Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
13 февруари 2008
Мислења
211
Поени од реакции
185
Член од
13 февруари 2008
Мислења
211
Поени од реакции
185
Do kade do nikade cekam od 2012 sum izmegu 6000 do 7000 edno od tie brojcina vrateno na dopolnitelna proverka sum i pojma nemam sto da pravam eve se ucam. A imas nesto prestava za linkovive da mi objasnis
Не се замарај со тие линкови тие се за оние што вадат сега Удостоверение за произход... ти си го поминал тоа... гледај само на Министерството за правда што е странава... однесе документ некој???

Член од
20 март 2010
Мислења
185
Поени од реакции
82
dadov na posreduvac uste vo dekemvri od majka tatko dedo baba izvodi na rodeni i umreni ama makedonski pa demek gi preveduval on tamu i gi dal e sega dali gi odnel ili ne ne znam sakam da odam da proveram sto se slucuva so mojot broj vprocem so mojte dokumenti

Последно уредено:
Член од
13 февруари 2008
Мислења
211
Поени од реакции
185
dadov na posreduvac uste vo dekemvri od majka tatko dedo baba izvodi na rodeni i umreni ama makedonski pa demek gi preveduval on tamu i gi dal e sega dali gi odnel ili ne ne znam sakam da odam da proveram sto se slucuva so mojot broj vprocem so mojte dokumenti
Како ти е статусот сега на преписката: "Преписката се намира в зад'лжителна процедура за с'гласуване с'с заинтересуваните институции" или "Преписката е в'рната за доп'лнителна проверка"???

Член од
20 март 2010
Мислења
185
Поени од реакции
82
"Преписката е в'рната за доп'лнителна проверка taka si bese i taka si ostana nisto ne se smeni uste od koga pocnaa da gi davaat protokolite za vshodasti no iskreno mislam deka ne se ni dadeni tie dokumenti vo ministerstvoto na pravosudie vo bugarija sakam sega da proveram kako se mojte dokumenti sto se slucuva so niv dali se dadeni tie dopolnitelni ili moze nesto drugo nesto ne e vo red

Последно уредено:
Член од
25 февруари 2014
Мислења
242
Поени од реакции
244
"Преписката е в'рната за доп'лнителна проверка taka si bese i taka si ostana nisto ne se smeni uste od koga pocnaa da gi davaat protokolite za vshodasti no iskreno mislam deka ne se ni dadeni tie dokumenti vo ministerstvoto na pravosudie vo bugarija sakam sega da proveram kako se mojte dokumenti sto se slucuva so niv dali se dadeni tie dopolnitelni ili moze nesto drugo nesto ne e vo red
I jas sakam da se nadovrzam vo vrska so ova presanje.Na posreduvacot mu gi dadov dokumentite i mi
gi vrati 5dena pred istekot na rokot so zgresen prevod i so izgovor deka nesto nedostasuva.
Vednas pobarav drug posreduvac i mu gi dadov dokumentite.Mi rece deka rabotata e sega zavrsena
i treba samo da cekam.Kako moze da se proveri sto e sega so niv i dali se podadeni vo ministerstvoto.

Член од
3 ноември 2008
Мислења
17
Поени од реакции
3
Decki zdravo. Jas trebase da odam po prv pat sega vo petok, no posreduvacot mi rece deka dzabe, voopsto da ne se ni trudime bidejki so novitetive dzabe ke bide se, ke bidam odbien bidejki nemam bugarski dokumenti i nitu eden od moite ne e roden vo Bugarija. Jas srediv izvodi od mene i moite roditeli koi se rodeni vo Makedonija. Mi kaza da pocekam da se vrati Bojko Borisov pa da brkam togas...

Sto mislite, sto da pravam spored vas i vaseto iskustvo. Izleze deka dzabe cekav 7 meseci otkako se prijaviv za drzavjanstvo bidejki nema da odam nitu na prvoto odenje vo Sofija...

S

Sagan

Гостин
http://www.aba.government.bg/
http://www.aba.government.bg/?show=38&nid=1538
http://www.aba.government.bg/?show=38&nid=1542
http://www.aba.government.bg/?show=38&nid=1541

MOZE MALKU POMOS NEKOJ DA MI OBJASNI STO SE OVIE I TAMU PISUVA ZA BROJOT DA BARAM NEKAKOV VE MOLAM ZA POMOS POCNAV SAM DA SI JA BRKAM RABOTAVA
Тука следи https://mjs.bg/25/
Има многу што чекаат, ако биде за сите ќе биде и за тебе.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
4
Поени од реакции
0
jas imam postojana licna karta bg sega treba da odam na intervju za pasos,dali znae nekoj kako odi rabotava,pozz

S

simpleman

Гостин
Според тоа што го кажа заменик министерот за правосудство во едно интервју биле разгледувани 15000 преписки од 2012 и 2013 и за 12000 преписки била донесена одлука да бидат вратени на дополнителна.Околу 9000 од 2012 се вратени и висат во статус кво состојба и остануваат уште околу 3000 од 2013 за враќање, а можно и повеќе ако решиле да го зголемат бројот.Ако оди враќањето со ова темпо, еднаш месечно соопштение со вратени,цел мандат дури се овие на власт ќе гледаме соопштенија со вратени на дополнителна.Очигледна им е намерата да прекинат со издавањето на државјанства на начин како претходно и прават се што можат да го турнат процесот во бездна,но најверојатно законот за бг државјанство ги спречува во тоа.[DOUBLEPOST=1395847406][/DOUBLEPOST]
jas imam postojana licna karta bg sega treba da odam na intervju za pasos,dali znae nekoj kako odi rabotava,pozz
Најверојатно имаш одобрение за постојан престој во Бг добиено чим имаш постојана лична карта.Зависи на кој основ си аплицирал дали натурализација со постојан престој или натурализација врз основа на произход.Ако одиш по основ натурализација со постојан престој треба да имаш најмалку 5 години одобрение за постојан престој и чекањето за одговор од интервјуто е 18 месеци а врз основа на произход треба да имаш уверение за бг произход издадено од ДАБЧ и чекањето за одговор од интервјуто е една година.На интервјуто ќе добиеш бројче кое ќе си го проверуваш на страницата на Министерство на Правосудие.Но сега со новата влада работите се искомплицираа бидејќи рокот од една година не се запазува ич,има луѓе кои чекаат по две години и немаат одговор и бараат документ кај што ќе докажеш дека имаш предок Бугарин.Среќно.

Последно уредено од модератор:
Член од
25 март 2014
Мислења
202
Поени од реакции
198
Како и да е, оваа ситуација не може да трае вечно. Секој ден се примаат по 60-70 нови апликации, бројот на нерешени случаи се натрупува, а законот бара да се донесе решение во рок од една година.
Најверојатно се чека, како што кажа Вигенин, да се донесе нова процедура, и по неа да се работи. Каква ке биде, поволна или не, ке видиме наскоро.

Член од
13 февруари 2008
Мислења
211
Поени од реакции
185
Каракачанов: Недоволни сме от това, че след 15-годишна практика в Б'лгарија този екип на министерството започна да изисква от хората от Македонија и от Западните покрајнини документи, че имат в'зходјашти роднини б'лгари. Всеки којто е зав'ршил средно образование, трјабва да си спомни урока за Освобождението на 3 март, за Санстефанска Б'лгарија. На този ден и Македонија, и Западните покрајнини са част от б'лгарската д'ржава. Всеки трјабва да си спомни и урока за Берлинскија договор, којто оставја отново Македонија и Тракија под турско робство. Всеки трјабва да знае, че след 1913 г. в Македонија не е имало б'лгарска администрација. Дотогава е имало училишта и черкви, които са издавали нјакакви б'лгарски документи. Кој да му издаде на един б'лгарин в Македонија подобен документ, след като преди 101 години е спрјала да функционира Б'лгарската екзархија? След 1945 г. в Македонија дори притежанието на б'лгарски вестник е основание да те вкарат в затвора. Сега, да искаш документ, удостоверјавашт произхода на твој в'зходјашт, е циниз'м и глупост. Г-жа минист'рката каза, че баба ј е от Битолја. Тогава ја питах дали пази нејното кр'штелно свидетелство. Каза, че го нјама. Да искаш подобен документ е прест'пление, заштото това означава отказ от досегашната политика, че в Македонија живее б'лгарско население. Кој е искал навремето удостоверение за б'лгарски произход от Кирил П'рличев, Гоце Делчев, Андреј Лјапчев, Симеон Радев и стотици хилјади б'лгари от Македонија, които идваха в свободна Б'лгарија и ставаха журналисти, дипломати, депутати, офицери или министри или като обикновени граждани градјаха нова Б'лгарија? Бјаха ми извадени аргументи за злоупотреби на албанци, които са станали б'лгарски граждани. Разбира се, че има.
Когато виждаш, че един човек идва от Македонија и е с име, част от б'лгарската именна система -името му е на ,,-ов" или на ,,-ски", всичко е јасно. Но ако се казва Ахмед или Халил, тогава започваш да му искаш подобни документи. Когато един човек ти говори на б'лгарски, макар и на диалект, естествено че е б'лгарин. Предложих на г-жа Златанова текст, којто облекчава нештата: .Данните, с които се доказва б'лгарски произход, може да са преки или косвени. Преки данни са данните за етническата принадлежност на лицето и на неговите в'зходјашти, записани в акта за раждане или в други лични документи. Косвени данни могат да б'дат именната система на лицето и на неговите в'зходјашти или данни за населените места, в които са родени." Решава се проблем'т.
http://barekov.com/Новини/-Каракачанов-Прест'пление-е-да-откажеш-паспорт-на-македонец-говорешт-б'лгарски_l.a_i.23098.html

Член од
25 март 2014
Мислења
202
Поени од реакции
198
Каракачанов: Недоволни сме от това, че след 15-годишна практика в Б'лгарија този екип на министерството започна да изисква от хората от Македонија и от Западните покрајнини документи, че имат в'зходјашти роднини б'лгари. Всеки којто е зав'ршил средно образование, трјабва да си спомни урока за Освобождението на 3 март, за Санстефанска Б'лгарија. На този ден и Македонија, и Западните покрајнини са част от б'лгарската д'ржава. Всеки трјабва да си спомни и урока за Берлинскија договор, којто оставја отново Македонија и Тракија под турско робство. Всеки трјабва да знае, че след 1913 г. в Македонија не е имало б'лгарска администрација. Дотогава е имало училишта и черкви, които са издавали нјакакви б'лгарски документи. Кој да му издаде на един б'лгарин в Македонија подобен документ, след като преди 101 години е спрјала да функционира Б'лгарската екзархија? След 1945 г. в Македонија дори притежанието на б'лгарски вестник е основание да те вкарат в затвора. Сега, да искаш документ, удостоверјавашт произхода на твој в'зходјашт, е циниз'м и глупост. Г-жа минист'рката каза, че баба ј е от Битолја. Тогава ја питах дали пази нејното кр'штелно свидетелство. Каза, че го нјама. Да искаш подобен документ е прест'пление, заштото това означава отказ от досегашната политика, че в Македонија живее б'лгарско население. Кој е искал навремето удостоверение за б'лгарски произход от Кирил П'рличев, Гоце Делчев, Андреј Лјапчев, Симеон Радев и стотици хилјади б'лгари от Македонија, които идваха в свободна Б'лгарија и ставаха журналисти, дипломати, депутати, офицери или министри или като обикновени граждани градјаха нова Б'лгарија? Бјаха ми извадени аргументи за злоупотреби на албанци, които са станали б'лгарски граждани. Разбира се, че има.
Когато виждаш, че един човек идва от Македонија и е с име, част от б'лгарската именна система -името му е на ,,-ов" или на ,,-ски", всичко е јасно. Но ако се казва Ахмед или Халил, тогава започваш да му искаш подобни документи. Когато един човек ти говори на б'лгарски, макар и на диалект, естествено че е б'лгарин. Предложих на г-жа Златанова текст, којто облекчава нештата: .Данните, с които се доказва б'лгарски произход, може да са преки или косвени. Преки данни са данните за етническата принадлежност на лицето и на неговите в'зходјашти, записани в акта за раждане или в други лични документи. Косвени данни могат да б'дат именната система на лицето и на неговите в'зходјашти или данни за населените места, в които са родени." Решава се проблем'т.
http://barekov.com/Новини/-Каракачанов-Прест'пление-е-да-откажеш-паспорт-на-македонец-говорешт-б'лгарски_l.a_i.23098.html
Проблемот е што Каракачанов е во опозиција, има 2% гласачи, и овие многу не го есапат. Сепак, и тоа е некаков притисок, тој е единствен што се залага за решавање на ова прашање.
Нови избори се решение, но тоа би траело со месеци, додека се направи нова влада, а и не е сигурно дека ќе се промени сегашнава.
Гледам дека немаат започнато со бројчиња од 2013 год., тоа е можеби добро, се чека нешто.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom