Заби и сѐ во врска со забите

• Креатор на темата Креатор на темата isabelle
  • Време на започнување Време на започнување
Пред месец дена ми а правеа двојката горе, пломба ставиа и толку, се беше ок до четвртокот вечерта тогаш почна да ме боле по малку, ај се успав станав сабајлето не ми помина. Вчера цел ден ме болеше, 9 вечерта се напив аналгин до 1 саат не ми помина и се успав некако. Сега станав и уште ме боле, не е некоа јака болка ама не е ни мала, средна некако ама без прекин.
Требаше уште вчера да отидам на заболекар ама јас глуп не отидив и денеска мислам дека не работат.

Ако може некој да ми каже зошто може да ме боле скоро направен заб и како да а намалам болката.

Забите кога се тазе направени ( следните неколку недели од правењето) најнормално е во моменти да болат, а болката посебно е голема кога ќе јадеш или пиеш нешто ептен ладно или топло. Причекај ќе помине...:)

Во таков случај да не поминува и постојана да е болката ќе си отидеш кај забарот и он/а ќе види што е работата, зошто те боли.... можеби не го исчистил доволно добро забот, па сега сеуште е расипан и боли :)

I know dat feel, али неам чаре. Отидов на "редовна" проверка и ми најдоа ситен кариес па пошто можел да се зголеми ми стаија пломба. Исто ме болеше многу и коа гризев поготово, отидов и ми кажаа излуштен ми бил првиот слој, не знам што, и не можело да се среди -.- И сеа едвај џвакам на левата страна.

Забите кога се тазе направени ( следните неколку недели од правењето) најнормално е во моменти да болат, а болката посебно е голема кога ќе јадеш или пиеш нешто ептен ладно или топло. Причекај ќе помине...:)

Во таков случај да не поминува и постојана да е болката ќе си отидеш кај забарот и он/а ќе види што е работата, зошто те боли.... можеби не го исчистил доволно добро забот, па сега сеуште е расипан и боли :)

Сум немал до сега ваков проблем. Е може да е второто оти еве втор ден не поминува.

I know dat feel, али неам чаре. Отидов на "редовна" проверка и ми најдоа ситен кариес па пошто можел да се зголеми ми стаија пломба. Исто ме болеше многу и коа гризев поготово, отидов и ми кажаа излуштен ми бил првиот слој, не знам што, и не можело да се среди -.- И сеа едвај џвакам на левата страна.

Кај тебе сигурно е 5ка/6ка ама кај мене двојката е...ако има некој посериозен проблем сум наебал оти нели двојката е па одма се гледа.
Мислам сега зошто може да ме боле оти направен е забот, да не е направен ајде друга работа е тоа ама вака...

Сега почнаа да ме болат забите ама само на едната страна доле и горе, некако како здрвена да ми е велицата на едната страна, шо е работата? :confused:

Пред 2 месеци ставив порцелански (цирконија) преден заб и имам проблем со непцето. Проблемот е што е подкренато и подсинато од другиот заб, докторката рече дека ќе се спушти, но еве после 2 месеци го имам истиот проблем. Некој дане имал сличен проблем, некое чаре, маст дане има? Фала однапред...

Аwww, кој се бламира вака, секако дека може да се среди што и да е. Ваљда нејќе да се замара матичниот. Оди на second opinion :D[DOUBLEPOST=1396472993][/DOUBLEPOST]
Пред 2 месеци ставив порцелански (цирконија) преден заб и имам проблем со непцето. Проблемот е што е подкренато и подсинато од другиот заб, докторката рече дека ќе се спушти, но еве после 2 месеци го имам истиот проблем. Некој дане имал сличен проблем, некое чаре, маст дане има? Фала однапред...
Ова е веќе специјалистички проблем, оди кажи и дека не се спушта или оди смени ја, прашај друг, оти некња на татко ми му дојде еден што исто го излажале нешто за мостови, некоја банална глупост, го препрати татко ми кај друг специјалист и средиле. Мој совет ви е увек да барате второ мислење зошто колку што има добри забари толку има и од „Мала речица завршени“.

У пичку матер како не студирав ова, ептен е крш кај нас здравствово иначе пола колеги на суд ќе беа :pos:

Сега почнаа да ме болат забите ама само на едната страна доле и горе, некако како здрвена да ми е велицата на едната страна, шо е работата? :confused:

Ај зиини да видам...ааааа...е така погоре глава на светло малце...хммм....нишо немаш!? Ако те заболи многу дој пак....иначе ништо, немај гајле пролазно е тоа...

Иначе на моиве не им се притресувам многу, им мавам четка на сабајле и навечер обавезно и то....Бели се сијат :icon_mrgr: и немам досега расипан зуБ, немој случајно да ме кобите, ќе знам од кај е

Три заби ми се сјебани, од пијана работа на 3 наврати у последниве година дена ги имам удрено. Неприметливо е, нема никаква разлика вака, али пошто ми е на предните ги осеќам така нееднакво и неубаво. Значи малце ми се потскршанати на врвот, им фали мало делче. Па дали може некако да се среди, пломби некакви и што пари би коштало.

osejkam strasna bolka kako klukanje na zabot.. v apetika mi dadoja nurofen + dali se dobri ovie ili imat nekoj pubaj za privremeno da mi spadnit zabobolkata?

Откога почнав да пушам почнаа да ми се појавуваат кафеави флеки на зубите, не ме боли, можат да се истругаат (не се длабоки) со игла. Знае ли некој како се викаат флекиве, и дали мора да идам на забар за да ми ги опраи?

На рабовите од забите ми се појавија како зелено кафеави флеки, додека пак на долната двојка, тројка и четворка се ептен изразени ..... личат како со спреј да е прскано кај долниве заби. Не пушам цигари....... од што може да е? :)

Само што се вратив од заболекар.
Ми го исшмиргла забот и ми стави лек. Прашањето ми е после колку часа, можам да јадам? Саат време?
И да... анестезија колку време трае? Затоа што не можам цела десна страна да ја контролирам.
Шушкам кога зборувам. Преку петпати ми имаат ставано анестезија за заб, ама никако да научам. :tapp:

Само што се вратив од заболекар.
Ми го исшмиргла забот и ми стави лек. Прашањето ми е после колку часа, можам да јадам? Саат време?
И да... анестезија колку време трае? Затоа што не можам цела десна страна да ја контролирам.
Шушкам кога зборувам. Преку петпати ми имаат ставано анестезија за заб, ама никако да научам. :tapp:
Кога ми ставале пломба знам дека ми викале одма можам да јадам, а кога ми ставале лек знам дека ми викале после 2 саати.
А што се однесува до анастезијата.... незнам.... би требало и тоа за некои си сат ипол, два да попушта.... :)

На рабовите од забите ми се појавија како зелено кафеави флеки, додека пак на долната двојка, тројка и четворка се ептен изразени ..... личат како со спреј да е прскано кај долниве заби. Не пушам цигари....... од што може да е? :)
Од јадење премногу благо:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom