Прашања за Исламот III

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
1. Sto e so lugeto sto gataat, baat i sl? Ima li megu niv takvi koi se odobreni vo islamot? Primer na vnuka mi i baele za onie brdavicki odma i se isusija. Kakov stav imate za takvi pojavi?
2. Ima li alternativen nacin za lecenje bolesti vo islamot? Preku molitva, za nekoj drug ili kako sto e egzorcizmot?
1. Гатање,правење на црни магии(сихр),превидување на иднини и слични работи се неверство во исламот и исламски став е дека таквите луѓе ако биле муслимани,стануваат немуслимани односно отпадници од исламот.
А во тој конкретен случај за брадавички и слично,треба да се испита какво баење е тоа и слично. Но во најмала рака е забрането.

2. Да,има во исламот алтернативен начин, и егзорцицам на исправен шеријатски начин(со учење на Кур'aн)[DOUBLEPOST=1399580715][/DOUBLEPOST]
Убао што потсети со клипот на едни други времиња:)

Времиња кога место на Мухамед или некој друг пророк, луѓето им веруваа на луѓето, кога браќа ги нарекуваа поради човечноста а не поради истата религија.

п.с. Како и да е, јас сепак ќе навивам за Босна и Хрватска на светското.
Не е ова ни тема, ни место да расправам за ова,а и знаеш дека тоа ми е слаба точка.
ќе ти пуштам само една песна па ти извлечи си поука :)

P.S стих од песната
Stari sad se vidi,sad se vraća
skim ste htjeli da budete braća
zajebo vas Tito i partija cijela
sloboda jednostavno nije umjela da pjeva.

:)

Последно уредено:
Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
1. Гатање,правење на црни магии(сихр),превидување на иднини и слични работи се неверство во исламот и исламски став е дека таквите луѓе ако биле муслимани,стануваат немуслимани односно отпадници од исламот.
А во тој конкретен случај за брадавички и слично,треба да се испита какво баење е тоа и слично. Но во најмала рака е забрането.

2. Да,има во исламот алтернативен начин, и егзорцицам на исправен шеријатски начин(со учење на Кур'aн)
Значи има исламски правилни луѓе што се бават со тоа?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997

:D :D
Ете прв пат и јас со берик да се согласам.
значи дамблдор и сите останати,ако сакате да ви се одговорат прашањата ќе ги поставувате со почит кон тие што ги одговараат.
за тебе тоа може да представува какво сакаш пеење,за мене е нешто свето и крај.
ако сакаш така во ред,ако не.. ниедно прашање нема да ти се одговори.(ова од искуство го знаат неколку членови) :)
Навистина ми е мило што се сложувате барем за нешто. (y)
ОК за респектот, но не ми одговори за верската полиција во Саудиска Арабија. Постои или не?

Првото видео (y), второто, мислам дека поука прво можеме да извлечеме од Кастро постариот, колку атентати преживеал? Таму се чека неговата природна смрт, па потоа смртта за неговиот брат-кој е сега претседател, за да можат америте и таму да ја изиграат играта која ја играа на просторите на поранешна СФРЈ (91-95) т.е. ќе одат во војна против социјализмот. Па самите вие извлечете порака и од мојот краток текст!:)

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
, туку едноставно ме интересира од општа култура.
Navistina e ubavo sto te interesira i sto postavuvas prasanja ,no nekogas navistina e podobro voopsto da ne se diskutira koga covek ke zabelezi deka taa diskusija nema da ima plod, dali me razbiras, mislam deka si razumen covek i sigurno znaes deka potcenuvanjeto i navreduvanjeto ragaat odbivnost, pa te molam koga prasuvas prasuvaj od opsta kultura.i ljubeznost,ljubeznosta e jazik sto i gluviot go slusa, i slepiot go gleda.pa sega ti kako sakas svatisi.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Navistina e ubavo sto te interesira i sto postavuvas prasanja ,no nekogas navistina e podobro voopsto da ne se diskutira koga covek ke zabelezi deka taa diskusija nema da ima plod, dali me razbiras, mislam deka si razumen covek i sigurno znaes deka potcenuvanjeto i navreduvanjeto ragaat odbivnost, pa te molam koga prasuvas prasuvaj od opsta kultura.i ljubeznost,ljubeznosta e jazik sto i gluviot go slusa, i slepiot go gleda.pa sega ti kako sakas svatisi.
Мислам дека до сега никого не сум потценил (освен Ѓурѓа, ако може да се нарече глен, повеќе би му одговарала збирна именка) и никого не сум навредил. Цитирај ме, каде тебе лично сум те навредил или сум навредил некој друг член! Цитирај каде нешто или некого сум навредил!
А ако мислиш за поимот забавна музика, ок, сметај го за навреда. Освен тој коментар, цитирај ми еден мој коментар каде сум упатил навреда и ќе ти спуштам капа.

Точно, “убавиот збор железни врати отвара„, но да се запрашаме, што ги р*ѓосува истите?

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Мислам дека до сега никого не сум потценил (освен Ѓурѓа, ако може да се нарече глен, повеќе би му одговарала збирна именка) и никого не сум навредил. Цитирај ме, каде тебе лично сум те навредил или сум навредил некој друг член! Цитирај каде нешто или некого сум навредил!
А ако мислиш за поимот забавна музика, ок, сметај го за навреда. Освен тој коментар, цитирај ми еден мој коментар каде сум упатил навреда и ќе ти спуштам капа.

Точно, “убавиот збор железни врати отвара„, но да се запрашаме, што ги р*ѓосува истите?
Ne sto samo mene me navredi tuku gi navredi i site oni koi se so islamska veropispoved ,(toa e golema navreda) so samoto tvoe izrazuvanje kade sto i samiot spomna zabavna muzika , dali toa go napravi namerno ili nenamerno ti najdobro si znaes..ne sum mnogu prisuten na forumov pa ne te znam najdobro koj si i sto si ,vremeto ke si go pokaze svoeto pa posle ke si spustame kapi,
ubaviot zbor zelezni vrati otvora ,, a gi r'gosuva, losiot zbor, ne samo sto gi r'gosuva, , tuku raga golema odbivnost, pa togas ja nema blagosta i ubaviot zbor.
So losiot zbor ne samo sto ke se r'gosas, tuku ke si sozdades nepritatelstvo , pa potoa i kolku da se trudis ne ke mozes da go pridobies , a so blagosta i ubaviot zbor sekogas ke gi rusis site precki na nepriatelstvo , i kolku da ti bide nepriatel , so blagosta ke go pridobies , :sneaky:
ja znaes onaa prikaska so vetrot i sonceto , pa koga vetrot mu reklo na sonceto ajde da se oblozime koj od nas dvajca moze da mu ja simne kapata na patnikot.sonceto se soglasilo , togas vetrot pocnal prv da duva nad glavata na patnikot so namera nasilno da mu ja simne kapata , no kolku vetrot duval posilno i posilno patnikot se pocvrsto ja pritegal kapata na glavata za da se zastiti od studot, potoa vetrot se otkazal, na red doslo sonceto , toa blago i postepeno ja zasiluvalo svojata toplina, ne vlozuvalo golem trud, nitu sila nitu naduenost,sonceto se poveke sjaelo i se poveke ja zgolemuvalo toplinata patnikot pocnal da se poti i ne mozejki da izdrzi ja simnal kapata , na kraj sonceto ispadna pobednik a vetrot mu cestital na sonceto za pobedata.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Значи има исламски правилни луѓе што се бават со тоа?
Сите тие се претставуваат дека се "исламски правилни луѓе".
Сите лечат преку/со Куран. Зарем некој ќе ти каже дека лечат преку Шејтанот?
Си се нарекуваат Оџа.
Кој може да знае дали стварно е оџа или не. Бил у Сирија, Арабија или било каде и учел за оџа. Ќе провериш?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ne sto samo mene me navredi tuku gi navredi i site oni koi se so islamska veropispoved ,(toa e golema navreda) so samoto tvoe izrazuvanje kade sto i samiot spomna zabavna muzika , dali toa go napravi namerno ili nenamerno ti najdobro si znaes..ne sum mnogu prisuten na forumov pa ne te znam najdobro koj si i sto si ,vremeto ke si go pokaze svoeto pa posle ke si spustame kapi,
ubaviot zbor zelezni vrati otvora ,, a gi r'gosuva, losiot zbor, ne samo sto gi r'gosuva, , tuku raga golema odbivnost, pa togas ja nema blagosta i ubaviot zbor.
So losiot zbor ne samo sto ke se r'gosas, tuku ke si sozdades nepritatelstvo , pa potoa i kolku da se trudis ne ke mozes da go pridobies , a so blagosta i ubaviot zbor sekogas ke gi rusis site precki na nepriatelstvo , i kolku da ti bide nepriatel , so blagosta ke go pridobies , :sneaky:
ja znaes onaa prikaska so vetrot i sonceto , pa koga vetrot mu reklo na sonceto ajde da se oblozime koj od nas dvajca moze da mu ja simne kapata na patnikot.sonceto se soglasilo , togas vetrot pocnal prv da duva nad glavata na patnikot so namera nasilno da mu ja simne kapata , no kolku vetrot duval posilno i posilno patnikot se pocvrsto ja pritegal kapata na glavata za da se zastiti od studot, potoa vetrot se otkazal, na red doslo sonceto , toa blago i postepeno ja zasiluvalo svojata toplina, ne vlozuvalo golem trud, nitu sila nitu naduenost,sonceto se poveke sjaelo i se poveke ja zgolemuvalo toplinata patnikot pocnal da se poti i ne mozejki da izdrzi ja simnal kapata , na kraj sonceto ispadna pobednik a vetrot mu cestital na sonceto za pobedata.
Ќе праите ли протест против забавна музика?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Убава приказна, но и поучна.
Јас непријателства (ако може така да се нарече мојот однос со муслиманите, ама ај, ќе го искористам твојот поим во овој случај) си создадов од кога почнав јавно да го критикувам шеријатот односно оној дел околу правата и слободите на жените. Религијата да е на чело на државата, во нормални околности и услови е сосема во ред, но тоа не се ни нормални услови ниту околности. Сите мораат да бидат муслимани!, види го новиот закон против атеизмот, види ги и казните, тоа се вика диктатура. Немаш право на избор.
Прочитај ја првата приказна од „Алхемичарот“ од Пауло. Приказната за Нарцисот (мојата омилена) и спореди ја со твојата, но спореди ја и со мојот коментар, мојот став за исламската диктатура (која не е распростанета насекаде низ светот, пр. кај нас не е).
Дали во тој сегмент исламот р*ѓосува или веќе р*ѓосал?

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Сите тие се претставуваат дека се "исламски правилни луѓе".
Сите лечат преку/со Куран. Зарем некој ќе ти каже дека лечат преку Шејтанот?
Си се нарекуваат Оџа.
Кој може да знае дали стварно е оџа или не. Бил у Сирија, Арабија или било каде и учел за оџа. Ќе провериш?
Ne pa zatoa prasav. Valjda ima nekoi pravila da se sledat za da e islamski pravilen

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Убава приказна, но и поучна.
. Религијата да е на чело на државата, во нормални околности и услови е сосема во ред, но тоа не се ни нормални услови ниту околности. Сите мораат да бидат муслимани!, види го новиот закон против атеизмот, види ги и казните, тоа се вика диктатура. Немаш право на избор.
Naprotiv seto toa sto go kazuvas e sosema poinaku , ako zboruvame od islamski aspekt,
naprotiv imas pravo na izbor, sloboda da se bide razlicen , imam dosta primeri da ti kazuvam kako pratenikot Muhamed ,a,s se odnesuval so onie koi se od druga veropispoved,no ne mi kazuvaj sto sega pravat mnogumina islamski drzavi , toa navistina jas ne go podrzuvam. Vo islamska drzava, e religiozno prifaten vo negovoto neveruvanje ,ili vo pripadnosta vo negovata religija , i mu se priznavaat pravata da ubedi ili da bide ubeden za vistinata, site tie vo islamska drzava imaat pravo da gi praktikuvaat i da ja propovedaat svojata religija i da gi socuvaat javnite institucii sto gi imaat kako crkvi, ucilista , it,n dali me razbiras , imas pravo na izbor, sekoj ima pravo dali ke veruva ili ne ke veruva,pravo na rabota , i slobodno mozam da kazam , vo islamska drzava religijata koja ne e islamska ,, vo zapadna hristijanska smisla na poimot, t,e, vo smisla na obozavanje obred licna etika licen status e slobodna bes kakvi bilo ogranicuvanje i vo politicka i vo ekonosmka svera e ednakvo sloboden kolku i muslimanot,so edinstveno ogranicuvanje na bezbednosta i prosperitetot na islamskata drzava.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Naprotiv seto toa sto go kazuvas e sosema poinaku , ako zboruvame od islamski aspekt,
naprotiv imas pravo na izbor, sloboda da se bide razlicen , imam dosta primeri da ti kazuvam kako pratenikot Muhamed ,a,s se odnesuval so onie koi se od druga veropispoved,no ne mi kazuvaj sto sega pravat mnogumina islamski drzavi , toa navistina jas ne go podrzuvam. Vo islamska drzava, e religiozno prifaten vo negovoto neveruvanje ,ili vo pripadnosta vo negovata religija , i mu se priznavaat pravata da ubedi ili da bide ubeden za vistinata, site tie vo islamska drzava imaat pravo da gi praktikuvaat i da ja propovedaat svojata religija i da gi socuvaat javnite institucii sto gi imaat kako crkvi, ucilista , it,n dali me razbiras , imas pravo na izbor, sekoj ima pravo dali ke veruva ili ne ke veruva,pravo na rabota , i slobodno mozam da kazam , vo islamska drzava religijata koja ne e islamska ,, vo zapadna hristijanska smisla na poimot, t,e, vo smisla na obozavanje obred licna etika licen status e slobodna bes kakvi bilo ogranicuvanje i vo politicka i vo ekonosmka svera e ednakvo sloboden kolku i muslimanot,so edinstveno ogranicuvanje na bezbednosta i prosperitetot na islamskata drzava.
Изгледа ти мене не ме разбираш.
Сакаш да започнеме од Сирија, каде пред некој пред 3 христијански верници беа распнати или од Нигерија каде беа киндапирани 200 средношколки од некои муслимани од „Боко Харам“? Тоа се 2 настани кои се случиле последниве 20 дена! Дали некои живеат во страв дека можеби нешто ново утре ќе се случи?
Религијата таму се пренесува од колено на колено, би бил удрен во мозокот ако не веруваш во постоењето на вашиот Бог.
Или сакаш да започнеме од законот против атеистите? Можеби од неповолните општествени и политички услови во кои живеат христијани во повеќе од 120-130 земји.За мене е тоа многу нечовечки.
Или да не сфатиш погрешно, мене не ме интересира христијанството како е распространето во тие простори, во моите очи страдаат невини луѓе.

Дали една жена во Саудиска Арабија може да живее сама? Дали може да работи? Мислам дека и е забрането и да вози? Дали може да се облекува како што сака?...... Тоа кај нас, за среќа, е обратно и сето тоа е дозволено, па дури и во Босна и во Албанија, каде мнозинството од населението се со муслимманска вероисповед. Религијата треба да ја прифатам самоволно, се се базира на тоа дали веруваш или не.
Но треба прво да бидеме луѓе, па потоа се останато.;)

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Изгледа ти мене не ме разбираш.
Сакаш да започнеме од Сирија, каде пред некој пред 3 христијански верници беа распнати или од Нигерија каде беа киндапирани 200 средношколки од некои муслимани од „Боко Харам“? Тоа се 2 настани кои се случиле последниве 20 дена! Дали некои живеат во страв дека можеби нешто ново утре ќе се случи?
Религијата таму се пренесува од колено на колено, би бил удрен во мозокот ако не веруваш во постоењето на вашиот Бог.
Или сакаш да започнеме од законот против атеистите? Можеби од неповолните општествени и политички услови во кои живеат христијани во повеќе од 120-130 земји.За мене е тоа многу нечовечки.
Или да не сфатиш погрешно, мене не ме интересира христијанството како е распространето во тие простори, во моите очи страдаат невини луѓе.

Дали една жена во Саудиска Арабија може да живее сама? Дали може да работи? Мислам дека и е забрането и да вози? Дали може да се облекува како што сака?...... Тоа кај нас, за среќа, е обратно и сето тоа е дозволено, па дури и во Босна и во Албанија, каде мнозинството од населението се со муслимманска вероисповед. Религијата треба да ја прифатам самоволно, се се базира на тоа дали веруваш или не.
Но треба прво да бидеме луѓе, па потоа се останато.;)
Ama izgleda ti mene ne me razbiras , ili voopsto ne citas ili toa go zaobikoluvas.procitaj ja prvata recenica, jas zboruvam od islamski aspekt, a ne koj i sto pravi,
Vo tie drzavi ziveat diktatori, i pleminja koi rabotat samo za svoi interesi.nikoj nema pravo da ubiva bespravno zatoa sto e on od druga religija ili sosem treto,i vrsenje nasilstvo i kidnapiranje,i.t.n. dali se razbirame. za toa sto prasuvas za i okolu zenata vo saudiska arabija , toa e nivni zakon vo koi ne trba da vozi, no ne i islamski ako zboruvame od islamski apsekt zenata ima isti pravi i kako mazite da rabotat i da izucuvaat, prviot zbor vo islamot e ikre , uci , bez razlika dali e masko ili zensko.no za zal mnogumina toa go zapostavuvaat i zenskite deca ne gi pustat da ucat, toa e nivni problem, no ne i islamski. da zenata moze da zivee sama , kolku li samo ima , no najdobro e da bide vo brak a istoto e i za mazot, , da zenata moze da raboti , no si ima svoi oderdbi kade i sto moze da raboti,(zapomni zenata i mazot vo islamska drzava ne smeat da rabotat istovremeno zaedno) da zenata moze da se oblekuva kako saka no da bide pokriena so skromna obleka koja ne ja otkriva svojata figura,i da bide pobozna ako se smeta za muslimanka ,(TOA E ISTO KAKO DA PRASAS DALI MOZE KLUGERKA DA SE OBLEKUVA KAKO SAKA) i da se razbereme islamot go zabranuva golotilokot i ne moralot za razlika sto drugi go dozvoluvaat, za toa ima mudrost pa samiot razmisli do koj stepen vodi golotilokot.
Tocno religijata treba da se prifati samovolno , vo verata nema prisila.

Kajgana Shop

На врв Bottom