Прашања за Исламот III

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Дали некој муслиман смее да има друга жена, доколку е оженет? Истото прашање, само обратно, дали мажена муслиманка смее да има друг маж? Има ли некој таков пропис или сура во Куранот? И ако има, каква би била казната?
Потоа одам на султаните, агите или шаховите. Носеле „слепи“ и “глуви“ војници во битки, убивале луѓе, но и умирале соборци. Смртта на секој сопствен војник е грешка на владетелот или доверениот. Ќе плати ли некој за тие изгубени животи? Но и и убиството е грев! Според вас, ќе ги чека казна или не!?
И уште едно прашање. Не треба да трошите многу време пишувајќи, напротив, одговор нека биде со „да“ или со „не“.
Турција е една од најразвиените исламски земји. Таа огромен годишен профит заработува од сериите кои се емитуваат насекаде низ светот. Е сега, дали вие сте приметиле нешто, настан, појава, личност и сл. што бега од некоја норма од Куранот?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Дали некој муслиман смее да има друга жена, доколку е оженет? Истото прашање, само обратно, дали мажена муслиманка смее да има друг маж? Има ли некој таков пропис или сура во Куранот? И ако има, каква би била казната?
Потоа одам на султаните, агите или шаховите. Носеле „слепи“ и “глуви“ војници во битки, убивале луѓе, но и умирале соборци. Смртта на секој сопствен војник е грешка на владетелот или доверениот. Ќе плати ли некој за тие изгубени животи? Но и и убиството е грев! Според вас, ќе ги чека казна или не!?
И уште едно прашање. Не треба да трошите многу време пишувајќи, напротив, одговор нека биде со „да“ или со „не“.
Турција е една од најразвиените исламски земји. Таа огромен годишен профит заработува од сериите кои се емитуваат насекаде низ светот. Е сега, дали вие сте приметиле нешто, настан, појава, личност и сл. што бега од некоја норма од Куранот?
Благодарам за прашањата,идеме по ред.
3. Ако се плашите дека нема да бидете праведни кон сирачките, тогаш женете се со жените што
ви се дозволени, со по две, со по три, и со по четири! А ако се плашите дека нема да бидете
праведни, тогаш само со една, или со тие што се во ваша сопственост! Така најлесно ќе се сочувате од неправдата.(сура ен-ниса)

На муслиман му е дозволено да има до 4 жени истовремено но услов е да биде праведен во секоја смисла.
затоа и се препорачува во ајетот една жена,ако сакаш најлесно да се сочуваш од неправда.
А обратната ситуација не е дозволена.(жена да има повеќе мажи)
За казната не разбрав за кое дело мислиш каква би била казната.

Не,не мора да значи дека смртта е грешка на владетелот,нема војна каде што не умираат војници од двете страни.
Ова слепи и глуви не знам во која смисла го кажа бидејќи си ставил наводници.

Турските серии,СИТЕ ДО ЕДНА БЕГААТ НОРМИТЕ НА КУРАНОТ,во тие серии муслимански се само имињата,мерхаба и селам алејкум.
ништо повеќе.
Јас сум голем противник на тие серии за испирање на мозок и искривување на исламското однесување,се појавуваат откриени жени,се рекламира неморал,алкохол,и ред други работи кои не им доликуваат на муслиманите,а за жал се прават и промовираат од луѓе кои себеси се нарекуваат муслимани.
Едно големо НЕ за тие серии,без исклучок.[DOUBLEPOST=1392847481][/DOUBLEPOST]
3. Ако се плашите дека нема да бидете праведни кон сирачките, тогаш женете се со жените што
ви се дозволени, со по две, со по три, и со по четири! А ако се плашите дека нема да бидете
праведни, тогаш само со една, или со тие што се во ваша сопственост! Така најлесно ќе се сочувате од неправдата.(сура ен-ниса)

На муслиман му е дозволено да има до 4 жени истовремено но услов е да биде праведен во секоја смисла.
затоа и се препорачува во ајетот една жена,ако сакаш најлесно да се сочуваш од неправда.

Не,не мора да значи дека смртта е грешка на владетелот,нема војна каде што не умираат војници од двете страни.

Турските серии,СИТЕ ДО ЕДНА БЕГААТ НОРМИТЕ НА КУРАНОТ,во тие серии муслимански се само имињата,мерхаба и селам алејкум.
ништо повеќе.
Јас сум голем противник на тие серии за испирање на мозок и искривување на исламското однесување,се појавуваат откриени жени,се рекламира неморал,алкохол,и ред други работи кои не им доликуваат на муслиманите,а за жал се прават и промовираат од луѓе кои себеси се нарекуваат муслимани.
Едно големо НЕ за тие серии,без исклучок.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997

ништо повеќе.
Едно големо НЕ за тие серии,без исклучок.[DOUBLEPOST=1392847481][/DOUBLEPOST]

ништо повеќе.
Едно големо НЕ за тие серии,без исклучок.
Значи на мажот му доликува да има повеќе жени, поточно 4, а жената само еден маж! Нема логика, но тоа ти е, ако веруваш во нешто ќе треба да ги почитуваш и нормите и правилата.
Зошто тогаш муслиманскиот свет не ја критикува Турција? Зошто не и врши притисок поради таквиот однос?

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Мажот и жената никад не биле и нема да бидат еднакви. не ни може, незнам зашто постојано се збори за рамноправност кога тоа не е можно.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Мажот и жената никад не биле и нема да бидат еднакви. не ни може, незнам зашто постојано се збори за рамноправност кога тоа не е можно.
Ajde be! Ajde fino lepo obrazlozi zosto!

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
да ми покажете, извадете делот од Куранот каде е опишано за постанокот на светот и создавањето на првите луѓе?

Последно уредено:
Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Ajde be! Ajde fino lepo obrazlozi zosto!
најпрво погледни маж и погледни жена, не се исти. после тоа разгледај ја жената по детално како и мажот и пак ќе видиш дека многу се различни. епа неможе две различни созданиа да се исти. дасадни сте со тие идеи за совшенство, за демократија, правата на жените. ми се повраќа од таа американска крв................

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Значи на мажот му доликува да има повеќе жени, поточно 4, а жената само еден маж! Нема логика, но тоа ти е, ако веруваш во нешто ќе треба да ги почитуваш и нормите и правилата.
Зошто тогаш муслиманскиот свет не ја критикува Турција? Зошто не и врши притисок поради таквиот однос?

Батка ти ми звичиш како да би ти сметало да имаш 4 жени.
Знаеш веројатноста сите 4 да ги боли глава е скоро нула :D

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
најпрво погледни маж и погледни жена, не се исти. после тоа разгледај ја жената по детално како и мажот и пак ќе видиш дека многу се различни. епа неможе две различни созданиа да се исти.

дасадни сте со тие идеи за совшенство, за демократија, правата на жените. ми се повраќа од таа американска крв................
1.Fizicki zborime ...da da razlicni se!
2.Ne te razbiram sto sakas da kazes so vtorata poetska recenica?

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
1.Fizicki zborime ...da da razlicni se!
2.Ne te razbiram sto sakas da kazes so vtorata poetska recenica?
1. а како се исти?
2. дека се глупи и неостварливи тие идеи и желби, никад не биле и нема да бидат.........[DOUBLEPOST=1392915453][/DOUBLEPOST]во ред ли е курански ајети или библиски да се користат како украс на зид или сл??

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Батка ти ми звичиш како да би ти сметало да имаш 4 жени.
Знаеш веројатноста сите 4 да ги боли глава е скоро нула :D
Одеднаш 4! Реално, мислам секој за себе, ако ти мислиш така слободно имај, мене многу би ми биле.;)
Ако се свртиме во круг, дали една од тие 4 ќе биде против останатите 3 и нема да сака и таа да има други мажи!? Мене и тоа би ми пречело.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
дасадни сте со тие идеи за совшенство, за демократија, правата на жените. ми се повраќа од таа американска крв................
Znaci ti si protiv sovrsenstvo ,demokratija i prava na zenite= uzivas vo nesovrsenstvo i tiranija i po default ja mrazis amerika (oti site taka vikaat)

1. а како се исти?
2. дека се глупи и неостварливи тие идеи и желби, никад не биле и нема да бидат...
Zosto se glupi ? Neli tvojata i site drugi veri ucat na tolerancija ,mir i sozivot bez razlika na vera i nacionalnost? Ne te razbiram stvarno!Mozda uspeal talibanecot da ti go ispere mozokot.Anyway....Zenite i nivnite prava.Neznam da li imas deca ali zamisli nekoj so iskriven surat da dojde i da ti ja kupi cerkati (iskreno na nikoj ne posakvum vakvo nesto) i toa na 15- 16 godini. Da ti rodi vncunija zenski i istoto da im se desi. Da bidat tepani siluvani i prodavani kako zivotni.Kako bi se osekal ti ako si plod na slivanje? (bez navreda) Sekoj malku popameten bi se slozil deka site treba da imaat "americki" prava. Da se skoluvaat ,rabotat da bidat srekni i da se zenat mazat od ljubov. E sega vasata vera e pisuvana od "prorok" koj se ozenil so maloletnicka i ubival vo ime na "mirot" vo vreme koga magareto e smetano za edno od najkorisnite raboti(neli kuranot ne e smenet do sega) neli razmislivas deka toa i nemora bas taka slepo da se sledi.Vasata verata ima i pozitivni raboti ama moras da gi otfrilish negativnite bez strav od posledici posto ne e serijat tuka demokratija e (uste edna rabota sto ti ja mrazish). Ostaj go talibanecot ti ,negovite slatki zborovi imaat druga pozadina. Toj si e platen za toa ti ne si.Takvite treba da iskorenite vie.
Pozdrav.

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Одеднаш 4! Реално, мислам секој за себе, ако ти мислиш така слободно имај, мене многу би ми биле.;)
Ако се свртиме во круг, дали една од тие 4 ќе биде против останатите 3 и нема да сака и таа да има други мажи!? Мене и тоа би ми пречело.
zarem ne go citas kuranskiot tekst;pojasno zdravje;А ако се плашите дека нема да бидете праведни кон јетимите жени, тогаш, венчавајте ги оние жени кои ви се дозволени: по две, по три, по четири. А ако, пак, се плашите дека нема да бидете праведни, тогаш, доста ви е една;

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Znaci ti si protiv sovrsenstvo ,demokratija i prava na zenite= uzivas vo nesovrsenstvo i tiranija i po default ja mrazis amerika (oti site taka vikaat)

Zosto se glupi ? Neli tvojata i site drugi veri ucat na tolerancija ,mir i sozivot bez razlika na vera i nacionalnost? Ne te razbiram stvarno!Mozda uspeal talibanecot da ti go ispere mozokot.Anyway....Zenite i nivnite prava.Neznam da li imas deca ali zamisli nekoj so iskriven surat da dojde i da ti ja kupi cerkati (iskreno na nikoj ne posakvum vakvo nesto) i toa na 15- 16 godini. Da ti rodi vncunija zenski i istoto da im se desi. Da bidat tepani siluvani i prodavani kako zivotni.Kako bi se osekal ti ako si plod na slivanje? (bez navreda) Sekoj malku popameten bi se slozil deka site treba da imaat "americki" prava. Da se skoluvaat ,rabotat da bidat srekni i da se zenat mazat od ljubov. E sega vasata vera e pisuvana od "prorok" koj se ozenil so maloletnicka i ubival vo ime na "mirot" vo vreme koga magareto e smetano za edno od najkorisnite raboti(neli kuranot ne e smenet do sega) neli razmislivas deka toa i nemora bas taka slepo da se sledi.Vasata verata ima i pozitivni raboti ama moras da gi otfrilish negativnite bez strav od posledici posto ne e serijat tuka demokratija e (uste edna rabota sto ti ja mrazish). Ostaj go talibanecot ti ,negovite slatki zborovi imaat druga pozadina. Toj si e platen za toa ti ne si.Takvite treba da iskorenite vie.
Pozdrav.
тоа е лажна пропаганда, каде на жената и се дозволени сите права, а всушност жената е толку понижена и гледана како предмет. немора тоа да е ислам, врати се наназад во нашево општество и ќе видиш дека жената секад била под мажот. верата учи на толеранција и мир, а учи и на граници и разум. се што е дадено како закон и правило е за добро на човекот. иначе силување никаде не се одобрува а ни па јас одобрувам. глупи ми се тие желби зашто во ОВОЈ свет нема совршенство и нема да има. домократија има само на лист а е бетер од комунизам. затоа тие идеи на луѓе што живеат american dream ми се одбивни. сите ќе дознаеме како и да е. и што мислиш кога жената била по чувана и сакана, кога семејствата биле по ценети, кога жената била жена или кога станаа "исти" како мажите?? незнам кој за што е платен, ама талибанецот има поубав речник од многумина тука...........

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644

Има добар виц на оваа тема.
Некој човек постојано работел и одел на пат.
И еден ден неговиот најдобар пријател му вика:
Види не можам да издржам веке ама додека ти си на пат има редица од мажи пред твојата куќа.
Женати постојано те изневерува зошто не ја оставиш.
И овој му вика: И што после и јас да чекам ред ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom