Бебиња и се за нив, грижа, играчки, поплаки, совети итн...

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954
јас имав количка, низ Струга беше супер покрај дрим покрај езеро широки тротоари за накај дома
голема беше двете ги возев во неа
низ Скопје не ги шетав во количка, ама затоа ги заспивав во неа, дење спиеа во количката место в кревет до година.
2 год се разлика, малото кога беше бебе имав и кенгур и уживавме, сега ме фаќа сафра за трето дете ама и страв од немање време да им заработам пари, или ако вложам време за пари дане немам време да им посветам па нема трето дете :)
I jas odam na treto, ama prvo da prkne vtorovo, a toa deka nema da ima vreme da zarabotime pari, ne go mislam...kako e gospod nikoj ne e. pa ke skratime malku na luks, a i vazno e kako ke se vospitaat, ako gi ostavis uste od mali da delat politika ova e moe, ona e moe...i da im ostavis..ke cekaat samo sto ke im ostavis, taka da...najverojatno uste dodeka se mali, ke imaat niva za rabotenje.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.923
Поени од реакции
41.896
Многу се три деца, не е само да ги имаш туку и да им се обезбедат подобри услови.
:D

Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Mnogu me interesira (bez lutenje posto ne mislam i ne sakam nikogo da navredam tuku samo prasam cisto informativno) ama vie sto planirate da imate po 3-4 deca, vo kolkavi kukji/stanevi ziveete? Aj za imanje/nemanje pari ke razberam, ke svrzes nekako kraj so kraj, megutoa za nemanje prostor i privatnost ne mozam da sfatam nikako.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954
Drugar se e relativno, sum videl luge sto ziveat vo dve sobi stan, imaat po 3 deca i site ziveat vo harmonija, ne im treba luksuz i ne se sporeduvaat so drugite, ziveat za licnata sreka, ti sekako si od Veles, ako e za prostor za ponatamu koga ke treba da se osamostojuvaat, dokolku gi naucis na razbiranje pomegu sebe, ke se dogovorat veruvaj mi, kaj mene vo blizina momentlano se prodava celo sosedstvo ima kugi i do 8000 evra, mislam deka najmal problem e stanbenoto prasanje, najvazno e da znaatt deka treba da se raboti i da se sozdava, a ne da sedat i da cekaat da im pruzis se i toa sto nemas, tuku toa sto imaat drugite da im bide postojano vo glava, i da ti kukaat, sega e vremeto za site tesko, nemastija e, no ne bilo sekogas vaka, i nema da bide sekogas vaka.

Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Не се согласувам со тебе. Да живеам како циган во 50 квадрата 5-6 души и да ми кажуваш за хармонија и мир се приказни за мали деца. Доколку го имаш ти тоа искусено т.е. 50 квадрата стан и 6 души во него тогаш ок, мегутоа ако само мислиш, гледаш и претпоставуваш дека тоа е така, епа не си во право. И не зборувам за луксуз да се разбереме. Луксуз е секое дете да ти оди на приватно школо, да имаш 4-5 автомобила, јахта и сл.а основна потреба е да имаш довлно место за живот. Не зборам за палати, ама барем 1 соба на секое дете, во најмала рака 1 соба за 2 деца и една спална за родителите, и една дневна (тоа ти се минимум 4 соби)..... Доколку едно дете сака да спие да го ставиш во една соба, другите две што сакаат да гледаат телевизија да ги ставиш во башка соба и да гледаат без да му сметаат на она што сака да спие, четвртото ако има за учење верувам дека нема да може да учи каде пто другите 2 гледаат телевизија или каде што она спие, така да 4 деца + 2 родитела и 2 соби некако не се совпага во никоја математика. А тек па да почнам за потребите на родителите, како сексуални така и психички/физички.....

И понатаму, замисли дека некое од тие деца ке треба да оди у школо т.е. сите ке одат мегута кога некое ке посака да викне неколку другари дома бидејки него ке го викаат нели, на гости, да пресипјат итн итн итн....

значи ова што дадов горе се крајно глупи и основни примери а тоа дека постојат некој хипици што ке се срекни во стан од 50 квадрата 5-6 души да, постојат, мегутоа тоа се многу малку, премногу, на 1 000 000 семејстава може да се само 1, ако не и помалку....

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Не се согласувам со тебе. Да живеам како циган во 50 квадрата 5-6 души и да ми кажуваш за хармонија и мир се приказни за мали деца. Доколку го имаш ти тоа искусено т.е. 50 квадрата стан и 6 души во него тогаш ок, мегутоа ако само мислиш, гледаш и претпоставуваш дека тоа е така, епа не си во право. И не зборувам за луксуз да се разбереме. Луксуз е секое дете да ти оди на приватно школо, да имаш 4-5 автомобила, јахта и сл.а основна потреба е да имаш довлно место за живот. Не зборам за палати, ама барем 1 соба на секое дете, во најмала рака 1 соба за 2 деца и една спална за родителите, и една дневна (тоа ти се минимум 4 соби)..... Доколку едно дете сака да спие да го ставиш во една соба, другите две што сакаат да гледаат телевизија да ги ставиш во башка соба и да гледаат без да му сметаат на она што сака да спие, четвртото ако има за учење верувам дека нема да може да учи каде пто другите 2 гледаат телевизија или каде што она спие, така да 4 деца + 2 родитела и 2 соби некако не се совпага во никоја математика. А тек па да почнам за потребите на родителите, како сексуални така и психички/физички.....

И понатаму, замисли дека некое од тие деца ке треба да оди у школо т.е. сите ке одат мегута кога некое ке посака да викне неколку другари дома бидејки него ке го викаат нели, на гости, да пресипјат итн итн итн....

значи ова што дадов горе се крајно глупи и основни примери а тоа дека постојат некој хипици што ке се срекни во стан од 50 квадрата 5-6 души да, постојат, мегутоа тоа се многу малку, премногу, на 1 000 000 семејстава може да се само 1, ако не и помалку....
Не знаеше дека луѓето живееле и во куќи???:eek:

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Каква количка бе. У раце! Се знае, на минимум 1.80 висина, и главата потпрана на рамо кај мене. Количката ми е најпропадната инвестиција бидејки го научив во раце цело време така да и ден денеска 16 кила кога тежи маме ми ебе кога не сака да оди пешки. Верувајте ми, ми се зацврстија сите мускули, и тоа прилично....
Едни роднини така го научија бебето цело време у раце додека беше мало,и сеа е година и 2-3 месеца мислам,остај го на земја ке си поигра 15-20 мин и ке почне да плаче за да го кренеш у раце.

Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
А ти прочита шо прашав јас најпрво, или желбата да се направиш мудар беше поголема од се друго? А?

Не знаеше дека луѓето живееле и во куќи???:eek:

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Mnogu me interesira (bez lutenje posto ne mislam i ne sakam nikogo da navredam tuku samo prasam cisto informativno) ama vie sto planirate da imate po 3-4 deca, vo kolkavi kukji/stanevi ziveete? Aj za imanje/nemanje pari ke razberam, ke svrzes nekako kraj so kraj, megutoa za nemanje prostor i privatnost ne mozam da sfatam nikako.
Епа тука ми е маката, ако успеам уште година две да се обезбедам со 40 000 месечно, тогаш ќе си родам уште едно, ако не успеам касно ќе биде за уште деца.
Не ме плаши само просторот, знам семејство со 5 ќерки што живееа во трособен стан пред да се омажат, и сите се ок како личности, значи ги изгледале ги воспитале и се.
Но ме плаши моментот ако е некое болно и да не можеш лекарства да му обезбедиш, едно лежење во болница над 3 години дете те чини можда 7 000 неделно. Или за храна, а за луксузи не. Немам потреба за луксузни предмети или настани.

Не сакам повеќедетно сиромашно семејство, сакам повеќедетно самостојно семејство

Член од
22 јули 2011
Мислења
248
Поени од реакции
267
За тие што си праат бајрам со умот дека 5 деца во 50 квадрати ќе чуваат ќе го цитирам законот за домување од Канада: Во една соба може да спијат максимум 2 деца ако се од исти пол. Значи за 5 деца треба да имаш 5 соби (по две у соба плус дневна и спална) . Коа ќе ми најде некој петособен стан од 50 квадрати да ми пише...

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
Додека се мали можеш да ги чуваш во една соба, ама кога ке пораснат шо ке правиш. Ке сакаат да си донесат дечко/девојка, друштво, кај ке ги ставиш!? За повекечлено семејство ти треба и простор и пари. Не е работава да живееш во луксуз, туку да имаш нормален живот. За да им обезбедиш нормален живот со основните барања на животот во денешно време требаат многу пари. Така да, ако немаш добри примања немој да правиш многу деца кои ке треба да ги лишиш од многу убавини заради немаштија. Сакаш да страдаат кога ке почнат да разбираат и кога ке гледаат како нивните другарчиња живеат и што имаат!? Не е исто во месецот да купиш два пара патики и три...

Член од
22 јули 2011
Мислења
248
Поени од реакции
267
За бебе трошок е ѓавол и пол:
Пелени 1500 денара,
Адаптирано млеко 10 кутии по 300 денара 3000 денари,
Просек дневно за храна рачунај 100 и тоа е 3000 денари,
Гардероба 1000-2000 месечно
Масти, лекарства, пудри, козметики, тури 500 денара месечно
Сума сумарум 10 илјадарки месечно ти требаат за да одржаваш дете од 0 до 3 години

Заборавив градинка или жена за чување ако треба да зимаш, градинка мислам 1500 беше, жена за чување од 8 до 10 илјади како ќе најдеш

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.923
Поени од реакции
41.896
До една година може да помине со 100 ден, ама потоа ќе сака да јаде кашички, овошни јогурти, банани, да пие густи сокови.
Трошокот по една година е 300 ден дневно плус облека и градинка. Епа размислите дали ќе сакате да имате 3 деца. :D

Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Уф колку мразам да давам пари за пелени маму им ебем. А оно меретно ко за инат само у нив моча и сере. Го ставаш на нокшир, седи пола саат и го креваш и нема ништо, го облекуваш и по 2 минути почнува да смрди, а он се испосрал. И у принци ко за инат, од 24 часа у денот 2-3 часа сум дома со него (додека да заспие) и тогаш ке ми се посере да морам јас да го менувам.

Kajgana Shop

На врв Bottom