Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    735

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
USA pokazuva zabi samo na poslabite zemji od nea kako Iraq,Avganistan,Siria i takvite,dodeka pred Russia ili China ke kuti i ke gleda kako tele u sarena vrata.Ke proba preku zakani da gi udri i da im rece u stil ''sedete mirni,pojaki sme od vas,da ne pravime belji''.Koga toa nema da uspee ke proba ekonomski da udri.Arno ama,Russia ima dzoker u rakav vo gasot i Gazprom,prekinuvanje na dostavata na gas niz cela Evropa se dodeka kuckata narecena USA ne se izvini i ne sfati so kogo si ima rabota.Rusite se zaebani igraci,ne se plasat kako vo vremeto na studenata vojna.Deneska mi izgledaat dosta odlucno,sto od edna strana e dobro,a od druga mnogu loso.
Dobro e sto pokazuvaat koj e koj vo svetot i koj go drzi vrvot.Ne e USA kako sto mnogu mislat poradi napadite na zabataleni zemji kako Avganistan.Dodusa i vo tie zemji maka macat i pretrpuvaat golemi zagubi sto dovolno ukazuva na toa kolku gi biva za vojna so pospremna voena sila.Ke go izedat nemien.Loso e bidejki bas poradi toa dokazuvanje koj e koj vo svetot,moze da pukne i treta svetska vojna,pa da letaat nedaj boze atomski bombi vo sto jas licno ni malku ne veruvam i veruvam deka ke prevladee coveckiot razum i deka amerikancite ke sfatat deka vise ne se alfa i omega kako sto bea pred nekoe vreme.Neka si gi gledaat gubitnickite vojni vo arapskite zemji,neka go pustat Krim na Rusite bidejki toa e nivni del,znacaen del od ruskata istorija,a posle neka sednat na pregovaracka masa i neka ja uredat Ukraina taka sto ke im odgovara i na ednite i na drugite,poso Ukraincite ne se nimalku sposobni sami da resavaat za sebe i drzavata.

Член од
25 октомври 2012
Мислења
836
Поени од реакции
1.365
Тимошенко ја гледам на тв,да не беше она во салон за убавина не во затвор?Западните медиуми нели кажуваа дека е ''критично'' болна?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.524
Поени од реакции
27.342
Тимошенко ја гледам на тв,да не беше она во салон за убавина не во затвор?Западните медиуми нели кажуваа дека е ''критично'' болна?
Па дојде да се обрати на протсестантите во инвалидска количка, и рече дека оди да се опраи во Германија, пошто имале таму нови кичми инсталирале и сега е ко пушка.

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256
Меркелова инсистираше да се лекува во Германија, леџата и била партал.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Тимошенко е во амбасадата на САД во Киев. Бтв Американците донесоа специјална единица да ја “чувала“ амбасадата.

И напомена да не одите офтопик, ич не е убаво да се казнуваме.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Во Доњецк и Харков веќе неколку дена масовно се протестира и се заземаа зградете на собранијата, сеа ме интересира дали Русија ќе удри да ги земе и тие делови или ќе остане на стратешката цел - Крим.
Инаку, за мене овој Аксанов има харизма за претседател на Крим.
Како се позиционираше путин со својата војска се гледа дека следен чекор е инвазија на киев.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.590
Поени од реакции
5.188
Русите можеа уште порано да стигнат до Берлин ама не ;). Се свртеа кај Балканот па тек тогаш продолжуваат кон Берлин !( зборам за ВСВ )

Ќе го дадете газот и на русите !;)
Па несреќата на балканот е тоа што русите стигнаа први, и знаеме како стигнала до Берлин и Балканот, само после целосно капитулирање на германците можеа, тие битки што ги добија се заслуга на континуираното безкрајно повлекување а од друга страна германците држеа фронтови со целиот останат свет.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Se sitime.Ne site ama poveketo.Svesni li ste koi posledici moze da gi ima edna vojna.Gledam edni navivaat za Rusija,drugi za zapadot.Jas vaka bi rekol.
Kur me boli i za ednite i za drugite sakam da si ziveam i da si kuliram ubavo i mirno.A tie sto vojuvaat vojuvaat za resursi biznis ili prosto receno
PARI.A tuka edno 103% nie na forumov sme goli kucinja za site ovie.
Mir i ljubov i da ima da se napieme i da si ja naredime.

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
Па несреќата на балканот е тоа што русите стигнаа први, и знаеме како стигнала до Берлин и Балканот, само после целосно капитулирање на германците можеа, тие битки што ги добија се заслуга на континуираното безкрајно повлекување а од друга страна германците држеа фронтови со целиот останат свет.
Некој бегал од часовите по историја ! :pos::pos:

Ај да не одам офф-топик

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
49.343
Jас разбирам зошто шипциве се про-американски расположени, aма никако не можам да разберам зошто македонците сте про руски.
Сфаќам инат, револт и се тоа, ама дали имате било каква индикација (освен нели халуцинацииите на Миленко, Латас и слични) дека Русија на било каков начин, со било што се завзела или би се завзела за Македонија и македонскиот народ денес, вчера и било кога. Зошто мислите дека кога би биле под Руска сфера би било поинаку и дека они магично би ги средиле нашите животи и проблемите со шипците како Америка што им го среди со нас:...

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.524
Поени од реакции
27.342
http://www.mkd.mk/svet/vesti/obama-rusija-e-na-pogreshna-strana-na-istorijata

Значи види ја реченицава, второкласна пропаганда, пародија, погрешна страна од историјата :pos:. Може тука слободно на кајгана тезга да отвориме, ќе се најдат 100 пати поиновативни ликови да тераат америчка пропаганда :) Немаат значи пари за маркетинг овие, готови се. Затоа Путинчо си земал за право да игра како сака.....[DOUBLEPOST=1393886944][/DOUBLEPOST]
Па не беа сами баш Германците, СС дивизијата Скендер Бег беше на источниот фронт на пример.

B

Borg_Drone

Гостин
Официјално, интервенцијата не следува по молба на Русите од Крим, туку по молба на Јанукович.Нормално, сака да се врати на власт човекот.Оваа молба ја презентираше сега и амбасадорот на Русија во Советот за безбедност на ОН.ЕУ се заканува со санкции спрема Русија:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/liveticker-krim-krise-russland-praesentiert-bittbrief-von-janukowitsch-a-956543.html

Член од
1 јануари 2010
Мислења
183
Поени од реакции
290
Два народи кои имаат толку заедничка историја неверувам дека толку лесно можат да се замразат, каде што се руските сили народот се слика со исите и сее најобичаено, плус на сето тоа Украинската мометнална влада неможе да мобилизира доволен број на луѓе за да бидат барем некаква сметња на Русите, па ти види дали ке се замразат.
Навистина имаат долга заедничка историја, скоро 900 години.Почнува како Киевска Русија од 13 век, па потоа доаѓаат Полјаците и Литванците кои го окупираат овој дел од Руската земја. Продолжува вековна борба помеѓу католиците Полјаци и православните Руси.Најпознати од таа братска историја се Козаците од областа Запорожје и Дон, кои војуваа со Полјаците на запад и Татарите на Југ. И така векови војување меѓусебе во СССР се формира братска Украина која во втората светска војна ги активира католиците како СС единици против Русите.
Ова „братство„ ме потсеќа на изјавата на еден Турски политичар дека Македонија и Турција ги врзува 500 години заеднички соживот...
Гледајќи ја историјата наназад, беше прашање на време кога Украина ќе се подели и Русите ќе се поврзат со родната земја. Никогаш немало заеднички живот, сето ова тлеело многу долго.
Еве , вчера после Харков се крена и Доњецк и Запорожје- се јавија Козаците. Русија засега ќе се укотви на Крим и ќе чека Козаците од истчните области да ја преземат власта. Украинците немо ќе гледаат, ако тргнат со оружје, знаат дека ќе изгубат многу повече од Источните и јужните области.
НАТО и ЕУ само ќе лаат, патетчно најавуваат санкции, гледај само циркус кога ќе го затворат Русите гасот, ќе видат ЕУ што се санкции(веќе во Британија најавија поскапување на гасот)
За жал, сепак обичните Украинци остануваат колатерална штета на овие геостратешки политики...

Дим4е

NZT-48, want some?
Член од
24 октомври 2007
Мислења
7.279
Поени од реакции
8.445
Ај претеравте со натрупување црни сценарија, башка што темава доби 20 страници во 3 саати.

И двете страни се смешни и про-запад и про-русија. Не е ова утакмица па да се навива. Потребен е мир и стабилност во Украина и такво решение, за разлика од рчкањето на конфликт што го напињаат медиумиве. Факт е дека Украина беше мирно и стабилно место пред пресвртот, факт е дека јасни и беа границите и дека беше суверена држава. Треба при очи слепи да сме дека протестите не беа поттикнати од западот, најверојатно за да се израмнат некои сметки со Русија. Е сега исто така и факт е дека Украина е мирна сеуште е сега тоа е благодарение на тоа што има некој свесен за тежинава на конфликтот кој би настанал. Путин најверојатно е свесен за старата „Раздели па владеј“ и доста ладно реагира.
Ако некој е крив за ситуацијава тогаш тоа е самите иницијатори на пресвртот. Предвремените избори не беа далеку и мораше да се издржи без некои радикални промени кои ги нарушија односите со земјата од која се економски и политички зависни. Впрочем и нема да ме зачуди соодветно решение во кое руската војска би изигравала како НАТО мировнициве што спроведуваа мирни избори кај нас, се разбира само што тоа ќе биде окрактеризирано како недемократско во овој случај. Јас искрајно би играл на ова сценарио доколку тоа гарантира целовиттост и сувереност на Украина па во подруги времиња би се пролонгирало евопизацијата на Украина во која што не верувам поради низа причини џвакани наназад низ темава.
Лошо е што никој не го споменува мирот лошо е што од толку лицемерие Украина неможе ни помалото да го избере и лошо е што сами си се наметнуваат како терен за војување туѓи битки. Јас уште верувам во мирно решавање на ситуацијата .

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom