Прашања за Исламот III

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Па затоа реков,на хартија такви има колку сакаш.
Јас лично живеам во таква држава,а во пракса живеам во држава во која самата држава прави цркви на плоштад.
За жал повторно ја извртуваш вистината, како и во другите случаи.
Нашата држава, на чело со "патриотите", по кој знае кој пат им удоволи на вехабиите кои се окотија во чаршија под капата на Изет Меџити и ја премести црквата од плоштад. Одлучија таа да биде прилично далеку од местото каде што била порано. Ја тутнаа дури кај споменикон на Мајка Тереза, што е смешно, затоа што на некој кој нон-стоп ти прави злодела, бесмислено да му удоволуваш, постојано, е тотално без везе.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
За жал повторно ја извртуваш вистината, како и во другите случаи.
Нашата држава, на чело со "патриотите", по кој знае кој пат им удоволи на вехабиите кои се окотија во чаршија под капата на Изет Меџити и ја премести црквата од плоштад. Одлучија таа да биде прилично далеку од местото каде што била порано. Ја тутнаа дури кај споменикон на Мајка Тереза, што е смешно, затоа што на некој кој нон-стоп ти прави злодела, бесмислено да му удоволуваш, постојано, е тотално без везе.
Не е проблемот тоа,туку проблемот е што се прави од државни пари... а државата "одвоена" од религијата ;)

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Јас не реков дека Ирак и Иран имаат капацитет, туку дека ИСЛАМОТ има капацитет, прави разлика(иако не очекувам да правиш,99% од немуслиманите не ја прават оваа разлика).
Ирак и Иран не се шеријатски држави.
Божјите закони ја заштитуваат жената, да не рекламира делови за трактор во бикини, но сепак постојат луѓе на кои не им смета цел свет да им ја гледа мајката/ќерката/сестрата гола на телевизија па не ми е чудно што вака зборуваш.
Тоа си е посебна тема.
Скокање од еден екстрем во друг не е аргумент. Да не носиш бурка не значи гол на телевизија да се појавуваш.
Патем, знаеш што ми смета? Ограничување на правото на избор. Ако некој одлучи да се појави гол на телевизија, тоа е негова одлука и право. Ако некој одлучи во шамија да се завие од глава до пети, тоа е исто негово право. (освен во случаи како сликање за пасош и слична идентификација, тогаш покривањето е проблем)

Патем, имало ли во историјата пример на ‘вистинска‘ шеријатска држава?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Па затоа реков,на хартија такви има колку сакаш.
Јас лично живеам во таква држава,а во пракса живеам во држава во која самата држава прави цркви на плоштад.
Тоа тебе на секуларна држава ти личи??

Ги спречуваат многу фактори,прво однадвор па од внатре.
Муслиманите се казнети од Аллах затоа што не се држат до Куранот и суннетот,Аллах им/ни даде да бидеме понижени и потчинети на некакви си секуларни и демократски системи,за жал.[DOUBLEPOST=1394639849][/DOUBLEPOST]

Јас не реков дека Ирак и Иран имаат капацитет, туку дека ИСЛАМОТ има капацитет, прави разлика(иако не очекувам да правиш,99% од немуслиманите не ја прават оваа разлика).
Ирак и Иран не се шеријатски држави.
Божјите закони ја заштитуваат жената, да не рекламира делови за трактор во бикини, но сепак постојат луѓе на кои не им смета цел свет да им ја гледа мајката/ќерката/сестрата гола на телевизија па не ми е чудно што вака зборуваш.
Тоа си е посебна тема.
зошто е проблем некој сам за себе да одлучува? ако таа сака да се рекламира гола/полугола, кој сум јас или пак ти, или пак некој трет да и забранува. нејзино тело, нејзина одлука, нејзини последици или нејзини добивки.
тоа значи да се почитува човекот, индивидуата, желбата. ПОЧИТУВА е битниот збор во последната реченица
исламот не почитува ништо. единствено самио0т себе си, .... ако е воопшто можно куранот сам себе да се почитува. не ве почитува ни вас како верници, вие сте за него робови, слуги, некој на кој/кои не им е дадено правото да размислува самостално.
така да и мене не ми е чудно што вака зборуваш;)

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Скокање од еден екстрем во друг не е аргумент. Да не носиш бурка не значи гол на телевизија да се појавуваш.
Патем, знаеш што ми смета? Ограничување на правото на избор. Ако некој одлучи да се појави гол на телевизија, тоа е негова одлука и право. Ако некој одлучи во шамија да се завие од глава до пети, тоа е исто негово право. (освен во случаи како сликање за пасош и слична идентификација, тогаш покривањето е проблем)

Патем, имало ли во историјата пример на ‘вистинска‘ шеријатска држава?
Правото на избор во секуларните држави е ограничено одамна,па само на хартија стои право на избор а во пракса е право на соблекување,систем во кој се губат моралните вредности.
Па така,не е проблем на училиште да заминеш и гол,но ако ставиш хиџаб(исламска облека) ти забрануваат, или во најмала рака ти вршат притисок или трпиш навреди.
и каде е тука правото на избор?
како што реков,имаш право само да се соблечеш.
Во шеријатска држава се внимава на исламските принципи и на колективот,заедницата,па така како што многу пати имам кажано: Ако играш за барселона, ќе го носиш дресот од барселона,не можеш во дрес од реал да излезеш на утакмица :)[DOUBLEPOST=1394645610][/DOUBLEPOST]
зошто е проблем некој сам за себе да одлучува? ако таа сака да се рекламира гола/полугола, кој сум јас или пак ти, или пак некој трет да и забранува. нејзино тело, нејзина одлука, нејзини последици или нејзини добивки.
тоа значи да се почитува човекот, индивидуата, желбата. ПОЧИТУВА е битниот збор во последната реченица
исламот не почитува ништо. единствено самио0т себе си, .... ако е воопшто можно куранот сам себе да се почитува. не ве почитува ни вас како верници, вие сте за него робови, слуги, некој на кој/кои не им е дадено правото да размислува самостално.
така да и мене не ми е чудно што вака зборуваш;)
Еден исламски учењак рекол убави зборови:
"Човекот е створен да биде роб,па ако не биде роб на Створителот ќе биде роб на створенијата"
И тоа е така,ако не му се покоруваш Вистинскиот и Единствен Створител на небесата и земјата, твои богови ќе бидат парите,жените,колите,шефот од работа,вмро,сдсм итн итн,а никој од овие нема да може да ти помогне. :)

Последно уредено:
Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Правото на избор во секуларните држави е ограничено одамна,па само на хартија стои право на избор а во пракса е право на соблекување,систем во кој се губат моралните вредности.
Па така,не е проблем на училиште да заминеш и гол,но ако ставиш хиџаб(исламска облека) ти забрануваат, или во најмала рака ти вршат притисок или трпиш навреди.
и каде е тука правото на избор?
како што реков,имаш право само да се соблечеш.
Во шеријатска држава се внимава на исламските принципи и на колективот,заедницата,па така како што многу пати имам кажано: Ако играш за барселона, ќе го носиш дресот од барселона,не можеш во дрес од реал да излезеш на утакмица :)
За волја на вистината, илегално е да се појавиш гол на јавно место, додека е сосема легално да се појавиш во хиџаб/бурка. Дали некој ќе те навредува за твојот избор не го менува фактот дека ти е овозможен слободен избор.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
За волја на вистината, илегално е да се појавиш гол на јавно место, додека е сосема легално да се појавиш во хиџаб/бурка. Дали некој ќе те навредува за твојот избор не го менува фактот дека ти е овозможен слободен избор.
Ете сега очекувам од овие либералите да го оспоруваат овој закон,за да почнат да се појавуваат голи на јавно место. :D
Ти реков еднаш а ти сфати како сакаш: Ако потпишеш за Барселона, ќе го носиш и дресот ;)

Во шеријатска држава Исламските принципи се на прво место,па потоа колективот/заедницата и тоа е клуч на успехот на овој и оној свет.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Ти реков еднаш а ти сфати како сакаш: Ако потпишеш за Барселона, ќе го носиш и дресот ;)
Да, само што тие што се родиле во шеријатска држава не избрале да се родат таму, или со со други зборови не потпишале за Барселона, а се принудени да го носат нејзиниот дрес.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Да, само што тие што се родиле во шеријатска држава не избрале да се родат таму, или со со други зборови не потпишале за Барселона, а се принудени да го носат нејзиниот дрес.
Не си избрала ни да се родиш во Македонија па ете.. :)

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Не си избрала ни да се родиш во Македонија па ете.. :)
Да, само што јас имам целосна слобода да ја напуштам Македонија кога сакам, никој нема да ме каменува или да ми фрли киселина во лице заради тоа.
Дали рандом девојка од Саудиска Арабија ја има истата можност? Нормално дека не, не смее ни до продавница да оди без согласност од маж/татко/брат, а камоли во друга држава.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
A od kade ti znaes kako e da zivees vo serijatska drzava ? Od citanje knigi ?

Член од
26 декември 2011
Мислења
448
Поени од реакции
278
како тоа не си среќен кога све што користиш е од каури изислено...сакаш да возиш црн БМВ со затемнати џамој,сакаш да користиш нет,се е тоа каурско ...како не си среќен

Kajgana Shop

На врв Bottom