Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Иритира тоа што премногу розево се слика сликата за запад. Се кажуваат некои суми на плати без да се наведат трошоците. Јас велам со 1200 долари плата во америка едвај ќе се прехраниш додека во МК ќе живееш одлично.
1200 долари...no hablo ingles тип без никакви квалификации треба да си за да земаш.
И тоа е каде каде подобро него просечна плата во Македонија.

И одкога им урнале две куќи сте добиле државен стан нели? Или на улица сте живееле?

На улица живееле (поточно кај роднини) ништо државно не добиле затоа што дедоми никогаш не работел државно носел пари од странство, и се така додека не изградил нова куќа.

Значи бесполезно е да се дискутира, кај нас со средна плата ти требаат 20 години да си купиш нов автомобил и нова стан или да изградиш куќа. Ако работиш на истата позиција во странство и земаш просечна плата ја купуваш за 6-7 години.

Секаде е тешко на почеток, и кај нас и во странство. Ти можиш да го тврдиш спротивното само ако ете имаш стан добиен од државата и те вработиле партиски без грам квалификација.
Секој друг аргумент не ти е валиден.

И одкога им урнале две куќи сте добиле државен стан нели? Или на улица сте живееле?[DOUBLEPOST=1393596520][/DOUBLEPOST]Сепак поентата е дека на запад немаш ништо , додка во мк сепак имаш нешто - не ми терајте сега политики социјализам/капитализам
Браво 2 куќи им урнале,а добиле државно станче од 40 квадрадти (углавном такви и добиваш ако не си директор или некоја зверка во партија). Навистина..... каква прекрасна компензација.
Ако и добиле такво нешто.
Поседувањето на имот не значи ништо.Имам јас празем фрижидер дома и 2 стана и 2 куќи. Кој кур да им правам....да јадам тапети ?

1200 долари...no hablo ingles тип без никакви квалификации треба да си за да земаш.
И тоа е каде каде подобро него просечна плата во Македонија.
аха тикви варени. Очигледно не си бил во уса

Проблемот не е во платите.
Проблемот е што на Запад не може човек да ескивира за да си го заработи лебот.
Во Македонија може. И да се добива солидна плата за тоа ескивирање.

Идеолошките разлики се во количината на ефективна работа за време на работното време.

аха тикви варени. Очигледно не си бил во уса
Си бил во Македонија ?
18.000 денари плата - ако плаќаш кирија одбиј си во старт 12.000 за кирија и сметки и живеј со 6000 цел месец.Ако треба да идеш на работа подалеку од километар-два опни уште 1500 превоз.
Ете ти живот со 4.500 денари месечно.

Еве и ако претерав со киријата и нека ти се 10.000 за крија и сметки.

По еден леб да купуваш дневно само 1000ка ќе ти отиде на храна.
Другата опција ти е цело возрасно магаре што треба да се жени и да прави и чува фамилја да живее во стан со неговите.

Тоа е се,ако имаш среќа да најдеш некоја вака платена работа (300 евра).

И одкога им урнале две куќи сте добиле државен стан нели? Или на улица сте живееле?[DOUBLEPOST=1393596520][/DOUBLEPOST]Сепак поентата е дека на запад немаш ништо , додка во мк сепак имаш нешто - не ми терајте сега политики социјализам/капитализам

А што ќе имаат твоите деца? А нивните деца? Кога тогаш на куќата од титово време ќе и дојде крајот, а 15 000 денари месечно не купуваат куќа, знаеш.

Браво 2 куќи им урнале,а добиле државно станче од 40 квадрадти (углавном такви и добиваш ако не си директор или некоја зверка во партија). Навистина..... каква прекрасна компензација.
Ако и добиле такво нешто.
Поседувањето на имот не значи ништо.Имам јас празем фрижидер дома и 2 стана и 2 куќи. Кој кур да им правам....да јадам тапети ?
Глупости - ништо не разбираш (или се разбираш но си премногу млад да разбереш дека ништо не разбираш)[DOUBLEPOST=1393597204][/DOUBLEPOST]
Значи си стар партиски волк а :)
Да ги ебам и ВМРО и СДС!
Задоволен?

Од тоа време наваму веќе расне втора и трета генерација. Неколку генерации во еден стан е малце лошо. А кога ќе заработат стан од обична плата, без стан или куќа како хипотека на свое име, нека ми пишат. Па и со хипотека.

А што ќе имаат твоите деца? А нивните деца? Кога тогаш на куќата од титово време ќе и дојде крајот, а 15 000 денари месечно не купуваат куќа, знаеш.
Семејна идила.....3 генерации од една фамилија во 70 квадрати.

Глупости - ништо не разбираш (или се разбираш но си премногу млад да разбереш дека ништо не разбираш)[DOUBLEPOST=1393597204][/DOUBLEPOST]
Да ги ебам и ВМРО и СДС!
Задоволен?

Не ми е тоа поентата да ги опцуеш и јас да сум задоволен дека не си партиски определен.
Ти кажувам дека подобро се живее , јас сум иселен 6 години . И веќе имам мој стан кој што си ги заработив без ниту еден ден работа како чистач :) .
Македонија што ќе правиш ќе живееш со родителите 7 души во двособен стан добиен од Тито ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom