Да моја грешка, сега сосема друго изгледа..... Нето 37000 + даноци и придонеси до бруто. Извини
Значи според она под наводници што беше, треба да сум сигурен дека 37.000 идат за мене, плус они таму што ќе даваат за здравствено и остало?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Да моја грешка, сега сосема друго изгледа..... Нето 37000 + даноци и придонеси до бруто. Извини
така јас го толкувам, нето 37000 и ќе се испаќа со вклучени.....Значи според она под наводници што беше, треба да сум сигурен дека 37.000 идат за мене, плус они таму што ќе даваат за здравствено и остало?
Имам една дилема. Мојот татко е жив и ми подари куќа која на имотен лист беше на негово име, а стекната е во брак со мојата покојна мајка. Тој имот не е предмет на оставинска постапка бидејќи имотот на имотен лист се води на мојот татко. Покрај таа куќа како имот на име на мојот татко има и плац (на кој се наоѓа подарената куќа) кој подоцна ќе се дели на половина со мојата сестра. Дали мојата сестра има право да бара дел од подарената куќа ако не и е загрозен нужниот дел?
Ti blagodaram za odgovorot.Mojot sovet e ako nema drug imot za delba da i go otstapis cel plac za da ne i se zagrozi nuzniot del zasto ako i se zagrozi nuzniot del ima pravo da bara pola od polovina kuka kako del od majkati. pozdrav
Не може да се бара нужен дел од поклон, туку и единствено само од оставината на оставителотИмам една дилема. Мојот татко е жив и ми подари куќа која на имотен лист беше на негово име, а стекната е во брак со мојата покојна мајка. Тој имот не е предмет на оставинска постапка бидејќи имотот на имотен лист се води на мојот татко. Покрај таа куќа како имот на име на мојот татко има и плац (на кој се наоѓа подарената куќа) кој подоцна ќе се дели на половина со мојата сестра. Дали мојата сестра има право да бара дел од подарената куќа ако не и е загрозен нужниот дел?
Како можеш да очекуваш да добиеш плата или пак придонеси кога повеќе не одиш на работа???Имам едно прашање од законот за правни односо поточно..
Да не отварам нова тема се надевам дека неој тука би знаел да ми одговори точно.
Работев во една приватна фирма и бев под договор на 3 месеци - кога заврши договорот не потпишав нов и не го ни продолжив (односно ништо не потпишав) а сепак останав во работен однос - ми стигаат и сини картони и пријавен сум на определено. Е сега - од нова година па навака не одам на работа а во завод сеуште се водам како вработен - секој ден проверувам на интернет датумот на пријава стои а датум на одјава нема и си пишува убаво дека сеуште сум во работен однос - и сини картони сеуште ми стигаат. Е сега прашањето ми е - бидејки не одам на работа а пријавен сум и давачките МОРААТ да се платат - дали на мене на картичка ке ми стигне платата на која сум пријавен или може да не ми префрлат воопшто пари ( освен газдата да ги плати давачките према државата за социјално пензиско и слично ) или пак според закон мора да ми ја префрли и платата за која имам потпишано договор и која сум ја земал до сега?
а како може да не одам на работа од нова година па до сега а да се водам сеуште како пријавен?Како можеш да очекуваш да добиеш плата или пак придонеси кога повеќе не одиш на работа???
Не знам тоа, најверојатно работодавачот заборавил да те одјави, чудно е како може да добиваш сини картончиња, а претпоставувам дека последно ќе добиеш за Фавруари, а потоа нема веќе да добиваш, бидејќи ако работодавачот не ти платил придонеси 60 дена наназад, тогаш нема повеќе да ти бидат издавани сините картони.а како може да не одам на работа од нова година па до сега а да се водам сеуште како пријавен?