shutrak
opsenar

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Во Македонија (за разлика од Бугарија и Романија) не се честита Баба Марта, како што напишав погоре.
,,,,,,,i ovoa e sigurno bugarsko,,,,,,,,,,ne si ja znaesh trdicijata ,i zatoa onoj daradanon ke ti kazhuva shto i kako![]()
![]()
Мартеницата се врзува за здравје и плодност. По неа девојките можете да познаете и каков ќе биде мом'к'т, за кого ќе се омажам. Кога ќе видат првата лјастовица или шт'ркел или првото ц'фнало дрво, ја остават под камен. Поглеждат ја само кога сонцето се зав'рти повторно во есен и зима, т.е точно по половина година. Ако под мартеницата се полепнали мравки ќе е беден нивниот избраник. Ако закачат мартеницата на ц'фнало дрво, ќе се румен и здрави во текот на целата година. Ако мартеницата се фрли во реката, злото ќе се оттече и се ќе в'рви како по вода.
ова за тебе - мала помош[DOUBLEPOST=1393651402][/DOUBLEPOST]Еј како ме потсети. Ќе си сплетам мартинка и ќе си ја врзам на рака утре.![]()
Јас си ја стокмив уште сабајле.. Нешто вакво.Еј како ме потсети. Ќе си сплетам мартинка и ќе си ја врзам на рака утре.![]()