Прашања за Исламот III

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Закана е за општеството но тоа не може да го разбере индивидуалистичка култура на која и припаѓа и овој наш народ кој изумира. Се работи за шеријатски прекршоци како криминал, убиства, блуд, сето тоа е закана за општеството, затоа на запад цемејството е разорено и пропаѓа се, исламот е колективистичка култура која има смисла за целината затоа шеријатот ги санкционира овие појави, исто како што ракот акко е во почетна фаза подобро е да се делува одма на зачетокот оти после е веќе касно. Шеријат нема во права смисла како што е во теорија но насоката е кон тоа, да се спречи се она што ја разјадува солидарноста и единството на заедницата. затоа има зекат, значи смисла за целината. Слично како кај Кроули кој вели не смее да се занемари ни еден дел од целината.
Човештвото пред се, не народот! А човештвото го сочинуваат индивидуите. Народите постојано се раѓаат и изумираат, исто како и религиите, ништо ново!
Тоа што за тебе е блуд, за некој е начин да се пронајде себеси! Како ќе ја зачуваш целината, ако својот критериум за морал го наметнуваш на сите? Ќе ги асимилираш сите во твојата замисла за совршен свет? Ќе се претвориш во Борг од ѕвездени патеки? Што ако некој реши дека твојот начин на размислување или живот е оправдување за да те убие?

Вистината нема потреба да силата туку лагата! На неа и се потребни заплашувања и закани, за да може да се наметне како вистина.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Oh.... Aj... Znaci ispaga deka jas i 99 % od svetot (posto go nemame vospostaveno) go mrazime alahoviot zakon.
(Recenicava nema smilsla ama aj) Koja e taa "politika" na USA koja saka da go svede isalmot na privatna stvar
PA GO mrazite ako nejkes da se sudi spored serijat ti go mrazis islamot, sakate kamata, kriminal da ima, edni da imaat a drugi da crkavaat e toa.
--- надополнето: 7 февруари 2014 во 01:03 ---
Oh.... Aj... Znaci ispaga deka jas i 99 % od svetot (posto go nemame vospostaveno) go mrazime alahoviot zakon.
(Recenicava nema smilsla ama aj) Koja e taa "politika" na USA koja saka da go svede isalmot na privatna stvar
pa taa sto saka da ima kamata exploatacija u minici moze a zabuleni zeni e toa ne cinelo kako to?
--- надополнето: 7 февруари 2014 во 01:06 ---
Човештвото пред се, не народот! А човештвото го сочинуваат индивидуите. Народите постојано се раѓаат и изумираат, исто како и религиите, ништо ново!
Тоа што за тебе е блуд, за некој е начин да се пронајде себеси! Како ќе ја зачуваш целината, ако својот критериум за морал го наметнуваш на сите? Ќе ги асимилираш сите во твојата замисла за совршен свет? Ќе се претвориш во Борг од ѕвездени патеки? Што ако некој реши дека твојот начин на размислување или живот е оправдување за да те убие?

Вистината нема потреба да силата туку лагата! На неа и се потребни заплашувања и закани, за да може да се наметне како вистина.
vrska nemas, ne me teraj da me svatis pogresno, ti toj moral prvo primeni go na zena ti na kerka ti ili nekoj sto ti znaci, pa tolku li ste glupi da ne svakate deka vrednostite se sekade isti, a da ima nekoi sto sakaat da im ja ebat drugi zenata ima i pederi/lezbejki, pedofili sadisti (pa koa ima mazohisti)...ima i posle nekoi sto stavaat bombi pa posle oni krivi.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
vrska nemas, ne me teraj da me svatis pogresno, ti toj moral prvo primeni go na zena ti na kerka ti ili nekoj sto ti znaci, pa tolku li ste glupi da ne svakate deka vrednostite se sekade isti, a da ima nekoi sto sakaat da im ja ebat drugi zenata ima i pederi/lezbejki, pedofili sadisti (pa koa ima mazohisti)...ima i posle nekoi sto stavaat bombi pa posle oni krivi.
А кој вели дека не го применувам? Едноставно е! Живеј како што тебе ти одговара, и не се замарај со начинот на кој другите живеат! Ако некого сакаш, ќе го сакаш каков што е, не како што ти сакаш да биде!
Ако несакаш лезбејки, немој да бидеш лебејка! Но остави ги тие што се да бидат, наместо да ги убиваш, понижуваш, деградираш и сметаш за нешто помалку вредно од тебе!
Што тебе те засега дали некој ќе сака други да му ја ебат жената? Можеби тоа е тоа што му треба? Можеш да влезеш во негова кожа па да знаеш?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
А кој вели дека не го применувам? Едноставно е! Живеј како што тебе ти одговара, и не се замарај со начинот на кој другите живеат! Ако некого сакаш, ќе го сакаш каков што е, не како што ти сакаш да биде!
Ако несакаш лезбејки, немој да бидеш лебејка! Но остави ги тие што се да бидат, наместо да ги убиваш, понижуваш, деградираш и сметаш за нешто помалку вредно од тебе!
Што тебе те засега дали некој ќе сака други да му ја ебат жената? Можеби тоа е тоа што му треба? Можеш да влезеш во негова кожа па да знаеш?
pa sto gi zasega zapadot sto ima zabuleni zeni sto im zabranuvaat. vtoro islamot ne razmisluva taka sto mi e gajle za drugiot, tuku nego ako si go dirnal isto ko mene da si me dirnal, znaci solidarnost. A vo satanizmot mnogu go falat Nietzshe a toj jasno kazal kaj zena li odis ne zaboravaj go kamsikot taka da ima mnogu slicnosti ako barame slicnosti, a ako barame razliki ke najdeme samo vo terminologijata, ikonografijata i takvi nekoi nesustinski stvar na vkus, simboli inaku ima dosta zaednicki stvari. Samo satanizmot se pojavil u drugo vreme kao reakcija na ociglednata hipokrizija toa la vey go ima napisano koa videl edno zborat drugo pravat.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
што значат зборовите "субханеху ве теала" и "џелле шануху", и дали е обврска да се кажуваат. од каде потекнуваат??
--- надополнето: 7 февруари 2014 во 23:47 ---
какво е објаснувањето за "зверот од земјата"?? кој и што ќе биде тоа?? Деџџал или???
--- надополнето: 7 февруари 2014 во 23:49 ---
што мислите за "печатот Божји" спомнат во Откровението Јованово?? што претставува?? намазот??

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59
што значат зборовите "субханеху ве теала" и "џелле шануху", и дали е обврска да се кажуваат. од каде потекнуваат??
Есселаму Алејкум.
зборот "субханеху ве теала" во превод значи "Вишниот и Почитуваниот" иако потполно неможе на македонски да се преведе големината и тежината на зборот.
"џелле шануху" е "висико обожаван" овие зборови потекнуваат од кога е создаван човекот и ги има во Куранот и служат за величување на Аллах (свт) и е обврска за секој муслиман да ги кажува.(најцесто после секој намаз по 33 пати суббханАллах 33 пати Eлхамдулилах и 33 пати АллахуЕкбер)
ке наидете на цитати во Куранот каде што Аллах (свт) се нарекува сам себеси "Вишниот и Почитуваниот"
со тоа сака да ни докаже и да не тера да размислуваме за неговата величина и моќ и дека само он е заслужен да биде обожаван.
Аллах знае најдобро .

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Која е поважна љубов? кон бога, кон мајката, децата или мажот/ жената?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
PA GO mrazite ako nejkes da se sudi spored serijat ti go mrazis islamot, sakate kamata, kriminal da ima, edni da imaat a drugi da crkavaat e toa.
--- надополнето: 7 февруари 2014 во 01:03 ---

pa taa sto saka da ima kamata exploatacija u minici moze a zabuleni zeni e toa ne cinelo kako to?
Ok znaci 99% od drzavite go mrazat serijatot pokraj site negovi ubavini kako sto e kamatata ili namaleniot procent na kriminal. OK got it

Vtorata recenica aposlutno nema nikava dopirna tocka so moeto prasanje. Se gubis.

PS: Moj sovet: Ostaj go talibanecot da odgovora ,najpameten vi e tuka.

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59
Која е поважна љубов? кон бога, кон мајката, децата или мажот/ жената?
без сомнение љубовта кон Бога е поважна од се и на прво место, он ни даде живот и разум и све.
човекот може да постои без мајка/татко, жена/маж, деца
но не и без Бога.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
што е ноќта на исра?? и како е објаснето дека Мухаммед го видел Исус?? кога??
--- надополнето: 8 февруари 2014 во 21:35 ---
Абесинскиот роб ќе ја уништи Ќаба - што значи ова?
--- надополнето: 8 февруари 2014 во 21:43 ---
ако живеам на место каде сонцето побрзо заоѓа од времето кога заоѓа на некое поблиско место каде се вика езан, кога треба да клањам?? (планинско место каде сонцето побрзо се сокрива)

Последно уредено од модератор:
Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
ако живеам на место каде сонцето побрзо заоѓа од времето кога заоѓа на некое поблиско место каде се вика езан, кога треба да клањам?? (планинско место каде сонцето побрзо се сокрива)
Убави прашања :)

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
1. Ноќта на Исра и Мираџ
Исра го означува патувањето од Месџидул Харам во Мекка до месџидул акса - Ерусалем
1. Возвишен нека е Тој што во еден дел од ноќта го пренесе Својот роб од Месџиди Харам во Месџиди Акса, чија околина ја благословивме, за да му покажеме некои од Нашите знаци. Тој сè слуша и сè гледа.(сура ел-исраа)

а Мираџ го означува патување од Месџиди-Акса до Сидретул-Мунтеха(Конечната преграда),на највисокото небо.
http://www.dzemat-klagenfurt.at/hutbe/nezim-halilovic-muderis/83-isra-i-miradz-poslanika-saws.html
Овде имаш накратко,ако не ти е проблем босанскиот.

2. Од каде е ова за Абесинскиот роб, поконкретно.

3. Сега барем има разни веб страници,апликации кои за секое место на земјата го кажуваат времето на клањање.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
1. Ноќта на Исра и Мираџ
Исра го означува патувањето од Месџидул Харам во Мекка до месџидул акса - Ерусалем
1. Возвишен нека е Тој што во еден дел од ноќта го пренесе Својот роб од Месџиди Харам во Месџиди Акса, чија околина ја благословивме, за да му покажеме некои од Нашите знаци. Тој сè слуша и сè гледа.(сура ел-исраа)

а Мираџ го означува патување од Месџиди-Акса до Сидретул-Мунтеха(Конечната преграда),на највисокото небо.
http://www.dzemat-klagenfurt.at/hutbe/nezim-halilovic-muderis/83-isra-i-miradz-poslanika-saws.html
Овде имаш накратко,ако не ти е проблем босанскиот.

2. Од каде е ова за Абесинскиот роб, поконкретно.

3. Сега барем има разни веб страници,апликации кои за секое место на земјата го кажуваат времето на клањање.
1. значи Мухаммед бил пренесен од мекка до ерусалим во една ноќ и тоа е знак за Мухаммед од Бог? а потоа е однесен до највисокото небо?? а кога го видел Исус кај Ќаба??
2. ова ми е од страната на Повик кон вистината, пишан е како знак што треба да се случи.
3. значи треба да си клањам по сонцето во моето место?? пример вчера бев во едно село и сонцето таму зајде позади планините а подоле кога се спуштив уште беше да речам време икиндиско............. фала Хатаб
--- надополнето: 9 февруари 2014 во 11:12 ---
нели душите на умрените не се никаде?? се до судниот ден?? ме буни тоа во библијата пишува како Исус разговарал со Мојсеј и Илија, а еве и Мухаммед кога бил однесен на небото го видел и Адам и сите. какво мислење имате за тоа?? или за јавување на починати во соновите на луѓето??

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
1. значи Мухаммед бил пренесен од мекка до ерусалим во една ноќ и тоа е знак за Мухаммед од Бог? а потоа е однесен до највисокото небо?? а кога го видел Исус кај Ќаба??
2. ова ми е од страната на Повик кон вистината, пишан е како знак што треба да се случи.
3. значи треба да си клањам по сонцето во моето место?? пример вчера бев во едно село и сонцето таму зајде позади планините а подоле кога се спуштив уште беше да речам време икиндиско............. фала Хатаб
--- надополнето: 9 февруари 2014 во 11:12 ---
нели душите на умрените не се никаде?? се до судниот ден?? ме буни тоа во библијата пишува како Исус разговарал со Мојсеј и Илија, а еве и Мухаммед кога бил однесен на небото го видел и Адам и сите. какво мислење имате за тоа?? или за јавување на починати во соновите на луѓето??
1. Да.
2. Во ред е тоа,само дај линкот да видам за што точно се работи.
3. Ти си го планираш времето друже,ако си доволно умешен со намаските времиња и да се раководиш според сонцето,ќе клањаш тогаш.
Ако си во недоумица, и знаеш дека ќе се вратиш за време на тој намаз во твоето место тогаш клањај го намазот кога ќе се вратиш.
Аллах не не оптеретува повеќе од нашите можности,ако си во такви места или да кажеме не знаеш каде е киблата,а се плашиш да не ти истекне намазот тогаш ќе се потрудиш и да направиш се што е до тебе за да го утврдиш времето на намазот или киблата итн итн,и иншаАллах исправно си постапил.

На Мухаммед а.с. тоа му е покажано како доказ,милост од Аллах,и тоа била свесна состојба каде на секој кат од небото се сретнувал со Аллаховите пратеници пред него и тие го признавале и посведочувале во неговото пратеништво.
Не е никаков сон туку свесно и реално,и муслиманите веруваат во тоа.
Ебу Бекр го добил прекарот Ес-Сидик(искрениот) заради таа случка,кога се случило ова патување Исраа и Мираџ, некои од присутните посомневале односно ниту потврдиле ниту негирале.. но не можеле да му речат на пратеникот а.с. па отишле кај ебу бекр и му рекле дека Мухаммед кажува дека за една вечер патувал од Мекка до Месџидул Акса па од Месџидул Акса до Сидретул Мунтеха.. Ебу бекр рекол: АКО ТОЈ ГО КАЖАЛ ТОА,ТОГАШ ТОА Е ТАКА,ЈАС ВЕРУВАМ.
Ова е показател на искреноста и верувањето во пратеништвото на Мухаммед а.с. и следењето на неговата пракса.
Ако сакаш да ти најдам предавања на оваа тема,ги има навистина многу и секое е посебно.

Kajgana Shop

На врв Bottom