Дежурна ординација! ( отворена е нова тема, оваа стои само за читање )

Статус
Затворена за нови мислења.
S

smart ass

Гостин
Најдобро топол чај,лимонче и немај мака.

Апој се секогаш последна опција.(освен овие природниве,налик гинко,гуарана,чај од жен шен...матичен млеч)али и природните не ти требаат ако не пушиш цигари,и ако не пиеш по 5-6 кафиња на ден ко мене.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Една моја блиска друграка има епилепсија..дознав од една нејзина другарка...додека учевме заедно до основно немаше такви проблеми...сакам да знам што уствари е тоа...едноставно не знам како да изреагирам кога таа почнува да добива напад...се врти на страна и некако мммммм прави...непријатно се чувствувам
Epilepsijata e edna od najzastapenite nevroloski bolesti.Se raboti za nenadejna nepravilna funkcionalnost na mozocnite kletki(neuroni) t.e zaradi nenormalni izbuvnuvanje na elektricni impulsi vo mozokot.

Gledajki na mestoto na izbuvnuvanjeto na e klasificirana vo :

1)Generalizirani napadi:Za koja e znacajno da toa izbuvnuvanje ja ima zafateno celata mozocna kora.Pri toj napad bolniot mnogu cesto gubi svest,se pojavuvaat muskulni grcevi i narusuvanja vo muskulniot tonus(primer nenadejno paganje)

2)Parcialni napadi:Nenormalnite izbuvnuvanja se ograniceni na odreden predel od mozocnata kora.Pri toj napad znacilno e :mozat da tecat bez nikakvo narusuvanje ili so parcialno narusuvanje na svesta(bolniot e kako zbunat),mozi da se pojavat muskulni grcevi ali vo sporedba so generaliziranite napadi se obicno so poblag tok.

Etiolosko epilepsijata nastanuva zaradi:Ostetuvanje na mozokot(kako posledica na nepravilen razvoj ili vospalenie na mozokot-meningitisi),traumi(vo porod,avtomobilska nesreka...),truenja(prekumerno pienje na alkohol ili nekoi tableti),tumuri..
Isto taka mozat da ja predizvikaat i :predolgo nespienje,hipoglikemija,dolg i moken telesen napor,nedovolno protok na kislorod vo mozokot(zaradi razlicni bolesti).

Kako se zdravi:Antiepileptici,vagusna stimulacija(napravi koi go stimuliraat nervot vagus) i ketogena dieta(prehrana bogata so masti i so potrebnite belkovini so iskluceni jaglehidrati).

PRVA POMOS:

Ako osebata padne:
1)Napravi prostor okolu,odstrani gi potencialno opasni materijali(dokolku se vo blizina da receme nekoi ostri predmeti...)
2)Zabelezi go vremeto na napadot(Vreemetraenjeto na napadot)
3)Namestija glavata na nesto meko i oslobodigo vratot ako ima tesna obleka

Po krajot na napadot
1)Oslobodi gi disnite patista i proveri disenje(sekogas bidi spreman na ozivuvanje)
2)Gledaj i belezi gi vitalnite znaci
3)Zapisi go vremetraenjeto na napadot
4)Ne pomrdnuvaj ja osebata i nemoj nisto da stavas ili davas vo usta.

Brza pomos se povikuva vo slednive primeri:
1)Ako e vo bezvest poveke od 10 minuti
2)Ako napadot trae poveke od 5 minuti
3)Ako napadite so povtoruvaat
4)Ako licnosta ne znae pricina za napadot

Poz:smir:

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
И ако го голтне јазикот под хитно вадење.
Objects should never be placed in a person's mouth by anybody - including paramedics - during a seizure as this could result in serious injury to either party. Despite common folklore, it is not possible for a person to swallow their own tongue during a seizure. However, it is possible that the person will bite their own tongue, especially if an object is placed in the mouth.
Значи, делот со тоа дека не смее ништо да се стави во уста, јазикот не може да си го проголта, ако пробуваш да го фатиш може само да ти настрадаат и тебе прстите, а и јазикот.

S

smart ass

Гостин
Знам тоа,ама јас иам вадено јазик..па затоа кажувам.

И фала богу дека при грчеви нема да си играме со усната шуплина на лицето кое има напад,но во ретки случаи-се случува и тоа(да го голтнат јазикот).

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853

И фала богу дека при грчеви нема да си играме со усната шуплина на лицето кое има напад,но во ретки случаи-се случува и тоа(да го голтнат јазикот).
Kako sto jas znam,bolnite od epilepsija nikogas ne go goltaat jazikot.

Poz:smir:

S

smart ass

Гостин
Види друже нападот ако не бил епилептичен тогаш бил предизвикан од друга причина,лицето на кое му го извадив јазикот не го познавав следствено на тоа не знаев дали имал епилепсија...откако се освести а и подоцна дојде брза помош така кажа...ако не е епилепсија тогаш можно е конвулзијата да е причинета од други фактори...пример прозак-от може да предизвика конвулзии,одредени наркотици...јас сторив тоа што требаше.

Инаку после нападот брзата помош кога дојде му дадоа ампула диазепам и побараа од лицето да оди во болница но истото одби.(ова беше близу автобуска станица)..

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Од преконзумирање(5-6 големи лажици) на Nestle Nesquik може ли некој сајд ефектс да има????Болка во стомак...?

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575

Како може некој да си го голтне јазикот? Физички невозможно е да си го проголташ јазикот! http://public-healthcare-issues.suite101.com/article.cfm/its_not_possible_to_swallow_your_tongue еве види. Значи -невозможно-. End of story. Фала. Чао. :salut:

Е

експерт

Гостин
Како може некој да си го голтне јазикот? Физички невозможно е да си го проголташ јазикот! http://public-healthcare-issues.suite101.com/article.cfm/its_not_possible_to_swallow_your_tongue еве види. Значи -невозможно-. End of story. Фала. Чао. :salut:
koga ke se rece da si go goltne jazikot ne se misli bukvalno, tuku mozat da se zadusat so jazikot

S

smart ass

Гостин
Фала-јас останав гризнат на прстите(вилицата како стега ЛОЛ!!),но воглавно средив работа-затоа не прашуј гателец-туку паталец.

Нејсе ти имаш вадено јазик до сега,си била сведок на конвулзија и сеижрс??

куклите се само кукли-реалноста е друга.

И една работа ме чуди....па добро бе,многу шофери имаат лиценца,ова значи дека мора да знаат да дадат прва Помош,понатаму значи дека треба да постават безбедносен триаголник минимум 100 метра од местото на несреќата...наместо прва помош некои зјапаат како телиња,а некои директно ги шибаат повредените и правец болница(80% од смртните случаи ПРИ СООБРАЌАЈНи НЕСРЕЌИ се од неправилен транспорт на повредениот).

Јас сум бил сведок на 4 сообраќајни несреќи од кои едната се случи на 50 метра од мене(бев во автомобил,со мајка ми и тетка ми..тетин возеше),вториот случај е интересен,пијано лице се збуца со автомобилот во Столб директно(изгуби контрола и..) како последица на ова H2So4 течеше...па господинот бараше да ја туркаме колата,нејсе едвај му објаснив да не чепка...(го разбирам..стрес е сообраќајка)..

koga ke se rece da si go goltne jazikot ne se misli bukvalno, tuku mozat da se zadusat so jazikot
Точно.

Приметив тешкотии при дишењето,а и чудни звуци...(леле налет,ај да не се потсеќам..)

Член од
21 септември 2008
Мислења
4.021
Поени од реакции
2.513
ми треперат мускулите коа мирувам на моменти така.... тоа на нозете ... а и вратот како да ми трепери ( што би се рекло како да ми игра некој нерв ) и така некој "Движења" праам , неприметливи се не се движења.. шознам /. ??:toe:

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
на лицето имам една бемка така малце ми е подизлезена од кожата и при бричење имам проблем по некад но вчера при бричење ја подзакачив малце и ми протече малце крв ептен малце. може ли нешто да ми биде од тоа што сум ја закачил бемката?

Вилинско коњче

It is my party :))
Член од
31 декември 2009
Мислења
550
Поени од реакции
62
на лицето имам една бемка така малце ми е подизлезена од кожата и при бричење имам проблем по некад но вчера при бричење ја подзакачив малце и ми протече малце крв ептен малце. може ли нешто да ми биде од тоа што сум ја закачил бемката?
Dante Kick Boxer,

Најчесто бемките се бенигни - односно немаат тенденција да бидат опасни, да се шират и да станат малигни !! Сепак, се препорачува истите што помалку да се чепкаат !!

Во твојот случај мислам дека ништо страшно не се случило, може да ставаш некоја антибиотска маст - локално, а потоа бемката самата ќе заздрави - ќе срасне како што си била ...

Ако толку многу ти смета консултирај дермато-венеролог кој може да ти предложи ласерско отстранување на истата - што воопшто не е страшно ниту ризично !!

Позз:smir:

ми треперат мускулите коа мирувам на моменти така.... тоа на нозете ... а и вратот како да ми трепери ( што би се рекло како да ми игра некој нерв ) и така некој "Движења" праам , неприметливи се не се движења.. шознам /. ??:toe:
пријателе,

Мислам дека не ти е ништо страшно ... се е поврзано со физичката активност (или ја немаш или неправилно ја вршиш). Исто така треба да направиш детална крвна слика посебно на железо, натриум , калиум, калциум, магнезиум и да земаш некои такви суплементи. Доколку состојбата ти се влоши посети лекар
Еве ти еден линк што може да ти користи

http://en.wikipedia.org/wiki/Cramp

Позз:smir:

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.269
Поени од реакции
2.271
Ја пребарав набрзина темата и не надов посебна темата за проблемов ако може така да се нарече. Не го сметам за вистински пробелм туку повеќе од радозналост сакам да знам што значи кога ти `ѕвони` некое уво?

Баш во моментот ми зуи левото и ме интересира што е причината?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom