Дежурна ординација! ( отворена е нова тема, оваа стои само за читање )

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Бтв , Од што може да дојде до зуење во ушите, еве веќе 4-5 ден пред да легнам само зуеше слушам , како она кога има пречки на телевизија , сакам да отидам на лекар ама си викам да се консултирам со вас прво ... :smir: ???
Од гласна музика исто од настинки и слично

D

drle

Гостин
Бтв , Од што може да дојде до зуење во ушите, еве веќе 4-5 ден пред да легнам само зуеше слушам , како она кога има пречки на телевизија , сакам да отидам на лекар ама си викам да се консултирам со вас прво ... :smir: ???
Можи да имаш некако проблем со притисокот, истотака имам разбрано дека доколку слушаш гласна музика и имаш зуење во ушите, фреквенцијата што ја има зуењето по некое време трајно нема да можиш да ја слушаш (нема да детектира увото таква фреквенција). Провери си најдобро на доктор.

Член од
1 март 2008
Мислења
503
Поени од реакции
18
Трева наоколу, дрва цутат, пчелички зујат, полен лета а мене тоа се ми е налет, ме чеша грлото, и ме спопаѓа сува кашлица. Има ли некој спас од ова? Најизразено ми е во денови како последниве, кога се спрема да врне а не заврнува, пред дождот што би рекол Манчевски.

Што да правам? Нејќам лекарства.

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Гарант има искусни луѓе од медицина овде, па ме интересира едно нешто, веќе 3-4 дена осеќам болка на бели дробови, на ова место (види слика):

Значи не е долготрајна болка по цел ден да ме боли, туку чат пат ќе пецне по 5 секунди и толку.
Значи нит кашлам, нит иам проблеми со дишење.
Намалив на цигари овие дена, само 3-4 цигари дневно.

Од шо може да е пецкањево, да не фаќам нешо, а у почетна фаза е, да фаќам путот на доктор?

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Гарант има искусни луѓе од медицина овде, па ме интересира едно нешто, веќе 3-4 дена осеќам болка на бели дробови, на ова место (види слика):

Значи не е долготрајна болка по цел ден да ме боли, туку чат пат ќе пецне по 5 секунди и толку.
Значи нит кашлам, нит иам проблеми со дишење.
Намалив на цигари овие дена, само 3-4 цигари дневно.

Од шо може да е пецкањево, да не фаќам нешо, а у почетна фаза е, да фаќам путот на доктор?
Можеби е само некој мускул ама штом си пушач подобро да одиш на лекар да си провериш зошто никогаш не се знае:toe:

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Можеби е само некој мускул ама штом си пушач подобро да одиш на лекар да си провериш зошто никогаш не се знае:toe:

Aко имаш некои стресни ситуации деновиве , ондак е од тоа 99% , зошто баш таму има нерв кој реагира послем некоја ситуација, при што боде и песка. така да не се плаши многу , што друго може да ти биде ???? хемороиди xDDD Ај земи искулирај и немисли на тоа зошто колу повеќе го фокусираш умот таму толку повеќе ќе те боли и ке се нервираш, е така, земи точакот и сврти 2 круга околу парк, види некоја тетка од леѓа и ке ти се смири . :smir:

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Хммм абе не знам зашто ... ама левава нога после малку напор (трчање) као да ми ја сечат со моторна пила ми е .... Неможам да стојам после малку напор .... а и стопалово ме корне ..... Ниту сум паднал/превиткал нога .... А не е воспаление на мускули зашто имам кондиција =)

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Хммм абе не знам зашто ... ама левава нога после малку напор (трчање) као да ми ја сечат со моторна пила ми е .... Неможам да стојам после малку напор .... а и стопалово ме корне ..... Ниту сум паднал/превиткал нога .... А не е воспаление на мускули зашто имам кондиција =)
Глуждот ?? Коленото ?? Можда се жилите , не се навикнати на толку оптеретување : /

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Aj sea i jas da si prasam. Znaci custvuvam opsto umor nikako nemozam da se naspijam, i nekako se osekjam kako da nemam energija kako porano. Isto mi se slucuva stom patuvam nekade eve na primer vikendov do ohrid bev i koga stigam tamo se custvuvam onaka opsto slabo me boli glavata mi se povrakja ednostavno neam energija za nisto. Porano ne mi se slucuvase vaka. Inace si iam konstantno nizok pritisok dali moze da e od nego i ako e od nego onda chare za toa kako da go opravam.Isto eve na primer posle pogolem fizicki napor na primer sea na kej vozev tocak ama vozam onaka bash do daska dur mozam koa ke zastanam sednam da odmoram i ke stanam mi se svrtuva i moram pak da si sednam. E sea planiram i krvna slika da praam samo nekoj da mi kaze dali e potrebno za na privatno upat od maticniot lekar ili ne?

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Aj sea i jas da si prasam. Znaci custvuvam opsto umor nikako nemozam da se naspijam, i nekako se osekjam kako da nemam energija kako porano. Isto mi se slucuva stom patuvam nekade eve na primer vikendov do ohrid bev i koga stigam tamo se custvuvam onaka opsto slabo me boli glavata mi se povrakja ednostavno neam energija za nisto. Porano ne mi se slucuvase vaka. Inace si iam konstantno nizok pritisok dali moze da e od nego i ako e od nego onda chare za toa kako da go opravam.Isto eve na primer posle pogolem fizicki napor na primer sea na kej vozev tocak ama vozam onaka bash do daska dur mozam koa ke zastanam sednam da odmoram i ke stanam mi se svrtuva i moram pak da si sednam. E sea planiram i krvna slika da praam samo nekoj da mi kaze dali e potrebno za na privatno upat od maticniot lekar ili ne?
А примаш витамини?
И јас често чувствував умор, ама со едно јаболко или портокал од сабајле ќе бидеш ко нов. :)

А за болдот... мислам дека со упат ќе ти дојде поефтино. Бар на забар кога бев така беше. Ако однесеш плави картони и книшката, место 500, ќе платиш 350. Ама не ме фаќај за збор.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
А примаш витамини?
И јас често чувствував умор, ама со едно јаболко или портокал од сабајле ќе бидеш ко нов. :)

А за болдот... мислам дека со упат ќе ти дојде поефтино. Бар на забар кога бев така беше. Ако однесеш плави картони и книшката, место 500, ќе платиш 350. Ама не ме фаќај за збор.
Банана за енергија !!! инаку од сабајле да стегнеш еден шејк со млеко, банани, какао и 2-3 белки од јајца мислам дека ке бидеш сосема океј xD Но многу е и до креветот во кој спиеш. :smir:

Упат за на приватен би требало да земеш, но зошто на приватен добра лабораторија има во Јане Сандански ако си од СК . ај поздрав :smir:

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Можно е да ти е од нискиот притисок, ама можно е и да си слабокрвен, анемичен,паметна идеја ти е анализа на крвта

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
abe lugje sve jadam ako veruvate sekoj den salati uz rucek ona ova ama dzabe ista prikazna, a posto neam kartocninja i onaka treba da platam pa bolje na privaten

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
ИСХРАНА БОГАТА СО ЖЕЛЕЗО
Анемијата предизвика од недостаток на железо почесто се јавува кај жените отколку кај мажите. Во 8 од 10 случаи предизвикана е од несоодветна исхрана или со големи губитоци на крв по обилен менструален циклус.

Симптоми на анемија
Симптомите се бледило на кожата и слузокожата, недостаток на здив (краток здив), вртоглавица и мачнина. Штом се појават вакви пореметувања, тоа сигнализира дека клетките во организмот не добиваат доволно кислород што е причинето од намален % на хемоглобин-протеин од црвените крвни зрнца, кој пренесува кислород во ткивото и и дава црвена боја на крвта.

Анализа на крвта и соодветна исхрана
Со анализа на крвта, која покажува број на црвени крвни зрнца и ниво на хемоглобин, се проценува и вредноста на железото. Ако вредностите се под долната граница, мора да се земаат препарати на база на железо, фолна киселина и витамини од групата Б, потребни за создавање црвени крвни зрнца. Постојат и природни лекови, а меѓу еден од најефикасните е алгата спирулина која содржи повеќе железо од кој било друг продукт. Експертски тим од Токио докажал дека дневно се доволни 4 грама, во облик на таблети кои се земаат пред јадење, за да се поправи состојбата предизвикана од недостаток на железо.

Исхрана богата со витамин Ц
Во исхраната се препорачува доста овошје и зеленчук.
Портокалот и брокулата се извори на витамин Ц кој го поттикнува врзувањето на железото. Потоа следат: црвено месо, риба, пилешко, зелен лисест зеленук, жолчка од јајце (со жолчките внимателно бидејќи го покажуваат холестеролот).

Природен лек
Постои и еден неверојатен, но природен лек: во јаболка се набодуваат 5 до 7 здрави и добро измиени и изрибани шајки. Се оставаат така 24 часа, потоа се вадат и јаболкото се јаде.
Доколку сте подложени на терапија за подобрување на железото, за време на оброкот не треба да пиете чај. Зошто? Затоа што танинот од чајот го спречува врзувањето на железото.
Природен лек - алга спирулина
Витамин Ц - повеќе портокали, лимони и брокула
Црвено месо, марула, спанаќ - богат извор на железо

Wa_sa_ka_ha_ta

свежо офарбана
Член од
16 мај 2009
Мислења
72
Поени од реакции
5
Трева наоколу, дрва цутат, пчелички зујат, полен лета а мене тоа се ми е налет, ме чеша грлото, и ме спопаѓа сува кашлица. Има ли некој спас од ова? Најизразено ми е во денови како последниве, кога се спрема да врне а не заврнува, пред дождот што би рекол Манчевски.

Што да правам? Нејќам лекарства.
Највероватно е алергија на полен, пролет и се што е поврзано со пролетни активности (пчелки, дрвца, цвеќенца). знам дека не сакаш лекови ...додуша кој сака, но најдобро е да се распрашаш постојат германски инекции кои се примаат еден месец преку три дена и потоа засекогаш се губи алергијата, но прво мора да се дијагностицира дека е алергија.:helou:
трк кај матичен по упут...:salut:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom