Куќа и дворно место

• Креатор на темата Креатор на темата peter
  • Време на започнување Време на започнување

peter

Петар Пан...
Член од
6 септември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
165
Во Жданец живеам во куќа на три спрата. Секој спрат е посебен стан. За секој стан има посебен имотен лист на име на сопсвтениците на становите и секој стан има различен газда. Случајно дозав дека дворното место ( околу 300 квадрати) е на име на еден газда кој го има станот на приземје. Најверојатно тоа го извел пред ја да го купам станот, а во третиот стан живее една баба. Куката е градена 1969-та.

Дали може на типот кој го има ставено ставено дворот во имотен лист да му текне да ја сруши цела зграда или да го продаде плацот на инвеститор ако има уште двајца други сопственици на недвижен имот?

Да ја сруши зградата без ваша согласност неможи ако си имаш имотен лист на твое име, а со дворот ке прај шо сака :)

toj go poseduvat dvorot a ne zgradata i bez tvoja i od babata soglasnost nemoze nisto da pravi ni da rusi ni so dvorot nemoj nisto da gradi bes vasa dozvola

има проблем со земјиштето под зграда; некој кај нас измисли тоа да се купува иако е тоа против сите логики, имено тој што гради треба најпрвин тоа да го среди. Но кај нас најпрвин за време на Пенов измислија закупнина, а сега неколку години форсират да се купува заеднички од сите станари. Но мислам дека е против сите закони и против уставот. Ако државата дозволила сиз за домување да гради на државно замјиште тоа е нејзин проблем и со него да су расчисти. Во Хрватска земјиште под зграда падна на уставен суд, т.е. се смета дека за легална зграда земјиштето под зграда не е предмет на накнадни купувања. А за дворните места има таму постапки. Е сега и дворното место ако е на еден станар може да има проблем поради заеднички инсталаци на зградата ( дури и за соседни згради), а имаше на времето и скривалишта заеднички за повеќе згради... така дека за колективните објекти ова проблематика е крајно недоквакана и со шалабајзерски приод.
На запад земјата е основ на сопственост, но на запад има само еден сопственик , не само на инд.куќа туку и на голема зграда, па и ако купуваш стан во колективна зграда , пак си останува сопственикот на зградата како сопственик на дворното место и заедничките инсталации. Еве случај апартмани во Орикум, Албанија, освен струја и вода по мерач, си плаќаат сопствениците и по околу 200 евра годишно за обезбедување на објектот. Е сега гледам и кај нас во новите станбени згради се вртат некој луѓе, демек домари ли се, хауз мајстори, незнам кој ги плаќа и до кога ќе се во зградите, дали до истек на гарантните рокови или додека не се продадат сите станови. И наводно сега со новите станови сопствениците добивале 3 имотни листа, еден за станот, еден за земјиштето и еден за заедничките простории...

Да ја сруши зградата без ваша согласност неможи ако си имаш имотен лист на твое име, а со дворот ке прај шо сака :)
Според тоа, ако може да прај што сака, значи може да ми забрани да влезам во двор. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Па патека за влез мора да има :) а за во дворот можи да ти забрани оти да не можи? :D

не можит ,мора да бара и ваша согласност,а физичка делба извршена ли е?

Каква физичка делба? Ја имам имотен лист за станот

Според тоа, ако може да прај што сака, значи може да ми забрани да влезам во двор. :)

па во сите колективни згради во општина Аеродром архитектонски така е напреавено дека не може да влезе никој во дворот ( ограда бетонска има), а правно дворовите се на Р.Македонија или на Сиз за Домување. Сега треба да се купуваат заеднички ама заглави работата нешто околу дворовите или дупот , незнам. Башка во некој дворови има инсталации и од други станбени згради. Кај индивидуални куќи и дворови мора ЕВН или било кој друг да побара согласност од сопственикот на дворот и по копањето да му го доведе дворот во првобитна состојба.

То шо е земјиштето под куќата негово нема никакво значение - во смисла дека ради тоа може да прави нешто со објектот без ваша согласност. Пристап до влезот на куќата мора да имате сите без ограничување, а останатиот двор кој е негов може да ви ограничи пристап до него.

Каква физичка делба? Ја имам имотен лист за станот

Znaci vaka:

Fizicka delba nemoze da se izvrsi zatoa sto pored zakon za gradezno zemjiste sosopstvenicite na edna gradezna parcela na koja ima izgradeno zgrada so individualni delovi, nemoze da go delat zemjisteto tuku samo da go ureduvaat nacinot na negovo koristenje.

Kako primer: zemjata nemoze da se podeli na realni delovi i sekoj da se zapise kako posebna KP na poseben nimoten list, tuku sosoptvenicite na primer mozat da organiziraat 6 parking mesta i da se dogovoroat sekoj koe parking mesto ke go koristi.

Zabrana za vleguvanje nemoze da ima, duri nema pravo ni da naplatuva za vleguvanje vo zgradata zatoa sto pravoto na vlez e pravo na sluzbenost koja se garantira po zakon.

E sega deka moze da vi naplatuva ako parkirate pred zgrada vo negovoto dvorno mesto e druga prikazna ...

Sustinata e losoto zakonsko resenie vo pogled na steknuvanje na pravo na sopstevnost na zemjisteto pod zgrada, a ne i na proporcipnalen del od dvornoto mesto.
Jas licno smetem deka ova e namerno napraveno zatoa sto 99% od zgradite vo Skopje nemaat dovolno parkking mesta pod objekt, i vo najgolem broj slucai dvornoto mesto se prodava kako mesto nameneto za parking ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom