Закон за поводник и заштитна маска

• Креатор на темата Креатор на темата Lu
  • Време на започнување Време на започнување
Кога и да видам некој фраер или фраерка ко тебе што шета кучиња без маска се расправам со него,поготово ако ми е некој од маало абе ќе го напнам дур не се научи на ред.А ако ти си го шеташ кучето со маска и ланец,и да ти рече некој нешто,мада тешко дека некој би ти мрчел у таква ситуација освен дртнати бабетини и сељанки ко таа комшивката твоја можеш комотно да ги отераш у пм.Али оправдањево од постов твој за непочитување на закони ти вришти.

демек ако има маска ќе престане стравот кај особата која се плаши од кучиња..........смешки

туку закон си е закон, треба да бидат далеку построги и попринципиелни органите на јавниот ред и мир, заради безбедност на граѓаните,сопствениците како и самите кучиња (од каснувања и труења)

Кога и да видам некој фраер или фраерка ко тебе што шета кучиња без маска се расправам со него,поготово ако ми е некој од маало абе ќе го напнам дур не се научи на ред.А ако ти си го шеташ кучето со маска и ланец,и да ти рече некој нешто,мада тешко дека некој би ти мрчел у таква ситуација освен дртнати бабетини и сељанки ко таа комшивката твоја можеш комотно да ги отераш у пм.Али оправдањево од постов твој за непочитување на закони ти вришти.

Во никој случај не оправдав непочитување на закони (уште пред да се донесат кучето мое е шетано со маска, така да не :гомце:). А за тоа дека се расправаш со секој еден... не си налетал друже изгледа, ваљда само на девојчиња си им мрчел...
Иначе да, постојат еден тон луѓе на кои све им пречи, им пречи што постојат кучињата... Шетам со куче и знам какви све говеда се избацуваат со секакви коментари (интересно па, кога дечко ми ја шета, нема коментари... ах мажишта...).

@ZeenaK9
Добро е што практикуваш ставање на маска и поводник.
Верувај ни мене не би ми било сеедно ако сум со непознато куче (без маска) во толку мал простор како лифт, или се разминувам во ходник од зграда. Посебно ако сум во придружба на деца.

Не му пишува на кучето на чело дали е воспитано/тренирано и колку и како е социјализирано. Посебно децата можат непредвидено да изреагираат и да провоцираат некој нагон (за плен, или за игра) кај кучето.
Верувам дека покрај вас неколку на форумов има и други сопственици на кучиња што совесно ги имаат прилагодено кучињата за блиски контакти со непознати луѓе.
Но знам дека има уште повеќе и од несовесните и игнорантни сопственици кои неправилно чуваат кучиња, употребуваат физички казни за супресија на одредени однесувања, и генерално имаат кучиња кои се темпирана бомба која само чека да се поклопат прави услови за да експлодира и да се деси немил настан со тешки последици по здравјето и животот на некои несреќници кои ќе се најдат на погрешно место во погрешно време.
Тие што ги учат кучињата на агресија и ги употребуваат за кучешки борби нема ни да ги спомнувам.

Кажи ми сега ти мене како да знам јас или било кој друг просечен човек (значи во најдобар случај лаик за кучиња и кучешко однесување и психологија) со какво куче се разминувам во тесен ходник, или со какво куче делам мал простор како што е лифт. Нормално дека не може да знам.

Ете токму за ова треба да се практикува ставање на маска и поводник. Без извинувања и без исклучоци од видот старо или младо куче.

Инаку навистина не знам за што ти замераат комшиите ако твоето куче е на поводник и со маска. И нормално ако не лае прекумерно и непотребно.
Не им се потресувај многу, сељачишта има колку сакаш, па и од тие што не чуваат кучиња. Сељачиштата не можеш ексклузивно да ги поделиш по кинолошка (кинофилска) основа. ;)

На 8 години у сред школски двор ми се затрча далматинец дур возев точак,ми загриза за ногавица,паднав и скршив зглоб и ден денес осеќам последици ама мање битно е за темава.Вторпат дур играв фудбал на сред игралиште ме има скасано булдог за нога,среќа што беше мал па немав сериозни последици.Летово седев со брат ми и друштво у парк,значи парк кај што има клупи,маси,игралишта за баскет.Обично кој си носи миленик со него го врзува на пола метро и мање од него,и нормално маска му става ако е поголемо.Ама ете се погоди некој ретард што ја пуштил ротфајлерката без ланец и на брат ми за бут го укаса,а ниту испровоцирана ни ништо,од нигде излезе.Јас на никој не сум му се заканувал,секад пробувам со убаво и културно,али ако не разбира со убаво си има и други методи.Премногу детски е од тебе да оценуваш дали сум се расправал само со девојки,а сум се плашел од "мажи" што шетаат неврзани џукци.Толку сум исфрустриран од такви несовесни сопственици и одврзани кучиња што ја изгубив сета толерантност,и веруј да го имаш дожиевано тоа што го имам јас нема да гледаш дали тој што шета одврзано куче,па и без маска е жена или некој набилдан тип за да влезеш у расправија.Толку од мене,друго е на ваша совест и душа.

На 8 години у сред школски двор ми се затрча далматинец дур возев точак,ми загриза за ногавица,паднав и скршив зглоб и ден денес осеќам последици

Вторпат дур играв фудбал на сред игралиште ме има скасано булдог за нога,среќа што беше мал па немав сериозни последици.

Летово седев со брат ми и друштво у парк,значи парк кај што има клупи,маси,игралишта за баскет.Обично кој си носи миленик со него го врзува на пола метро и мање од него,и нормално маска му става ако е поголемо.Ама ете се погоди некој ретард што ја пуштил ротфајлерката без ланец и на брат ми за бут го укаса,а ниту испровоцирана ни ништо,од нигде излезе.

Безброј вакви примери има. Кај нас не се ни води евиденција, а и да се водеше немаше да биде точно пошто најголемиот број случаи поминуваат непријавени.

Да се надоврзам и јас, пред неколку години на возење ролери ми се сплетка боксер (куче, не спортист :)) меѓу ногите. Сакаше да си игра пустиот, ама работава заврши со мој пад и одрана кожа на неколку места.
Ништо страшно ама многу се изнервирав кога од некаде дојде власникот и кажа нешто во стилот „Не се плаши не гризе!„. Демек таа информација треба да ме утеши некако откако во секој случај се завршив цел во крв. Се мислев да ги извадам ролерите и да му ја залепам некоја онака по чорапи, ама избројав до десет и остана на тоа.
Муабетов ми е, не мора да гризе кучево за да ти направи беља. Уште една од многуте причини за употреба на поводник (и маска).

Ова иначе се дешава одвреме навреме на стазата за ролери и велосипеди покрај кеј, каде има безброј пуштени кучиња, без маска се разбира.
Ако направам ретроспектива, последен пат кога видов куче со маска беше прошлата зима. Некој самојед го шетаа со маска и со поведник, ми идеше да се свртам и да го стигнам власникот за да го прашам како се решил да му стави маска на кучето... ;)

На 8 години у сред школски двор ми се затрча далматинец дур возев точак,ми загриза за ногавица,паднав и скршив зглоб и ден денес осеќам последици ама мање битно е за темава.Вторпат дур играв фудбал на сред игралиште ме има скасано булдог за нога,среќа што беше мал па немав сериозни последици.Летово седев со брат ми и друштво у парк,значи парк кај што има клупи,маси,игралишта за баскет.Обично кој си носи миленик со него го врзува на пола метро и мање од него,и нормално маска му става ако е поголемо.Ама ете се погоди некој ретард што ја пуштил ротфајлерката без ланец и на брат ми за бут го укаса,а ниту испровоцирана ни ништо,од нигде излезе.Јас на никој не сум му се заканувал,секад пробувам со убаво и културно,али ако не разбира со убаво си има и други методи.Премногу детски е од тебе да оценуваш дали сум се расправал само со девојки,а сум се плашел од "мажи" што шетаат неврзани џукци.Толку сум исфрустриран од такви несовесни сопственици и одврзани кучиња што ја изгубив сета толерантност,и веруј да го имаш дожиевано тоа што го имам јас нема да гледаш дали тој што шета одврзано куче,па и без маска е жена или некој набилдан тип за да влезеш у расправија.Толку од мене,друго е на ваша совест и душа.

Не е детски, ја си зборам од искуство. Не знам зашто сакаш да се расправаш со мене, кога и ја го делам твоето мислење, поводник и маска (а го практикувам уште пред да се донесе законот). Зборевме во конктерниот случај за чивавата. Во тој случај оправдува неносење на маска. Мислам дека ме разбираш- едно е ротВајлер, друго е чивава. Истата фрустрација и јас ја делам со тебе. И јас сум имала дешавки каде ми рипале кучиња на мене, а сопственикот од страна стои и се смее или ме теши- нема да те изеде-fucking знам дека нема да ме изеде, можам и сака да го исконтролирам не е тоа проблемот, проблемот е кога сум со Мила (ротвајлер е иначе) и кога ни се ставаат рандом кучиња, па ако некое рипне на мене оваа попи*дува, и тогаш ротвајлерите се агресивните, ме разбираш што ти кажувам? Особено ме фрустрира и мене моментот, кога ја сум успеала да ја научам да ја асоцира маската на шетање и да и се радува на истата, а некој со рандом големо куче го жали неговото, гревота било... ма немој.

Иначе Ванкок, секогаш избегнувам да се возам во лифт со луѓе, ако има некој во лифтот чекам, а ако некој сака да се качи додека сум ја во лифт (освен ако не им пречи) им кажувам да причекаат. Госпожата комшика моја, сакаше само да се напраи паметна (и мирисало кучето, yeah right...). За лаење, не лае уопште, дури и кога сме надвор ако залае не можам да и го препознаам гласот... не сум навикната да ја слушам како лае. Пошо, добро чувано куче, нема потреба да лае... така да...
--- надополнето: 31 јануари 2014 во 01:39 ---
Не му пишува на кучето на чело дали е воспитано/тренирано и колку и како е социјализирано.

Ако го видиш како седи до сопственикот и го гледа дирекно во очи и ништо од страна не го интересира, сеуште не му пишува на чело како ќе реагира?

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
Pa ete gledas Marchelo deka tocno mi ja dokaza poentata - toj so fobija premnogu e isplasen da reagira odbrambeno kon kuceto, bez razlika dali e vo opasnost od nego ili ne. Od druga strana tie sto se poskloni na nasilni ispadi,pa bile tie potrebni ili ne vo dadenata situacija ni oddaleku nemaat fobija ;) Mozebi ne se custvuvaat bezbedni okolu kucinja, mozebi ne sakaat kucinja no fobija nemaat.
Megjutoa, ako jas tebe pravilno te razbiram, ti velis deka sekoj ima pravo da upotrebi nasilstvo vo samoodbrana ako proceni deka dadenata situacija e opasna po nego. Epa zajakot lezi vo procenkata na situacijata, a zatoa tuka e zakonot za da te nauci na pravilna procenka na situacijata. Videte tuka site gresite - zakonot ne sprecuva, toj koregira, zatoa sto sekogas postojat razlicni procenki na situaciite i nastanuvanje na odredeni incidenti. I zaboravate uste edna rabota, kolku i da se malku, sepak i zivotnite imaat zakonski prava koi isto taka mora da se pocituvaat vo Makedonija. A procenuvanjeto na opasnosta na situacijata ima dva kraja pa nekogas moze nisto da ne ti se sluci od kuceto a da izedes kjotek od sopstvenikot - zakonski mnogu lesno odbranlivo, se sto treba da napravi e prv da te prijavi. A kako sto gledam ti si bil vo nekolku situacii za koi velis nema zakon ne se pocituva itn.... Epa nikoj ne ti e kriv be bratuced, ako si sakal da gi stigne zakonot, si trebalo da gi prijavis, vaka samo mozes da places po forumi. Kako sto rekov,vo navika ni e da si gledame seir pa posle ke kazuvame abe nema zakon .....
A za takvi macoizmi...da dosagjas na nekogo da stavi na kuceto maska, arno vika Zina, osven ako ne se devojcinja, poprvo kje izedes kjotek od nekogo...... pa ti bidi popameten, ne se raspravaj, prijavi gi, poveke ke zapametat 400 evra od gjebot otkolku ulicna raspravija

Inaku Vanlok, vo ovoj kontekst moze da se stavi i ona '' ne mu pisuva na celo...'' i sega eve ako ti se sluci tebe so tvoe kuce nesto takvo, mu pisuva li na celo na drugiot covek deka se isplasil od kuceto pa go napadnal za da se odbrani i mu pisuva li na celo deka nema posle kuceto da ti se svrti i tebe da pocne da ti deli ''pravda'' ? Oti ''ne mu pisuva na celo'' vazi isto tolku za lugeto kolku sto vazi za kucinjata.

Мислам дека ме разбираш- едно е ротВајлер, друго е чивава. Истата фрустрација и јас ја делам со тебе. И јас сум имала дешавки каде ми рипале кучиња на мене, а сопственикот од страна стои и се смее или ме теши- нема да те изеде-fucking знам дека нема да ме изеде...

...
Ако го видиш како седи до сопственикот и го гледа дирекно во очи и ништо од страна не го интересира, сеуште не му пишува на чело како ќе реагира?
Сега веќе можам да кажам дека можам прилично добро да го „читам„ однесувањето на кучињата. Токму затоа можам да кажам дека 99% од луѓето знаат да „прочитаат„ само р'жење и лаење. Некои ни тоа.

Таа ситуацијата во подвлечениот дел само на клипови сум ја гледал. Ваљда не сум ве сретнал вас неколкумина од форумов, ама тоа па не значи ништо друго освен дека сте во тешко малцинство.
Поголемиот дел од сопственици немаат добро воспитани и социјализирани кучиња. Ова го зборам и од лично искуство, скоро сите што ги знам нивото на дресура на нивните кучиња е да не вршат нужда каде не смеат и да не напаѓаат домашни.

Така да законот за носење маска (и поводник) треба да важи за СИТЕ КУЧИЊА. Ротвајлер или Чивава, Бернандинец или Пинч, Мастиф или Пекинезер... маска сите МОРА да носат. Без разлика дали се стари или млади.

Таа Чивава не може да изреагира несоодветно на разминување во ходник од зграда, или во лифт? Треба слепо да веруваме дека сопственикот совесно ја воспитал и социјализирал?

Ајде биди објективна, ако може ротвајлерот да носи маска може и чивавата. Без разлика колку е стара.

Epa nikoj ne ti e kriv be bratuced, ako si sakal da gi stigne zakonot, si trebalo da gi prijavis, vaka samo mozes da places po forumi. Kako sto rekov,vo navika ni e da si gledame seir pa posle ke kazuvame abe nema zakon .....

A za takvi macoizmi...da dosagjas na nekogo da stavi na kuceto maska, arno vika Zina, osven ako ne se devojcinja, poprvo kje izedes kjotek od nekogo...... pa ti bidi popameten, ne se raspravaj, prijavi gi, poveke ke zapametat 400 evra od gjebot otkolku ulicna raspravija...
Kaко веднаш се гледа дека не живееш тука. :)
Ало бре, ова тука е Дивиот Запад. Поголема дивина од пустините во Викторија таму. Тука судот се влече со децении, ако подмачкаш на право место и ќе застари случајот.

Секако дека треба да се пријавува се и секогаш, ама треба да си наивен за тука да веруваш во судска правда и правна држава.
Тука можам само да верувам во редовно мавање казни за непочитување закон (па макар и ако за некои не важат тие исти закони).

Inaku Vanlok, vo ovoj kontekst moze da se stavi i ona '' ne mu pisuva na celo...'' i sega eve ako ti se sluci tebe so tvoe kuce nesto takvo, mu pisuva li na celo na drugiot covek deka se isplasil od kuceto pa go napadnal za da se odbrani i mu pisuva li na celo deka nema posle kuceto da ti se svrti i tebe da pocne da ti deli ''pravda'' ? Oti ''ne mu pisuva na celo'' vazi isto tolku za lugeto kolku sto vazi za kucinjata.
Прва грешка, правна грешка, ти е што изедначуваш кучиња (правно гледано имот) и луѓе. Без разлика на твојот личен став, за судот никогаш нема луѓето и кучињата да имаат исти права.

Втора грешка ти е во врска со мене (и моето куче), пошто јас не мислам да не го почитувам законот. Моето куче ќе биде на поводник и со маска. Соодветно, тоа куче нема никој да провоцира за да го шутира или напаѓа.

Of be duso be, nemoj da si tolku naiven. Mislis deka ke bides na mir ti i tvoeto kuce samo oti ke ima maska i ke bide vrzno? Zemi malinoa,porasni go, setaj go ekoj n vrzano i so maska pa tek togas ke svatis sto zboruvame Zina i jas. Ne be druze, ne Viktorija,vo MAKEDONIJA ima zakon i te kako ima,i toa so godini unazad,sto, da ne mislite deka samo od koga go vovedoa zakonov za maska postojat kaznive? 50 godini nanazad vo Makedonija ima i vazi zkon deka ako tvoeto kuce napadne i kasne nekogo ke se otepas od pari davanje za osteta, i ne mi kazuvaj teorii za pravna drzava,jas ti kazuvam za realni slucai. A koga vikas div zapad, ke se popravis malku, ne e cela Makedonija,tuku samo Skopje. I toa sto go napisav pogore stoi - se sto trebalo da napravi e da go prijavi sopstvenikot i toj ke bil kaznet. Vtoro, trebase pogore povnimatelno dda me procitas, mislam deka pisav, ama ev pak ke kazam,ne se raboti za izednacuvanje na covek i kuce, tuku za procenka na situacijata. Znaci ako vo takva dadena situacija, eden setac naide na kuce i smeta deka e vo opasnost od istoto spored vas sosema vo red e ako vo sostojba na afekt toj se obide da se brani napagjajki go kuceto taka? I po koja logika vie mislite deka sopstvenikot na toa kuce toa mirno ke go gleda? Vo takva situacija i toj moze mnogu lesno,isto taka vo afekt da pomisli deka postoi opasnost i po nego i da se 'brani. Takvi situacii obicno tesko deka nekoj ke moze so ladnokrvno i logicko razmisluvanje da gi resi,a pogresnite procenki na situacijata vodat i do mnogu polosi posledici od edno nastradano kuce.
Slusaj vaka Vanlok.Jas ti preporacuvam sega mnogu mnogu da istrazuvas,ne kako sto teoretski treba da bide po forumi ili instant resenija na videa,tuku kako sto e,prakticno,tuka i sega vo Makedonija. I edno od istrazuvanjata neka ti bide da najdes nekoj prijatel,poznanik itn... so mnogu staro kuce i toa kuce kolku mozes poveke sledi go kako se odnesuva,pa sledi i grupi kucinja (so sopstvenici sekako) kako se odnesuvaat, sledi kaj mozes, koga mozes po parkovi,kejovi,na ulici.... i na toj nacin ke naucis mnogu za odnesuvanjeto na kucinjata i na nivnite sopstvenici,pa mozebi ke svatis za sto ti zboruvam. Ova tebe ke ti koristi,oti sakas luti se sakas ne,ama nemas iskustvo so kucinja.Da,si imal interakcija, si cital, ama ne e toa toa. Nema tuka nisto strasno,nikoj ne se rodil ucen a jas ke tik kazam deka i 10 i poveke godini ke cuvas kuce i pak sekoj den po nesto novo ke naucis. Cuvanje kuce,sose site sekojdnevni predizvici, ako se pravi kako sto treba, ne e taka ednostavno. Ova ti go kazuvam i vo kontekst na ovaat diskusija,no i vo kontekst na idnoto tvoe kuce.

совет од мене при ваква ситуација да се пријави веднаш полиција да дојде да се види шо како,нека го репнат тој несовесниот затоа што не може да си го контролира кучето или не може,а сака да се пуфка со него низ град......колку толку ќе делува и на останатите несовесни

јас до пред некој месец можев и го шетав кучето со маска,арно ама сега кога ќе види маска иманекоја страшна одбивност дури ме напаѓа ако пробам да му ја ставам....чаре?не знам зошто претходно беше цело време со маска.Сега се нервира со законов изгледа :) се шалам,ама стварно не можам никако да му ја ставам

јас до пред некој месец можев и го шетав кучето со маска,арно ама сега кога ќе види маска иманекоја страшна одбивност дури ме напаѓа ако пробам да му ја ставам....чаре?не знам зошто претходно беше цело време со маска.Сега се нервира со законов изгледа :) се шалам,ама стварно не можам никако да му ја ставам
Погледај го видеото, почни од 22:40.​

Новата Одлука за комунален ред на Град Скопје , во врска на шетањето на домашните миленици на улица или во паркови, предвивдува покрај тоа што мора да се водат со поводник, мора да носат и заштитна маска, за оние кучиња „кои според своите физички и други предиспозиции или агресивност би можеле да ја загрозат безбедноста на луѓето или на другите животни“.

Од Градот го регулирале и времето кога домашен миленик би можел да трча слободно или да се шета без поводник, пишува Дневник.

DSC_0585.jpg

- Kуче може да се пушти од поводник и да се движи слободно, во парк и на друга јавна зелена површина, во временски период од 22 навечер до 8 часот наутро, во период на летно сметање на времето, односно од 22 до 9 часот зиме. Се забранува да се пушти куче од поводник и да се движи слободно на јавна сообраќајна површина, во непосредна близина на училишта, во парк или друга јавна површина каде што има уредено детско игралиште, во дел под цветен засад, како и во парк - се вели во одлуката.

Ова не важи за парковите за миленици, каде што е дозволено неограничено движење на кучињата. Забрането е внесување кучиња, мачки и други животни во јавни установи, како органи на државна управа, општини, болници, амбуланти, и други здравствени организации, училишта, погони за производство на прехранбени производи и во верски објекти.

- Ако сопствениците на домашните миленици не се придржуваат на одредбите од оваа одлука, домашните миленици ќе се третираат како животни скитници или нерегистрирани кучиња и кон нив ќе се примени постапката за заловување - предвиделе надлежните.

Ако некој, пак, сака да чува куче во колективни објекти, поточно во стан, на тераса, итн, правилата ќе ги определат сопствениците на становите. Оние граѓани што чуваат или хранат маалски кучиња во заедничкиот двор, за тоа ќе мора да имаат писмена согласност од мнозинството сопственици и корисници на дворот.

За кучиња кои се чуваат во куќи и во приватни дворови, градските власти предвиделе дека куќата на животното мора да е оддалечена најмалку 3 метри од најблискиот станбен или деловен објект на соседната парцела, како и од регулационата линија на јавната површина.

Во однос на она што постојано може да се види на скопските улици, а тоа се прекопите од јавни и приватни компании за вода, струја, телефон, кабелски сообраќај, во новата одлука за комунален ред е уреден периодот за вршење на тие активности - од 15 март до 15 ноември. Притоа изведувачите мора да исполнат одредени безбедносни стандарди.

Извор-http://www.skopjeinfo.mk/gradot/1051976879/slobodno-setanje-kucinja-cela-nok

Епа ете кога може да се шетаат кучиња без поводник и маска! А воедно, не станува повторно збор за сите раси, туку за омилената група на Ванлок. Епа сега, ако имате куче кои и малку наликува на таа група, а притоа не користите опрема за истото, може да го јадете со казна од 20 евра:pos:

Неколку пати го прочитав тој дел и уште не ми е јасно. Зборуваат дека генерално се менува регулацијата за носење на маска, или се работи само за во парковите за тој периодот од 22 до 08часот?

Од 22 до 08часот не мора да се употребува поводник и маска, освен ако не се работи за „оние кучиња кои според своите физички и други предиспозиции или агресивност би можеле да ја загрозат безбедноста на луѓето или на другите животни“?
Или генерално во секое време и место другите „неопасни„ кучиња не мора да носат маска?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom