Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Убаво разбирам, поентата била да се постигне “божјо чудо„, дали вистинито или лажно, можам само да претпоставувам затоа што нема докази дека тоа не било така, но и од друга страна нема докази дека тоа било така. Затоа можеме да претпоставуваме. За мене религиозните книги не значат буквално ништо, но ако за некои значат, тогаш мене не ми останува ништо повеќе освен да ги испочитувам нивните мислења.
Поента не е соодветен збор. Ако алудираш на тоа како трик, а не на исполнување на пророштвото тогаш можам само да не се согласам со тебе. Доказ како потврда за апсолутна вистина за било што нема. Има вера во некаков доказ.
Ако ги почитуваш другите тогаш и самиот себеси се почитуваш(y)

Поента не е соодветен збор. Ако алудираш на тоа како трик, а не на исполнување на пророштвото тогаш можам само да не се согласам со тебе. Доказ како потврда за апсолутна вистина за било што нема. Има вера во некаков доказ.
Ако ги почитуваш другите тогаш и самиот себеси се почитуваш(y)
Зошто тогаш се нарекува верување? Зар тоа не е чуство?

А што ако лицето што ја шири има искрени чуства кон бог и мисли дека е поспособен и подобар од некои свештеници кои работат во рамките на дозволенито!? Можеби од Х причини не можел да стане свештеник! Мислиш ли дека би можел да се разгледа детално неговиот случај пред да се осуди на симонија? Секој заслужува втора шанса.

Под „симонија„ со подразбира стекнување положба „свештеник„ со нејзино плаќање/купување. Таквиот начин на биднување свештеник не е согласен со учењето од Црквата, каде свештеник се станува со ракоположување и со претходна квалификација, на пример, соодветно образование и со поминување на почетната „чирачка„ позиција од „ѓакон„.

Оној кој сака да ја купи позицијата „свештеник„ може да се гледа себе си во идеализирана состојба, но ако не е ракоположен, не може да стане свештеник.
Црквата е факторот кој одредува дали некој поединец е достоен или не е достоен за таа улога во Црквата, а не личното идеализирање од кандидатот за свештеник.

Под „симонија„ со подразбира стекнување положба „свештеник„ со нејзино плаќање/купување. Таквиот начин на биднување свештеник не е согласен со учењето од Црквата, каде свештеник се станува со ракоположување и со претходна квалификација, на пример, соодветно образование и со поминување на почетната „чирачка„ позиција од „ѓакон„.

Оној кој сака да ја купи позицијата „свештеник„ може да се гледа себе си во идеализирана состојба, но ако не е ракоположен, не може да стане свештеник.
Добро, но мислев на некое мало место. Инаку да, тоа е симонија.
Но мојот пример се однесуваше повеќе на казната на свештеникот. Ќе биде ли тој потоа отфрлен или пак би му дале втора шанса? Доколку ти би имал ингеренции, како би постапил?

Dali toa znaci deka "tvorecot" ja posocil\naredil\odobril taa vojna ?
само старозаветниот бог наредувал војни и убиства, после то се сменил во карактерот се подсмирил (станал помудар) и веќе од пред 2000 години не е по војните

Ако мислиш на телесна/матријална војна не.Ако мислиш на духовна Да.
Ha...Interesno.... Znaci spored "tvorecot" vitezite mesto da im peat crkovni pesni na nevernicite oni mecot u raka i pokolj...I ti sea kako svesteno lice gordo go nosish avatarot ...im propagiras mir i blagosostojba na vernicite na formov ...:facepalm:

само старозаветниот бог наредувал војни и убиства, после то се сменил во карактерот се подсмирил (станал помудар) и веќе од пред 2000 години не е по војните

You mean successfully updated the "old" version ?

Ha...Interesno.... Znaci spored "tvorecot" vitezite mesto da im peat crkovni pesni na nevernicite oni mecot u raka i pokolj...I ti sea kako svesteno lice gordo go nosish avatarot ...im propagiras mir i blagosostojba na vernicite na formov ...:facepalm:

Секој Христијанин има свој меч.Како ти сега што се фаќаш за мечот а не знаеш дека тој е со две острици.
Само кој како ќе со го разбере со своето мозоче а од самиот човек благодарност на својата волја зависи дали ќе го погуби или ќе го заштити а и не мислам да се мачам да ти објаснувам зошто гледам одамна си решил да се вачаш занего.

Секој Христијанин има свој меч.Како ти сега што се фаќаш за мечот а не знаеш дека тој е со две острици.
Само кој како ќе со го разбере со своето мозоче а од самиот човек благодарност на својата волја зависи дали ќе го погуби или ќе го заштити а и не мислам да се мачам да ти објаснувам зошто гледам одамна си решил да се вачаш занего.
Interesno ....Koga snemuvate argumenti ili ne vi odgovora diskusijata i ti i drugarti miki pocinjate da recitirate poezija...isti kalap ste... hrisitijanksi dee...

Eve vo stilot na tvojot odgovor....

Nadvor sveti sonceto...Sonceto ima i topla i ladna strana...Zavisi kako si oblecen ke doznaes dali ti e ladno ili toplo...Nemam namera da ti objasnivam koja e ladnata a koja e toplata strana a te gledam se trudis da se "вачаш занего".

Да, лошиот бог остана со евреите а новиот современ глобален сеопшт незаинтересиран, не се меша во ништо дури и алатките на стариот бог (војна, глад, болести, катастрофи) не се негови туку или надвор од негова вољ настануваат или сега се дело на “оној одоздоле...“

Значи, никој незнае колку точно се вратени од денационализација (пазар со државата) и сонмителни зделки со Изгрев. Ок, ти ми споредуваш 3-4 члена од црквата со целата Црква, значи генерализирање на работите. Ако Стефан енд ко (кои малку се плеткаат и со вашите кабалисти) ви се пример за селски парохиски свештеници кои се останатите 99,9% тогаш ви е јасна намерата да кудите и трубите безврска. Значи пак, од шупље у празно, да се тролае битно.
Не е поентата колку е вратено со денационализација, поентата е дека се се прави обратно од тоа што се проповеда, а таквите акти си имаат име - лицемерие!
Ти можеш до утре да плукаш и да напаѓаш по нас, џабе ти е! Тоа нема да ја испере гнилоста која ја браниш!
Факт е дека сите попови тарифираат обреди, а факт се и цитатите што ги посочив, цитати кои најстрого го забрануваат тоа! На глава да дубиш, тоа неможеш да го игнорираш![DOUBLEPOST=1394663126][/DOUBLEPOST]
Зошто треба да веруваш во патот на другите, ти треба да веруваш во својот пат. Штом имаш потреба да веруваш во туѓи патишта значи нешто не е во ред со твојот пат се сомневаш нешто.
Во однос на тоа какви се другите како ти ги гледаш- Лука: 6:41 А зошто ја гледаш раската во окото на својот брат, а не ја забележуваш гредата во своето око?
Каде виде во мојот пост дека треба да верувам во патот на другите? Зошто ми ги испревртуваш зборовите? Поентата ми беше дека ако некому делува одредена пракса, незначи дека таа ќе делува за сите подеднакво! Што значи, на твоето прашање - "Дали ако видиш дека некој ги практикува пораките од евангелијата, ќе поверуваш?" - Одговорот гласеше: "Ќе поверувам дека тие пораки делуваат за тој што живее според нив, но не и за сите луѓе општо".

Последно уредено:
Добро, но мислев на некое мало место. Инаку да, тоа е симонија.
Но мојот пример се однесуваше повеќе на казната на свештеникот. Ќе биде ли тој потоа отфрлен или пак би му дале втора шанса? Доколку ти би имал ингеренции, како би постапил?

Одлучувањето и решавањето за одредени случаи со свештеници не го чини поединец, јас понајмалку, туку го чини самата Црква/заедница, која носи одлуки, согласно веќе воспоставените правила во самата Црква.[DOUBLEPOST=1394695856][/DOUBLEPOST]
Interesno ....Koga snemuvate argumenti ili ne vi odgovora diskusijata i ti i drugarti miki pocinjate da recitirate poezija...isti kalap ste... hrisitijanksi dee...

Eve vo stilot na tvojot odgovor....

Nadvor sveti sonceto...Sonceto ima i topla i ladna strana...Zavisi kako si oblecen ke doznaes dali ti e ladno ili toplo...Nemam namera da ti objasnivam koja e ladnata a koja e toplata strana a te gledam se trudis da se "вачаш занего".

SuBZerO,

ш‘о е проблемо‘?
Кои се Твоите аргументи?

Значи ќе го дадеш без разлика дали ќе огладнеш потоа или не и без разлика дали е муслиман или не. И јас би постапил така.
Но не затоа што е рисјански гест туку затоа што е човечки гест.
Инаку те прашав затоа што ми кажа да напишам нешто свое и нешто на кое никогаш не сум се сетил, па еве се сетив да те прашам и да утврдам дали си исломомрзец или не. Да утврдам дали си човек или не.
Сеуште испитувам, заклучокот секако ќе го изведам на крај. (прашањата се во контекст со религијата).;)[DOUBLEPOST=1394620424][/DOUBLEPOST]
А ако не си гладен?
E тогаш зависи како сум расположен ако сум нервозен упм ако сум весел можда и ке му дам мегутоа пак тоа нема везе дали е муслиман или христијњан и за едниот и за другиот е исто јас ги делам лигето на фамилија и се друго ако не си ми фамилија дали си будист муслиман или христијан што знам друго си ми исто

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom