Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
а ако имаш образование за наставник, нормално е да се бара работа од државата ... или треба да си отвориш приватно училиште?
А ако има повеќе наставници од деца тогаш што правиме?
Да увезиме деца или ??

а ако имаш образование за наставник, нормално е да се бара работа од државата ... или треба да си отвориш приватно училиште?
Дали треба да потсетам колку многу луѓе држат приватно часови по разни предмети? Дали е во ред сите школи да се државни?[DOUBLEPOST=1392720855][/DOUBLEPOST]
Чисто онака од љубопитност, дали секој што учел физика или хемија мора да биде наставник? Дали секој што одел педагошко мора да биде наставник?

Чисто онака од љубопитност, дали секој што учел физика или хемија мора да биде наставник? Дали секој што одел педагошко мора да биде наставник?

Не мора, па што значи нема потреба од тие факултети јас сум да се самораспуштат.

Дали треба да потсетам колку многу луѓе држат приватно часови по разни предмети? Дали е во ред сите школи да се државни?[DOUBLEPOST=1392720855][/DOUBLEPOST]
некој што учел наставна насока по физика или хемија или било што, може да биде само наставник, ако би работел според диплома ... нормално може да работи и друго поврзано со физика или хемија, ама законски ќе биде вработен со средно ...[DOUBLEPOST=1392721949][/DOUBLEPOST]

Последно уредено:
Ако збориме за кадри во државава тоа е сосем друга тема. Ама дали смее некој да чепне во автономијата на државните универзитети и министерството за образование и наука, дали стопанството и образованието воопшто имаат некаква соработка е прашање.
Се отворија голем број нови факултети, отсеци и дисперзирани студии со цел да се зголеми квотата високообразовани кои како бројка исто имаат влијание во индикаторите за државата, понатаму имаат влијание во вештачко привремено намалување на невработеноста и крајна линија зголемување на универзитетските и државниот буџет.
Дали некој долгорочно планира нешто во државава во смисол на образовни профили, развој на одредени стопански сектори, ориентираност на Македонија во одредени сегементи? Според ова хаосот што го гледаме...

Последно уредено:
Видете целта ја поставува народот (тешко на тој што чека целта да ја постави политичар). Народот големо мнозинство сонува за диплома и директорско место со диплома, тоа е тоа. Економијата е огледало на народот и Ворен Бафет да го викнеме нема да ја оправи економијата ако народот не сака да се пожртвува и да се замара, па и да си донесе чесни луѓе на чело на кормилото.

Затоа велам дека е глупаво тие што имаат амбиции да бегаат, а и уствари каква е таа амбиција да бидеш бирократ, и да чекаш државно?

Тогаш не знам за што служат политичарите, функционерите, советниците, комисиите, управните одбори и директори на јп, министрите, нивните шофери и обезбедувања. Министерство за здравство, фонд, биро за лекови, проект за развој на здравство, министерство за образование, биро за развој на образование, управа за развој и унапредување на образование...
Заради амортизација на вината на сиве овие служби, го насочувате проблемот врз граѓанинот. Овие неколку децении сум се изнаслушал вакви обвинувања. Истиот тој граѓанин во друга држава како Германија, Австралија, Канада, Швајцарија просперира, се вработува, купува стан или куќа, живее според нормални стандарди. Не го интересираат партиски митинзи, ниту плакати, си го живее животот. И не само тоа туку праќа големи средства на своите роднини во Македонија. Овде е глупав, мрзелив, виновен за бедата во која се наоѓа Македонија, не сака да работи, "пребира"..., истиот народ.
Муабетов ме потсеќа на обвинувањата на Г Г Петар дека жената е виновна за разводите и демографскиот пад

Последно уредено:
Тогаш не знам за што служат политичарите, функционерите, советниците, комисиите, управните одбори и директори на јп, министрите, нивните шофери и обезбедувања. Министерство за здравство, фонд, биро за лекови, проект за развој на здравство, министерство за образование, биро за развој на образование, управа за развој и унапредување на образование...
Заради амортизација на вината на сиве овие служби, го насочувате проблемот врз граѓанинот. Овие неколку децении сум се изнаслушал вакви обвинувања. Истиот тој граѓанин во друга држава како Германија, Австралија, Канада, Швајцарија просперира, се вработува, купува стан или куќа, живее според нормални стандарди. Не го интересираат партиски митинзи, ниту плакати, си го живее животот. И не само тоа туку праќа големи средства на своите роднини во Македонија. Овде е глупав, мрзелив, виновен за бедата во која се наоѓа Македонија, не сака да работи, "пребира"..., истиот народ.
Муабетов ме потсеќа на обвинувањата на Г Г Петар дека жената е виновна за разводите и демографскиот пад
Интересна забелешка направи за истиот тој граѓанин тука и некаде во Канада. Само една работа малце заборави да ја споменеш. Тој поединец таму оди како поединец а не како 1000000 души. Таму е тој еден на 100000 и сакал нејкел ке ги прифати нивните правила на игра. Така да тој еден човек тука и таму се два различни луѓе во две различни средини. Донеси ти еден Канаѓанец тука и смешајго со остатокот на популацијата па ке видиме што ке испадни.

Интересна забелешка направи за истиот тој граѓанин тука и некаде во Канада. Само една работа малце заборави да ја споменеш. Тој поединец таму оди како поединец а не како 1000000 души. Таму е тој еден на 100000 и сакал нејкел ке ги прифати нивните правила на игра. Така да тој еден човек тука и таму се два различни луѓе во две различни средини. Донеси ти еден Канаѓанец тука и смешајго со остатокот на популацијата па ке видиме што ке испадни.
Па тоа е тоа. не зависи од народот туку од властите и нивното владеење.
Затоа канаѓаните не доаѓаат во Македонија туку ние одиме таму.

Последно уредено:

Сите овие институции би ги распуштил кога би имал прилика.

Сум бил кај тој граѓанин во странство, заборавате дека таму врнат колбаси и парите растат на дрво, па сите живеат како во светот на бајките :)

Да ,просперира многу брзо од најниско ниво кон највисоко ниво (во чистење на директорските канцеларии мислев), а еднаш во месец се собираат кај некој дома да ги шиша, затоа што не им стигаат пари. Да не спомнувам колку од нашите во странство ги крадат фирмите кај што се вработени.

Сум бил кај тој граѓанин во странство, заборавате дека таму врнат колбаси и парите растат на дрво, па сите живеат како во светот на бајките :)

Да ,просперира многу брзо од најниско ниво кон највисоко ниво (во чистење на директорските канцеларии мислев), а еднаш во месец се собираат кај некој дома да ги шиша, затоа што не им стигаат пари. Да не спомнувам колку од нашите во странство ги крадат фирмите кај што се вработени.

Тоа што така живеат тие кај што ТИ си бил воопшто не е мерило и слика дека сите наши во странство живеат така...
И има една убава приказна за сопствениот благ лимон и туѓото кисело грозје, се наоѓа во животот за да се сфатат некои сопствени постапки и ставови.

Лејдис анд Џентлмен ај презент ју Еманципираниот @valvoline :pos:

Кога ќе ми дојдеш на гости да те прошетам да видиш како е кога се собираме тој еден ден у месецот за шишање?

Тоа што така живеат тие кај што ТИ си бил воопшто не е мерило и слика дека сите наши во странство живеат така...
И има една убава приказна за сопствениот благ лимон и туѓото кисело грозје, се наоѓа во животот за да се сфатат некои сопствени постапки и ставови.
ОК јас од сите муабети имав перцепција дека СИТЕ наши во странство имаат еднакво добро искуство (се успешни, се фер третирани, работат на својата омилена професија и никогаш не се грижат за преживување).

Бар дојдовме до заклучок дека не е кај СИТЕ истата ситуација. Ај сега дали има некој статистика колку се успешни, фер третирани, работат на својата омилена професија и никогаш не се грижат за преживување?

Ваков муабет се вртеше пред едно 20-30 страни, буквално со истите аргументи. Ќе најдам 5-10% кои не се задоволни и ете светот не чини, ние чиниме.
Нормално дека им е тешко посебно првите години. Јазикот, менталитетот, се задомуваат од нула...цел нов живот и му се чудите оти му било тешко. Овде замислете се вашите деца како ќе им биде ако работите за обична плата, без да украдете нешто или ептен да сте среќајлија...и кај ќе се вработат послем.

Последно уредено:
Еве ја пак приказната за нашите во странство што немаат пари ни за шишање. :pos:
Тхерист, дај линк од твоите розеви очила да си порачам онлајн, жити све!
Овие ликови како горенаведениот ми се најинтересни. Со ГОДИНИ ги нема на форумов и кога ќе дојде предизборието еве ги ко печурки да ни држат предавања како светот е срање, а само во библиска Македонија е рајот. :pos:

Ќе дадам пример во САД за Израелското лоби. Тие се доволно добро групирани и со нивната моќ (на гласови) можат од Сенатот да бараат било што и во сенат да блокираат било што што не им одговара. Е сега, кога сите овие интелектуалци што БЕГААТ би се групирале во слично лоби (претпоставувам околу 200.000), дали нашиот парламент ќе се осуди да им пркоси?
Тука правиме муабет за обичните луѓе не за политичарите. И обичните израелци, ако се во ваква каша како нашата т.е ако нивните политичари се однесуваат како нашите сигурно не би седеле во Израел

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom