Потеклото на Албанците

Член од
17 февруари 2006
Мислења
38
Поени од реакции
5
Eve neshto interesno. Ne znam koj tamu od dvaes' postotnine barashe nekakvi nauchni dokazi deka se domaknale navamu od Kavkazot. Bidejki nemam bnamera na dvaes' postoten da posvetuvam povekje od 3 minuti vreme sea za sea go prilozhuvam slednovo do koe shto dojdov pred istekot na toj samozadaden rok. Ako nekogo go interesira da najde neshto povekje mozhe slobodno da se koristi so prilozhenoto:
These are just a few, JUST A FEW - of the many identically named towns, cities and villages in Albania and the Caucasus and these examples offer stunning support for the Caucasian origins of the proto-Shiptars, the purest descendants of whom live in Toskia - where most of the Albanian toponyms originate. The Caucasus is littered with place names which can also be found in pure form and minor variation all across Albania. The sheer volume of these identical toponyms suggests that the relationship of Albanians to the Caucasus is not only not a coincidence - but very strong, indeed.

Listata mozhe da ja vidite tuka: http://www.geocities.com/CapitolHill..._toponyms.html
Тоскија??? Што е то бе? ахахах:lud:

ела во Охрид и Битола , а и во Тетово и Гостивар, да бараме Албански споменици постари од 100 години...

пи пи ес (или долга чарапа..)

ми текна оти толку милуват да вељат на Косове „Дарданија”...

сакат да бидат Дарданци, многу филмој имат гледано, Бред Пит, ове-оње...

БУДЕЊЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

само обичен човек, син, внук, правнук на офчар, кој шо е син внук правнук на офчар, или на некој зулумџија...

а бе мајтапи сте... кој да ве свати
Па секако дека нема, све што ќе фатите ќе го уништите!:star:

ILIR THE GREATE Albanec si ti be ?
Не бе, Илиријан сум!

Теоријата за Илириското потекло на Албанците е создадена во 19 век од албански лингвисти. причината за ова е тоа што албанскиот јазик не може да биде сместен во ниедна група на индоевропски јазици. Оваа теорија најпрвин ја промовираат хрватски, СРПСКИ и германски линвисти. Оваа теорија се појавила пред истражувањето на КАВКАСКИТЕ јазици. Овие теории се појавиле исто така и пред да биде истражен јазикот на ВЕНЕТИТЕ кои се припадници на најзападните племиња на Илирите (живееле кај денешна Истра во Хрватска). Од Илирскиот јазик(поточно од венетскиот) се најдени неколку надгробни споменици чиј јазик многу потсетува на старогрчки а тоа е пред се поради влијанието на гчрката култура врз илирската. некој спомна Теута дека името било врска на Албанците со Илирите. Теута била илирска кралица со престолнина во Хвар Хрватска па сеа видете колку има тоа врска со албанците. Во римско време илирите биле целосно романизирани. Во 3 век од нашата ера под притисокот на римската колонизација и асимилација Илирите престануваат да постојат како Илири... ту би континјуд.
Теута беше од Шкодра и маz му беше Агрон! И Шкодра беше "The Capital of Illyria"...Дали заборајвте на ова... http://www.ilirialbania.com.au.tp/Answer.htm :pehar:

Албанците како АЛБАНЦИ не се споменуваат се до 11 век. Територијата на денешна Албанија е населена со словени во 7 век кои се измешале со домородното романизирано население, денеска сеуште постојат српско,црногорско и македонско малцинство во Албанија кои претставуваат автохтони народи на тие простори. Првпат во 12 век француските крстоносци опишуваат население- Албанци во Албанија кое живее во шатори (номадско потекло?). Албанците не биле мнозинско население на територијата на денешна Албанија се до 17 век. Мнозински народ биле Ароманите за кои се претпоставува дека се единствени кои можат да тврдат дека имаат директни врски со Илирите. Нивниот центар бил градот Москополис близу денешна Тирана. Ароманите биле протерани под притисок на албанските племиња.
Значи заклучок кои се денешните Албанци.
како што рековме се споменуваат во 11 век во исто време кога Печенезите и Куманите од исток навлегуваат на Балканот. Куманите биле номадско племе од Азија. Албанците биле помала етничка/племенска група која дошла заедно со нив на Балканот. Албанскиот јазик има голема структурална сличност со кавкаските јазици. најблиски јазици на Албанскиот јазик се Чеченскиот, Ингушетскиот и јазикот Уди.
А како хисторианите го клават Албанцкиот јазик како еден од 9 оригиналните индо-еуропјанцки јазика тогаш? Што, ти сакаш да речиш дека си по квалификиран од хисторианите да поставуваш јазици каде што те бендисува? :lud:

Еве научи нешто http://www.indoeuropean.nl/
http://www.encyclopedia.com/html/I/IndEurTABLE.asp
:je:

линкови Chechen grammar and dictionary=ingush.narod.ru/chech/awde/ . Единствена албанска историска личност е Скендербег чие потекло е сеуште дискутабилно но се знае дека бил Христијанин - Герг Кастриот. Од имињата на учесниците во востанието на Скендербег против Турците можеме да заклучиме дека поголемиот дел од нив се Аромани. Под влијание на српските и грчките национални симболи(орлите како национални симболи на овие народи датираат далеку пред албанските) Скендербег како христијанин го прифаќа двоглавиот орел за симбол на Албанија.
Со прифаќањето на исламот започнува агресивната експанзија на албанците. Првиот претседател на Албанија е Фан Ноли - Ароман. Имињата како Теута, Илир, Дардан до пред 50 години не постоеле меќу Албанците а денеска се масовно прифатени. Албанците не се Илири т.е. далеку од тоа.
Теута не, оти е од Келтите, ама Дардан е збор во Албанцкиот јазик бе дете...Bardhyll е збор во Албанскиот јазик, Hyll е збор во Албанскиот јазик, и поќе други...Ilir не значи "Illyrians" и нема никаква врцка со Илирите туку во Албанцкиот јазик значи "Слободен", исто како "Слободан" во славските јазици!

P.S. Фан Ноли не а Ароман, туку тој има речено дека е 100% Албанец илјада пати...ех па вие и Мајка Тереза ја прајте ароманка и македонка...ахахах

Ilidan

ак
Член од
19 февруари 2006
Мислења
1.574
Поени од реакции
5
SLaCk напиша:
Теоријата за Илириското потекло на Албанците е создадена во 19 век од албански лингвисти. причината за ова е тоа што албанскиот јазик не може да биде сместен во ниедна група на индоевропски јазици. Оваа теорија најпрвин ја промовираат хрватски, СРПСКИ и германски линвисти. Оваа теорија се појавила пред истражувањето на КАВКАСКИТЕ јазици. Овие теории се појавиле исто така и пред да биде истражен јазикот на ВЕНЕТИТЕ кои се припадници на најзападните племиња на Илирите (живееле кај денешна Истра во Хрватска). Од Илирскиот јазик(поточно од венетскиот) се најдени неколку надгробни споменици чиј јазик многу потсетува на старогрчки а тоа е пред се поради влијанието на гчрката култура врз илирската. некој спомна Теута дека името било врска на Албанците со Илирите. Теута била илирска кралица со престолнина во Хвар Хрватска па сеа видете колку има тоа врска со албанците. Во римско време илирите биле целосно романизирани. Во 3 век од нашата ера под притисокот на римската колонизација и асимилација Илирите престануваат да постојат како Илири... ту би континјуд.
tu be pak si u pravo :)

nema takvi (iliri) izumrele ima sipci samo :) :) :)

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Какви илири? Ни „И” немаат од илири останато во себе. Ако било кој може со барем половина точност да им го одреди потеклото, алал да му е. Тоа што многу паѓаат на тоа и се палат дека се директни потомоци на илирите, сосема друга приказна е. Исто како што ние македонците многу сакаме да сме словени, ама не сме толку колку што сме од се друго помалку.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Ilir,

Vo istorijata se smeta deka Albancite bile dovedeni od Georges Maniakes na Balkanot kako platenici vo Vizantiskata vojska. Duri se znae i godinata na doagjanje - 1041. Istovo e potvrdeno i od turskiot patepisec Evlija Chelebija.

Izvorot za doveduvanjeto na Albancite na Balkanot se naogja vo knigata na Michael Ataliatos "Historia,Corpus Scriptorum Historiae Byzantiae. Impensis ed. Neberi, Bonnae."

Imeno, Maniakes vodel borbi so svoite platenici protiv prodorite na Arapite na Sicilija. Po pobunata na Patar Deljan, preminal na deneshniot breg na Albanija i ja prodolzhil voenata kampanja. Samiot Maniakes se borel vo Mala Azija i na granicata so Ermenija. A Albancite se upravo proterani od Turcite-seldzuci za vreme na vizantiskite kampanji protiv Gruzija i deneshen Azarbejdzan.

Kako inaku da se objasni pojavata na kavkaski arheoloski predmeti od 11 vek vo deneshna Albanija?!?

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Па и по физиономиата на лицето и на телото се гледа дека Албанците не се по корен од балканот туку се некоја чудна воинствена раса.

Нека ми каже некој дали неможе да препознае албанец мегу 10 други луге

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Prasanje do albanskite forumdzii!

Sto znacat na albanski Skupi, Doberos, Mircinos, Bylazora, Stubera?

Dali imalo Albanci koi vo 19vek ili porano se vikale Teuta ili Dardana/Dardan?

Moze li da napisete nekolku toponimi od anticko vreme od Albanija (ili sosednite zemji) koi imaat koren i se objasnuvaat so pomos na denesniot albanski jazik?

Ako ste starosedelci na Balkanot kako toa vo 15 vek mnozinstvo od toponimite vi se makedonsko/srpski ajde da ne recam slovenski???

Najgolemiot nacionalen junak vi e Makedonec ili Srbin-Gjorgji Kastriot (poverojatno e deka e Makedonec).

Imate li ilirski (ili bilo kakvi drugi) natpisi od anticko vreme koi se prevedeni i publikuvani so denesniot albanski jazik???

Ako imate vie ilirski geni togas imaat i Dalmatincite i Hercegovcite i Crnogorcite koi isto taka ziveat na nekogasnata ilirska teritorija...

Imate li narodni prikazni ili pesni koi imaat koren od anticko vreme kako sto imame nie Makedoncite?

Eve ova e dobar pocetok za (po)konstruktivna diskusija...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
700
Oва и ја сакам да го знам.

Албанците тражат територија од времето дури и пред Римјаните да ја покорат истата. Барем ние, како Македонци, не идеме до тие екстреми и да го тражиме целото царство на Самуил или Александар.

Член од
14 март 2007
Мислења
64
Поени од реакции
0
Jas ke vi kazam neso mnogu bitno Albanski forumagii ako mi dokazete od koga ke isceznat Ilirite vo podatocite od nekade 4vek, veke i ne se spomnuvaat pa se do 12vek otprilika koga prv pat izvorite gi srekavaat Albanci i voopsto poimot Albanci kako ke mi dokazete tuka za nekakov kontinuitet pa da vi poveruvam deka ste demek Iliri, Dardanci, Albancii i se drugo :zlo:

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Има една врло интересна книга (на бугарски): "Албанија и албанцитѣ" од Д-р' Н. Маренин' издадена во 1902 г.
Mozhebi knigata na Marenin e interesna, no e istoriski netochna. Videte kakvi tezi promovira:

" Албанцитѣ сѫ потомци на старитѣ илиријци и епироти и с' право се считат' за нај-старитѣ жители на Балканскија полуостров'. Наистина, нахлуванието на славјанитѣ в' този полуостров' и политическитѣ прѣврати, които сѫ послѣдвали това нахлувание, смѣсили много народи и плѣмена с' старитѣ илиријци и епироти; голѣма часть от' родственнитѣ тѣм' македонци, тракијци, гети и даже даки, изтикани от' славјанскитѣ в'лни, намѣрили убѣжиште в' гостолјубивитѣ албански планини и се смѣсили с' илиријцитѣ и епиротитѣ ; славјанитѣ тоже проникнали в' тѣхната земја и образували голѣми заселишта: ала старитѣ жители запазили својата плѣменна индивидуалноеть и своја език'. Илиријцитѣ и епиротитѣ сѫ считали мирното занјатие за тв'рдѣ унизително, а сѫ се занимавали с' војувание, прѣхранвали сѫ се с' грабежи и се гордѣели с' това: тѣзи черти, които изп'кват' много рельефно в' всичкитѣ исторически моменти, гдѣто се забѣлѣзва присѫтствието на тѣзи плѣмена, веднага ни припомнјат' днешнитѣ албанци."

Starosedelskiot ilirski mit megju Albancite e produkt na germanskata istoriografija od 18. vek (isto kako i helenizmot, ili navodnata preselba na "Slovenite" vo 6. vek). Dodeka Slovenskata teza e produkt pretezhno na umot na istoricharot Drojzen, vo albanskiot sluchaj se raboti za tezata na istoricharot Johan Tunman.

Taa ilirska teza se zasnova na eden presedan od antichkata istorija. Imeno, vo 2. vek PNE, Klaudie Ptolomej vo svojata kartografija na teritorijata na deneshniot albanski grad Kroje go lociral ilirskoto pleme ALBANA. Po deset veka, vekje se zboruva za oblasta Arbana na toa mesto, t.e. za narod narechen Arbanasi ili ALbanasi (so permutacija na "R" vo "L" od strana na Ptolomej).

Znachi takvata lingvistichkata gimnastika vo nikakov sluchaj ne mozhe da vospostavi vrska megju deneshnive Albanci (Arbanasi, Skjiptari) i iliriskite Albani kako eden ist ili sroden narod.

Vprochem, prvite spomnuvanja na Arbanasite/Albancite na Balkanot se od 11. vek od vizantiskiot istorichar Mihail Atalijat, i od Ana Komnena vo "Aleksijada", nejzinoto prochueno delo za vladeenjeto na tatko i - Car Aleksej I (1081-1118).

Kako shto posochiv vo postot pogore, spored Mihail Atalijat, vo pohodot na vizantiskiot sicilijanski namesnik G. Manijak od Drach kon Solun vo 1043. god. ushestvuvaat kako vojnici i "Arvanitite" t.e. predcite na deneshnive Albanci.

Slichna uloga (ovoj pat na vizantiska strana) imaat Albancite i vo 1081 god. koga Normanite od juzna Italija na chelo so Rober Gviskar vo tekot na invazijata na vizantiskiot breg go osvajuvaat gradot Drach. Na vizantijcite togash im pomaga eden srpski odred na chelo so princot Bodin i odrden broj Arbanasi ("Arvaniti").

Znachi, od edinstveno poznatite vizantiski izvori mozhe da se zakluchi deka Arbanasite se pojavuvaat na Balkanot vo 11 vek i nemaat vrska so Ilirite.

Bi bilo interesno da vidime dali ima nekoi noviteti vo ovie poimanja za Albancite (ne politichko-propagandni, se razbira).

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Мисир, дали знаеш за потеклото на Арбрешите? Во денешно време можеш да ги најдеш во Сардинија, Сицилија, и некои делови од јужна Италија. Доколку знаеш за нивното потекло, гледам голем историчар си, начитан си, па објасни ми, како тогаш Арбрешите и Албанците имаат сличен јазик, исти зборови, туку само наликуваат на различни дијалекти?

@ Силен

Да друже, имало албанци и во 19тиот век, па и многу порано со името Дардан и Теута...
За Скендербег се имам изјаснето на друга тема, потомокот му е уште жив, Алесандро Кастриота, иди прашај го дал е србин, дал е македонец или што е, земи му ДНК, и спореди си, да не го дрвам на таа тема пак :)
За илирските гени на далматинците црногорците уатевр...За далматинците знам со сигурност дека се блиски со Албанскиот народ, за црногорците не знам, не ме занимало. За далматинците имав читано книга, каде убаво беше анализирано. Ако ја најдам ќе скенирам.
Антички приказни и поезија има, кога таа беше постирана на форумов, беше избришана демек не била македонска...
Илирското кралство на Bardhylлt (Bardh = Бело) нели бараше сличности со денешниот албански јазик? Илирската Кралица Теута (кој друг народ користи име Теута?) Шкодра во 229та година пред нашата ера била Scodra = Шкодра = Рид на албански...Дурс, или Драч [FONT=verdana, geneva, helvetica]Dyrrachium = Durrлs = Dora = Рака
Топонимските места кои ги зимаш како фактор, е факт дека во тоа време немало држави, тогаш имало племиња, градови, територии, што ти ја знам, кој како поминувал од некое место, си го нарекувал според нешто...после да не го заборавиме фактот дека албанците пред турската окупација на балканот биле христијани. Сите до последен. Така да христијанските имиња и до ден денес се присутни кај албанците, факт што некого буни, па некои албанци од минатото, ги сметаат за неалбанци.
Пример, Милош Ѓерѓ Никола - Миѓени.
Фан Ноли, Александар Ставре Дренова - Асдрени, Јероним Де Рада, Frang Bardhi, Nikola Ceta, Lekл Matrлnga, Zef Serembe, Jul Variboba, од денешните Албанци со христијански имиња
[/FONT]Simon Gjoni - (1926-1991) Alberto Paparisto - (b.1925) Martin Camaj - poet (1925-1992) Sterjo Spasse - poet (1914-1989)

Ете на кратки црти...конструктивен разговор. Убаво е да се води, ама објективно, без љутиш, и инатење.

Повеќе за илирите и албанците еве ти студија...не е од албанец правена, не е од македонец, ниту од балканец, така да нема мое твое....

Тука

Етимологија на зборот Албанија - Пјетр Прифти, Кембриџ

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
ne naucna romantika?

demek ne e od Balkanec statijata, cista nauka e... da ti ibam statijata :)

...The Illyrians carried on commerce and warfare with their neighbors. The ancient Macedonians probably had some Illyrian roots, but their ruling class adopted Greek cultural characteristics...
aj neka vi napisat Germancite istorija ko na Grcite, ova Anglo-Amerikancite slabi falsifikatori se :)

eve ti odma edna moja ponuda: Ilirite se vsushnost Makedonci koi ne sakale da ja prifatat vlasta na Carskite Familii, pa ziveele po planinite i skrkite.

Naslednici na Ilirite, odnosno Makedoncite se del od denesnata Albanska Nacija.

A imeto ste go dobile ko Frankite, doslo nekoe pleme od na kraj na svetot, za vreme na Vizantija ili za vreme na Trucite, ne sme gi primile po gradovite, pa se naselija po selata da ni pasat ovcite :)

Da vi vratat parite tie sho ve lazat be...

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
In addition, we should not forget the fact that Zeus was a Pelasgian god, par excellence , his original place of worship being Dodona. It is estimated that of the actual stock of the Albanian language, more than one third is of undisputed Ilyrian origin, and the rest are Illyrian-Pelasgian, ancient Greek and Latin, with a small admixture of Slavic, Italian (dating from the Venetian occupation of the seaboard), Turkish and some Celtic words, too.

Што би ја реко, вукојебина. Во тоа време како што имам напоменето, немало држави, кој со кого си го имал дај ми го на ти го, си менувал/присвојувал и зборови, називи. 2-3 века со овој ќе бидеш близок, дај ми го на ти го, па после со други, и тако даље.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Naslednici na Ilirite, odnosno Makedoncite se del od denesnata Albanska Nacija.
Абе види друже, за разлика од повеќето, јас оваа опција не ја негирам тврдоглаво, дали било тоа Македонците дел од Албанската нација, или Албанците од Македонската нација, можноста да и двата народа се наследници на Илирите, е отворена опција. Не негирам. А за пасење трева, сите сме паселе трева, во тоа време Кантер Страјк не играле со сигурност :)

Ограничувањето во опции, и узди на главата и гледање строго само една опција, не има доведено до срање. Доколку толку многу сакаме да копаме по историја, треба да бидеме спремни да прифатиме било каков доказ.

Што ако испадне на крај ова што го кажа? Дека едните и другите сме уствари исто? Чуму толку галама?

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Ако Албанците се декларираат себе како Антички Илири, нека си се декларираат, ама што мајка бараат да се поврзуваат и со Дарданите?!

Kajgana Shop

На врв Bottom