Општи вело муабети, прашања, совети

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Од искуство на евтини механички диск кочници Promax беа катастрофа. После две спуштање на планина роторите беа свиткани и пакните на пола истрошени.
Плочките ги менувавме со еден другар и ни одземаа пола ден додека ги наштеловавме и исправивме роторите. Можеби беше и фактор тоа што го правевме за прв пат и немавме искуство во диск кочници.
На в брејк ги менувам за 10 минути двата пара на пакни, плус и цената на истите им е многу помала.
Лично за возење низ град и рекреативно до планина префрирам и препорачувам ви брејк наместо дискови ако веќе некој има проблем со буџетот на велосипедот.

Доволно кажа : Promax - далеку од добри диск кочници, не знам зошто ги викаат диск кочници :D , не е чудо што сте имале проблеми со нив. Земи пробај Shimano, Avid, Formula итн. - тука е друг муабетот и ќе го смениш мислењето веднаш, како за ефикасноста, така и за одржувањето. Можеби малку поскапо, но верувај се исплати секој вложен денар. :)

Од искуство на евтини механички диск кочници Promax беа катастрофа. После две спуштање на планина роторите беа свиткани и пакните на пола истрошени.
Плочките ги менувавме со еден другар и ни одземаа пола ден додека ги наштеловавме и исправивме роторите. Можеби беше и фактор тоа што го правевме за прв пат и немавме искуство во диск кочници.
На в брејк ги менувам за 10 минути двата пара на пакни, плус и цената на истите им е многу помала.
Лично за возење низ град и рекреативно до планина префрирам и препорачувам ви брејк наместо дискови ако веќе некој има проблем со буџетот на велосипедот.

А бе некој ѓубре V-brake да те видам за 10 мин дали ке ги наместиш и наштелуваш онакви без навој на гумичката од страна што се стегаат. Истото се случува и со срање диск кочници се си има свое башка хидраулика ако е еднаш ставаш штелуваш и до крај на векот на плочките не ја рчкаш кочницата. :D

jaс пак истиот проблем го имав со v-brake.Купив едни од пазар за братучедот!Овде се работеше за цели v-brake кочници.Не дека сум некој професионалец,ама сигурно беа поминале 5-6 саати.Истиот проблем како WindFucker со дисковите.Проблемот беше што штрафот на кој што стоеше гумичката беше многу неквалитетен и целиот се виткаше.Кога ќе се наместеше еден дел фаќаше на бандажот друг не.При стискање на кочница целата гумичка се изместуваше од колосек.

Од тогаш сум рекол више вакви зафрканции не!И од тогаш веќе немам купено ни гумички од пазар или неквалитетни!

Се е до квалитетот windfucker верувај!Имам пробано промах кочници и јас бев многу разочаран!Во секој момент мислев дека ќе пукнат кочниците.

Според мене иако имав негативен став textro ми се видоа како доста јаки кочници.

Еден колега на работа ги вози веќе 2,5 години и навистина одлично му се погодија.
Сега нормално дека квалитетот не е ист како кај шимано или авид,ама ипак далеку од она течење на уље и такви работи како што замислував.

По волку време искуство со велосипедиве приметив дека во оваа бранша има толку многу класи каде од 1 до 10 се застапени буквално сите класи
има класа 1,2,3,4 итн до 10.Па човек може да си одбере од било која класа ќе вози.

Инаку еден голем плус за Авид бб7.Sвер од кочници,иако се механички авид направиле нешто незаменливо.

Се е до квалитетот windfucker верувај!Имам пробано промах кочници и јас бев многу разочаран!Во секој момент мислев дека ќе пукнат кочниците.

Според мене иако имав негативен став textro ми се видоа како доста јаки кочници.

Еден колега на работа ги вози веќе 2,5 години и навистина одлично му се погодија.
Сега нормално дека квалитетот не е ист како кај шимано или авид,ама ипак далеку од она течење на уље и такви работи како што замислував.
Инаку еден голем плус за Авид бб7.Sвер од кочници,иако се механички авид направиле нешто незаменливо.

На Avid BB7 mtb, на силата на кочење и квалитетот, посебно на off road удолници, можат да им подзавидат многу кочници (хидраулични) од типот на Tektro, Hayes и почетните класи на Shimano и Avid. Порано ги возев, презадоволен бев од нив, освен што на долги релации од интензивно кочење болеа прстите на рацете, што е разбирливо, влечењето е на сајла и пружина на шепата и има силен отпор. Сега возам хидраулика Shimano, друга ствар. :)

68f3bc0241764986a9121b270785aa58.jpg
http://reklama5.mk/Details.aspx?ad=1067177

дали го бива ова чудо челичен рам 12 брзини 7000 ден или да барам нешто друго ????
помош :unsure:[DOUBLEPOST=1392657520][/DOUBLEPOST]
Алелуја брату, одамна требаше да го направат ова. (y)
Ајде сега уште да направат уште една нова паралелна патека за велосипеди и за ролери. Ама оваа патека да биде од асфалт, наместо од блокови лесно кршлив материјал, каде на секои 3 метри има кратер-линии каде може да се утепаш ако не внимаваш постојано.

Нели имаше веб-страната на општината дел за предлози, ајде да се организираме да ги бомбардираме со вакви идеи.
не знаев дека возиш велосипед ...
еве ја и мојава машина хахах http://www.youtube.com/watch?v=B8qr53t86zc поззз

Последно уредено:
68f3bc0241764986a9121b270785aa58.jpg
http://reklama5.mk/Details.aspx?ad=1067177

дали го бива ова чудо челичен рам 12 брзини 7000 ден или да барам нешто друго ????
помош :unsure:[DOUBLEPOST=1392657520][/DOUBLEPOST]
не знаев дека возиш велосипед ...
еве ја и мојава машина хахах http://www.youtube.com/watch?v=B8qr53t86zc поззз
Според мене, точакот од огласот е склопен од стари ефтини делови т.е. што му дошло при рака на сопственикот, ставил. За цената, не знам, сигурно може уште да се спушти. Зависи и од тебе, дали би возел ваква "крпеница". Toa e. :)

знаци не го бива :) ... абе барам за сопругаа нешто добро ми прави друсштво па и она да вози нешто добро
предлог :)

знаци не го бива :) ... абе барам за сопругаа нешто добро ми прави друсштво па и она да вози нешто добро
Па и што викаш за сопругата, рамот на точакот од огласот ми изгледа голем, сигурно е за луѓе над 180 см. Ако веќе бараш точак за сопругата, тогаш барај некој со женска геометрија или барем во најмал случај да и одговара на висината. Заебанција е ако не ти е погоден точакот спрема телото. Затоа се јавуваат болки во рацете, рбетот/кичмата, колената на подолги релации. Искрено не знам што да ти препорачам, многу зависи каков бараш, колку буџет имаш, само за по асфалт или и за off road. Многу фактори влијаат. Има една група на FB за продажба на половни точаци и делови од цела Македонија, мислам се викаше Sportysale. Ѕирни и таму, може ќе најдеш нешто. :)

Погледај тука за половни точаци, но памет во глава како и во секое купување на старо. Обавезно идење со некој пријател што е познавач.

https://www.facebook.com/groups/201303700007544

Некој да ми препорача хидраулични кочници до кај 4.000 денари?

Некој да ми препорача хидраулични кочници до кај 4.000 денари?
Хидраулични за тие пари многу тешко, евентуално нешто од основните модели Tektro, Hayes или во краен случај од Promax што не би ти ги препорачал. Најубаво ако најдеш нешто квалитетно (Shimano/Avid) на старо. Инаку за 4.000 ден. реално може да купиш една хидро (нова) кочница (предна или задна). :)

Би требало релативно наскоро да имам нов точак, со Авид 5ка кочници. Која е шансата да ги продадам за доволно пари, колку што би коштале некои споредливи кочници од Шимано?

Или да си набавам од старт Авид минерално масло и да почнам да учам за механичар, а? ;)

Би требало релативно наскоро да имам нов точак, со Авид 5ка кочници. Која е шансата да ги продадам за доволно пари, колку што би коштале некои споредливи кочници од Шимано?

Или да си набавам од старт Авид минерално масло и да почнам да учам за механичар, а? ;)
Кои ти се тие Avid 5 - ка ?? Пиши го моделот. Механички или за хидро збориш ??

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom