A
anaveno
Гостин
Чекај кога ќе дојдат на ред АЛ историчари и лингвисти.....ќе има смеење на "нивното дело".
Не знам што праиме, може да си играме па по случаен избор да си зимаме имиња и ти да ни кажеш како се изговараат на различни јазици, може така?Vojsava bila Crnogorka fakt.
Imeto Ivan, na albanski e Gjon, imeto Ivan na evrejski e Jovan, a istoto na Shpanski e Huan.
Sega sho praime?
Имаш ли еден документ каде Иван или Ѓорѓи тврдат за себе дека се Арбареш или Шќипетар?Mojata tocka na percepcija e taa, shto jas si gi citam, izgovaram na toj jazik na koj shto jas sakam i go znam.
Toa shto vo nekoi evangelija, evangelieto po Jovan go pishuvaat kako Evangelie po Ivan, toa ne fakt deka toj bil Makedonec.
Neli?
Јас не сум тврдел дека сте од Кавказ туку дека со Илирите немате врска и дека Ѓорѓи не е етнички Албанец.Drugo, kako e mozno Arbereshite da go zboruvaat segashniot albanski jazik, koga albancite se dojdeni od Kafkaz?
I tamu da ne katapultirale Turcite ziteli od Kafkaz?
Sepak so negovite naslednici, toa moze da se promeni za eden, za edno semejstvo, za edna grupa, no ne i za milionsko naselenie.
Jas znam koj e stravot tuka, no toa na nekoja druga diskusija.
Е да, а каде Барлети спомнува дека Ѓорѓи е Арбареш или Шќипетар?Inace knigata na Marin Barleti za istorijata na skenderbeg, e prvata i najrelevanten izvor, od prosta pricina shto i samiot toj bi ucesnik kako branitel vo opsadata na KRUJA, kako shto naveduva i samiot avtor.
Гледам не ми одговори што значат на албански посочените лични имиња на фамилијата на Ѓорѓи Кастриот. Ниту ми оговори дека постои било каква албанска варијанта. Значи се разбираме!Не знам што праиме, може да си играме па по случаен избор да си зимаме имиња и ти да ни кажеш како се изговараат на различни јазици, може така?
Бидејќи беше така љубезен па ни ги објасни варијантите на името ИВАН ќе ми ги објаснииш ли и останатите од неговото семејство:
Бранило, Репош, Мамица, Војисава, Јела, Станиша!
Пробај, ќе биде интересно! И кога веќе си играме со имиња ќе ми објасниш ли што значат на албански нивните имиња?
И за ова не ми одговори па ќе претпоставам дека докази немаш туку си измисли дека е Црногорка зошто тебе така ти личи по иметоЌе ги постуваш ли изворите од каде ја имаш информацијата дека Војисава била Црногорка? А дека не е Албанка е повеќе од јасно, барем си признаваш.
Исто и за ова не ми одговори што значи дека таков документ не постои!Имаш ли еден документ каде Иван или Ѓорѓи тврдат за себе дека се Арбареш или Шќипетар?
Значи се слагаме дека Барлети НИКАДЕ не спомнува дека Кастриот а Арбареш или Шќипетар!Е да, а каде Барлети спомнува дека Ѓорѓи е Арбареш или Шќипетар?
Чекај како бе не постоела? Па нели вие си се викате Арбареш и Шќипетар? Албанци ве викаат само странците, нели е така? Ваљда спомнал Барлети барем на едно место дека Кастриот е Шќипетар, или не спомнал? Да не спомнал нешто друго?Albanija, Shqiperia ne postoela. Togash vo tie vreminja ne postoela.
Toa bile Principati na albanski kazano, ili knezevstva.
Kako shto kazav, Barleti spomnuva za Gjergj deka e princ na Epir, toa shto ti go kazuvash deka albancite svoi korenja naogjaat i vo epir.
Дека бил мијак не е тајна на сите ни е познато освен на вас. А дека од мијаците потекнуваат денешните албанци е малку смешно. Знаеш што викаат Мијаците за себе и на кој народ му припаѓаат и кој им е мајчин јазик.Razgovarav isto i so profesor dr. na nauki vo bitola, albanec koj mi potvrdi barem spored negovite istrazuvanja, deka bil Mijak, no isto taka deka predci na albancite se mijacite, a tie se rastoverie od Ilirite so drugi narodi.
Podocna pak da se rastvorat vo Albanci i Makedonci, nekoi se albanizirale a nekoi se Makedonizirale ili kako shto kazuva toj, se slovenizirale t.e. nekoi vo srbi, nekoi vo makedonci, nekoi vo crnogorci.
Така треба, прочитај ја книгата па после ќе правиме муабет.Edit: Koga ke ja procitam bash knigata na Barleti ke se priklucam so moi po cvrsti dokazi i fakti, a isto vreme imam i pisma koi se naogjale do pred nekolku godini vo Rim, od samiot Sultan Mehmed II do Skenderbeg, kade shto i samiot sultan mu se obraka na Gjergj so nazivot: "O golem princu na Epir".
Pa ja Vi vikam zemete si go ..
..nego ke cekam toa za DNK analiza...