Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.163
Не секогаш мирниот кас на Коњот, или правото „орање“ со Волот, како и „волшебното“ дејство на Еднорогот се постојани!
Тахути секогаш мора да биде на клунот на лаѓата во својот сјај – парафраза од Liber CC!“ - За Симболизмот на Liber III

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.163
Техути а не Тахути
Колку да се коментира нешто или што?

Може и Техути ако толку ти е погрешно Тахути. Ете поеќе тука!
Може и Тот, може и Џехути... еден куп имиња се.

Мене ми одговара Тахути :)

P.S. Види ја и Liber CC (дали на мојот блог *линк*, дали на англиски :) )

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.163
Ова ќе биде активно до 21 Март!
До тогаш, гласајте и споделувајте со пријатели кои мислите дека би сакале и би можеле да присуствуваат на предавањата!
Благодарам

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Воља ми е да сфатите колку вашата окултност забегала и љубам да сфатите дека најкорисно О.Т.О. што може да постои се наоѓа во ОТОриноларингологијата каде навистина му се пружа помош на човек за да биде здрав, барем телесно, нали! Воља ми е да сфатите дека Православието е изворот на вистинското знаење, на спасоносното!
P.S: Хи хи се врнах!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
“There is no god but man”

-”Liber OZ”

One common attribute of the Old Aeon systems is their insistence on the baseness, sinfulness, and helplessness of humanity. In this view, mankind is naturally in a state spiritual blindness, deafness, and dumbness; we don’t know what is best for ourselves, and we’re aimless when left to our own devices. This often translates into the necessity of giving oneself up to a higher power outside of oneself: to the priest class, to the guru, to God, and (most recently) to the State. In the New Aeon, we place no faith on the grace of any god or guru; we assert no need to become Initiate beyond oneself.

-x-

punished
Член од
2 март 2013
Мислења
1.191
Поени од реакции
837
Одлична тема, ми претставуваше задоволство да ја прочитам целата веќе неколку денови уназад. Дури и ми е криво што нема таква дискусија како порано, изгледа се што требало да биде кажано е веќе кажано :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
I am the Heart; and the Snake is entwined
About the invisible core of the mind.
Rise, O my snake! It is now is the hour
Of the hooded and holy ineffable flower.
Rise, O my snake, into brilliance of bloom
On the corpse of Osiris afloat in the tomb!
O heart of my mother, my sister, mine own,
Thou art given to Nile, to the terror Typhon!
Ah me! but the glory of ravening storm
Enswathes thee and wraps thee in frenzy of form.
Be still, O my soul! that the spell may dissolve
As the wands are upraised, and the aeons revolve.
Behold! in my beauty how joyous Thou art,
O Snake that caresses the crown of mine heart!
Behold! we are one, and the tempest of years
Goes down to the dusk, and the Beetle appears.
O Beetle! the drone of Thy dolorous note
Be ever the trance of this tremulous throat!
I await the awaking! The summons on high
From the Lord Adonai, from the Lord Adonai!

Liber LXV

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.163
Волјата за која се зборува во Телемата е вашата суштина!
Оваа волја е ЕДНА!

Не е мудро да ја мешате со вашите секојдневни желби кон кои итате. Желбите (ако се во согласност со таа ваша волја) се само станици кон максималното искористување на патот по кој што ве турка таа Волја!
Оваа волја е сржта на вашиот живот, кој што е еден и единствен и кој што се протега надвор од овој земски живот! Оваа волја не е ограничена со вашиот престој на Земјата (видете ја Liber CVI). Не е ограничена во однос на вашите комплекси и не трпи модификации. Чистата волја за која се зборува во Телемата – сте вие самите! Вашата вистинска природа.

-- За Волјата во философијата на Θελημα

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
VOLJATA, sakas da kazes, e transcedentalna? Ili e samo vonvremenska, bez konkretizirana sushtina?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
VOLJATA, sakas da kazes, e transcedentalna? Ili e samo vonvremenska, bez konkretizirana sushtina?
Вистинската волја е дел од божјата а со тоа и еднаква на неа.

The first question one might ask when embarking upon the quest to understand the philosophy of Thelema is “What is my Will?” or “How do I know what my Will is?” The answer to this questions might initially be presumed to be answerable in the form of a sentence such as “my Will is to be a doctor” or “my Will is to eat this sandwich,” but this is not so, for this is to restrict the Will to the trappings of language and reason. The Will is the innermost Motion of one’s being, an individual expression of the Eternal Energy of the cosmos.

“The Way that can be named is not the Eternal Way.”

To confine the Will to logical expression is to inherently assert a limit. Further, it assumes that one must have a logical reason for acting such-and-such way, but to do so would make one “fall down into the pit called Because” to “perish with the dogs of Reason.” As the Beast remarked, “It is ridiculous to ask a dog why it barks,” for this is simply an expression of its nature, not determined by any kind of rational process.

“One must fulfil one’s true Nature, one must do one’s Will. To question this is to destroy confidence, and so to create an inhibition… There is no ‘reason’ why a Star should continue in its orbit. Let her rip! Every time the conscious acts, it interferes with the Subconscious, which is Hadit. It is the voice of Man, and not of a God. Any man who ‘listens to reason’ ceases to be a revolutionary.”

Повеќе тука: The Will is Supra-Rational

• Ми се допаѓа
Reactions: -x-

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.163
Знам дека не сте истражувале многу, дека извор Ви е само форумов и нешто блогот со + некој есеј за темата, но ете кој е заинтересиран, може да учествува во конкурсот за најдобар есеј на тема ТЕЛЕМА - МОЕТО РАЗБИРАЊЕ НА ЗАКОНОТ! (линк)

Повелете, имате доволно време барем да прочитате книги од Кроули и критики на неговите дела и да се запознаете философски со темата и да напишете добар есеј и да добиете награда. :)

Се читаме :)

Kajgana Shop

На врв Bottom