Потеклото на Албанците

A

anaveno

Гостин
Чекај кога ќе дојдат на ред АЛ историчари и лингвисти.....ќе има смеење на "нивното дело".

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
ja go citam ama ne go razbiram , daj be malce uprosti daj slikovit primer

Inaku ne se karajte skenderbeg bil Srbin

kako mu se vikale nego roditelite ?

A

anaveno

Гостин
Пример на АЛ квази наука е докторот Мухамед Трнава (Задар 1977), со тезата "Становништво Косова од XIV до XVI стољећа".
Tезата му е дека на Космет, Срби биле само феудалците, војниците и поповите. Bо "испитувањето" на тефтерот на Бранковичевата земја (1455),за него и луѓето со ХРИСТИЈАНСКИ ЛИЧНИ ИМИЊА, па и Романите (Брајан, Трајан),се Арбанаси...??????????????

Посебно ги "обсервирал" имињата со наставка -ша и -ош (Ђуриша, Бериша, Петраша, Балша, Љубиша; Милош, Ђураш, Драгаш, Ђурашин, Ђурко итн.). Дури и многубројните ПОПОВИ со христијански лични имиња (посебно Никола, Јако),му се "виделе" Арбанашки.
Hормално,за овие свои "екстра наоди" не наведува никакви докази,но сепак докторирал.

Bеројатно поради Велиша од Доњег Градца, нахија Морава,единствената жена за која нашол дека е Албанка, покрај сите оние силни мажи од погоре наведени.

БРЕ НАУКА...

3атоа и Ѓорги Кастриот за АЛ-квази наука може да биде преименуван како ќе им текне (и одговара).

A

anaveno

Гостин
Mоже ли уметникот да ми објасни,зошто кај илирите од Косово I1b* е само 2.65 %...?

Да ти помогнам: на Балканот,таква мала зачестеност на халплогрупата I1b* ја има само кај Мк Роми...

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Abe se toa ubavo ama sto e toa ko RH faktor, genetski kod ?

Toa halpgrupa ?

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Cuj nemoj me sfatis pogresno , ama marketing ti e slab ... daj u kratki crti kazi sto e toa ja gledav oci isturiv i ne sfativ, a drugi nema ni da se zainteresiraat da otvorat , pa za da ti bide argumentot posilen ti vikam pojasni za posirok auditorium koj se interesira ...u kratki crti sto poprosto toa poubavo mene bas me interesira ova iskreno za site narodi okolni

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Vojsava bila Crnogorka fakt.
Imeto Ivan, na albanski e Gjon, imeto Ivan na evrejski e Jovan, a istoto na Shpanski e Huan.

Sega sho praime?
Не знам што праиме, може да си играме па по случаен избор да си зимаме имиња и ти да ни кажеш како се изговараат на различни јазици, може така?

Бидејќи беше така љубезен па ни ги објасни варијантите на името ИВАН ќе ми ги објаснииш ли и останатите од неговото семејство:

Бранило, Репош, Мамица, Војисава, Јела, Станиша!

Пробај, ќе биде интересно! И кога веќе си играме со имиња ќе ми објасниш ли што значат на албански нивните имиња?

Ќе ги постуваш ли изворите од каде ја имаш информацијата дека Војисава била Црногорка? А дека не е Албанка е повеќе од јасно, барем си признаваш.

Mojata tocka na percepcija e taa, shto jas si gi citam, izgovaram na toj jazik na koj shto jas sakam i go znam.
Toa shto vo nekoi evangelija, evangelieto po Jovan go pishuvaat kako Evangelie po Ivan, toa ne fakt deka toj bil Makedonec.
Neli?
Имаш ли еден документ каде Иван или Ѓорѓи тврдат за себе дека се Арбареш или Шќипетар?

Drugo, kako e mozno Arbereshite da go zboruvaat segashniot albanski jazik, koga albancite se dojdeni od Kafkaz?
I tamu da ne katapultirale Turcite ziteli od Kafkaz?

Sepak so negovite naslednici, toa moze da se promeni za eden, za edno semejstvo, za edna grupa, no ne i za milionsko naselenie.

Jas znam koj e stravot tuka, no toa na nekoja druga diskusija.
Јас не сум тврдел дека сте од Кавказ туку дека со Илирите немате врска и дека Ѓорѓи не е етнички Албанец.
Inace knigata na Marin Barleti za istorijata na skenderbeg, e prvata i najrelevanten izvor, od prosta pricina shto i samiot toj bi ucesnik kako branitel vo opsadata na KRUJA, kako shto naveduva i samiot avtor.
Е да, а каде Барлети спомнува дека Ѓорѓи е Арбареш или Шќипетар?

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Albanija, Shqiperia ne postoela. Togash vo tie vreminja ne postoela.

Toa bile Principati na albanski kazano, ili knezevstva.

Kako shto kazav, Barleti spomnuva za Gjergj deka e princ na Epir, toa shto ti go kazuvash deka albancite svoi korenja naogjaat i vo epir.
Razgovarav isto i so profesor dr. na nauki vo bitola, albanec koj mi potvrdi barem spored negovite istrazuvanja, deka bil Mijak, no isto taka deka predci na albancite se mijacite, a tie se rastoverie od Ilirite so drugi narodi.

Podocna pak da se rastvorat vo Albanci i Makedonci, nekoi se albanizirale a nekoi se Makedonizirale ili kako shto kazuva toj, se slovenizirale t.e. nekoi vo srbi, nekoi vo makedonci, nekoi vo crnogorci.

Edit: Koga ke ja procitam bash knigata na Barleti ke se priklucam so moi po cvrsti dokazi i fakti, a isto vreme imam i pisma koi se naogjale do pred nekolku godini vo Rim, od samiot Sultan Mehmed II do Skenderbeg, kade shto i samiot sultan mu se obraka na Gjergj so nazivot: "O golem princu na Epir".

A

anaveno

Гостин
Уметникот напишал:

Kako shto kazav, Barleti spomnuva za Gjergj deka e princ na Epir,...
Razgovarav isto i so profesor dr. na nauki vo bitola, albanec koj mi potvrdi..

Да не дипломирал и овој учен како оној претходно спомнатиот и цитираниот?...

A кога си запнал за Barleti, да видиме што напишал во ОРИГИНАЛ:

" Vita et res praeclare gestae Christi Athletae Georgii Castrioti Epirotarum principis, qui propter heroicam virtutem suam a Turcis Scander beg, id est Alexander Magnus cognominatus est libris XIII a Marino Barletio, Scodrensi sacerdote conscripta, denum cum licentia superiourum reimpressa, Zagrabiaeanno 1743. "

Oвој Alexander Magnus ми е некако познат, а тебе?

Kога зборува за Охрид,Полог и Кичево,кажува дека главната воена сила биле Македонците, податоците за нивниот карактер, не потсеќаат на извештаите за Словените од византиските автори:

"Illyrici undique mox in unum conglobati (ut egregia erat eius gentis velocitas) densiori praesidio munita statione ducis, excluserunt hostem;defendebant tarnen magis quam pugnabant".

3а одбраната на Светиград,убаво ни кажува дека посадата на градот е грижливо собирана од жителите на Дебарска жупа,и не пропушта да каже дека жителите на градот се исклучиво Македонци...и во продолжение, се обидува приближно да го опише и нивниот етнички состав:

"... Superior Dibra montuosa est et aspera, ferax tarnen et Macedoniam tum ipsa loci vicinitate, tum similitudine morum contingens. Bulgari sive Tribali habitant,[12] ferox in armis gens et non minus Scanderbego multis praeclarae virtutis fidelque meritis grata. Propior tamen externis quam Epiroticis moribus[13] et adhorens multo ab Albano cultu, Graecanico ritu victitabant et plerasque eorum superstitiones sequebatur".

Note: етниконот Трибали го употребува за Бугарите.

Pаскажувајќи понатаму за итроста кон која посегнале Турците, за да го освојат градот, кај Барлети наидуваме на еден необичен податок, кој ни го открива сочуваниот и со вековна традиција пренесуваниот прастар индоевропски и "словенски" обичај. Bсушност,тој како припадник на албанскиот народ, прикажувајќи ги разликите во обичаите помеѓу жителите на Горен Дебар и Албанците, зборува, го употребува терминот "празноверие" (бидејќи бил католички поп),за што нема што да му замериме туку ќе цитираме. Значи, искористувајќи го "празноверието" на бранителите:

"... Hinc occasionem nefarii propositi sceleratus[15] ille proditor sumpsit; ratus si alicuius in puteo demersi animalis cadaver conspexissent Dibrenses, subituros porius ultimam perniciem vel foedissimas pacis condiciones admissuros, quam eam amplius aquam hausturos. Neque vanus eius rei aestimator fuit; nam cum noctu proiecto in puteo cane contaminasset aquam. ea re postridie mane perspecta, cum rumor alius ex alio totem urbem pervas sisset, tumultus ingens undique exortus. Ас рrоре seditionem res fuit, dum tanti auctor sceleris quaeritur, pес invenitur. Dolentibus vicem suam Debrentibus proditos se et velut ignava pecora iam siti omnes extinctor iri, vix enim ullus est invertus, qui non magis id aquae genus, quam hostile iugum formidaret, clamentibus aliis incendendam urbem et per medios hostes irrumpendo consulendum fuga sibi, aut fortiter cadendum: levissimum tamen malorum deditio visa ... milites, quos nuper tam gloriose spreverant, .sordidas pacis condiciones ab Amurathe petituri ultro iri parabant".[16]

Така падна во турски раце Светиград, важен пункт за одбрана на границата помеѓу Македонија и Албанија, 1448. година.

Да се вратиме на "празноверието". Причината за стравот не било тоа,туку за Албанците непознатиот култ,однос кон водата како према божество,кој се сочувал уште од праиндоевропските предци, во антиката познат и опишан кај Македонците, а подоцна кај "Словените" како митолошка свест каде што водата имала важна улога......

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Не знам што праиме, може да си играме па по случаен избор да си зимаме имиња и ти да ни кажеш како се изговараат на различни јазици, може така?

Бидејќи беше така љубезен па ни ги објасни варијантите на името ИВАН ќе ми ги објаснииш ли и останатите од неговото семејство:

Бранило, Репош, Мамица, Војисава, Јела, Станиша!

Пробај, ќе биде интересно! И кога веќе си играме со имиња ќе ми објасниш ли што значат на албански нивните имиња?
Гледам не ми одговори што значат на албански посочените лични имиња на фамилијата на Ѓорѓи Кастриот. Ниту ми оговори дека постои било каква албанска варијанта. Значи се разбираме!

Јас ќе ти одговорам барем да знаеш што ви значат имињата на националниот јунак ако некој ве праша.

Бранило = од БРАНИ (тој што се брани)

Репош = РЕП (опаш) може има и друго значење.

Мамица = од МАМА (деминутив од мајка)

Војисава = Од Војник (не знам дали е оригинал САВА или СЛАВА) машка варијанта Воислав

Jела = Елка

Станиша = варијанта на Станимир (од СТАНИ)

Не трeба да ти објаснувам дека нешто со албанското етничко потекло на вашиот јунак не е во ред кога сите членови на семејството (блиско и подалечно) му имаат етнички македонско/српско/словенски имиња!

Ќе ги постуваш ли изворите од каде ја имаш информацијата дека Војисава била Црногорка? А дека не е Албанка е повеќе од јасно, барем си признаваш.
И за ова не ми одговори па ќе претпоставам дека докази немаш туку си измисли дека е Црногорка зошто тебе така ти личи по името

Имаш ли еден документ каде Иван или Ѓорѓи тврдат за себе дека се Арбареш или Шќипетар?
Исто и за ова не ми одговори што значи дека таков документ не постои!

Е да, а каде Барлети спомнува дека Ѓорѓи е Арбареш или Шќипетар?
Значи се слагаме дека Барлети НИКАДЕ не спомнува дека Кастриот а Арбареш или Шќипетар!

Albanija, Shqiperia ne postoela. Togash vo tie vreminja ne postoela.
Toa bile Principati na albanski kazano, ili knezevstva.
Kako shto kazav, Barleti spomnuva za Gjergj deka e princ na Epir, toa shto ti go kazuvash deka albancite svoi korenja naogjaat i vo epir.
Чекај како бе не постоела? Па нели вие си се викате Арбареш и Шќипетар? Албанци ве викаат само странците, нели е така? Ваљда спомнал Барлети барем на едно место дека Кастриот е Шќипетар, или не спомнал? Да не спомнал нешто друго?

За кнежевствата имаш право, цела Македонија и Албанија биле преполни со кнежевства кои не биле само албански.

Razgovarav isto i so profesor dr. na nauki vo bitola, albanec koj mi potvrdi barem spored negovite istrazuvanja, deka bil Mijak, no isto taka deka predci na albancite se mijacite, a tie se rastoverie od Ilirite so drugi narodi.
Podocna pak da se rastvorat vo Albanci i Makedonci, nekoi se albanizirale a nekoi se Makedonizirale ili kako shto kazuva toj, se slovenizirale t.e. nekoi vo srbi, nekoi vo makedonci, nekoi vo crnogorci.
Дека бил мијак не е тајна на сите ни е познато освен на вас. А дека од мијаците потекнуваат денешните албанци е малку смешно. Знаеш што викаат Мијаците за себе и на кој народ му припаѓаат и кој им е мајчин јазик.

Ги виде личните имиња горе што ги напишав, каде гледаш албански имиња?

И да има нешто вистина во тоа што ти го тврдел професорот тоа никако не може да бил процес од 15 век туку морало да се случил многу одамна! Можно е дел од мијаците да се албанизирале но тоа дефинитивно не се однесува за Кастриот и неговата фамилија.

Твојот професор очигледно дека не му се познати најновите научни откритија инаку би знаел дека со Илирите имате многу малку и дека голема преселба на словени никогаш не се случила, факт што сите генетски испитувања 100% го потврдија.

Вие го имате наследено супстратот од Пелазгите и Епирците кои јас ги нарекувам Прото-словени и затоа скоро сите топоними ви се со корен во словенските јазици се до 15 век. Оној супстрат кој зборувал албански е дојден многу подоцна.

Edit: Koga ke ja procitam bash knigata na Barleti ke se priklucam so moi po cvrsti dokazi i fakti, a isto vreme imam i pisma koi se naogjale do pred nekolku godini vo Rim, od samiot Sultan Mehmed II do Skenderbeg, kade shto i samiot sultan mu se obraka na Gjergj so nazivot: "O golem princu na Epir".
Така треба, прочитај ја книгата па после ќе правиме муабет.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Dzabe se karate

Kastriot bil apla SRBIN

ali ako go sakate zemete si go

ali iminjata pokazuvaat sve

Бранило = од БРАНИ (тој што се брани)

Репош = РЕП (опаш) може има и друго значење.

Мамица = од МАМА (деминутив од мајка)

Војисава = Од Војник (не знам дали е оригинал САВА или СЛАВА) машка варијанта Воислав

Jела = Елка

Станиша = варијанта на Станимир (од СТАНИ)

Sve SRBIN DO SRBINA , niti Albansko niti MAkedonsko ime tuka nema sve Srpski iminja ova e neverojaten ocigleden afkt

i ne se raspravam vise na temava

nego daj toa so genetikata kaj zastanavte

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Шведо, ај не з*****ј :wink:, нема врска ова што го тврдиш!

Такви имиња биле широко распространети кај словенско говорното население во Македонија во 15 век, без разлика на етничка припадност што е и нормално после владеењето на Србите со Македонија неколку стотици години пред тоа. Ова го знам со сигурност бидејќи сум ги видел турските документи од тој период.

Освен тоа Мијаците никогаш не биле Срби како што и ние не викаме дека Шумадинците се Македонци, нели?

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Pa ja Vi vikam zemete si go ...koj saka samo da se znae deka Vi go davame baksis ...i ne navleguvam ponatamu na temava nego ke cekam toa za DNK analiza podetalno mi objasni nekoj sto kako zasto

A

anaveno

Гостин
Sweden napisal:

Pa ja Vi vikam zemete si go ..
..nego ke cekam toa za DNK analiza...

Ocigledno si go utnal forumov. NE MOZE DA SI GO ZEMEME. Debrani,Polog,Matija,Mijacite i t.n. se borele protiv navleguvanjeto na onie kaj koi HG2 GENOT e od taa strana na ANADOLIJA. Bidejki od denesnite od Srbi i Bugari,sekoj VTOR ili 50 % od niv go ima kako dominanten toj gen,logicno e deka ne moze da si go zememe.

A ne moze ni da go dademe.

Kapis??????????

Resenieto e da odis na BG forum, i da raspravite dali SR se BG, ili obratno. Makedoncite bile 100 g. poveke pod tursko, pa sepak HG2 genot e zanemarliv tuka.....

p.s. Georgii Castrioti od latinski se preveduva kako Georgi Kastriot, nikakov Gerg. Osven od ALBANSKI kvazi-istoricari, koi gi propustile casovite po Latinski.....

Kajgana Shop

На врв Bottom