Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Nikoj ne vika deka ne e moguce, ova IT tehnologijata naprai mnogu milijarderi koi koga ne bi postoelo toa bi umrele za leb. Ama takov e svetot. Go gleas nekoj gik so dipoter 20 debel ko krmak ama pun ko brod. Takvo vreme dojde. Ne znam vo koja branza bese ti ako ne se lazam mislam deka spomna IT poso tesko vo denesno vreme so druga struka da specalis para nadvor. BTW vo Bugarija okolu blagoevgrad ima stanovi i po 7-8000 evra, da ne e nekoj takov :D
Gore spomnaa vo Avstralija i NZ 95% od makedoncite bile so svoja gajba, vo EU e obratno, ni 20% nemaat svoj pokriv nad glavata, site se pod kirija duri i mnogumina so se odamna otideni tamu.
Farang moze da kupue samo od tie tajlandskite cupinja za nivni *dve-tri črveni* i niso drugo.
:icon_lol:

Последно уредено:
Nikoj ne vika deka ne e moguce, ova IT tehnologijata naprai mnogu milijarderi koi koga ne bi postoelo toa bi umrele za leb. Ama takov e svetot. Ne znam vo koja branza bese ti ako ne se lazam mislam deka spomna IT poso tesko vo denesno vreme so druga struka da specalis para nadvor. BTW vo Bugarija okolu blagoevgrad ima stanovi i po 7-8000 evra, da ne e nekoj takov :D
Gore spomnaa vo Avstralija i NZ 95% od makedoncite bile so svoja gajba, vo EU e obratno, ni 20% nemaat svoj pokriv nad glavata, site se pod kirija duri i tie so se odamna otideni tamu.
Farang moze da kupue samo od tie tajlandskite cupinja za nivni *dve-tri crveni* i niso drugo.
:icon_lol:

Да со IT работам, и немам ништо Бугарија купено :) ниту пак мислам да одам пак таму :) .
Како и да е во западна европа е потешко да се купи стан но не е невозможно, онака за пример Данците околу 60 % живеат под кирија од проста причина да можат да се селат почесто а не дека немаат пари :) .
Имам роднини во Англија и им требаше околу 10 тина или 15 години додека купат куќа за разлика од тие што се во Америка и Австралија и после првите 3-4 години веќе земаат.

So mislis druze deka site na forumov sme nepismeni i padnati od mars pa ovakvi prikazni moze da pisuvas? Koj ti dal tebe kredit tamu? So sto si garantiral? Si cul li ti za poimot kreditna sposobnost? Aj da ne pricam za NZ poso ne znam kako e (ama i tamu sigurno bankite ne pijat nafta i ne se dobrodelni ustanovi), vo razviena EU prvo treba da porabotis barem 2-3 godini neprekinato za da dobies krediten status, nekade zahtevaat i dogovor za rabota za neopredeleno vreme, da ne zborime so za kredit treba i garancija ili ucestvo da se plati inaku noze samo da si fantaziras.
Tvoevo scenario e mozno samo ako od Makedonija si trgnal natamu so edna vreka pari, inaku malo morgen. Ili pak imas nekoi rodnini so ke garantiraat za kreditot so nivnata nedviznost.
Ako taka delat krediti bez garancija kazi eve jas prv ke se kacam use utre na avion ke zemam edno 5-6 kuki ili poveke tamu na kredit bez nikakva garancija i ke gi rentam, ako biva rabotata od kiriite da se isplakjaat super, ako ne im gi vrakam na bankite i si fakam patot.
:tapp:[DOUBLEPOST=1399469788][/DOUBLEPOST]
Ti si se nacukal tamu vo posta? drzavna?
Ako si uspeal svaka cast.

Абе Валво, во Австралија и НЗ учество е 5% или 25 000 долари на пола милјон. Тоа се 5-6 плати на работник во фабрика или 2 и пол плати на повисок службеник - менаџерче во банка. Потребно ти е да си вработен, она ти што го викаш на неопределено време (пази овде тоа е НОРМАЛНО и не е никаква филозофија) минимум 3 месеци. Нормално потребно е и да имаш среден статус (може со иселеничка виза) во државата. ТОА Е СЕ.

Абе Валво, во Австралија и НЗ учество е 5% или 25 000 долари на пола милјон. Тоа се 5-6 плати на работник во фабрика или 2 и пол плати на повисок службеник - менаџерче во банка. Потребно ти е да си вработен, она ти што го викаш на неопределено време (пази овде тоа е НОРМАЛНО и не е никаква филозофија) минимум 3 месеци. Нормално потребно е и да имаш среден статус (може со иселеничка виза) во државата. ТОА Е СЕ.
Nema teorije. Link or its bullshit. Ako e ovaka ekonomijata im visi na stakleni noze.

Samo za sporedba, imam prijatel so e pred 2-3 godini otiden vo Norveska ne mu davaat kredit za edna obicna mocana garsonjera. Nema krediten rejting, i nema so sto da garantira. Planot mu e da ja kupi i da ja renta i da si se vrati doma vo Makedonija, pa nema sansa. A ima pari za ucestvo.

Последно уредено:
Nema teorije. Link or its bullshit. Ako e ovaka ekonomijata im visi na stakleni noze.

Еве ти линк од најголемата австралиска банка (ме мрзи да барам ама СЕКОЈА банка го нуди тој продукт) дури има и такви што се спремни и да позајмат 97% односно 3% учество ти треба.

https://www.commbank.com.au/personal/home-loans/loan-to-value-ratio.html

Loan to Valuation Ratio
The Loan to Valuation Ratio (LVR) is our way of working out the true financial value of your property, and decides whether your Home Loan needs to be covered by Lenders Mortgage Insurance or a Low Deposit Premium.

The Loan to Valuation Ratio is simply the loan amount divided by the value of your property. We require you to have Lenders Mortgage Insurance or a Low Deposit Premium if we lend you more than 80% of the value of the property.

For example, the LVR of a $225,000 loan on a $283,000 property is 79.5%. In this instance, no Lenders Mortgage Insurance or a Low Deposit Premium is required.

The maximum we will lend you is 95% of the valuation amount. We also add the Lenders Mortgage Insurance or a Low Deposit Premium to your loan (up to a maximum of 97%), so it doesn’t cost you anything upfront.

You must take into account that the value of a property is determined by our valuation and NOT the price you paid for it. There may a difference between the valuer's price and the purchase price.[DOUBLEPOST=1399473587][/DOUBLEPOST]Ах, иначе имаме НАЈСТАБИЛНИ и НАЈЈАКИ банки во светот. За разлика од европските и америчките нашите сеуште се со АА рејтинг. Единствено холандска Рабо Банк има ААА, што е подобро од 4те големи АУС банки. Со невработеност од 6% и кредитна стапка од некој 5% што да ти кажам ептен стаклени нозе... Ах ќе заборавев имаме и едни од највисоките просечни плати... Тешко нас овде :(

Ne mi se cita po toa linkovite, obicno bankite kredit ke ti dadat po nivna odredena pazarna cena, sto e obicno mnogu poniska nego taa sto treba ti kako kupec da ja platis za nedviznosta. Razlikata e nekoj pat i 30% od cenata. Po sistemot sakas nejkes. Kaj ke gi najdes parite za razlikata pomegu cenata dadena i proceneta od bankata i vistinskata prodazna cena niv ne gi interesira i toa e tvoja rabota. I tvrdam deka nema teorije bez barem 20% ucestvo da kupis nesto, ako e pomalo ucestvoto ke treba plus nesto da se zalozi ili da si trazis ziranti, pa kaj saka neka bide.[DOUBLEPOST=1399473915][/DOUBLEPOST]
Procitaj prvo za sto se pravi muabet, ako e taka ko so pisuvaat oni sekoj majmun so ne znae kolku e 2+2 ke kupue haciendi i posle ke im gi vraka nazad na bankite.[DOUBLEPOST=1399474365][/DOUBLEPOST]For example, the LVR of a $225,000 loan on a $283,000 property is 79.5%. In this instance, no Lenders Mortgage Insurance or a Low Deposit Premium is required.

A, eve go podatokot, ne ti treba kreditno osiguranje i ziranti, ne ti treba ucestvo, ama ti davaat samo 80% od parite potrebni za nedviznosta.Ako ti ja lapnat poradi neplakanje cenata ke bide taa sto oni ja odredile, a ne taa kupovnata. Za ostanatite 20% ili vo primerov 60.000 dolari treba sam da se snajdes. Isto kako 20% ucestvo da si dal.
Ako sakas pogolema suma so poblisku do prodaznata ke treba ziranti,osiguranje ili hipoteka od druga nekretnina.
I siguren sum deka najprvo treba da steknes krediten rejting, sto znaci najmalku 2-3 godini neprekinato vrabotuvanje so solidna plata inaku ne te ebavat, ni kaj nas ni vo EU ni vo AUS ni vo NZ

Последно уредено:
Ne mi se cita po toa linkovite, obicno bankite kredit ke ti dadat po nivna odredena pazarna cena, sto e obicno mnogu poniska nego taa sto treba ti kako kupec da ja platis za nekretninata. Razlikata e nekoj pat i 30% od cenata. Po sistemot sakas nejkes. Kaj ke gi najdes parite za razlikata pomegu cenata dadena i proceneta od bankata i vistinskata prodazna cena niv ne gi interesira i toa e tvoja rabota. I tvrdam deka nema teorije bez barem 20% ucestvo da kupis nesto, ako e pomalo ucestvoto ke treba plus nesto da se zalozi ili da si trazis ziranti, pa kaj saka neka bide.[DOUBLEPOST=1399473915][/DOUBLEPOST]
Procitaj prvo za sto se pravi muabet, ako e taka ko so pisuvaat oni sekoj majmun so ne znae kolku e 2+2 ke kupue haciendi i posle ke im gi vraka nazad na bankite.

И тоа не е точно. Тоа е така во МКД (па еве и некој делови на азија, сум го осетил тоа што го кажуваш само не во Австралија). Во земјите каде има развиен пазар на недвижнина се прави проценка според слични продажби во последните неколку месеци. Конкретно кога КУПУВАШ стан/куќа ако го купиш на аукција (95% од продажбите тука се преку аукција) тогаш проценката е секогаш идентична според цената платена за тој стан. Валво по професија сум банкар, во Австралија имам брокерски бизнис баш за ова, значи работам на изнаогање кредити претежно за бизнис цели и градежништво мада повремено работам и со вакви... Ти кажувам точно како иде, не се инати.

@FARANG некои работи на Валво неможиш да му ги објасниш, тој си мисли дека ако кај нас и ете на балканот е нешто така никаде во светот не е поразлично.

94PvO.gif

Ne mi se cita po toa linkovite, obicno bankite kredit ke ti dadat po nivna odredena pazarna cena, sto e obicno mnogu poniska nego taa sto treba ti kako kupec da ja platis za nedviznosta. Razlikata e nekoj pat i 30% od cenata. Po sistemot sakas nejkes. Kaj ke gi najdes parite za razlikata pomegu cenata dadena i proceneta od bankata i vistinskata prodazna cena niv ne gi interesira i toa e tvoja rabota. I tvrdam deka nema teorije bez barem 20% ucestvo da kupis nesto, ako e pomalo ucestvoto ke treba plus nesto da se zalozi ili da si trazis ziranti, pa kaj saka neka bide.[DOUBLEPOST=1399473915][/DOUBLEPOST]
Procitaj prvo za sto se pravi muabet, ako e taka ko so pisuvaat oni sekoj majmun so ne znae kolku e 2+2 ke kupue haciendi i posle ke im gi vraka nazad na bankite.[DOUBLEPOST=1399474365][/DOUBLEPOST]For example, the LVR of a $225,000 loan on a $283,000 property is 79.5%. In this instance, no Lenders Mortgage Insurance or a Low Deposit Premium is required.

A, eve go podatokot, ne ti treba kreditno osiguranje i ziranti, ne ti treba ucestvo, ama ti davaat samo 80% od parite potrebni za nedviznosta.Ako ti ja lapnat poradi neplakanje cenata ke bide taa sto oni ja odredile, a ne taa kupovnata. Za ostanatite 20% ili vo primerov 60.000 dolari treba sam da se snajdes. Isto kako 20% ucestvo da si dal.
Ako sakas pogolema suma so poblisku do prodaznata ke treba ziranti,osiguranje ili hipoteka od druga nekretnina.
I siguren sum deka najprvo treba da steknes krediten rejting, sto znaci najmalku 2-3 godini neprekinato vrabotuvanje so solidna plata.

Оф море мајко... И тоа НЕ Е ТОЧНО. Значи до 80% ако позајмиш тогаш НЕ ПЛАЌАШ lenders mortgage insurance - банката го плаќа затоа што е минимална сума на пари. Над 80% треба ти да го платиш и тоа е трошок од неколку илјади долари, максимум ти е 2% од вредноста на куќата ако позајмиш 97%. Што е lenders mortgage insurance? Тоа е осигурување за банката, ако утре ти не го исплатиш кредитот они си ја наплаќаат полисата значи немаат никаков ризик. Затоа нашите банки се супер хахаха....

Вториот дел за тоа дека требало сам да се снајдеш или што ти знам ти одгороворив, нема врска.

За тоа дека секој може да купи хациенди не е така. Значи покрај учество ти треба стабилна работа а сумата максималната сума која ќе ти биде позајмена зависи и од твојте примања. Тука има неколку разлилчни форумли како банките го рачунаат тоа ама упростено отприлике иде еден према 6 - 6,5 пати од вкупните годишни домашни примања на бруто платата. Со други зборови ако мажот зима 100 000 а жената 60 000 тогаш максимум што можат да позајмат е 160 000 * 6,5 = 1,040,000. Ако сакаат да купат куќа од 800 000 долари тогаш треба да имаат учество од 40 000 + трошоци од неколку илјади долари + данок (кој за прва куќа углавно е субвенциониран од државата). Во овој пример значи 760 000 долари они можат да си дозволат така да кредитот е одобрен. Чао пријатно.

Валво мајке му, да не беше скап компјутеров имаше и јас да си ја мавам главата како тој погоре на гифот. Која црпка си еј, главен експерт за се :)

Оф море мајко... И тоа НЕ Е ТОЧНО. Значи до 80% ако позајмиш тогаш НЕ ПЛАЌАШ lenders mortgage insurance - банката го плаќа затоа што е минимална сума на пари. Над 80% треба ти да го платиш и тоа е трошок од неколку илјади долари, максимум ти е 2% од вредноста на куќата ако позајмиш 97%. Што е lenders mortgage insurance? Тоа е осигурување за банката, ако утре ти не го исплатиш кредитот они си ја наплаќаат полисата значи немаат никаков ризик. Затоа нашите банки се супер хахаха....

Вториот дел за тоа дека требало сам да се снајдеш или што ти знам ти одгороворив, нема врска.

За тоа дека секој може да купи хациенди не е така. Значи покрај учество ти треба стабилна работа а сумата максималната сума која ќе ти биде позајмена зависи и од твојте примања. Тука има неколку разлилчни форумли како банките го рачунаат тоа ама упростено отприлике иде еден према 6 - 6,5 пати од вкупните годишни домашни примања на бруто платата. Со други зборови ако мажот зима 100 000 а жената 60 000 тогаш максимум што можат да позајмат е 160 000 * 6,5 = 1,040,000. Ако сакаат да купат куќа од 800 000 долари тогаш треба да имаат учество од 40 000 + трошоци од неколку илјади долари + данок (кој за прва куќа углавно е субвенциониран од државата). Во овој пример значи 760 000 долари они можат да си дозволат така да кредитот е одобрен. Чао пријатно.

Aj vaka, od koj profil treba da bides pa da zemes 100.000 godisno(neto valda) ko so vikas? Kolku e plata na prosecen rabotnik (na strana IT)?
Eve jas kako zelezokrivec vo germanija sum imal 1200-1300e plata,aj 1500e neka bide, kolku zemaat vo Avstralija i Nov Zeland? Ako e slicno kako so sum pecalel jas, so koi voski ke kupis stan tamu?
Toa gore e sve kako so ti napisav za kreditite,sam gi zalepi podatocite, procitaj ubavo. Moze da se desi i mnogu pomalku od 80% da dobies, bankata ne se slaga so prodaznata cena i fajront. Ke dobies tacno kolku oni so ke kazat deka na niv nesto im vredi. Drugite pari trazi gi kaj znaes. I moze da se sluci da treba ustvari pola pari da gi trazis na drugo mesto, ako nemas ziranti ili druga nekretnina da stavis pod hipoteka.

Aj vaka, od koj profil treba da bides pa da zemes 100.000 godisno(neto valda) ko so vikas? Kolku e plata na prosecen rabotnik (na strana IT)?
Eve jas kako zelezokrivec vo germanija sum imal 1200-1300e plata,aj 1500e neka bide, kolku zemaat vo Avstralija i Nov Zeland? Ako e slicno kako so sum pecalel jas, so koi voski ke kupis stan tamu?
Toa gore e sve kako so ti napisav za kreditite,sam gi zalepi podatocite, procitaj ubavo. Moze da se desi i mnogu pomalku od 80% da dobies, bankata ne se slaga so prodaznata cena i fajront. Ke dobies tacno kolku oni so ke kazat deka na niv nesto im vredi. Drugite pari trazi gi kaj znaes. I moze da se sluci da treba ustvari pola pari da gi trazis na drugo mesto, ako nemas ziranti ili druga nekretnina da stavis pod hipoteka.

Речиси секој работник во фабрика со по 2 саати екстра дневно ги зима тие пари. Значи место 8-10 саати, ова збориме за неквалификувани работници, занаетчии или среднисти. Со факс во некоја добра индустрија без проблем ги зимаш, значи зборам банкарство, осигурување, нафта, ИТ, инжинери итн итн...

Претпоставувам збориш за Panel Beater - оние што работат со коли исправаат каросерии... Еве ти оглас од вчера 34-40 долари саатнина. Значи да си на 34, годишна бруто плата ти е 68 000. Со прекувремено кое овде се плаќа 1,5 до 2 пати без проблем ќе добуткаш 100 000 ако САКАШ да заработиш.

http://www.seek.com.au/job/26481918

Јас ги читам убаво и секојдневно го работам тоа и ти кажувам убаво како иде ама ти се инаетиш. Не може да се деси помалку од 80% да добиеш, овде аплицираш и ако исполниш услови и се е легално тогаш тоа е тоа. Банката речиси секогаш се сложува со продажната цена на станот ако е тоа направено на аукција што е 95% од случаевите. Нема да се сложи ако се прават мучки, ако утре без аукција сакам да ти продадам нешто за повеќе од што вреди (да переме пари така). Значи збориме за 1 случај во 10 000. Ако не се сложи ти можеш овде да потпишеш договор кога купуваш стан со subject to finance услов, значи договорот се ПОНИШТУВА ако не ти даде банката пари. Такви се 90% од договорите - НОРМАЛНА РАБОТА. Валво овде банките НЕ СЕ ЛИХВАРИ ниту пак сакаат да заработат ко во МКД од транзакции. Овде се ТЕПААТ за КРЕДИТ да ти дадат затоа што таму ги прават парите. Нормално гледаат и дали можеш да ги вратиш.

Alal da ti e, si gi sobral partalite i si napravil nesto. So ne mora da znaci deka i tuka ne moze da se uspee, ima i kaj nas sposobni so tvojata mesecna plata ja zarabotuvaat za eden den.
По завод за статистика, плата на 500Е земаат околу 8-9 илјади луѓе.
Способни во македонија што заработуваат колку него има колку што ти е тежок газот, а тоа нема ни 0.1 % од населението. Поединец од 0.1% од луѓето во земјата каде што тој живее, годишно заработува барем дупло од сите заедно способни во Македонија.
Или да ти биде појасно
Способен во Германија заработува годишно дупло повеќе отколку сите способни во Македонија заедно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom