Фала ти на комплетниот одговор,Де бе бато!Во пребарувачот на реклама 5 пиши merida и ќе ти испадне.Меѓу првите 10 е.[DOUBLEPOST=1396482684][/DOUBLEPOST]
Имам неколку замерки,а и совети до тебе.
Значи прво велиш 500 евра,а потоа си гледал од 700 и повеќе евра.Ако дај боже да расте буџетот и да се земе што подобар велосипед
2.Колку си висок?Не е само да е добар велосипедот.Ако ти е мала или голема рамката џабе ти е се.Обично кај големите и малите рамки на велосипеди цените им се доста пониски,бидејќи нели таргет групата е помала.Така да не се залетувај толку брз.Прво види си која големина ќе ти одговара.Не е Скопје ова или пак друг град во Македонија.Рачунај дека имаш пат минимум 30 евра и тоа ако станува збор за близу до граница!До Белград воопшто не е евтино да се оди,а притоа да не се врати човек со велосипед.Отидоа аут 50 евра.Па така рачунај си цена плус од 30-50 евра на секој велосипед за пат и некој денар за по пат.Нели неможеш да одиш со безпари во џеб.Во туѓа држава си.
3.Ја следам редовно циклоберза,а и форумот нивни и слободно можам да ти кажам дека ако си за 29ка тешко дека ќе најдеш за евтина и исплатлива цена!
4.Ризици:Има многу склопувани 1 од 5 велосипеди,со криви рамки,квар делови(да не речам копии итн).Се разбира има и многу убави велосипеди но треба да се внимава многу.
5.Ќе треба да веруваш на збор на продавачот.Значи кога ќе отидеш дури тогаш ќе се увериш дали станува збор за тоа што ти е кажано.Отвори го форумот и ќе видиш дека има многу препродавачи,а дел од нив и добри манипулатори.
6.Јас бев во план да земам тркачки бајк и најдов еден на циклоберза кој имаше солидна цена.По телефон ми беше кажано едно и ставени стари слики кои се сликани кога точакот бил нов.Кога отидов таму видов сосема друг велосипед.Мислам истата марка и модел но во тотално друга состојба т.е полураспадната.
7.Имаме купено велосипед за еден колега од циклоберза уште пред 3 години.Иако исплашени и несигурни отидовме За србија на крај човекот испадна многу фер.Ни го донесе од Белград до Врање велосипедот.И ние тогаш се бевме плашеле за царини и такви работи,но на крај испадна се во ред.Така да проблем со царина мислам дека не би требало да имаш,освен ако си толку баксуз па некој цариник да му удри око на велосипедот па да те малтретира,мада просто не ми се верува.
За копии едно време испадна афера со Столе кој увезува велосипеди.Ако не се лажам тоа беше скот некој извртен модел кој го немаше никаде на веб страната на скот иако беше нов модел.Незнам дали тука или некаде на друго место се водеше дебата за тој велосипед.Како и да е ретки се копиите како што вели зоцц погоре,но ете се случува да ги има!Всушност не се тоа копии бап во таа смисла на зборот,но сепак некоја забатален модел кој нигде го нема.
Далеку од тоа дека на Столе му се сите такви точаци,но ете човекот го нашол на циклоберза за евтини пари и му се видела шанса да заработи.
Добра идеја е на зоцц да за све што си заинтересиран да ставиш линкови тука,па ние ќе се обидеме да ти помогнеме.Нели 6 очи и 2 не се исто.[DOUBLEPOST=1396483389][/DOUBLEPOST]
какви документи?Собрани се тие речиси сите од горе.
Немаат ништо такво како и 80% велосипеди кои се возат кај нас.Али на кој му е битно тоа кога се поевтини цените.
Се убаво што сакаш да чекаш до пред крај на сезона, но сепак треба да го земеш во предвид фактот дека денеска се продаваат повеќе (супербренд) точаци од било кога до сега. Ако имаш среќа ќе начекаш нешто добро, ако не, за следната сезона во преднарачка.Фала ти на комплетниот одговор,
не бев во можност да вратам порано...ми се деси мала ебанција со точакот но среќа жив здрав останав.
Висок сум 168, гледам велосипеди 16 или 17 инчи, за буџетот можам да си дозволам ако е нешто стварно добро и 1 000 евра да дадам.
На 10 ума сум, стварно не знам што да одберам, или да причекам до октомври да земам од нашиве продавници, кога цените им паѓаат...
Поминав во bikemarket онака да ѕирнам што има, спомнав 29ка разгледувам, велат дечко тоа е само за луѓе 185-190 висина, ами Лазе од probike вози cube elite 29ka, а висина има исто ко мојта, малце не е логично он се натпреварува, ако би бил поспор и со послаби перформанси со 29ка, него 26, не би лупнал 3 400 евра за точакот...
Како што си навел, има доста работи на кој треба да се пази, еден куп фори и ебанции, склопувани, криви...
Возам година дена велосипед, ама не се осеќам дека би можел да препознаам некој од работите што ги наведе за кој треба да се пази, а да дадам неколку стотици евра и да земам нешто зезнато и тоа не бива, ете со линкови ќе се побарам совет помош од искусни, ќе го видат ќе речат добар е, али па ете тебе што дешавка ти се десило, еден точак на сликите, сосем друг во живо...мачка во вреќа е ова циклоберза...
Што знам, да си ја возам меридава до октомври, па тој период кога завршува сезона да земам ново од тука...
Солиден АМ кај нас под 1.000 ЕУР не се наоѓа. Се друго е лоша имитација. Мислам дека за парите ХЦ е подобра опција.Дајте понуди за AM по продавнициве?
Знам дека нема под 1000 евра, ама не ни гледам дека кај нас носат често. Тук таму ако некој нарача. Сакав да разгледам што има низ продавнициве, ама изгледа слабо. Во план сум да го сменам скотов бидејќи ми е голем и чувствувам болки во кичмата и задникот дури и при кратки вожњи. Може ќе тргнам до Вучко деновиве и ќе направам муабет со газдата да ми даде нов точак, а јас да му го дадам стариот и плус моја доплата до 20.000/25.000. Ако не успее(а гарант нема), ќе дадам 3.000/4.000 да го обновам стариот точак, да не ме боли кичма итн.Солиден АМ кај нас под 1.000 ЕУР не се наоѓа. Се друго е лоша имитација. Мислам дека за парите ХЦ е подобра опција.![]()
Стави слики (од блиску) да видиме што има во моментов, па после ќе збориме за надградби.Еве, ако испадне втората варијанта, што да му купам и да го надоградам?
едит: 21 инчи со 187/8 висина.
http://www.scott-sports.com/global/en/products/221760/aspect-50/Стави слики (од блиску) да видиме што има во моментов, па после ќе збориме за надградби.
Да, основни делови има точачево. Што знам, зависи колку мислиш да вложиш и не знам колку ти се исплати. Јас би сменил амортизер, менувачи, шалтери, пренос, кочници итн. Скоро сите делови, ако сакаш да осетиш голема разлика.http://www.scott-sports.com/global/en/products/221760/aspect-50/
Буквално истите фабрички. Просечни делови за почетници. 100% решен дека ќе сменам педаљи, седиште и надворешни гуми другата недела, па до тогаш чекам предлози. А за подобри делови прво да видам ваш предлог![]()
Прво да купам надворешни гуми, седиште и педаљи. Предлог и цена за некои?Да, основни делови има точачево. Што знам, зависи колку мислиш да вложиш и не знам колку ти се исплати. Јас би сменил амортизер, менувачи, шалтери, пренос, кочници итн. Скоро сите делови, ако сакаш да осетиш голема разлика.![]()
Ако сакаш добри гуми, (од 1.200 - 1.500 ден.) Maxxis или Schwalbe, ги имаш во Пробајк, односно Бајкстоп. Јас возам Maxxis и сум ептен задоволен.Прво да купам надворешни гуми, седиште и педаљи. Предлог и цена за некои?
Palpem,aко имаш пари земи си одма или во најбрз временски рок.јас да сум на твое место не би чекал една година!Фала ти на комплетниот одговор,
не бев во можност да вратам порано...ми се деси мала ебанција со точакот но среќа жив здрав останав.
Висок сум 168, гледам велосипеди 16 или 17 инчи, за буџетот можам да си дозволам ако е нешто стварно добро и 1 000 евра да дадам.
На 10 ума сум, стварно не знам што да одберам, или да причекам до октомври да земам од нашиве продавници, кога цените им паѓаат...
Поминав во bikemarket онака да ѕирнам што има, спомнав 29ка разгледувам, велат дечко тоа е само за луѓе 185-190 висина, ами Лазе од probike вози cube elite 29ka, а висина има исто ко мојта, малце не е логично он се натпреварува, ако би бил поспор и со послаби перформанси со 29ка, него 26, не би лупнал 3 400 евра за точакот...
Како што си навел, има доста работи на кој треба да се пази, еден куп фори и ебанции, склопувани, криви...
Возам година дена велосипед, ама не се осеќам дека би можел да препознаам некој од работите што ги наведе за кој треба да се пази, а да дадам неколку стотици евра и да земам нешто зезнато и тоа не бива, ете со линкови ќе се побарам совет помош од искусни, ќе го видат ќе речат добар е, али па ете тебе што дешавка ти се десило, еден точак на сликите, сосем друг во живо...мачка во вреќа е ова циклоберза...
Што знам, да си ја возам меридава до октомври, па тој период кога завршува сезона да земам ново од тука...
Дефинитивно Поларот, има многу подобри делови него ли Фокусот.Се двоумам и сакам совет од оние кои веќе имаат искуство или знаат повеќе за : Polar Mirage Pro или FOKUS 26 HE RAVEN ROOKIE 21G 2014