Ajde sega jas da te prasam nesto. Kako mozes da generaliziras cel eden period i cela edna nauka. A druga rabota e kolku ti e relevanten izvorot...Kakov nastavnik e toj koj ne smee da im ja prezentira vistinata na ucenicite? Po struka sum istoricar (momentalno magistrant) i voopsto ne se slozuvam so ova tvrdenje bidejki ovoj period go rabotam i tvrdenjevo nema apsolutno nikakva tocnost. Sto e zabraneto da se kaze za periodot 1902-1918, 1918-1941, 1941-1945?[DOUBLEPOST=1397384527][/DOUBLEPOST]Јас се интересирам за историјата од 1900 до 1992.. бидејќи според многу факти знам дека денешнава историја не е точна (ми има кажано личност која предава историја но и е забрането да ја кажува вистината која се случила тогаш!).
Samo edno prasanje. Dali voopsto poznavas nekoj koj studiral na FZF-Institut za istorija i dali voopsto si ja videl programata? Eve jas ucev Istorija na Vizantija, Evropa vo Sreden Vek, Star Istok, Novovekovna Svetska Istorija, Svetot vo XX vek (tri predmeti). Toa ne ke da e nacionalna istorija.. Da ne gi mesas slucajno INI i institutot za istorija pri FZF?На факултетите пред се студира, значи се проучува одредена наука или научна област.
Не може да се спореди значењето на Гоце Делчев и со значењето Историјата на Америка пред откритијата на Колумбо,
Или значењето на историјата МПЦ, со значењето на историјата на Христијанството, Исламот, Будизмот итн
Два семестри се изучува античката историја на Македонија, а ниту еден античка Грција или стар Египет, Месопотамија Индија или Кина.
Или се студира за Македонското иселеништво во Америка, Европа Австралија, а не се студира за историјата на Америка или Австралија
Според програмата, малку се студира општа историја, а повеќе национална историја, што укажува дека студиите се посветени кон националната историја.
Јас не велам дека не треба да се студира национална историја. Тоа може да биде еден смер или смер на последипломски студии.
Јас искрено жалам што се укинати студиите по општа историја.