[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

• Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување
Похована зденка... тоа мора да се проба (y)

Похована зденка... тоа мора да се проба (y)
Ииииии! Каков грев си направил, трк право во кафана! Ова три попа да те пеат нема да те исперат :icon_mrgr:

Не е преземено од интернет, би сакала да ти докажам ама не знам како :) Цел ден правев вчера, често правиме по дома. :)
Инаку за даски, мајка ми е мераклика па имаме неколку по дома.
Покани ме, ќе дојдам со задоволство.

Како победник од минатиот натпревар, оваа недела предлагам да готвиме Топено Сирење.
Варијации на рецептот има многу, но основните состојки се:
  • доматен сос
  • фета сирење
  • мек кашкавал
  • бешамел сос
    • опционално: мелено месо, сувомеснато, печурки
Доколку немате земјена тава може да приготвите во што имате.
Искористете ја вашата имагинација и изненадете некој!
Може да биде и мезе и главно јадење и се служи топло. ;)
@Олимпија
P8132952.JPG

Последно уредено од модератор:
Како победник од минатиот натпревар, оваа недела предлагам да готвиме Топено Сирење.
Варијации на рецептот има многу, но основните состојки се:
  • доматен сос
  • фета сирење
  • мек кашкавал
  • бешамел сос
    • опционално: мелено месо, сувомеснато, печурки
Доколку немате земјена тава може да приготвите во што имате.
Искористете ја вашата имагинација и изненадете некој!
Може да биде и мезе и главно јадење и се служи топло. ;)
@Олимпија
P8132952.JPG
Ај за ова малку подетален рецепт за како се прави, сум јадел надвор, би било јако дома да се спреми :)

Ај за ова малку подетален рецепт за како се прави, сум јадел надвор, би било јако дома да се спреми :)
Во тоа е финтата рики, мајка ми го прават со пиперки и уште нешто,други на друг начин... Имаш слобода што било да туриш (во разумни граници), но кашкавалот да е "херојот" во јадењево.

Во тоа е финтата рики, мајка ми го прават со пиперки и уште нешто,други на друг начин... Имаш слобода што било да туриш (во разумни граници), но кашкавалот да е "херојот" во јадењево.
Море, не прашувам тоа. Како се приготвува ова, не состојки :D

Тенко исечен леб, намачкан со путер и зачини... Потоа слој печурки...

257pogh.jpg

После печурките иде слој зденка, младо кромидче, и чоризо колбас... Во релна печење 5-6 минути.

На сликата подоле зеленото со семчиња е јајце матено со авокадо (затоа зелената боја) и француски сенф...

fk041y.jpg

Фета сирење.....

2dky2ix.jpg

За крај тенко исецкано патлиџанче и рендан кашкавал.... Малку бибер и малку оригано...

n6qlux.jpg

И јас се обидов. :D
Aj како и секогаш, да пишам прво рецептата. :icon_lol:
На ќерамичките садови, намачкав масло. Потоа ставив од фета сирењето, онака од прилика. Потоа кисело млеко. (се обидов со бешамел сосот, ама не сакав да ризикувам, не знаев дали добро сум го напрвила, затоа што по вкус не беше нешто нај-нај) Мали коцкички свински врат, па растителен кашкавал.
IMG_0191.JPG
Потоа во еден сад посебно измешав едно тегличе салце, 1 лажица масло, 1 чешне лук и зачини (оригано, кари, црвен и црн (б/п)ипер, ким, вегета, буковец).
IMG_0192.JPG
Наредно ставив исецкани јајца и одозгора повторно кисело млеко. Пилешка салама и расителен кашкавал. Зачини (повторно истите), кечап и посен мајонез.
IMG_0193.JPG
Се печеше некое време на 300 степени и го изедовме. :D
Еве го крајниот резултат. :D
IMG_0194.JPG
Малку поблиску.
IMG_0212.JPG
Ааааам. :D
IMG_0205.JPG
IMG_0208.JPG

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom