Општи вело муабети, прашања, совети

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Не можам да најдам, ај ако не ти е тешко дај линк.
Де бе бато!Во пребарувачот на реклама 5 пиши merida и ќе ти испадне.Меѓу првите 10 е.[DOUBLEPOST=1396482684][/DOUBLEPOST]
Да, половен од циклоберза, сакам hardtail 26ka, за 500 евра има многу јаки точачиња, мене ме плашеше на царина како ќе поминам, ни на крај памет за копии дека имало :)
Овој касно го видов, иначе мислам дека ке појдев до Србија да го видам
http://www.cikloberza.com/show.php?id=145429

Чудно ми е, има голема ценовна разлика во точациве, по што може да се примети дали е копија ?
за граница ќе треба нешто да се плаќа, царина, документи ... ?
Имам неколку замерки,а и совети до тебе.

Значи прво велиш 500 евра,а потоа си гледал од 700 и повеќе евра.Ако дај боже да расте буџетот и да се земе што подобар велосипед

2.Колку си висок?Не е само да е добар велосипедот.Ако ти е мала или голема рамката џабе ти е се.Обично кај големите и малите рамки на велосипеди цените им се доста пониски,бидејќи нели таргет групата е помала.Така да не се залетувај толку брз.Прво види си која големина ќе ти одговара.Не е Скопје ова или пак друг град во Македонија.Рачунај дека имаш пат минимум 30 евра и тоа ако станува збор за близу до граница!До Белград воопшто не е евтино да се оди,а притоа да не се врати човек со велосипед.Отидоа аут 50 евра.Па така рачунај си цена плус од 30-50 евра на секој велосипед за пат и некој денар за по пат.Нели неможеш да одиш со безпари во џеб.;)Во туѓа држава си.

3.Ја следам редовно циклоберза,а и форумот нивни и слободно можам да ти кажам дека ако си за 29ка тешко дека ќе најдеш за евтина и исплатлива цена!:(

4.Ризици:Има многу склопувани 1 од 5 велосипеди,со криви рамки,квар делови(да не речам копии итн).Се разбира има и многу убави велосипеди но треба да се внимава многу.

5.Ќе треба да веруваш на збор на продавачот.Значи кога ќе отидеш дури тогаш ќе се увериш дали станува збор за тоа што ти е кажано.Отвори го форумот и ќе видиш дека има многу препродавачи,а дел од нив и добри манипулатори.:facepalm:

6.Јас бев во план да земам тркачки бајк и најдов еден на циклоберза кој имаше солидна цена.По телефон ми беше кажано едно и ставени стари слики кои се сликани кога точакот бил нов.Кога отидов таму видов сосема друг велосипед.Мислам истата марка и модел но во тотално друга состојба т.е полураспадната.:drk:

7.Имаме купено велосипед за еден колега од циклоберза уште пред 3 години.Иако исплашени и несигурни отидовме За србија на крај човекот испадна многу фер.(y)Ни го донесе од Белград до Врање велосипедот.И ние тогаш се бевме плашеле за царини и такви работи,но на крај испадна се во ред.Така да проблем со царина мислам дека не би требало да имаш,освен ако си толку баксуз па некој цариник да му удри око на велосипедот па да те малтретира,мада просто не ми се верува.

За копии едно време испадна афера со Столе кој увезува велосипеди.Ако не се лажам тоа беше скот некој извртен модел кој го немаше никаде на веб страната на скот иако беше нов модел.Незнам дали тука или некаде на друго место се водеше дебата за тој велосипед.Како и да е ретки се копиите како што вели зоцц погоре,но ете се случува да ги има!Всушност не се тоа копии бап во таа смисла на зборот,но сепак некоја забатален модел кој нигде го нема.
Далеку од тоа дека на Столе му се сите такви точаци,но ете човекот го нашол на циклоберза за евтини пари и му се видела шанса да заработи.

Добра идеја е на зоцц да за све што си заинтересиран да ставиш линкови тука,па ние ќе се обидеме да ти помогнеме.Нели 6 очи и 2 не се исто.:)[DOUBLEPOST=1396483389][/DOUBLEPOST]
Топ е Кјубот, цената за тоа што нуди - екстра. Копија на МТ бајк многу тешко дека ќе начекаш и сигурно не со ваква опрема, евентуално можно е кај Pinarello тркачките точаци, има доста кинески фејкови од нив. Гледај само да не купиш некој украден т.е. да има документи за него. За на граница не знам, може има некој од форумот што купил точак од Србија.
какви документи?:)Собрани се тие речиси сите од горе.
Немаат ништо такво како и 80% велосипеди кои се возат кај нас.Али на кој му е битно тоа кога се поевтини цените.

Последно уредено:

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Го нема. Најверојатно е повлечен огласот.
Тука е, од 25-ти март е огласот, 6-ти по ред кога јас го побарав денес. Пиши само Merida. Не знам како толку време не можеш да го најдеш!?! :confused:

честа

Спор
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.033
Меридата е екстра, посебно за таа цена!

Член од
5 август 2008
Мислења
558
Поени од реакции
180
Тука е, од 25-ти март е огласот, 6-ти по ред кога јас го побарав денес. Пиши само Merida. Не знам како толку време не можеш да го најдеш!?! :confused:
Де бе бато!Во пребарувачот на реклама 5 пиши merida и ќе ти испадне.Меѓу првите 10 е.[DOUBLEPOST=1396482684][/DOUBLEPOST]
Не е бе овој :facepalm:. За друг цело време зборев, не за овој со Хтр. Инаку, ескперт сум за пребарување. Леее 2 дена отидоа јабана барајки го огласот.o_O

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Не е бе овој :facepalm:. За друг цело време зборев, не за овој со Хтр. Инаку, ескперт сум за пребарување. Леее 2 дена отидоа јабана барајки го огласот.o_O
Па и ти се заебаваш. Нели и @vivakastro ти спомна за истиот погоре, а ти рече исто дека не можеш да го најдеш. Нема врска не сме се разбрале. Инаку за 350 ЕУР таков точак не наоѓаш, топ понуда. А да, да беше експерт за пребарување, до сега ќе купеше. Или пак многу ја цепиш "длаката", нема друго. :ROFLMAO: Мала шега, се зезам, не се лути. :)

Член од
5 август 2008
Мислења
558
Поени од реакции
180
Па и ти се заебаваш. Нели и @vivakastro ти спомна за истиот погоре, а ти рече исто дека не можеш да го најдеш. Нема врска не сме се разбрале. Инаку за 350 ЕУР таков точак не наоѓаш, топ понуда. А да, да беше експерт за пребарување, до сега ќе купеше. Или пак многу ја цепиш "длаката", нема друго. :ROFLMAO: Мала шега, се зезам, не се лути. :)
Абе сега некој некого заебава.

Еве што пиша @vivakastro :
Oдличен.Ја би попрво меридата со Хтр ,али и овој е исто така одличен и со супер цена.Не ми се допаѓа само големиот пренос напред,али такви се тие.Како и да е феноменално добра цена.И сега ако веќе се мислиш бато ќе помислам дека до тебе е работата.Овој под 22000 денари сигурно не е во дуќан
ѓ
овој, се мисли на http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1214242 (линк кој не постои, unsolved mystery:eek:) А не се мисли на овој од 350ЕУР.

Не бе не се љутам, стварно сум цепидлака...до мене е. Па 18.000 се во прашање, не купувам гаќи па ајде купи и носи. Сакам да земам нешто што ќе ми прави мерак. На старо и нема некој избор освен овој што го фалите. Јас мислев вака нешто:
http://www.mastersport.com.mk/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=40&category_id=49&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=mk

http://www.mastersport.com.mk/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=90&category_id=49&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=mk

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678

овој, се мисли на http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1214242 (линк кој не постои, unsolved mystery:eek:) А не се мисли на овој од 350ЕУР.

Не бе не се љутам, стварно сум цепидлака...до мене е. Па 18.000 се во прашање, не купувам гаќи па ајде купи и носи. Сакам да земам нешто што ќе ми прави мерак. На старо и нема некој избор освен овој што го фалите. Јас мислев вака нешто:
http://www.mastersport.com.mk/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=40&category_id=49&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=mk

http://www.mastersport.com.mk/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=90&category_id=49&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=mk
Да, во право си, имаше уште еден таков со фабричка опрема, точно, моја грешка. А бе види, рипнаа многу цените последниве четири години, сега ги гледам за 500 ЕУР со механички дискови се продаваат и најосновна Шимано опрема. Батали ги овие што си ги ставил (линковите), не ги бива, ама па за парите толку е. :)

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Во план сум да ги сменам гумите на точакот, hardtail со Felt 650 рамка, само сакам да му ставам road гуми. Сега назад имам излижана continental explorer 26x2.1, а напред некој нокиа гума.
WP_20140403_22_03_17_Pro.jpg WP_20140403_22_03_33_Pro.jpg
Прашањето ми е дали ќе имам некој проблем со бандашите да неможам да ставам 26х1.5 те овие
http://velosprint.com.mk/oprema/nadvoreshni-gumi/nadvoreshna-guma-kenda-26x1-5
Ќе треба ли да мењам и внатрешни, затоа што овие би требало да се возат со поголем притисок?
Дали знае некој дали велоспринт испорачува по пошта/брза пратка/карго?

Член од
5 август 2008
Мислења
558
Поени од реакции
180
Да, во право си, имаше уште еден таков со фабричка опрема, точно, моја грешка. А бе види, рипнаа многу цените последниве четири години, сега ги гледам за 500 ЕУР со механички дискови се продаваат и најосновна Шимано опрема. Батали ги овие што си ги ставил (линковите), не ги бива, ама па за парите толку е. :)
А бе толку е буџетот, што да правам. Не сум во можност да се расфралм со 30-40,000. Затоа барам помош од вас тука, да ми препорачате нешто до 18.000. Значи од лошото "најдоброто".:)

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
А бе толку е буџетот, што да правам. Не сум во можност да се расфралм со 30-40,000. Затоа барам помош од вас тука, да ми препорачате нешто до 18.000. Значи од лошото "најдоброто".:)
Се заборавам да те прашам, која висина си ?? Или пак да пишеше кој број на рамка ти одговара. Да знаеме што да бараме. :)

Ѕирни ја Меридава 270 ЕУР, големина 18 инчи или М.

Последно уредено:
Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620

Бато сега значи стварно не ми е јасно што бараш.Имаше два велосипеди 28ци.И двата имаа одлична цена.Ако не си земал до сега.Незнам што си мислел,но цената по која ги имаше двата беше смешна.
Те читам велиш 18000 денари се во прашање и дека си немало да купуваш гаќи:tapp:
Да биде уште поинтересно човекот сега ставил линк од 26ки велосипеди и пак бара помош.
Моите прашања а претпоставувам и на повеќето членови во оваа тема се овие:

1.Дали беше воопшто да гледаш велосипед некаде?
2.Дали мислиш дека само ти купуваш велосипед од 18000 денари и дали воопшто имаш во моментов 18000 денари или пак близу до таа сума?
3.Каков велосипед бараш?Имаш ли барем (читај)сонувано каде ќе го возиш?Ова го прашувам бидејќи еднаш гледаш 28ци со тенки гуми сити велосипед,а друг пат мтб 26ки со дебели гуми.
Ова ми делува како да некој бара да бара совет да купи автобус,за на крај да земе еден мотор.

На крај да кажам имам само дека јас од постот увидов дека фантастико уште долго време нема да земе велосипед или поточно попрво ќе купи 10 пара гаќи и ќе ги искине отколку велосипед од 18000 денари:)[DOUBLEPOST=1396565001][/DOUBLEPOST]
Во план сум да ги сменам гумите на точакот, hardtail со Felt 650 рамка, само сакам да му ставам road гуми. Сега назад имам излижана continental explorer 26x2.1, а напред некој нокиа гума.
Прегледај го приврзокот 88560 Прегледај го приврзокот 88561
Прашањето ми е дали ќе имам некој проблем со бандашите да неможам да ставам 26х1.5 те овие
http://velosprint.com.mk/oprema/nadvoreshni-gumi/nadvoreshna-guma-kenda-26x1-5
Ќе треба ли да мењам и внатрешни, затоа што овие би требало да се возат со поголем притисок?
Дали знае некој дали велоспринт испорачува по пошта/брза пратка/карго?
Јас имав на мојот внатрешна од 1х75-2.25 или 2.35(така нешто)Истите гуми ги преместив на надворешни 1.75 и немав проблем.Незнам дали за 1.5 ќе имаш проблем,но мислам дека тоа се веќе многу тенки гуми за таков велосипед.Многу се губи на стабилност.Подобро оди на 1.75 и ќе немаш проблем ни со внатрешни ни со ништо.

Последно уредено:

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Јас имав на мојот внатрешна од 1х75-2.25 или 2.35(така нешто)Истите гуми ги преместив на надворешни 1.75 и немав проблем.Незнам дали за 1.5 ќе имаш проблем,но мислам дека тоа се веќе многу тенки гуми за таков велосипед.Многу се губи на стабилност.Подобро оди на 1.75 и ќе немаш проблем ни со внатрешни ни со ништо.
Не би требало да биде драстична разлика во стабилност, и онака само на асфалт го возам, просек 20км 4 пати неделно, со понекоја подолга рута 70 и кусур километра во текот на летото.
Некоја препорака за 1.75 гуми, со пристојна цена докај 750-800 ден макс?
Јас ги разгледав сите продавници што имаат веб страна, и не забележав никаде 1.75-ки, 1.5 и 1.9 има скоро секаде.

Член од
5 август 2008
Мислења
558
Поени од реакции
180
Се заборавам да те прашам, која висина си ?? Или пак да пишеше кој број на рамка ти одговара. Да знаеме што да бараме. :)

Ѕирни ја Меридава 270 ЕУР, големина 18 инчи или М.
172 cm.

За меридата се слушнав со човекот, вика донесен е од Шведска. И мене ми фати око. Ама во Струмица е точакот. Плус преферирам нешто на ново.

Бато сега значи стварно не ми е јасно што бараш.Имаше два велосипеди 28ци.И двата имаа одлична цена.Ако не си земал до сега.Незнам што си мислел,но цената по која ги имаше двата беше смешна.
Те читам велиш 18000 денари се во прашање и дека си немало да купуваш гаќи:tapp:
Да биде уште поинтересно човекот сега ставил линк од 26ки велосипеди и пак бара помош.
Моите прашања а претпоставувам и на повеќето членови во оваа тема се овие:

1.Дали беше воопшто да гледаш велосипед некаде?
2.Дали мислиш дека само ти купуваш велосипед од 18000 денари и дали воопшто имаш во моментов 18000 денари или пак близу до таа сума?
3.Каков велосипед бараш?Имаш ли барем (читај)сонувано каде ќе го возиш?Ова го прашувам бидејќи еднаш гледаш 28ци со тенки гуми сити велосипед,а друг пат мтб 26ки со дебели гуми.
Ова ми делува како да некој бара да бара совет да купи автобус,за на крај да земе еден мотор.

На крај да кажам имам само дека јас од постот увидов дека фантастико уште долго време нема да земе велосипед или поточно попрво ќе купи 10 пара гаќи и ќе ги искине отколку велосипед од 18000 денари:)[DOUBLEPOST=1396565001][/DOUBLEPOST]
Убаво си пишал, имаше два точаци на огласот. Сега е само еден. Верувам во ова дека е добар итн, ама човек кога дава пари сака да разгледа, да има можност за избор. И не сум се изјаснил дека сакам 28ци. Од каде тоа? Само разгледувам, читам совети препораки консултации.

1. Бев во неколку продавници, и норамлно јаките точаци се над 35.000 ден. Самите продавачи тоа го кажуваат. И нема тука љутиш, колку пари-толку музика.
2. Можам да си дозволам макс. 18.000 ден. за точак. Повеќе од тоа тешко. Евентуално некоја 1000ка плус.
3. Пишав дека претежно ќе биде Водно и Кеј, за рекреација. Зарем МОРА да бидат 28ци за на асвалт? Па и на Водно и на Кеј се возат 75% мтб велосипеди. Нели е така? Исто како да ми кажеш дека во зима не смееш да возиш со летни гуми, па макар и немало снег.

Значи, не знам дали си богат и колку си богат (зборувам финансиски нормално), ама јас едвај сум ги заштедил овие 18.000 ден. и не можам да летам во небо ваков точак, онаков точак.

Kajgana Shop

На врв Bottom