Религија - општа дискусија!

• Креатор на темата Креатор на темата SuBZerO
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Сите сме исти од крв и месо без разлика на раси, националност, не правам разлика на ништо, За Бог сите се исто и ние теба да гледаме така без пристрасност

А дали би имала малечки торбулиња со забраден (но јако сексипилен) торбеш?

. Библијата не вели дека Бог е виновен за неволјите што го погодуваат човештвото. Напротив, таа јасно кажува која е главната причина за сите неволји: „Човек владее над човек на негова штета“ (Проповедник 8:9).

7 formans lucem et creans tenebras, faciens pacem et creans malum, ego Dominus faciens omnia haec.

Или на Хебрејски - וּבוֹרֵא רָע; אֲנִי יְהוָה
(создавам зло - јас сум Господ Бог)

Прочитај бе човек внимателно , колку цитати има на Web of Science i H-index човеков . Капа треба да му симнеш и длабок наклон ! И кога некој таков човек со такви достигнувања има што да каже , треба да се слуша а не да се изигрува поголем католик од папата .

„Човекот„ може да има се‘ и сешто, а што се тиче рисјанската вера, „човекот„ покажуе тотално непознавање и практикуе типично атеистичко барање оправдувања за неговото неверие...

Последно уредено:
„Човекот„ може да има се‘ и сешто, а што се тиче рисјанската вера, „човекот„ покажуе тотално непознавање и практикуе типично атеистичко барање оправдувања за неговото неверие...
Чекај малку , сакаш да кажеш дека сето тоа го има достигнато(сторено) без Божја помош т.е. на своја рака или во договор со грешниот?

Чекај малку , сакаш да кажеш дека сето тоа го има достигнато(сторено) без Божја помош т.е. на своја рака или во договор со грешниот?

Биди по јасен: што е тоа што е „достигнато„?

Во моментов, не ми се арчи време за да ја разгледувам и коментирам секоја реченица од „човекот„; оти токму секоја од нив е обично Богоборство и свесно (!!!) искривуање на библиските вистини, со кои „човекот„ го оправдува своето неверие, попут секој добар атеист...[DOUBLEPOST=1398031935][/DOUBLEPOST]
Не е воопшто тазе "софтверот", и не е важно како ќе го наречеш. Датумот кој луѓето го сметале за раѓање на Митра, Дионизис, Атис, Исус и ред други божества бил на денот кога сонцето го достигнува својот минимум, својата најниска точка - тоа според тековниов грегоријански календар е 25 декември. Сонцето останува во таа положба три дена и потоа почнува да се "искачува" (Богот умира, и после три дена воскреснува), со што денот почнува да се зголемува.
Кога денот ќе стане поголем од ноќта - обично овој период од годината, тогаш симболично се прославува победата на денот над ноќта, светлината над темнината, животот над смртта - воскреснувањето.
Тоа е целата суштина на овие празници - симболика.
Да се сметаат буквално е лудост и глупост.

Сакаш да кажеш, т.е. еве јас велам, дека вавилонците, египќаните и елините, кои се наоѓаат на различни географски позиции, имаат исто (?) мерење на поодделни гранични денови во годината, како рамноденицата, најдолгиот или најкраткиот ден од годината? Сите тие на ист начин го мерат падот од сончевите зраци на нивната земја?

Последно уредено:
Сакаш да кажеш, т.е. еве јас велам, дека вавилонците, египќаните и елините, кои се наоѓаат на различни географски позиции, имаат исто (?) мерење на поодделни гранични денови во годината, како рамноденицата, најдолгиот или најкраткиот ден од годината? Сите тие на ист начин го мерат падот од сончевите зраци на нивната земја?
Да, речиси во сите култури и цивилизации, постоел култот или обожувањето на Сонцето.
За обичниот човек, тоа било обожавање на одреден Бог, за оние кои биле повеќе упатени во тајните и Знаењето, циклусот на сонцето бил само алегориски начин да се пренесе многу подлабока и посуштинска вистина.
Зошто велигден секогаш се слави во недела? Затоа што недела е ден на сонцето - Sunday. Зошто секогаш се слави после пролетната рамнодневница? Затоа што тогаш денот станува поголем од ноќта(светлината ја победува темнината, животот ја победува смртта). Зошто Исус имал 12 следбеници и зошто црквата го забранува зодијакот? Премногу случајности за да биде само случајност.

Вавилон, Египет и Грција се наоѓаат на географски многу блиско растојание за да има некоја разлика во деновите, можеби 2-3 сати ако се разликува моментот на зенитот од Вавилон до Атина

Последно уредено:
Зошто велигден секогаш се слави во недела? Затоа што недела е ден на сонцето - Sunday. Зошто секогаш се слави после пролетната рамнодневница? Затоа што тогаш денот станува поголем од ноќта(светлината ја победува темнината, животот ја победува смртта). Зошто Исус имал 12 следбеници и зошто црквата го забранува зодијакот? Премногу случајности за да биде само случајност.

По редослед:

- Великден се паѓа секогаш во недела, затоа што Христос воскресна токму во недела а не во среда. Намерно ја тргам потребата од „паѓање„ на Великден после еврејската Пасха.
- „Сандеј„ го славеа и римските пагани, а раните римски рисјани, Го славеа Христа Бога, Кој за сите рисјани ќе биде Сонцето во безвечерниот ден.
- Исус има(ше) 12 Апостоли, како аналогија ја 12 синови од Јаков Израилот, кои пак беа татковци на 12-те еврејски племиња.
- Црквата го забранува зодијакот, затоа што таа нема врска со астролошките „набадања„ за идните настани, кои се обична шпекулација, оти иднината ја знае само Бог.
-[DOUBLEPOST=1398033725][/DOUBLEPOST]
Да, речиси во сите култури и цивилизации, постоел култот или обожувањето на Сонцето.
За обичниот човек, тоа било обожавање на одреден Бог, за оние кои биле повеќе упатени во тајните и Знаењето, циклусот на сонцето бил само алегориски начин да се пренесе многу подлабока и посуштинска вистина.
.

Моето прашање беше: дали на различна географска позиција, еден и ист ден има исто траење, и конечно, ист датум во нечиј календар?

Лигуш!
Ти предложи тајност и сега флипуваш.Очекувано.
Нема потреби од тв преноси,навивачи,полиции и судии(додуше не ги ни посакувам,не вредиш до толку)
Јас и ти,сами(можеш да си земеш еден за да го собери остатокот од тебе).
Чисто и без никакви последици.
Молим ти се не ми мудрувај черчили/никсони/ахили.
Нема потреба да ми кажуваш кој си,ќе се видиме и ќе го утврдиме тоа.

Летово планирам да доаѓам во Мкд.
Ќе бидеш обавестен,ќе се договориме...
Мил афектиран торбешу, од страв ти се исклучил модулот за елоквентнотст, аллах нека ми е сведок!
Нит флипувам, нит флопувам, туку ти флонтираш со несубстанизирани тврдења како јас сум сугестирал на алегативна секретивност на настанот. Суперфицијален акумен на мојот пост може индиспутабилно да конфирмира дека твоите тврдења се гнасни торбешки фабрикации.

Нема да има ни судии, ни полиции, туку толпа каури и толпа торбеши (веројатно и по некое селско говедо), како сите јасно би сведочеле за твојот пораз, и уште поважно, да им пренесат на следните генерации дека со зли каури нема лабаво! Однапред се оградувам ако во испад на лутина откинам глава на некое селско говедо, нека Анима Мунди покаже разбирање.

Доцна е летово. Има ова да го решиме сега и одма, бисмилаи!!!

Е ова више не се издржуе! Не цвикај, нема летово -- ако имаш муда ќе дојдеш следнава недела, тачно на пладне у Лабуништа, кај џамијата. Ако немаш пари за авион, ја ќе ти платам карта. Мегданот мора да се одмери по правилата на WPF (World Pelivan Federation). Ја доаѓам со Шахбаз како негов секундант и персонален тренер. Ти дојди со цело Лабуништа сосе Октиси да ти го гледаат резилот. Последици ќе има и тоа драстични по твојот ентитет. Џабе финоќа со тебе, само ќутек!

Фала Стрико, високо се цени што одделуваш време во сезона кога кречењето е на цена. Да те потсетам само еден термос џус од сурутка да понесеш од кај Стеф, и купи ми уље за пеливани со алое вера. Ова последново чисто од козметички причини, сакам присутните торбешици да се воодушевуваат од мојата здрава, глатка и негувана кожа.

Вавилон, Египет и Грција се наоѓаат на географски многу блиско растојание за да има некоја разлика во деновите, можеби 2-3 сати ако се разликува моментот на зенитот од Вавилон до Атина

Египет и Вавилон, да, се на речиси иста паралела, а токму тоа го вели и Црквата: дека вавилонската паганштина е само пренесена во Египет, како наследник на вавилонската цивилизација.

Ама елините се троа посеверно, така да...

По редослед:

- Великден се паѓа секогаш во недела, затоа што Христос воскресна токму во недела а не во среда. Намерно ја тргам потребата од „паѓање„ на Великден после еврејската Пасха.
- „Сандеј„ го славеа и римските пагани, а раните римски рисјани, Го славеа Христа Бога, Кој за сите рисјани ќе биде Сонцето во безвечерниот ден.
- Исус има(ше) 12 Апостоли, како аналогија ја 12 синови од Јаков Израилот, кои пак беа татковци на 12-те еврејски племиња.
- Црквата го забранува зодијакот, затоа што таа нема врска со астролошките „набадања„ за идните настани, кои се обична шпекулација, оти иднината ја знае само Бог.
-
А ти беше таму и виде дека било недела а не среда? Тоа по кој календар го пресмета? Ај со твој камен малку:
Имаш тазе софтвер кој го содржи сите денес познати календари и кои врши апсолутно точна и „поуздана„ конверзија на датумите од различните календари, ама согласно потребите од корисникот?...:icon_lol:

Египет и Вавилон, да, се на речиси иста паралела, а токму тоа го вели и Црквата: дека вавилонската паганштина е само пренесена во Египет, како наследник на вавилонската цивилизација.

Ама елините се троа посеверно, така да...
во секој случај не се разлика со денови (ниту можат) туку со 2-3 сати, така да на ист ден (дата) се погодува рамнодневицата

А ти беше таму и виде дека било недела а не среда? Тоа по кој календар го пресмета? Ај со твој камен малку:

Воопшто не е битно дали сум били ил не бил: никој денес жив во Црквата не бил, но го исповеда она кое Црквата одамна го исповеда.

Како собра од петок поручек до недела в зори 3 дена??

во секој случај не се разлика со денови (ниту можат) туку со 2-3 сати, така да на ист ден (дата) се погодува рамнодневицата

Велиш, 2-3 саати не се проблем?

Со оглед на денешната астономска прецизност, која ја мери годината „до секунда„ (365 денови, 5 часови, 48 мин. и 46 сек. или така некако..) овие 2-3 саати се како едно годишна сезона а не „само„ 2-3 саати разлика, која можеш да ја прескокнеш само мисловно, но е и мерливо.

Колку ми е познато, некој од елинските мудреци ја „погаѓаше„ рамноденицата со поглед во дното од бунар (одблескот од воденото огледало, кога Сонцето „паѓа„ во бунарот само во еден едниствен ден од годината...), лоциран во Египтет, така да и за него, тие 2-3 саати би биле проблем од астрономски размери...[DOUBLEPOST=1398034573][/DOUBLEPOST]
Како собра од петок поручек до недела в зори 3 дена??

Со Битието: денот почнува со вечерта од претходниот ден.
Тоа е веќе објаснето на форумов, така не мораш да арчиш туѓо време, со навараќање на прашања кои се веќе одговорени.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom