Швајцарците гласаа „Против масовното доселување“

• Креатор на темата Креатор на темата Xibalba
  • Време на започнување Време на започнување
Не баш многу... едната е мултинационална, другата мисли дека е еднонациална...

А со болд е обележена причината зошто последниве 100(0) год нема мир во куќава....

Мирот може да се обезбеди со применување на швајцарскиот закон против доселување и ретроактивно да се спроведува за последните 20 години.

Мирот може да се обезбеди со применување на швајцарскиот закон против доселување и ретроактивно да се спроведува за последните 20 години.

Но треба да се чита меѓу редови нешто? Нешто на лик етничко чистење, протерување, гетоизирање, дискриминирање...

И да те потсетам дека законот е ограничување на доселувањето. Мене ми изгледа сосема легитимно, и воопшто не ни иде против *нашите* интереси.

Сепак има надеж за Европа , а за французи италијанци и германци не се секирајте . Тие нема да идат таму да копаат канали туку ке идат на скијање ;)

Се надевам дека во брзо време Европа (посебно мислам на држави како Британија, Франција, Белгија, Холандија, Германија, Шведска, Норвешка) ке се разбуди од овој глупав либерален мултикулти филм бидејќи во последниве 20тина години од чист континент со бело христијанско население полека се претвара во некоја комбинација од Африка и Блискиот исток ,полна со луѓе кои не вредат да постојат и кои сеуште живеат во 10тиот век со некави си идеи за голема исламска држава = калифат и владеење на шеријатот..
Ваквиот потег на Швајцарија е за поздравување. Моето очекување е дека во наредниве години со зголемувањето на негативните ефекти од доселувањето на имигранти од Африка и Азија на големо ке се зајакнува и радикалната десница.Е кога таа радикална десница евентуално би дошла на власт тогаш ке може да зборуваме за отстранување на карциномот (кој што во гореспоменатите држави се шири со алармантна брзина,пр. Амстердам 24 % муслиманско население,Брисел 22% муслиманско население) од Европа и зачувување на идентитетот стариот континент..

Losa odluka za Svajcarija.

So referendumot se obvrzuva vladata na Svajcarija, da go revidira dogovorot so EU za slobodno dvizejne na lugje (taka nesto mislam bese). Arno ama fintata e sto Svajcarija ne moze da si odbere koj dogovori saka da gi odkaze a drugite da gi cuva. Rabotata e site ili nikoj. Ako stane ova seriozno da se odkazat od dogovorot, i site drugi ke bidat nevazecki. EU ke ostane tvrda vo ova prasajne. Toa ima golemi posledici za Svajcarija oti ke go izgubat privilegiraniot pristap do EU-pazarot a so EU imaat najgolem del od tregovijata. Isto taka Svajcarija profitira mnogu od doseluvajneto na visoko-kvalifikuvan kadar koj ne go poseduva (posebno od Germanija). Ako ne ide kadarot sto ima treba, sekako deka ke ima posledici za Svajcarskata ekonomija. Jasno deka i od EU ima doseluvajne od nestrucen kadar, ama ne do taa mera da mora vaka da se reagira. A i mislam deka referendumot samo bese za doseluvajne od EU-drzavi, za treti drzavi ima sosema drugi pravila.

Сакам две заблуди да појаснам.

Швајцарија не е мултинационална држава туку монолитна еднонационална држава веќе повеќе стотина години со висока национална свест (што е и разбирливо). Гледам повеќето растени на Балкан мешаат јазик со нација па си прават некоја паралела а никогаш не направиле муабет со Швајцарец.Многу пати сум потенцирал дека Швајцарија не е збир на Италијани, Французи и Германци како што многу мислат.

Втората заблуда е дека ако не биле банките Швајцарија ќе пропаднела. Еден Исланд успеа да се среди после банкрот а ништо немаат од ресурси или земјоделство па една Швајцарија со прекрасна природа и земја и високо квалификуван кадар лоцирана во центар на Европа ќе пропаднела. Тешете се само.

Сакам две заблуди да појаснам.

Швајцарија не е мултинационална држава туку монолитна еднонационална држава веќе повеќе стотина години со висока национална свест (што е и разбирливо). Гледам повеќето растени на Балкан мешаат јазик со нација па си прават некоја паралела а никогаш не направиле муабет со Швајцарец.Многу пати сум потенцирал дека Швајцарија не е збир на Италијани, Французи и Германци како што многу мислат.
Тогаш зошто се мачат да држат држава со три официални јазици, зошто не научиле нешто од Македонија како се основа монолитна еднонационална држава?

Но глупи се тие, само комплицираат, веќе стотина години не им текна...

Јас сум за целосно слободно движење на труд. Секој кој неможе да си ја задржи работата на слободен пазар на труд не заслужува да го работи тоа што го работи.

И да те потсетам дека законот е ограничување на доселувањето. Мене ми изгледа сосема легитимно, и воопшто не ни иде против *нашите* интереси.
Тоа е битното, ограничување т.е тие што се социјалците ќе мора да ја напуштат државата

Може да го образложиш болдот?

Ако за тие 20 години не ти се одземе и правото во Македонија да бидеш Македонец.. со УЧК во власт таков закон ? малу морген.. :D

Јас незнам ЕУ зошто се буни? Па Швајцарија не е членка на ЕУ, едноставно швајцарците неморат да бидат солидарни со европските земји. Па макар ако сакат и 1000 билатерални договори нека имат со ЕУ..
--- надополнето: 11 февруари 2014 во 01:35 ---
ЕУ ќе ги преиспита односите со Швајцарија, а Швајцарија ќе претрпи економски последици
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=B69A485D061AA24EAE96F5FFAA340675

Последно уредено од модератор:
Јас сум за целосно слободно движење на труд. Секој кој неможе да си ја задржи работата на слободен пазар на труд не заслужува да го работи тоа што го работи.

Зборуваш глобално или на ниво на држава?

Тогаш зошто се мачат да држат држава со три официални јазици, зошто не научиле нешто од Македонија како се основа монолитна еднонационална држава?

Но глупи се тие, само комплицираат, веќе стотина години не им текна...

Немој да се шалиш жити се.

razlikata megu makedonija i svajcarija e ogromna. glavnata razlika e ako prass frazncuzin, germanec ili italijanec od svajcarija sto se site ke ti kazat deka se svajcarci. nesto so e naucna fantastika vo makedonija.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom