(Не)корисноста на молитвата

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.280
Низ писмата христијански, повеќе пати е кажано дека оние кои поверувале, Бог ќе им ги исполни сите барања (молитви). Теоретски, тоа би значело дека (да не спомињаме молитви за пари, добивка на лото, унапредување и вработување...) но верник или верници во искрена молитва би можеле да издејствуваат од Бог да исчезне леукемија, глад, суша, природни катастрофи (земјотреси вулкани поплави..) војни....
Со една молитва Бог би ги нахранил гладните деца низ африка, би му овозможил чиста вода за пиење и среќен живот.
Тоа е гарантиано во писмата :

7 Сакајте и ќе ви се даде; барајте и ќе најдете, чукајте и ќе ви се отвори;
8 зашто секој што сака, добива, и кој бара, наоѓа, и оној што чука, ќе ми се отвори
Матеј 7

20 А Исус им рече: “Заради вашето неверие: зашто, вистина, ви велам, ако имате вера колку синапово зрно, ќе и речете на оваа планина: ‘Премести се одовде таму!’ и таа ќе се премести, и ништо нема да биде за вас неможно
Матеј 17

21 Исус им одговори и рече: “Вистина, ви велам: ако имате вера и не се посомневате, не само тоа што стана со смоквата ќе извршитите, туку, ако и на оваа планина и речете: ‘Дигне се и фрли се в море!’ ќе биде.
Матеј 21

23 “Имајте вера во Бога, Оти, вистина, ви велам, ако некој и рече на оваа планина: ‘Дигни се и фрли се в море!’ и не се посемнева во срцето свое, а поверува дека ќе биде како што рекол, ќе му се исполни, што и да каже.
24 Затоа ви велам, се што ќе побарате во молитва, верувајте дека ќе го добиете: и ќе ви биде.

12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги вршам Јас и тој ќе ги врши, и поголеми од нив ќе врши; оти Ја си одам при Својот Отец;
13 и што и да посакате од Отецот во Мое име, ќе ви го направам, за да се прослави Отецот
14 Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам.
Јован 14

15 а молитвата со вера, ќе го исцели болниот и Господ ќе го крене, и ако направил гревови, ќе му бидат простени.
16 И така, исповедајте си ги гревовите еден на друг и молете се еден за друг, за да оздравите! Делотворната молитва на праведникот има голема сила.
Јаков 5

Но или за вакви работи верници не се молат на Бог, или ако се молат - не се вистински верници та зато и не се услишени, или Бог не може или неќе да го исполни ветеното. Еден од доказите дека постои бог (спрема писмата) е да неговите верници ќе ги имаат тие моќи да со молитва од него добијат то што бараат. Ако тоа го нема - исто како да го нема и Бог.

Оф топик: Јас не верувам во божества и како студент по историја, Исус го гледам и почитувам како историска личност со огромно значење. Воодушевен сум од црквите како објекти и уметноста во нив, влегувањето украсено со сите орнаменти (знамиња, држачи за свеќи, иконостаси, фрески, кандила, дрвени столови...) ме потсетуваат на Византија. Исто и од облеката на свештеници.
Погледнете ги само изразите, тие изобилуваат со уметност, поетски се искажани и имаат цел иако се искажани метафорички има ммногу смисла во нив. Прочитајте ја "Моќта на потсвеста" од Џозеф Марфи, прекрасно дело врзано со молитвите и потсвеста и психата гледани од современ аспект.

Не го провоцирај сега спиридон да се вклучи во темава со неговите БОЛД фонтови со црвена боја, па да видиш дали е или не е корисна молитвата. Има да се молиш и песна да пееш!

Pomagaat molitvite i toa kako se korisni, no najnapred covek treba da veruva so celoto svoe srce i dusa prema toa sto se moli BOG,

.

Така е! Но пред се’ молитвата е процес на освестување, а несвеста е причината на најголемиот дел од проблемите со кои се васаме ние тука на оваа прекрасна планета!

Исус не’ учи пред се’ да Го бараме опшеството на Божјата Мудрост (Милост) и Правдина, и ни ветува дека сите останати (за живот) потребни работи ќе ни бидат придадени.

Замисли кога ние сите на првото место во животот баш тоа ќе го ставиме и ќе го сториме.
Зарем нема ли да исчезне гладот, сиромаштијата, неправдата ... на оваа прекрасна планета?

Јас сум уверен дека дури и сите болести - преку Мудроста и Правдината БОЖЈА - ќе бидат искоренети, но најнапред треба ние за најважното да се разбудиме!

.

Последно уредено:
Изгледа таков верник уште не се родил
Знам дека ризикувам да бидам досаден и нетактичен, но сепак да ја исполнам желбата на “малиов вундеркид“-@Let 3, како и на сите оние кои Бог го прифаќаат со докази и чуда...
STARAC PORFIRIJE KAVSOKALIVIT
PODVIŽNIK LjUBAVI - PROZORLjIVI ČUDOTVORAC

upload_2014-5-1_10-14-57.png

Attachments

Знам дека ризикувам да бидам досаден и нетактичен, но сепак да ја исполнам желбата на “малиов вундеркид“-@Let 3, како и на сите оние кои Бог го прифаќаат со докази и чуда...
STARAC PORFIRIJE KAVSOKALIVIT
PODVIŽNIK LjUBAVI - PROZORLjIVI ČUDOTVORAC

Прегледај го приврзокот 91203
Имал дар од бога ноќе да не спиел туку се молел
за што?
за мир во светот, за искоренување на болести, за искоренување на глад криминал??
свака част на стариот али јас цитирав што во Библијата пиши за молитви на верници:

се што ќе побарате во молитва, верувајте дека ќе го добиете: и ќе ви биде.
не знам оти на старио не му текна да се помоли да нема појќе гладни и сиромашни на светот или на пример болести да нема. Тоа е за општо добро, за сите...

Имал дар од бога ноќе да не спиел туку се молел
за што?
Па читај прво, нели велиш немало верници, чуда, докази...
за мир во светот, за искоренување на болести, за искоренување на глад криминал??
свака част на стариот али јас цитирав што во Библијата пиши за молитви на верници:
Ова ќе да е полупризнание?!
се што ќе побарате во молитва, верувајте дека ќе го добиете: и ќе ви биде.
не знам оти на старио не му текна да се помоли да нема појќе гладни и сиромашни на светот или на пример болести да нема. Тоа е за општо добро, за сите...
Ете и нему му најде мана, ај ти конвертирај се па да видиме шо ќе направиш.

Па читај прво, нели велиш немало верници, чуда, докази...

Ова ќе да е полупризнание?!

Ете и нему му најде мана, ај ти конвертирај се па да видиме шо ќе направиш.
треба вистински верник кој ќе клекне и се помоли искрено “Боже, направи светот да нема војна, глад и болести - исполни ми ја ова молба онака како што си ни ветил“
и готово
2000 години не се родил искрен верник или не му текнало тоа да го замоли Бог?

и што и да посакате од Отецот во Мое име, ќе ви го направам, за да се прослави Отецот
Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам.

треба вистински верник кој ќе клекне и се помоли искрено “Боже, направи светот да нема војна, глад и болести - исполни ми ја ова молба онака како што си ни ветил“
и готово
2000 години не се родил искрен верник или не му текнало тоа да го замоли Бог?

и што и да посакате од Отецот во Мое име, ќе ви го направам, за да се прослави Отецот
Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам.
:facepalm:
Еве што вели еден атеист за атеистите, се извинувам за исклучоците:
“Како атеистите станаа најдосадните на свет“
How atheists became the most colossally smug and annoying people on the planet – Telegraph Blogs http://blogs.telegraph.co.uk/news/brendanoneill2/100230985/how-atheists-became-the-most-colossally-smug-and-annoying-people-on-the-planet/[DOUBLEPOST=1398934459][/DOUBLEPOST]
1318759478.jpg

Еве што вели еден атеист за атеистите, се извинувам за исклучоците:
“Како атеистите станаа најдосадните на свет“
А шо врска ова има со некорисноста на молитвите?
која врска има атеизмот со то што до сега ни еден верник не го замолил Бог да нема повеќе војни, глад, сиромаштија?
ете таа можност е во ваши раце, судбината на човештвото е кај вас кои поверувале и на кој вашиот Бог ви рекол :се што ќе побарате во молитва, верувајте дека ќе го добиете: и ќе ви биде.
И сега нормално, пошто немаш што да кажеш, ај малце слики и комедии ќе постираме оти како да кажеш дека Бог не го исполнува ветеното, како да се заплеткаш во објаснувања каде ќе мора да негигираш она во што веруваш. Така да, ај на шала да ја свртиме работата.
Умираат деца од глад од војни, живеат во беда и сиромаштија, болести пустошат, една искрена молитва до Бог и сето тоа ќе престане, прашањето е зошто до сега не престанало? нема верници или не сте се помолиле за такво нешто или бог ветил нешто што не може да го исполни?

Знам дека ризикувам да бидам досаден и нетактичен, но сепак ...

.

Не се грижи толку многу за мерилата и молитвите на овој суетен свет!

.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom