Колку сте традиционални?

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Нови времиња, нови случувања, нови навики и нови односи. Сè околу нас е сменето.

Дали сепак, и покрај ваквите промени некои од вас се придржуваат на некои традиционални (старомодни) навики, правила, размислувања...?

За оние кои се во било кој однос „постаромодни“, од која причина сте го избрале тој начин на функционирање?

Сметате дека традиционалноста е од поголема вредност во однос на новосоздаденото, или едноставно ви се допаѓа тој начин и привикнати сте на него?

За оние кои не се, зошто го имате избрано овој поновиот начин на функционирање? Дали е тоа поради околината, или едноставно повеќе ве привлекуваат новосоздадените норми во било кој поглед на животот?

Повелете:smir:

Дефинитивно припаѓам на групата “старомодни“. Едноставно си се држам до некои правила кои мислам дека се посоодветни за живеење за животот и за мене тие правила се правилен начин на живот иако најчесто истите се окарактеризирани како старомодни. Прилично се држам до традиционалноста, затоа што сметам дека непишаните правила “уште од времето“, совршено одговараат и денес. Е сега, нормално за одредени работи има отстапувања, ама ок, сепак до некаде човек мора да се прилагодува и за новите работи и новите правила, ама сепак не до крај, се си има своја граница. И ако веќе мора да дојде до прилагодување, барем тоа нека биде полека, со тек на време да се прилагодам, а не одеднаш. И воопшто сум тип што многу почитува традиции, обичаи и такви работи, што само ја зголемува мојата традиционалност.

Се разбира не ги осудувам и не сметам дека ако некој не е традиционален дека тоа е погрешно, нормално дека секој има право да одлучи каков живот ќе води. Јас си се држам до старомодноста, некој друг е посовремен и така.

За мене традиционалноста ги содржи правилните вредности, но се разбира пак ќе повторам тие вредности се за мене најдобри, што не значи дека секој го дели ова мислење. :)

Старомоден?
Па не сум:smir:
А не сум ни модерен,барем не го прифаќам тоа што во денешно време е модерно.
Традиционалноста секогаш ми била некако одбивна затоа што води кон стагнација и заостанување во еволуција.
Ми личи на тапкање во место:toe:
Обичаи,особено верски многу не есапам а богами и гледам да ги избегнам:pipi:
Се на се,модерен на свој начин:vozbud:

Традиционален сум, сакам традиционални женски кои викаат не,не,не а уствари сами се слекуваат..."несвесно".

Традиционален НИКАД!

Поделен сум. За некои работи сум традиционален за некои не...

Нажалост,немам многу време за она традиционалното.
За Бадник немав време за Велигден пак ке немам.
Со модерен начин на живот...тешко да се зачува традиција.
Единствено што ми остана се традиционалните вредности.

зависи.. за некои работи сум за некои не.. свој сум на некој начин.. од традиционалното наше можам да ја издвојам музиката... прилично си слушам стари мак песни или српски стари.. ова ново транс хаус техно нешо ова она не преферирам баш ептен ако сум си приморан..

Сакам да живеам модерен и современ живот, но заснован на традиционалните (по малку конзервативни) вредности и принципи.

Ми се допаѓа се од современиов живот, само новоизградените вредности не ми се допаѓаат. Во суштина современиов свет не познава вредности, но нешто што наликува на нив.

Постои и дел од традицијата кој сакам да го интегрирам во мојот современ начин на живеење.

А, ако сакаш да живееш апсолутно современ живот, тогаш треба апсолутно да се откажеш од она што се вика вредност.

Веројатно, како и многумина правам некаков компромис околу „традиционалното“ и „модерното“. Она што е во согласност со моите желби, потреби, можности и морални убедувања го прифаќам, независно од тоа дали е дел од некаква традиција или не.

Па ценам некои традиционални работи како искрено дадениот збор, лојалноста, храброста......
Е сега тука се помешуваат некои работи се тврди за хомосексуалноста како нешто модерно што не е, тоа е доста закоравено нешто традиционално а не модерно, и јас до толку не сум традиционалист.

Jas nekonvencionalno tradicionalno svoj i poseben. Kako koga, svirce, kurce, tamburce!

No, kako sto sakam koga velam ne, ne, ne, ne, ne,ne i tako u negodled, a se soblakaat i pagja zezok sex, taka i sakam koga vikaat da, da, da, da i pak ima zezok sex, taka i koga ne zborat mnogu deka imaat pozamaesn u usta i pak pagja zezok sex.

Se razbira, zavisi od sostojbite, no generalno sum nekonvencionalen, a tradicija, pocituvam, ponekogas mi se dopagjaat delovi od nasata tradicija, ponekogas i pocesto ne.

Neam pojma, ama mislam deka ne sum off topik, hahahahaha!

Секогаш повеќе ја ценам традиционалноста во однос на она што е ново, за мене непознато, без разлика дали станува збор за храна, облека, навики...

Традицијата е нешто сигурно, познато, нешто низ кое јас го осеќам минатото кое ме тера да одам низ иднината, а тоа што е ново обично понеквалитетно, несигурно, непознато... кое донекаде ме сопира во сегашноста.

Затоа ја одбирам традицијата :)

Навистина... незнам.
Се држам до тоа за кое јас сметам дека е исправно, а дали тоа понекогаш е традиционално, или не е, не ми е важно, никако не влегувам во некаков шаблон, кодекс на однесување па за себе да кажам традиционалист или не.
Си терам по мое кое некогаш е конвенционално, некогаш не.
Во сите области.

Воопшто не сум традиционална, напротив многу модерно размислувам и воопшто не ми се допаѓаат луѓе со закоравени сваќања и старовремски гледишта на нештата. Можеби таква сум поради тоа што моите родители имаат прилично модерни сваќања и така сум одрасната.Без стереотипи и предрасуди и без некои бабски застарени глупи муабети кои им ги прават дома родителите во скоро секоја куќа кај нас....Тоа јас сум го немала...Ни врачари ни водички прскање, ни она машкото во куќа е главно и мора да се слуша по секоја цена....ниту пак оние балкански традиционални глупости на поделба на полови ги немало кај мене дома..Па и од таму можеби не сум раснета така и сега не патам од такви глупости и не се дружам воопшто со такви луѓе..Напорни ми се и ограничени во нивните размислувања...
21век сме и не треба да живееме со сваќања како нашите предци во турско;) Мора да еволуираме и да научиме што значи ПРОГРЕС а не уназадување...Но тоа на Балканов за жал тешко иде.....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom