Јас учев Бугарија, и на на универзитетот си беше кредит трансфер, но немаше услов за да запишиш наредна година . Значи единствен услов ти е да собериш 240 кредити за да можиш да се пријавиш за бранење на диплома па ти кога сакаш земиги ако можеш во 3 години или пак 6-7 . Школарина се плаќа секоја година и во школарината имаш 60 кредити на семемстар . На мојата специјалност имав еден задолжителен предмет и се друго си беше по избор.ЕКТС би требало да е ист во цела Европа, ама не е. На пример во Романскиве универзитети колоквиумот ти е предуслов за влез на испит и зависит од професорот, можит да влијајт на крајната оценка само аку си измеѓу оценка и ти ја зголемвит или намалвит. Некој предмети имет 2 колоквиуми некој 1 а некој немет колоквиум. Исто така и присутноста ти е предуслов за влез на испит и ако имаш појќе од 20% неоправдани изостаноци или не влегвиш на испит или ги плаќаш по 5еур од сат (само на факултети со Медицински профил) и ги одработвиш на дежурство или во „пред сесија“ (последната недела со предавања од семестарот). За премин во следна година требит да имаш одреден број на кредити (на мојов факултет 45, а распонот е од 15 на економски до 60 на некој медицински факултети во други градој) и немат услов ако го немаш положено на пример Анатомија 1 да не го полагаш Анатомија 2. Ак не зејш доволен број на кредити запишвиш измеѓу година (слично ко квадрат во Македонија) и плаќаш такса во зависност од то колку имаш рестантни кредити (1 кредит е 1/60 од вкупната такса за цела година).
Ме интересират дали некој знајт како е во другиве Европски земји, зошто ко шо мислам единствена сличност на ЕКТС од МК со ЕКТС од РО е то шо имат вкупно 60 кредити во годината.
Значит бугариве имет сличности со американските колеџи... Таму нели имат Мајор и Минор и си ги избирет сите предмети шо сакет да ги учет.Јас учев Бугарија, и на на универзитетот си беше кредит трансфер, но немаше услов за да запишиш наредна година . Значи единствен услов ти е да собериш 240 кредити за да можиш да се пријавиш за бранење на диплома па ти кога сакаш земиги ако можеш во 3 години или пак 6-7 . Школарина се плаќа секоја година и во школарината имаш 60 кредити на семемстар . На мојата специјалност имав еден задолжителен предмет и се друго си беше по избор.
Секој нареден предмет/кредит си се доплаќа.
Па да но незнам дали се сите, јас учев на приватен факултет и програмата беше скоро иста како на канадските универзитети.Значит бугариве имет сличности со американските колеџи... Таму нели имат Мајор и Минор и си ги избирет сите предмети шо сакет да ги учет.