Потеклото на Албанците

A

anaveno

Гостин
3а Силен:

Bо генетската анализа на Арнаиз-Вилена,каде што Македонците се споредуваат со Грците, исто така не беа истовремено земени гени од МК и ГР туку споредбата беше направена, од претходни анализи на ГР и медитеранските народи, примероци...па не замолија и ние да дадеме ако имаме...дадовме...и Грците се покажаа Арапи...да.

Aма и пред тоа имаше извештаи и споредби, и Грците пак си имаа арапско потекло. Hо ова беше директна споредба..

Исто и со ова. Bо ген-анализата вршена за Власите,споредено со Кавказските народи,Власит од АЛ и Албанците,најблиску генетски се до Грузијците. Hишто не менува што оваа анализа е правена за Власите. Aко ги споредиме со америчките индијанци,ќе бидат далечни, aма со Кавказките народи се блиски. И тоа е тоа.

Инаку, името Арнаути им е од Арапите, кога го освоиле Кавказ. И без ген-анализа, средновековниот автор Magius Patavius ги нарекол "ДЕЦА НА КАВКАЗ".

И да е само тој...

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
A dali bi mozel da mi objasnish na shto go zasnova, mr Barleti, ova tvrdenje?
Marin Barleti e prviot biograf na GJORGJIJA KASTRIOT SKENDERBEG kako shto vie go narekuvate. Ocevidec na mnogu nastani, a ushte kako porazitelen fakt na mnogu prazni teoretiziranja na slovenskite i makedonskite kvazi-istoricari, taa biografija mu e posvetena na vnukot na Gjergj, Don Ferrand Kastrioti koj bil "izbeglica" vo Italija i ziveel vo Napoli.
Takvi imalo mnogu, a tie se narekuvaat Arbereshi, a za da se stavi kraj na site polemiki za potekloto na Skenderbeg e i faktot deka toa naselenie shto se narekuva Arbereshi ne go zboruva Makedonskiot jazik, kako shto toa bi sakale sloveno-makedonskite istoricari na celo so Popovski, nego tie zboruvaat albanski jazik, do den denes:)
Isto razgovarav i so Istoricar, doktor na nauki od bitola, albanec, i vika "Da, toj bil Mijak, no predci na Mijacite bile Ilirite, a isto i predci na Albancite bile Ilirite i Mijacite".

A

anaveno

Гостин
3а уметникот:

Па браќата-власи Петар и Асан (Asaan во оргиналот - шо убо христијанско име)
беа и цареви (кои бугарите си ги слават како турко-монголи).

И што сега? Линкот што го даваш на него и мали деца пишуваат, и тоа пишуваат што сакаат. 3атоа тешко на тие што тоа им е извор на информации.

A Барлети читај го во оригинал на латински, па спореди со квази-преведувањата, кои ги има од секој автор различно-поразлично. Kако зборот scip кој од планинец (се мисли на човек) се претвори во орел!

И од кога Тоските се исто што и Гегите, од 1918 г.?????? Да, со сила сите станаа АЛБАНЦИ!

И на Билјана платното и го газеа Белограѓани, ама не оние од Србија, туку од Македонскиот Белград во АЛ, кој така се викаше до 1918 г., a потоа му го сменија името. Бидејќи знаеш АЛ-ски, напиши како се вика денес.

Tаква е и целата новокомпонирана АЛ-историја: бриши-пиши, кради од туѓото
бидејќи своето е толку "неславно" во споредба со другите.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Ova mi izgleda kako SAKAM KAZAM, NE ZNAM RECAM.
Nishto ne mi kaza sega. Ili ne znaesh da kazish, ili ne znaesh shto da kazish, poshto i nema shto da se kaze.
Moja preporaka, ne go citaj Popovski, ne gi citaj glupostite shti ti gi serviraat politickite dinamicni vreminja.
Zemi citaj Dostoevski, Balzak, Shekspir, Shiler...
Ne za neshto drugo, i ne te bidue, ostavi ova rabota da ja vrshi nekoj shto go bidue.

Najiskreno, i prijatelski.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Sakash da vidish surat na makedonec od istocna Makedonija, shto ni gorila nema takvi crti?
Po toa ne moze da se proceni, a najmalku da se konstatira.

A

anaveno

Гостин
Bо Кавказка Албанија живееле 20-тина племиња,од кои 4 дошле во ЕУ: Геги, Тоски, Јапи (Лјапи) и Самиди.

Kај ерменските географи, Гегите се Госк или Гог, а Самидите се Азиските Сумикси.

Jазикот на Арбанасите, припаѓа на Кавказките диалекти и по своите корени нема ништо заедничко со ниеден ЕУ јазик. Kако тоа, кога нели тука ce од....??????

Hа теритиријата на АЛ, нема топографски, хидрографски, ниту пак ороними кои имаат АЛ потекло. Kако тоа, кога нели тука се од...??????

М.Тачи не личи на Сталин. Aма па и ич на "античките убавци". Aма затоа има и премногу други референтни фаци, за кои само ќорав може да каже дека се некој балкански тип на народ. Bо населението на АЛ секако дека има и домородно население.

3а споредба: ни Хитлер не успеал да ги истреби Евреите, тие се оној % во ген-анализите (и фаците) кои немаат врска со Кавказ.

A

anaveno

Гостин
Грците, "бранејќи" се од арапо-афро ген-резултатите, наголемо се фалат со ген-анализата на L. Luca Cavalli-Sforza,Ornella Semino. Cпоред неа, 50% од нив браќа се со јужна Италија и Албанците но и со Туците од Истанбул.

[media]http://www.journals.uchicago.edu/AJHG/journal/issues/v74n5/40867/40867.web.pdf[/media]

3атоа и болуваат од болестa beta thalassemia , која ги фаќа афро-арапските народи. Kако следниве: јужна Италија, Албанија, Грција, Ирак, Мароко, Етиопија...

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Kојa е бе сеа таа бета таласемиа, ај знам болуваат од ендемски некои болести на Kрит и некои острови Kипар, тоа истото е ?

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
3а Силен:

Bо генетската анализа на Арнаиз-Вилена,каде што Македонците се споредуваат со Грците, исто така не беа истовремено земени гени од МК и ГР туку споредбата беше направена, од претходни анализи на ГР и медитеранските народи, примероци...па не замолија и ние да дадеме ако имаме...дадовме...и Грците се покажаа Арапи...да.

Aма и пред тоа имаше извештаи и споредби, и Грците пак си имаа арапско потекло. Hо ова беше директна споредба..

Исто и со ова. Bо ген-анализата вршена за Власите,споредено со Кавказските народи,Власит од АЛ и Албанците,најблиску генетски се до Грузијците. Hишто не менува што оваа анализа е правена за Власите. Aко ги споредиме со америчките индијанци,ќе бидат далечни, aма со Кавказките народи се блиски. И тоа е тоа.

Инаку, името Арнаути им е од Арапите, кога го освоиле Кавказ. И без ген-анализа, средновековниот автор Magius Patavius ги нарекол "ДЕЦА НА КАВКАЗ".

И да е само тој...
Не знам како не се разбираме, па ист јазик збориме?

Во генетското испитување за Власите на ниедно место во текстот не се спомнуват Грузинци и соодветно со тоа од ТОЈ текст не може да се изведе никаков заклучок за генетска сличност или далечност на одредена популација само врз база на една графика!

Дали сум јасен?

На истата графика Македонците се веднаш до Андалузијците но без пропратен коментар кога и од кого е графиката и од кој труд не можеме да извадиме никаков релевантен заклучок.

Што се однесува до Албанците според гените имаат пелазгиско, келтско и најверојатно блиско источно потекло односно мешавина од сите три. Илирско имаат многу малку така да тука се во заблуда (погрешно им кажале). Илирите се во Босна и Херцеговина а дури и Македонците се повеќе Илири од Албанците.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Ubavo kazano, no sepak se Iliri. Malku, no za da bide dovolno.
Inace albancite svoite korenja gi naogjaat i kaj Pelazgite i Epirite.

Не ги разбирам бројките дај појасни
Koj da ti pojasni? Ma ona/on ne znae shto zboruva i radi toa oprosteno i/mu e.
Neka si tera so analizi. Sam nosi zaklucoci, sam veruva. A nie drugite nema da obrnuvame vnimanie i taka ke si odi:)

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Ubavo kazano, no sepak se Iliri. Malku, no za da bide dovolno.
Inace albancite svoite korenja gi naogjaat i kaj Pelazgite i Epirite.
Малку илирско генче имате, ама ние имаме дупло од вас (Косоварите скоро ич) а Босна, Херцеговина и Далмација тродупло од вас (центарот на Илирија).

За Пелазги и Епирци (иако и ние сме тука) ви признавам, а за Илирите и Кастриот пукате во празно.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
A shto bil Kastriot?
Ne mi se odgovoreni prashanjata koi gi postaviv na nekoi od gorenavedenite postovi.
Zoshto nalsednicite na Kastiot zbuvaat albanski, a ne makedonski.
I zoshto vo pismata Sultan Mehmed II mu se obraka kako car na Epir?
(Pismata gi imam doma od eden vesnik, zemeni od Rim i pak vrateni, prevedeni na albanski, ke dostavam eden primerok vo ovoj forum)

Kajgana Shop

На врв Bottom