Прашања до Атеистите II

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Ако свеста постои откако ќе се родиш, по тебе како се нашла у бебето? Наследена ли е? Има ли начин како се полни таа "торба"
?
Никако не е наследна. Кај човекот само постои можност таа да се развие, а најголема грешка правите што свеста ја ставате само во интелектуалниот центар и мислите дека со развојот на истиот се развива и свеста.До одреден степен на развој на интелектуалниот центар, свеста се развива, за да покасно тој исти интелектуален центар преставува пречка за понатамошен развој на свеста.Широко е ова не е плукни залепи.
Може да се во криво само институционализираните религии. А за таков доказ не мора да чекаш да се префрли свеста на силиконски чип. Јасно е ко бел ден и сеа.?
Верата е нешто сосема друго.
Најпосле и ти сфати што е религија.(y)
Дали според тебе постојат нивоа на свест? Или ти си еднакво свесен со рандом абориџин?
Нема тука според тебе или според некој друг, требе само да ги разбереш нивоата.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Никако не е наследна. Кај човекот само постои можност таа да се развие, а најголема грешка правите што свеста ја ставате само во интелектуалниот центар и мислите дека со развојот на истиот се развива и свеста.До одреден степен на развој на интелектуалниот центар, свеста се развива, за да покасно тој исти интелектуален центар преставува пречка за понатамошен развој на свеста.Широко е ова не е плукни залепи.

Најпосле и ти сфати што е религија.(y)

Нема тука според тебе или според некој друг, требе само да ги разбереш нивоата.
gurdji ostaj ateisti da odgovorat na toa prasanje.

otsekogas znam sto e celta na religijata kako sto znam deka e odamna izgubena i potisnata od institucionaliziranata religija kojaumeshno go prisvoila toj poim.

i za nivoata na svesta ostaj da kazat sto mislat. tvoeto razmisluvanje e poznato. barem jas znam sto mislis po tie prasanja.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
gurdji ostaj ateisti da odgovorat na toa prasanje.

otsekogas znam sto e celta na religijata kako sto znam deka e odamna izgubena i potisnata od institucionaliziranata religija kojaumeshno go prisvoila toj poim.

i za nivoata na svesta ostaj da kazat sto mislat. tvoeto razmisluvanje e poznato. barem jas znam sto mislis po tie prasanja.
Знаеш ти батка што зборуваш? Или најде тема само колку да тролаш? Ај опрај се, види си ја контрадикторноста. Ако свеста е епифеномен, а бараш во религиите (во кои само да ми е да знам) одговор за свеста? Поставуваш прашање на кое сеуште се кршат копја ко демек атеисти треба да го знаат? Што се атеисти? Научници?
Тебе ли да ти објаснувам што е атеизам, аман, не си ни Мики ни Изгрев ни планина.....

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Во контекст на прашањето да те прашам, навидум не е поврзано. Кучето на Ѓурѓа ја има ли природата на буда, и зошто?
Пошто тврдиш дека некој мисли дека нешто знае, ќе ти одговорам само поради тоа што си најголем претставник на атизмот,и успеваш да ги манипулираш децата дека истиот тој атеизам е свето нешто, а у ствари е најголема заблуда.
Едно животно никогаш не може да ја има истата природа на еден човек, во твојот случај Буда, од едноставни причини што на животните и фали еден или повеќе центри, од 7те центри присутни кај човекот.
Кај тебе има само еден проблем, уште не си научил што е религија, и поимот свест не ти е јасен.[DOUBLEPOST=1399283336][/DOUBLEPOST]
Ако свеста е епифеномен, а бараш во религиите (во кои само да ми е да знам) одговор за свеста? ....
Во која сакаш е одговорот.
Во сите.

Последно уредено:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Пошто тврдиш дека некој мисли дека нешто знае, ќе ти одговорам само поради тоа што си најголем претставник на атизмот,и успеваш да ги манипулираш децата дека истиот тој атеизам е свето нешто, а у ствари е најголема заблуда.
Едно животно никогаш не може да ја има истата природа на еден жовек, во твојот случај Буда, од едноставни причини што на животните и фали еден или повеќе центри, од 7те центри присутни кај човекот.
Кај тебе има само еден проблем, уште не си научил што е религија, и поимот свест не ти е јасен.[DOUBLEPOST=1399283336][/DOUBLEPOST]
Во која сакаш е одговорот.
Во сите.
Да да, гледам тебе ти е јасен. :pos:
Никаде нит сум рекол нити сум мислел дека атеизмот е нешто свето. Оди да прочиташ што сум пишувал може и ќе научиш нешто. Не реков за Буда ништо туку за буда. Оди научи барем основни поими за да може да правиме муабет.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Знаеш ти батка што зборуваш? Или најде тема само колку да тролаш? Ај опрај се, види си ја контрадикторноста. Ако свеста е епифеномен, а бараш во религиите (во кои само да ми е да знам) одговор за свеста? Поставуваш прашање на кое сеуште се кршат копја ко демек атеисти треба да го знаат? Што се атеисти? Научници?
Тебе ли да ти објаснувам што е атеизам, аман, не си ни Мики ни Изгрев ни планина.....
Грешка си. Нема контрадикторност.

Не с ебара од тебе да дадеш точен одговор, туку само размислување по истото прашање.

Ти рече дека не е епифеномен. Јас те прашав зашто мислиш така.

Се бара твое размислување.

Мене ми личи дека си поблиску до теизмот по ова прашање:)

Мене не ми објаснувај што е атеизам. Тоа е човечка конвенција, поради потребата да с еприпадне на некоја група, што се спротивставува на одредена друга група, по одредени прашања,

Ако не навиваш за Јувентус, не значи дека си навивач на Милан.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Грешка си. Нема контрадикторност.

Не с ебара од тебе да дадеш точен одговор, туку само размислување по истото прашање.

Ти рече дека не е епифеномен. Јас те прашав зашто мислиш така.

Се бара твое размислување.

Мене ми личи дека си поблиску до теизмот по ова прашање:)

Мене не ми објаснувај што е атеизам. Тоа е човечка конвенција, поради потребата да с еприпадне на некоја група, што се спротивставува на одредена друга група, по одредени прашања,

Ако не навиваш за Јувентус, не значи дека си навивач на Милан.
Има контрадикторност.
Човечка конвенција да. Баш така. Како и твојата потреба да си во христијани а по ниедно обележје не си таму? Ок твое право.
Мое размислување е мое размислување и не може да биде знаење, може со нешто и да го поткрепам тоа мислење, но тоа не значи ништо. Не чуствувам потреба личните мислења за некои работи да ги споделувам на форум.
Малце ти се измешани поимите не сум близу до теистичко размислување, далеку од тоа, можеби блиску до (нагласувам, можеби блиску до...) будистичко кое нема врска со теистичко.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Има контрадикторност.
Човечка конвенција да. Баш така. Како и твојата потреба да си во христијани а по ниедно обележје не си таму? Ок твое право.
Мое размислување е мое размислување и не може да биде знаење, може со нешто и да го поткрепам тоа мислење, но тоа не значи ништо. Не чуствувам потреба личните мислења за некои работи да ги споделувам на форум.
Малце ти се измешани поимите не сум близу до теистичко размислување, далеку од тоа, можеби блиску до (нагласувам, можеби блиску до...) будистичко кое нема врска со теистичко.
Болдот го сметаш за точен, бидејќи мислиш дека религијата, а воедно и Христијанството, е буквално толкувана Библија.:)

Секако дека нема да ме најдеш таму.

Ти сметаш дека некој е Христијанин, и му опнеш шамар, дека треба да ти рече браво и да ти го заврти другиот образ:)

Тоа не е Христијанин друже. Тоа е будала.

Зарем објаснување зошто свеста не е епифеномен за тебе, и што претставува, го сметаш за лична работа:eek:

Ок тогаш, не го објаснувај:)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Болдот го сметаш за точен, бидејќи мислиш дека религијата, а воедно и Христијанството, е буквално толкувана Библија.:)

Секако дека нема да ме најдеш таму.

Ти сметаш дека некој е Христијанин, и му опнеш шамар, дека треба да ти рече браво и да ти го заврти другиот образ:)

Тоа не е Христијанин друже. Тоа е будала.

Зарем објаснување зошто свеста не е епифеномен за тебе, и што претставува, го сметаш за лична работа:eek:

Ок тогаш, не го објаснувај:)
Тоа ни јас не го сметам за Христијанин. Но интересно ај да видам што е по тебе христијанин, баш ме занима. Да ја видам твојата “човечка“ конвенција.
Тој што е крстен?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Тоа ни јас не го сметам за Христијанин. Но интересно ај да видам што е по тебе христијанин, баш ме занима. Да ја видам твојата “човечка“ конвенција.
Тој што е крстен?
Друже @Атеист ова се теми и прашања за кои можеш да си играш до 101 и назад, и никому ништо:) Тоа сите добро го знаеме.

Знаеме и дека најлесно е да се поставуваат прашања, и потоа само да се негираат одговорите.

Потешко е да дадеш одговори кои нема да претрпат критика од спротивната страна нели:)

Лесно е да прашаш зашто бе пишува вака у библијата за вртење на образот, а ти не постпауваш така. И после викаш - а не оди тоа така, не си ти прав верник:P.

Затоа не ја вртете работава да дојдете у ситуација да вие поставувате прашања, и дојдете во пол позиција на тој начин:)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Друже @Атеист ова се теми и прашања за кои можеш да си играш до 101 и назад, и никому ништо:) Тоа сите добро го знаеме.

Знаеме и дека најлесно е да се поставуваат прашања, и потоа само да се негираат одговорите.

Потешко е да дадеш одговори кои нема да претрпат критика од спротивната страна нели:)

Лесно е да прашаш зашто бе пишува вака у библијата за вртење на образот, а ти не постпауваш така. И после викаш - а не оди тоа така, не си ти прав верник:P.

Затоа не ја вртете работава да дојдете у ситуација да вие поставувате прашања, и дојдете во пол позиција на тој начин:)
Јас тебе те прашав што е христијанин не прашав за вртење образи ни за библии. Не го прашав мики1, не прашав трет, не прашав 10ти...... Кои тоа ние... вие... тие.... какви формули 1 какви фудбали. Не бегај од прашање.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Јас тебе те прашав што е христијанин не прашав за вртење образи ни за библии. Не го прашав мики1, не прашав трет, не прашав 10ти...... Кои тоа ние... вие... тие.... какви формули 1 какви фудбали. Не бегај од прашање.
:facepalm:

Има контрадикторност.
Не чуствувам потреба личните мислења за некои работи да ги споделувам на форум.
:D

Ако одговориш ти на поставените прашања тогаш и јас ќе одоговорам:)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
:facepalm:

:D

Ако одговориш ти на поставените прашања тогаш и јас ќе одоговорам:)
Одговорив колку што е потребно да се одговори, што те мори? Инает? Ок биди си Доналдов христијанин бе. И после имало секти во христијанската секта.... е има :D

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Одговорив колку што е потребно да се одговори, што те мори? Инает? Ок биди си Доналдов христијанин бе. И после имало секти во христијанската секта.... е има :D
Не си одговорил, нит ќе одговориш:) Причините ги кажав претходно - или не си го разбрал прашањето или ти е страв да влезеш во дискусија, која ќе те оддалечи од титулата атеист:)

На форум може бегање, на пиво нема бегање:D

Па истото ова го прашува @kooperativa на другите теми. Околу кршетвката нешто беше:P

Како да ти објаснам некои работи, до кои мора сам да стигнеш:)

Како и да е на прашањето, ти одговори вака

Еве ти прост одговор, Не.
Бидејќи сметаш дека не е нуспродукт на мозочната активност, следува дека свеста е независна од мозокот. Ако е така , да те прашам уште нешто?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не си одговорил, нит ќе одговориш:) Причините ги кажав претходно - или не си го разбрал прашањето или ти е страв да влезеш во дискусија, која ќе те оддалечи од титулата атеист:)

На форум може бегање, на пиво нема бегање:D

Па истото ова го прашува @kooperativa на другите теми. Околу кршетвката нешто беше:P

Како да ти објаснам некои работи, до кои мора сам да стигнеш:)

Како и да е на прашањето, ти одговори вака

Бидејќи сметаш дека не е нуспродукт на мозочната активност, следува дека свеста е независна од мозокот. Ако е така , да те прашам уште нешто?
Море си утнал нешто, не сум јас @kooperativa.
Тоа и беше и прашањето и одговорив на тој што го постави. Кој не го разбрал прашањето се гледа. Зошто мислам така ... нема да ти кажам. Од прашањето (т.е. одговорот) воопшто не зависи дали некој ќе биде атеист или не. Она што веројатно и ти како твоиве „собраќа“ христијани не го разбирате она што е „човечка декларација“ на зборот атеист. Нема врска ни со свест ни со духовност ни со нешто трето...десето. Ако можеш да ја поврзеш свеста со богови (ма кои да биле) повели да чујам, т.е. прочитам.

Можеш секако и друго да прашаш во тој контекст, но на тема философија.

Kajgana Shop

На врв Bottom