- Член од
- 3 јуни 2013
- Мислења
- 1.944
- Поени од реакции
- 1.192
Пријателе ти сигурно не го разбра мојот пост.Еве вака посликовито ќе ти објаснам:Доаѓаат двајца луѓе кај мене,едниот е астронаут,а другиот свештеник.Првиот ми носи редок камен што го нема на Земјата и ми вели дека тоа е камен од Месечината.Другиот ми вели оваа Света Книга е напишана од Бог.Колкава е веројатноста на нивните сведочења?За првиот случај постои вистинитост на изјавата бидејќи во 1969 година се донесени навистина такви камења,и со помош на институција непосредно јас можам тоа да го испитам дали навистина тој камен е од Месечината или е лажен.Додека за вториот случај ниту постои потврда за да се докаже вистинитоста на изјавата,ниту постои човек или институција надвор од Црквата која може тоа да го потврди.Значи шпекулацијата,секогаш останува шпекулација.Добро е штом правиш разлика, потенцирај ја многу е важно, затоа што разликата е голема.
Секој што се богати нечесно(попови, лекари, директори, политичари..)ќе одговара за тие дела. Свештениците и тие треба да живеат од нешто и тие имаат потреби како сите останати. Има една разлика само а тоа е дека свештениците треба да служат за пример, не дека кога би служеле за пример верата во Бога кај тој што не верува би дошла. Еве ти на пример би поверувал во патот што го покажува Христијанството ако поповите се за пример?[DOUBLEPOST=1394562417][/DOUBLEPOST]
Кога ќе поверуваш шансата ќе биде 100-0