Како се емигрира во Австралија и Нов Зеланд?

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Дали се барани дипломирани геодетски инженери во Австралија или Канада? :D

Член од
19 декември 2012
Мислења
20
Поени од реакции
1
^^^ мислам дека да, аус, а и како што гледам и по официјалните листи мислам дека и добро котираат, види си сам на скил листите најубаво...

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
^^^ мислам дека да, аус, а и како што гледам и по официјалните листи мислам дека и добро котираат, види си сам на скил листите најубаво...
немав време сабајле за гледање на тие листи, затоа само прашав, ке проверам покасно кога ке стигнам дома, фала за одговорот :D

Член од
31 мај 2013
Мислења
3
Поени од реакции
4
Objasnuvanje i trosoci na istata iselenicka aplikacija od istata licnost.

--------------------------------------------

Naravno da nije tajna... odgovori na pitanja su:

a/koji Skill govorimo
- Systems Analyst

b/koliko godina iskustva
- na vizi prijavljeno 3 godine; iako imam skoro 5, ali sam zaključila da mi se ne isplati čekati još par mjeseci zbog tih par bodova više te da mogu i bez toga skupiti dovoljno bodova, uz State sponsorship.

c/u koji State ste bili ponudjeni i gdje idete?
- prijavila sam State sponsorship za države South Australia i Victoria. Kako sam rekla, odgovor od SA je stigao dosta brzo, a budući da mi je u principu
bilo svejedno za koju od ove dvije države ću prijaviti 176 vizu, jer mi se podjednako sviđaju... ja sam to odmah prijavila.
Potvrda od Victorije je došla par tjedana kasnije. No, to onda više nije bilo relevantno jer je viza već bila in progress.

d/i na kraju sta sve najvise zanima "troskovi sta ce vas ili koliko vas ce sve skupa kostati....mislim da je to isto mnogo vazno.
- troškovi zaista nisu zanemarivi, uf.
Evo, redom:
IELTS - 1450 kuna
Academic transcript na engleskom od fakulteta - 180 kuna
ACS skill assessment - 400 AUD
176 viza - 2950 AUD
Ovjere, prijevodi i kopije svih potrebnih dokumenata - recimo nekih 1000-1500 kuna sve skupa; malo mi je teško procijeniti koliko je točno bilo
Liječnički - 1100 kuna + 300 kuna za DHL da ne čekam 3 tjedna duže

Znači, sve skupa oko 22500 kuna po tadašnjem tečaju. Sad bi bilo i malo skuplje s obzirom da je dolar oko 6 kuna, tad je bio oko 5,6.

Nemam ništa protiv odgovarati na pitanja ljudi koji su ozbiljni u svojim namjerama za vizu i rado ću pomoći ako mogu.
--- надополнето: 24 јануари 2012 во 03:46 ---

--------------------------------------------------------------------------

Od moe licno iskustvo mozam da zboram za iseluvanje vo Nov Zeland. Celata aplikacija ja napraviv sam. Bez advokat ili emigracionen agent. Procedurata traese negde godina i tri meseci. Odev na skilled employment resident visa. Trosokot bese nekade 2000 evra toa samo za aplikacijata zborime. Ako nekoj saka da odi vo NZ na toj nacin najdobro e da bide ozenet, so najmalku 2 godini rabotno iskustvo, negovite kvalifikacii da bidat na listata kako pozelni (bidejki dobivas bonus poeni) i da znaes angliski dosta dobro ( 6.5 IELTS za nositelot i 5 IELTS za sodruznikot). Ne e nesto mnogu komplikuvano da se aplicira, se se pravi online na web sajtot na emigration NZ, prevodi na dokumenti, potvrda na kvalifikaciite vo NZQA, polaganje angliski i adio otide vo NZ. Jas sum tuka veke 2 godini , nemav nikogo tuka i ne zazaliv ni 1 minuta zosto otidov. :))
[DOUBLEPOST=1393950267][/DOUBLEPOST]luge daj VE MOLAM kazete mi kako potocno barem ako nisto drugo da zapocnam procedura na stranata na NZmigration... koja opcija da ja izberam,sto se pravi najprvo i sl. ve molam vistina koj znae malku poveke okolu ova blagodaram

Член од
19 јуни 2012
Мислења
404
Поени од реакции
417
А какви се шансите со диплома по Електро-Енергетика за вработување во Австралија ? Дали е барана оваа струка ? И дали се признати нашиве факултети таму ? Позз :)

Jimmy

Организатор
Член од
26 мај 2006
Мислења
927
Поени од реакции
312
Некој да не знај ДАЛИ е призната дипломата од средно образование (стручна-ел.техничар за сметачка техника) во Австралија и на кое ниво на австралиското образование?

Член од
20 јули 2011
Мислења
576
Поени од реакции
203
Не го разбирам системот за имигрирање во Канада. Знам дека се добива 10 поени ако некој од Канада ти даде offer. Е сега колку поени ќе добијам од едукација? Имам завршено средно,Во Александрија една година како графички дизајнер и уште една година како веб дизајнер.

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Некој да не знај ДАЛИ е призната дипломата од средно образование (стручна-ел.техничар за сметачка техника) во Австралија и на кое ниво на австралиското образование?
Исто ко да не си учел. Ако одиш да емигрираш како Skilled migrant би ти требало високо обрзование и работно искуство за да собереш повеќе поени. Средното за жал не е ништо посебно.

Jimmy

Организатор
Член од
26 мај 2006
Мислења
927
Поени од реакции
312
Исто ко да не си учел. Ако одиш да емигрираш како Skilled migrant би ти требало високо обрзование и работно искуство за да собереш повеќе поени. Средното за жал не е ништо посебно.
Знам како е...само прашував да не носи и дипломата од средно некој поен. ;)
Мислам дека е на рамниште со TAFE IV степен, една другарка што учевме заедно ми имаше кажано, само не знам дали е сигурно така..а за проценка на дипломата во Австралија се плаќа 400 долари.

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Знам како е...само прашував да не носи и дипломата од средно некој поен. ;)
Мислам дека е на рамниште со TAFE IV степен, една другарка што учевме заедно ми имаше кажано, само не знам дали е сигурно така..а за проценка на дипломата во Австралија се плаќа 400 долари.
Всушност било кој степен од Тејф е повреден од средношколска диплома. Редоследот оди средно, степени 1-4, напредна диплома, универзитетски дипломи, магистерски итн. За повеќе детали изгуглај AQF (Australian Qualifications Framework) каде со редослед се излистани сите можни образовни квалификации. За жал средното не е многу вреднато што не значи дека не можеш на друг начин да дојдеш во Австралија ако тоа ти е целта. Има туристички, студентски визи (ако уште ти се учи), work and holiday, 457 тип визи (исто работнички), партнер визи...има многу начини зависи до поединечните околности. Не знам како оди процедурата за сите овие во детал за да ти помогнам. Знам само онака информативно, а да те лажам некој нема смисла.

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Ne znam za AU no vo NZ jas licno emigrirav so sredno elektro a strukata elektricar uste se naoga na listata na potrebni struki.
Za tie sto mislat deka e taka lesno sekako treba da se ima nekolku godini staz kako elektricar, sertificirana diploma I odlicno poznavanje angliski.[DOUBLEPOST=1394095293][/DOUBLEPOST]
Pogresna informacija, skoro polovina strukite za NZ, AU I Canada baraat samo sredno strucno skolo.[DOUBLEPOST=1394095806][/DOUBLEPOST]
[DOUBLEPOST=1393950267][/DOUBLEPOST]luge daj VE MOLAM kazete mi kako potocno barem ako nisto drugo da zapocnam procedura na stranata na NZmigration... koja opcija da ja izberam,sto se pravi najprvo i sl. ve molam vistina koj znae malku poveke okolu ova blagodaram
Kako prvo treba tvojata struka da bide na listata na potrebni, plus minimum dve godini staz plus minimum 6.5 IELTS angliski. Ako ovie gi imas sledno ti e da napravis sertificiranje na diplomite vo NZQA I sekako IELTS I da odis na oficijalniot sajt

http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/skilledmigrant/default.htm

se registriras I pravis aplikacija odnosno EOI (expression of interest), na sekoi dve nedeli vlecat kandidati I ako imas nad 125 poeni ke te izvlecat I ke ti dadat pokana da apliciras ITA (invitation to apply).

Ne e taka komplikuvano kako sto zvuci, koj ima sansi koi se opisani vo prviot red ne e loso da se proba.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2011
Мислења
576
Поени од реакции
203
Некој за моето прашање нека одговори pls.

Член од
31 август 2013
Мислења
149
Поени од реакции
338
Електричари се прилично барани во АУ (барем од она што знам). Имам познат кој работи како електричар, млад дечко, работи на пример 8 месеци, 4 шета после по светов. Веројатно е добро платено штом може така да тера. Од тука ако оди човек неопходно му е искуство, ретко кој сака да вработи некого што нема искуство, па да го обучува и сл. тоа му е трошење пари и време. Значи, собирај искуство, макар и за смешни пари да работиш.

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Некој за моето прашање нека одговори pls.
Ako sakas da emigriras za Canada imas dva nacina eden e tvojata struka da se naoga na lista na potrebni I vtorata e da imas rabotna ponuda. Ako tvojata struka se naoga na lista na potrebni ke treba da ja sertificiras diplomata I plus da imas staz vo taa struka, plus da imas visoka ocenka na IELTS.

So rabotna ponuda nemas potreba od gornite preduslovi no dobivas ne resident tuku rabotna viza I obicno se naoga rabotna ponuda za pomalite I poladnite mesta vo CA

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom