Прашање за Христијанството III

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Добро е штом правиш разлика, потенцирај ја многу е важно, затоа што разликата е голема.
Секој што се богати нечесно(попови, лекари, директори, политичари..)ќе одговара за тие дела. Свештениците и тие треба да живеат од нешто и тие имаат потреби како сите останати. Има една разлика само а тоа е дека свештениците треба да служат за пример, не дека кога би служеле за пример верата во Бога кај тој што не верува би дошла. Еве ти на пример би поверувал во патот што го покажува Христијанството ако поповите се за пример?[DOUBLEPOST=1394562417][/DOUBLEPOST]
Кога ќе поверуваш шансата ќе биде 100-0(y)
Пријателе ти сигурно не го разбра мојот пост.Еве вака посликовито ќе ти објаснам:Доаѓаат двајца луѓе кај мене,едниот е астронаут,а другиот свештеник.Првиот ми носи редок камен што го нема на Земјата и ми вели дека тоа е камен од Месечината.Другиот ми вели оваа Света Книга е напишана од Бог.Колкава е веројатноста на нивните сведочења?За првиот случај постои вистинитост на изјавата бидејќи во 1969 година се донесени навистина такви камења,и со помош на институција непосредно јас можам тоа да го испитам дали навистина тој камен е од Месечината или е лажен.Додека за вториот случај ниту постои потврда за да се докаже вистинитоста на изјавата,ниту постои човек или институција надвор од Црквата која може тоа да го потврди.Значи шпекулацијата,секогаш останува шпекулација.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.202
Пријателе ти сигурно не го разбра мојот пост.Еве вака посликовито ќе ти објаснам:Доаѓаат двајца луѓе кај мене,едниот е астронаут,а другиот свештеник.Првиот ми носи редок камен што го нема на Земјата и ми вели дека тоа е камен од Месечината.Другиот ми вели оваа Света Книга е напишана од Бог.Колкава е веројатноста на нивните сведочења?За првиот случај постои вистинитост на изјавата бидејќи во 1969 година се донесени навистина такви камења,и со помош на институција непосредно јас можам тоа да го испитам дали навистина тој камен е од Месечината или е лажен.Додека за вториот случај ниту постои потврда за да се докаже вистинитоста на изјавата,ниту постои човек или институција надвор од Црквата која може тоа да го потврди.Значи шпекулацијата,секогаш останува шпекулација.
Навистина се донесени, испитуваш дали се навистина?Штом веилиш навистина зошто испитуваш? Велиш навистина биле таму и знамето го туриле дури се веело,:vozbud:
Вториот случај ќе го потврдиш многу лесно но, прво треба да поверуваш во Божјото постоење.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Навистина се донесени, испитуваш дали се навистина?Штом веилиш навистина зошто испитуваш? Велиш навистина биле таму и знамето го туриле дури се веело,:vozbud:
Вториот случај ќе го потврдиш многу лесно но, прво треба да поверуваш во Божјото постоење.
Доказот се проверува,а додека верата не може да се провери бидејќи за неа не постои никаков доказ.Добро еве ти веруваш,со што ќе ми докажеш дека во тоа што ти веруваш е навистина така.Сета твоја вера е изградена само на една книга,надвор од нејзе не постои никаков доказ.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Како што ТИ поверува во Один, Зевс, Кришна, Сварог, Алах.....???

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ако поверуваш во Божјото постоење ќе ти биде сосема прифатливо и возможно воскресението на неговиот син. Вака без вера во Бога нема како да поверуваш дури и на нај убавите и нај објаснителните збориви.
Исус не создал армија луѓе кои кои ја оправдале довербата,туку го исполни пророштвото, ја врати надежта, ги поттикна луѓето на сострадание...
Случајност нема има Божја промисла.
Добро, а ти како верник како го прифаќаш тоа? Како го сфаќаш воскресението?
Јас мислам дека тоа се празни зборови. Чим пештерата била празна, можноста да не го погребале телото во истата е огромна, мислам и очигледна.[DOUBLEPOST=1394568125][/DOUBLEPOST]
Не е никаков проблем....

Еве, јас велам дека денес е 15 јули, а надвор е топло со температура од 45 степени.
Ти, што велиш?[DOUBLEPOST=1394525992][/DOUBLEPOST]

Дај просветли ме и кажи ми ја вистината, која не можам да ја видам...:sneaky:
:facepalm:
Колку научни докази ја разурнале кулата од религиозни предвидувања и мислења?
Некои сакале да бидат почитувани, да се направат попаменти дека демек ги знаеле одговорите по кои трагал човекот, и секако народот и до ден денес верува во истите, и најважната причина, да бидат побогати. Зошто? Мислам дека веќе го знаеш одговорот на ова прашање.
Ти можеш да ја видиш “светлината“, но не сакаш? Зошто? Затоа што полесно ти е да живееш во свет со својот бог.

Последно уредено:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
:facepalm:
Колку научни докази ја разурнале кулата од религиозни предвидувања и мислења?
.
Е колку де?....
Ми поставуваш прашање или сам себе се прашуваш?
Одговорот дека е?[DOUBLEPOST=1394569372][/DOUBLEPOST]
Ти можеш да ја видиш “светлината“, но не сакаш? Зошто? Затоа што полесно ти е да живееш во свет со својот бог.
Е зашто де?...[DOUBLEPOST=1394569803][/DOUBLEPOST]
Доказот се проверува,а додека верата не може да се провери бидејќи за неа не постои никаков доказ.
Ако доказот е потврда за одредна вистина, тогаш зашто би ги докажувал доказот?...:icon_lol:
А потоа ќе следи докажување на докажувањето на првиот доказ, така?....:icon_lol:

Еве, јас сум убеден дека Ти лично не можеш ништо да докажеш.

Што се тиче верата, доказ за верата е личниот духовен опит, а не акцелераторот од ЦЕРН.

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Хмммм, напросто сум зачуден со тоа што одредени „световњаци„ не се довопно „посветовени„ па бегаат дури и од она што Светот самиот го вели и го чини...

Човечката популација, очигледно е, се наголемува, и тука не е ништо чудно: така и сам Бог заповеда, велејќи „...плодете се и множете се...„. Плус, човечкиот род се наголемува не ради напредокот од медицината, туку ради променетиот светоглед.[DOUBLEPOST=1394230851][/DOUBLEPOST]
Првиот пасус е премногу поетичен за мене, јас не разбирам поезија.

Викаш Бог заповеда плодетесе и множетесе а иначе колку деца имале Адам и Ева док биле у рајот.
Бројноста на лугето не се зголемува поради медицината туку поради променетиот светоглед?????
Ај веке еднаш одлучи се поради што се зголемува бројноста на лугето.
Ако пред 100год. просечниот животен век бил околу 40год тој денес е околу 80год.
Ако пред 100год. просечно тогаш семејството имало 5-8деца денес е 1-2деца.[DOUBLEPOST=1394570600][/DOUBLEPOST]
Не: само Ти посочувам и поинаква вистина.[DOUBLEPOST=1394230925][/DOUBLEPOST]
Мики ти не ми требаш да ми ја кажеш вистината, јас сам ке ја откријам ти ми требаш да ми ги кажеш сувопарните податоци.
А ако ги изоставаш оние податоци што не ти се допагаат тогаш тоа не е вистина туку манипулација.
П.С. Тоа ти е исто како што денес Тодор Александров е херој на македонскиот народ, сите го изоставаат фактот дека он е одговорен за убиството на Даме Груев.[DOUBLEPOST=1394571255][/DOUBLEPOST]
Ме мрзи да барам и да Ти посочам линкови од таа тематика, а вакцинирањето не е критикувано од надри-лекари, туку од саглам и совесни лекари.[DOUBLEPOST=1394231017][/DOUBLEPOST]
За ова извини не ти објаснив што подразбирам под надри-лекари.
Не мислам на лекари кои лекуваат со билки и други природни лекарства, туку мислам на лекари кои имаат завршено медицина ама поради сакање на публицитет или нешто друго даваат изјави дека ова нечини а ова чини поради некоја глупа причина, а притоа не учествувале на ниту едно испитување од таков карактер за кое што тврдат дека се стручњаци.
Еве ке те прашам конкретно. Нагазуваш на ргосана шајка што бог знае колку седела на отворено и веројатноста дека ке добиеш тетанус ти е 99%, но од вакцината за тетанус која ке ти ја стават има веројатност од 0,01% дека ке паднеш во афилектичен шок и дека ке умреш. Што ке направиш.
ПС. Ова ти е истото што ти го викаш за вакцините, да постои можност ама е многу мала.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Е колку де?....
Ми поставуваш прашање или сам себе се прашуваш?
Одговорот дека е?[DOUBLEPOST=1394569372][/DOUBLEPOST]

Е зашто де?...[DOUBLEPOST=1394569803][/DOUBLEPOST]

Ако доказот е потврда за одредна вистина, тогаш зашто би ги докажувал доказот?...:icon_lol:
А потоа ќе следи докажување на докажувањето на првиот доказ, така?....:icon_lol:

Еве, јас сум убеден дека Ти лично не можеш ништо да докажеш.

Што се тиче верата, доказ за верата е личниот духовен опит, а не акцелераторот од ЦЕРН.
Ти поставувам тебе, но го одговорив затоа што, доколку тебе ти го поставев истото, ќе прочитав некоја навреда или нешто дрско како одговор. Ако мислиш поинаку, слободно леплицирај и напиши го своето мислење.
Одговорот на твоето прашање е „затоа што си ограничен„. Првите 2 немаат никаков контекст, ниту логика затоа не ти ги одговарам.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ти поставувам тебе, но го одговорив затоа што, доколку тебе ти го поставев истото, ќе прочитав некоја навреда или нешто дрско како одговор. Ако мислиш поинаку, слободно леплицирај и напиши го своето мислење.
Ова нема да го коментирам...[DOUBLEPOST=1394572112][/DOUBLEPOST]
Одговорот на твоето прашање е „затоа што си ограничен„. Првите 2 немаат никаков контекст, ниту логика затоа не ти ги одговарам.
Море, ме навреди: сум бил ограничен...:sneaky:

Ајде, посочи ми ја Твојата неограниченост. Ќе можеш? :sneaky:[DOUBLEPOST=1394572650][/DOUBLEPOST]
Првиот пасус е премногу поетичен за мене, јас не разбирам поезија.

Викаш Бог заповеда плодетесе и множетесе а иначе колку деца имале Адам и Ева док биле у рајот.
Бројноста на лугето не се зголемува поради медицината туку поради променетиот светоглед?????
Ај веке еднаш одлучи се поради што се зголемува бројноста на лугето.
Ако пред 100год. просечниот животен век бил околу 40год тој денес е околу 80год.
Ако пред 100год. просечно тогаш семејството имало 5-8деца денес е 1-2деца.[DOUBLEPOST=1394570600][/DOUBLEPOST]
.
Lord Raven.
од кога тоа статиситката стана вистина?

Тврдењата дека некад живееле 40 г. а сега 120 г. без притоа да се разгледаат и околностите за наводниот краток живот, се крајно наивни. Црквата има Светии кои доживувале длабока старост која „иде„ накај 1 век и тоа во времињата кога медицината била „ненапредна„.

Бројноста од луѓето се наголемува токму поради променетиот светоглед: од геоцентричен во хелиоцентричен. Тезата дека геоцентризмот се состои само во учењето дека Земјата е центар на Веселената е крајно наивна. Точно, Бог заповеда „...плодење и множење...„, а тоа се случува од кога има луѓе на Земјава, со тоа што историјата не памети демографска експлозија, која се случува од ренеансот па наваму, а особено од 19-от век, до кога постои баланс на морталитетот и наталитетот кај доренесансните народи.

Тоа што просечно семејство имало многу деца а денес дури едно-две, не е показател дека Божјата Заповед престанала да важи, туку е показател на бесмислицата од живеењето од „модерните„ луѓе, кои на прв план го поставуваат својот егоизам и хедонизам, а не волјата Божја.

Адам и Ева во Рајот немале деца,оти не ни имале толку долг престој во Рајот, во кој можеле да се намножат.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ова нема да го коментирам...[DOUBLEPOST=1394572112][/DOUBLEPOST]

Море, ме навреди: сум бил ограничен...:sneaky:

Ајде, посочи ми ја Твојата неограниченост. Ќе можеш? :sneaky:
Секако.
За разлика од тебе можам да читам што сакам (во контекст на религијата), да мислам дека некоја друга религија е подобра од Христијанството, дека е поубедлива, пореална, да посетам на пр. џамија, да влезам и да ја разгледам. Потоа, да ги отфрлам простите и ограницените размислувања на некои луѓе кои живееле пред 2000 години и да размислувам со својата глава. Едноставно пробувам да најдам одговори на прашањата преку научни докази, а не преку религиозните претпоставки. Ние целиот живот сме во потрага по одговори!
Еднаш те прашав. Би земал ли ти муслиманка за жена?
Не те навредив, сите верници се органичени. Некои повеќе, некои помалку.
Зошто да не го коментираш? Тоа е реалната слика или не? Ти реков, ако не мислиш како мене реплицирај ме.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Еве ти на пример би поверувал во патот што го покажува Христијанството ако поповите се за пример?
Би поверувал дека тоа е вистинскиот пат за нив, не и за мене.
Гледајќи што се случува во реалноста и читајќи ги пораките и упатствата во овие свети книги, само се потврдува мојот заклучок - Дека еден пат, еден систем, една метода, неможе да биде формула за духовност за сите луѓе, од проста причина што сите луѓе не се исти. Кога ќе се направи обид да се наметне тој пат, се добива тоа што може да го видиме во секојдневието - Лицемерие, испрани мозоци и изгубени души, кој талкаат по вистината водени од стравот и надежта.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Судската медицина нема улога на лекар на професионалните деформации, туку во правниот поредок.[DOUBLEPOST=1394231181][/DOUBLEPOST]
Овде изгледа не ти е познато со што се бави судска медицина (не само кај нас туку и во светот, не гледај само серии).
Имено секоја прерана смрт на новороденче ја испитува судска медицина т.е. прави аутопсија затоа и ти пишав дека треба твоето тврдење да го провериш во судска медицина.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Секако.
За разлика од тебе можам да читам што сакам (во контекст на религијата), да мислам дека некоја друга религија е подобра од Христијанството, дека е поубедлива, пореална, да посетам на пр. џамија, да влезам и да ја разгледам. Потоа, да ги отфрлам простите и ограницените размислувања на некои луѓе кои живееле пред 2000 години и да размислувам со својата глава. Едноставно пробувам да најдам одговори на прашањата преку научни докази, а не преку религиозните претпоставки. Ние целиот живот сме во потрага по одговори!
Еднаш те прашав. Би земал ли ти муслиманка за жена?
Не те навредив, сите верници се органичени. Некои повеќе, некои помалку.
Зошто да не го коментираш? Тоа е реалната слика или не? Ти реков, ако не мислиш како мене реплицирај ме.
Па секако дека не мислам како Тебе, а сеуште не гледам дека си неограничен, туку дека си ограничен, обидувајќи се со своја глава да стигнеш до вистини, кои некои попаметни глави од Твојата, одамна ги достигнале.

Мене не ми е забрането да влегувам во џамии, ниту ми е забрането да читнам нецрковна литература, ниту ми е забрането да мислам со своја глава, оти Бог токму за тоа и ја дал. Така, немам ограничувања, се‘ додека се движам во безбедни граници и мерката од мојата вера.

Муслиманка за жена не би земал, а и зашто би, кога имам избор. За верните е корисно и препорачливо да стапуваат во брак со ликови слични на себе, а не со иноверни, со кои немаат речиси ништо заедничко.

И конечно, дај пиши нешто кое е производ од Твоето мислење и истражување, а на кое никој до сега не се сетил...[DOUBLEPOST=1394573447][/DOUBLEPOST]
Овде изгледа не ти е познато со што се бави судска медицина (не само кај нас туку и во светот, не гледај само серии).
Имено секоја прерана смрт на новороденче ја испитува судска медицина т.е. прави аутопсија затоа и ти пишав дека треба твоето тврдење да го провериш во судска медицина.
Признавам: не ми е познато.
А не ми е ниту од интерес, иако самиот израз „судска медицина„ посочува за која цел таа постои.

Понајмалку се повикувам на серии, кои воопшто не ги гледам.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
- Затоа што не сме створени за смрт, туку за вечен живот.
- Во Рајот, крај Христа, никому не му е досадно.
- Контрадикции нема во верата: ако ги има, на тоа некој до сега би се сетил.
- Бесмрноста не ни е ветана на Земјава, туку на Небесата.
- Христос ја победи смртта, така што воскресна и го надмина нејзиното дејство.
Па според христијанството како и другите монотеистички вери тоа и го имаме затоа не гледам зошто медицината би губела време со тоа.
Да да само теши се дека не е досадно. Ако Ви е точна библијата 95% од научната јавност е у пеколот.
И други се сетиле и пишале не само сега туку и многу одамна.
И да еве дека уште не знаеш што сакаш бесмртност на земскиот живот или на небесата. Ова второто по дефоулт го имаш затоа си ми контрадикторен.
Како ја победи кога бил бесмртен од старт еве ти контрадикторност.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Па секако дека не мислам како Тебе, а сеуште не гледам дека си неограничен, туку дека си ограничен, обидувајќи се со своја глава да стигнеш до вистини, кои некои попаметни глави од Твојата, одамна ги достигнале.

Мене не ми е забрането да влегувам во џамии, ниту ми е забрането да читнам нецрковна литература, ниту ми е забрането да мислам со своја глава, оти Бог токму за тоа и ја дал. Така, немам ограничувања, се‘ додека се движам во безбедни граници и мерката од мојата вера.

Муслиманка за жена не би земал, а и зашто би, кога имам избор. За верните е корисно и препорачливо да стапуваат во брак со ликови слични на себе, а не со иноверни, со кои немаат речиси ништо заедничко.

И конечно, дај пиши нешто кое е производ од Твоето мислење и истражување, а на кое никој до сега не се сетил...
Добро, не викам дека немало, нема и не ќе има попаметни од мене. Ќе има луѓе многу попаменти од нас двајцата.
Но апостолите не биле тие. Они дале само претпоставки за нашите клучни прашања. Ни од далеку тие не се одговорите.
Си го прочитал Куранот? Веројатно, но прашањето е, дали си приметил нешто подобро и попаметно од мислењето на апостолите и на евреите?
Но и во Куранот не се покажани или искажани одговорите на прашањата по кои трагаме.
А зошто не би зел? Затоа што само религијата така ти кажува? Еве јас ќе ти кажам, би зел муслиманка, но не и албанка.

Kajgana Shop

На врв Bottom