стои болдов.
А и некако ко друга плоча да свиреше во претходниот твој пост. Нема везе, терај си како ти одговара.
Човекот очигледно има прочитано погрешни дефиниции за многу поими. Затоа и го предупредив да не се бламира, ама ете, сакал! :icon_lol:

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Леле ама нѐ заеба! Ни ги затна муцките.

И јас можев да ти набројувам „машки“ работи кои ги извршувам по дома, ама избегнувам да си го мерам колкав ми е и дали ми е поголем од твојот(освен ако не сум комплексирана како тебе, па да морам :icon_lol:).
Тоа што ти переш по дома не го побива фактот дека во светот постојат милион жени, кои се третираат како предмети.
За разлика од таквите како тебе, некои луѓе несебично се залагаат за еднаквост и хармонија и надвор од домот. ;)
Тоа ако тебе те третира партнерот како гомно, не мислиш оти има вина у тебе шо си завршила со кретен и не си успеала да препознаеш дека е, well, у случајот кретен?
Се си мислев оти секој у животот си одбира за себе.

Исто како шо нели у една друга тема зборувавме дека некој у светов нема пари. И шо треба, да му ги украдеме парите на некој оти он има, а некој е шупак и нема? Да не одиме офтопик, ај.

Ако завршиш со шупак со кој не можеш да се договориш да делите работи, или шо те тепа со кабли и каиши, да не не е до тоа оти е патријархален свет, туку оти си со криминално пореметена персона која е истовремено и опсесивна?

@Agda Beata

Клик.

Пред некое време го гледав ова, и онака си реков, ако некогаш се најдам у ситуација да правам муабет со некој глуп ко Софија Теодор, кој ги користи истите зборови како и ти: „немаш доволно информации“ ... дека ќе се обидам да избегнам конверзација со таква личност.
Така да, остани ми со здравје.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Човекот очигледно има прочитано погрешни дефиниции за многу поими. Затоа и го предупредив да не се бламира, ама ете, сакал! :icon_lol:
Тоа е, ако сака - скраја било ние да му браниме. Кај феминистки, уште па и строги - нејќам ни да помислам што ќе биде крајниот резултат :unsure:

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Ах мори, моме! :facepalm: Па темата не е за тебе и за татко ти, туку е општа.

На темата ни тоа што го кажа, не мораше да го кажеш.
Младата возраст е оправдание за незнаењето. Не е опрадание што не сакаш да знаеш. И после ќе се чудиме што ниту една пратеничка нема да се побуни кога треба да се гласа закон со кој се скратуваат прават на бремените жени...

Социјализам се викаше времето, Маја. Тоа е време кога жената за првпат во Македонија законски ги доби истите права како и мажот. Ама ти ни тоа не го знаеш. Да не беше тој скок, ти сега ќе беше млада снаа, ќе топлеше вода да им полеваш на свекорот и на свекрвата да си ги измијат рацете, ќе го ставеше ручекот на маса, ќе им ставеше јадење во чиниите и последна ќе седнеше на масата.
Еве како и кога жените добија право на глас
http://mk.wikipedia.org/wiki/Право_на_глас_на_жените

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Кажав оти нема да пишувам повеќе на вака глупа тема, ама ми текна на еден когнитивен ефект, па морав да го споделам.

Клик.

Со среќа борбата за права.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.230
Кажав оти нема да пишувам повеќе на вака глупа тема, ама ми текна на еден когнитивен ефект, па морав да го споделам.

Клик.

Со среќа борбата за права.
Не, пријател. Постојат јасни дефиниции, кои ти очигледно или ги немаш прочитано, или имаш потешкотии да ги разбереш.

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Незнам дали сте запознаени со ова, но во Република Македонија, злобната патријархија, со најлоши намери создала едно тело од институции кои она ги нарекува "Министерство за внатрешни работи" и "Центар за социјална заштита". Ова го направила со цел да се обезбеди таканаречена институционална заштита на жртвите од семејно насилство (кое што најчесто се дело на дисфункционални индивидуи).

Замислете, патријархијата самоуверено и вообразено отишла до таа мера што ги оставила овие институции да судат не по тоа кој е жена а кој маж, кој е татко а кој сопруг, туку по неколку мали книгички кои она ги нарекува "Устав и закони". И причината поради која патријархијата го направила ова, за нејзе контра-продуктивно, мерило на вредности е да обезбеди (замислете) еднаквост и рамноправност кон сите граѓани на Република Македонија.

Значи ако една девојка е малтретирана, физички или психички, патријархијата и овозможила да не само се заштити од нејзините грешници, туку и да си ја истера правдата, ако сака. И за сево ова е доволен само телефонски повик од девојката кон органите на МВР.
И горе наведениве органи со прст нема да мрднат. Остави што треба да прават по Уставот и законите, во практика (@turvior :D) ништо не прават. Каква еднаквост и рамноправност да обезбедат, тие само гледаат денес да имаат помалку работа. Гајле им е дали некоја била малтретирана физички или психички. Немој вакви изјави, молим те. На хартија се убаво изгледа. Во вистински живот, ама воопшто не е така.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Мхм. Само ако ме следеше во претходните постови, на девојченцето му пишував дека приоритет е институционалната заштита од злоупотреба која се активира по дифолт кога некој ќе се обиде неговата затуцаност да ја издигне на ниво на прифатливо однесување. Тој е најбитниот момент и сам по себе е демант дека постои патријархат. За да постои, мора да биде институционално оправдан, како кај тоа педофилите во Арабија.
За говор на омраза да биде санкциониран треба засегнатата страна да повлече, не дека не постои како механизам за заштита.

А

Антоние

Гостин
И горе наведениве органи со прст нема да мрднат. Остави што треба да прават по Уставот и законите, во практика (@turvior :D) ништо не прават. Каква еднаквост и рамноправност да обезбедат, тие само гледаат денес да имаат помалку работа. Гајле им е дали некоја била малтретирана физички или психички. Немој вакви изјави, молим те. На хартија се убаво изгледа. Во вистински живот, ама воопшто не е така.
Јас ги следам овие работи и во пракса и можам да те убедам дека системот функционира. Ако имаш некој конкретен аргумент или доказ за твоите тврдења би сакал да го слушнам.

http://www.kanal77.com.mk/mk/vesti/crnastrana/item/2825-krivicna-prijava-za-semejno-nasilstvo

http://www.inpress.com.mk/default.asp?ItemID=A2CF845FC2D0F8419489D1F2AA8D7F6B

http://www.bitolanews.com/index.php/bitola-vesti/655-krivichna-prijava-za-bitolchanec-za-semejno-nasilstvo

http://daily.mk/hronika/krivichna-prijava-za-debranec-poradi-semejno-nasilstvo

http://sitel.com.mk/mk/krivichna-prijava-za-kumanovec-za-semejno-nasilstvo

http://www.makdenes.org/content/article/2221945.html

http://bukvar.mk/news/tetovec-zaraboti-krivichna-prijava-poradi-semejno-nasilstvo?newsid=24Qb

http://www.telegraf.mk/aktuelno/56073-semejno-nasilstvo-za-devet-meseci-81-maz-se-pozalile-na-kotek

Последно уредено од модератор:
W

Werther

Гостин
Незнам дали сте запознаени со ова, но во Република Македонија, злобната патријархија, со најлоши намери создала едно тело од институции кои она ги нарекува "Министерство за внатрешни работи" и "Центар за социјална заштита". Ова го направила со цел да се обезбеди таканаречена институционална заштита на жртвите од семејно насилство (кое што најчесто се дело на дисфункционални индивидуи).

Замислете, патријархијата самоуверено и вообразено отишла до таа мера што ги оставила овие институции да судат не по тоа кој е жена а кој маж, кој е татко а кој сопруг, туку по неколку мали книгички кои она ги нарекува "Устав и закони". И причината поради која патријархијата го направила ова, за нејзе контра-продуктивно, мерило на вредности е да обезбеди (замислете) еднаквост и рамноправност кон сите граѓани на Република Македонија.

Значи ако една девојка е малтретирана, физички или психички, патријархијата и овозможила да не само се заштити од нејзините грешници, туку и да си ја истера правдата, ако сака. И за сево ова е доволен само телефонски повик од девојката кон органите на МВР.
Дали Центарот за социјална заштита има SОS телефонска линија на која можеш да пријавиш закани и малтретирања од страна на насилни торбеши?

Има еден член на форумот, @Mitree му е ник, голем проблем си има со насилни торбеши.

А

Антоние

Гостин
Дали Центарот за социјална заштита има SОS телефонска линија на која можеш да пријавиш закани и малтретирања од страна на насилни торбеши?

Има еден член на форумот, @Mitree му е ник, голем проблем си има со насилни торбеши.
Не му треба на тој Митре институционална заштита, порачај му само нека си симне некој добар чилаут и нека го аплицира у позадина додека се расправа со торбеши. Ја би му препорачал да го ѕирне новиот на Ралф Мајерс, или евентуално ова, јако добра ствар.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Патријархално општество е кога од 15тина души на собир на жителите на една зграда, 2 се жени. Тоа се дешава ... и е само еден пример.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Патријархално општество е кога од 15тина души на собир на жителите на една зграда, 2 се жени. Тоа се дешава ... и е само еден пример.
Тоа е за мажите да се почувствуваат супериорно, а секој состанок завршува со „Добро, ама прво да ја прашам жена ми!“ :)
Не, шала на страна, со оглед на тоа што се случува во светот, ние, жените во Македонија не смееме да се пожалиме дека не сме третирани рамноправно. Не сакам дискусијата да ја терам накај тоа што се случува во Блискиот Исток, каде за да обвиниш некој за силување ти требаат 4 сведоци кои го виделе чинот....

Kajgana Shop

На врв Bottom